Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   103 / 966
(#) Feri válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Tévedésben vagy, ugyanis "sűllyesztett és falonkívüli " dugajak is lehetnek védőföldeléssel ellátottak. Egyszerüen az egyiket a falra, vagy szerkezetre kell felcsavarozni. A másikat (sűllyesztetet) a falba elhelyezett dobozba kell szerelni. A védőérintkezős vagy nem, az más kérdés.
(#) Rumcájsz válasza Feri hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Jaj, ezt a gyerekes vitát abba kéne már hagyni! Nem azt irta hogy falba sülyesztett....
Felénk sülyesztett dugaljnak mondták és mondják az emberek a falonkívüli földelt aljzatot. -Annak a csatlakozó része van sülyesztve ugyanis- Hála az égnek a nem sülyesztettek (azaz aminek nem volt védőérintkezője) egyre inkább kezdenek kikopni, habár még mindi van belőlük felszerelve a panelházakban. A szerelési technológiát meg ne mutasd be vargavill !
Szal, ha akarod igy sülyesztett, ha akarod meg úgy.
Részemről lezárva, szerintem mindenki érti ki mire gondolt.
(#) Feri válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Nem Romániában laksz ?
Menj be egy szaküzletbe és kérjél sűlyesztett dugajat és meglátod mit kapsz. "De ne a pékségben érdeklődj."
Én ezzel ezt a vitát le is zártam részemről.
(#) teren56 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 17, 2010 / 1
 
Szia!
Nem akarok feszült hangulatot szítani,de egy szakma legyen az bármilyen,ne használjunk "népies"fogalmazásokat.Félre értésre ad okot.Én is csak azért kérdeztem vissza,hogy tisztázzuk a fogalmakat.40 éve dolgozom az erősáramú villamos szakmában.Próbáljunk a szabatos megfogalmazásra törekedni.Egy szakmai fórum színvonaláról sokat elárul,hogy a hozzászólók mennyire használják a szakma nyelvezetét.Ez az Én véleményem.Nem kell vele egyetérteni.De nem is kell indulatosan kivonulni a topikból. A harag rossz tanácsadó.
(#) Rumcájsz válasza teren56 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Nyugi verebek, maradok...
(#) Moderátor hozzászólása Rumcájsz hozzászólására (») Nov 18, 2010
 
"Verebek"? Sast is láttak már földbe csapódni, hogy a hasonlatoddal éljek.
(#) walter válasza maTaKee hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Idézet:
„Helló!
Az mitől lehet, hogy egy pincében, lekapcsolt kapcsolóval, a fázison és a nullán is világít a fázisceruza (halványan, de világít) illetve multiméterrel 3VAC-t mérek rajtuk?
Mellesleg sikeresen megfogtam a 2 vezetéket, csak emiatt érdekel, hogy ez mégis, hogyan lehetséges...

Attól,hogy nincs tökéletes szigetelő. A műszered belső ellenállása~10M ohm, ha elképzelsz egy feszültség osztót ellenállásokból, aminek az egyik tagja a kapcsoló a másik a műszer,akkor a műszereden 3V van a kapcsolón
227V (230V esetén). Ebből az következik,hogy a kapcsoló ellenállása 75,6X10M ohm. Lehet a párás levegőtől szennyeződéstől, [color=olive]de nincs tökéletes szigetelő[./color]
(#) walter válasza (») Nov 18, 2010 /
 
Hát még vérebet ,vagy verebet? :hide:
(#) proba válasza walter hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Sajna a kapcsoló a nullát szakítja (szerintem) Ha megfogta és nem rázott,akkor jó cipője van.(ha együtt is fogta a kettőt ,nem számít mert ha nem vezet sehová nem ráz ).
Bocs rossz helyre címeztem Esetleg a kapcsoló kétsarkú és a vezeték a falban szed össze valami fals jelet (ebben az esetben szabályos)
(#) szabi83 válasza walter hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
..vérebek..
(#) walter válasza proba hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Idézet:
„Sajna a kapcsoló a nullát szakítja (szerintem) Ha megfogta és nem rázott,akkor jó cipője van.(ha együtt is fogta a kettőt ,nem számít mert ha nem vezet sehová nem ráz ).”


Ez is lehet,ekkor nagy "mákja" van és tényleg jó a cipője maTaKee -nek.
[color=olive]A 3V mért feszültséggel kapcsolatban ekkor is érvényes, amit leírtam.
Idézet:
„Esetleg a kapcsoló kétsarkú és a vezeték a falban szed össze valami fals jelet (ebben az esetben szabályos)”
Ez akkor lehet,ha kábelen vagy (csőben) együtt haladnak a vezetékek más áramköriekkel, itt lehet kapacitív vagy induktív csatolás.
De a választ erre a témanyitó tudja.
(#) walter válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
:yes:
(#) harmi hozzászólása Nov 19, 2010 /
 
Üdv.Az a problémám hogy adott egy 20Kw-os trafó (CO hegesztő trafó)Ez bekapcsoláskor direktbe a hálózatra kapcsolódik.Utána van a szekunderen tirisztorokkal szabályozva.És bekapcsoláskor akkorát ránt a hálózaton hogy néha még a C40-es kismegszakítót is kiveri!!A szerviz szerint ez normális jelenség.Rakjunk elé NKI-t és az bírja az indulást.Ez így a cégnél éppen kivitelezhető lenne de szerintem hülyeség visszafejlődni!!Ha megy a gép akkor már alig 20 A körül kajál fázisonként.Nagy hangfrekvenciás erősítőkben-végfokokban találkoztam elektronikus lágyindítással.Ez ott jól működik.Vajon a CO hegesztőkhöz lehetne olcsón valamit összerakni ami lágyindítaná a trafót???Én gondolkoztam pl. 3db 3Kw-os fűtőbetéten keresztül bekapcsolni a trafót és utána ezt kihidalni egy időzített mágneskapcsolóval.Mi a véleményetek??
(#) Rumcájsz válasza harmi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Ötleted jó, csak a gond az, nem tudnál ívet fogni...
(#) Pety_ hozzászólása Nov 19, 2010 /
 
Helló mindenki!

Túláramvédőt(villámvédőt) hogy kell bekötní?

Fázis útvonala:Főbizti-ről,Fi-relére,Lakás-bal,Lakás-jobb,műhely.
Fö=25A
Fi=40A
Lakás B=16A
Lakás J=16A
Műhely=20A

Szeretném ha minden túláram illetve villámvedet lenne.
Simán csak sorba kötöm??? Nincs más rajt csak egy ablak ami most zöld.
Köszönöm!
(#) Kastler válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Ezt találtam a témával kapcsolatban első neki futásra Tulfesz.pdf
(#) Pety_ válasza Kastler hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Sajna nem segített...
275V-a megszólalási fesz,44kA ...valami?!?
Egyik oldalt hova kötöm, másik oldalt hova kötöm?(sokan mondják nekem hogy egy faéket is el tudok rontaní, nekem még az is egyel több alkatrészből áll mint kezelní tudnék)
Ugyanúgy néz ki mint egy kismegszakító, cak nincs rajt kapcsolóelem, és piros az egész!
(#) erobi82 válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Ha zöld az jó Akkor még nincs kimenve. Én az első lehetséges mért vezetékbe tenném. Egyik oldala fázis( teteje általában) másik(alja) Pen( zöld-sárga) De ha így vagy a faékkel is, akkor oda ne ragadj a lakáselosztóba.
(#) walter válasza harmi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Szia!
Jónak tűnik az ötlet,mi a gond?
Ennél egyszerűbb nem lehet,ívet fogni úgyis akkor kell,ha a mágneskapcsoló meghúzott és a trafó már "fel mágneseződött" ez a néhány másodperc nem lehet gond.
(#) Trafógyáros válasza harmi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Üdv!
Szerintem működni fog.
(#) walter válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Szia! a túlfeszültség védelmet a 25 A-es kismegszakító után kösd be a fázisra a másik felét a PEN vezetőre kösd
(ez a vezető ,ha szabályos a szerelés a mérőtől 6mm2-es réz vezeték itt még közös a nulla és a védővezető, ezután ágazik ketté nullára-kék, nullázóra-zöld-sárga.
Így a PEN mind két színnel jelölt jó esetben)
A baj az,hogy evvel a megoldással nem lesz minden védett!! A belső villámvédelem nem ilyen egyszerű.
Ennek a túlfeszültség védelemnek min. 5m-re kell lenni a fogyasztás mérőtől ahova szintén kellene egy túlfeszültség védelem,de ami még drágítja minden dugalj, TV , Számítógép, csatlakozónak is túlfeszültség védelem kell. A működés kor ezek "szólalnak" meg először,majd a feszültség felfutásra a kislakás elosztói és végül a mérőnél lévő. Ha ezeket nem teszed be nem sokat ér a dolog. Még a külső villámvédelmet nem is számítva,mert az is kell,ha mindent védeni szeretnél.
Tovább nem folytatom gondolom érthető.
(#) Pety_ válasza walter hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Mindenkinek Köszönöm!

Tehát úgy kössem(kötesem) be hogy a megszólalási érték felett zárlatot csináljon??? Nem kell még sorbakötni ezzel a kütyüvel egy kismegszakítót is? Ha jól tudom akkor két szembefordított varisztor van benne és amikor pirosra vált akkor elromlott(elhasználódott), namost ha elhasznállódott akkor ez állandó vezetést vagy állandó szakadást képvisel?
Ez nekem magos! Aszem szaki lessz belőle!
Üdv
(#) walter válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 19, 2010 / 1
 
Igen ha "megszólal "zárlatot csinál, ezért írtam a 25A-es kismegszakító után kell a fázisra kötni az egyik oldalt. Ekkor a kismegszakító leold,(ha tud és nem ég be) A túlfeszültséget a földfele levezeti, ha a kismegszakító leoldott,akkor is jelen van a villám miatt a túlfeszültség különböző ideig ezt gátolja meg,de sajnos a hosszú vezetékszakaszokban is indukál feszültséget a villám, több KA áramot is képes rövid időre ez okozni,emiatt van hogy kiszakíthatja a vezetéket a falból. ezt a hatást korlátozza le a túlfeszvédőd, de a dugaljakon ettől még KV-os feszültség lehet jelen ez tönkre teheti a fogyasztót, ami rajta van.
Jól tudod,ha piros ki lehet dobni.
(#) Pety_ válasza walter hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Mikor kidobom akkor zárlatos lessz??? Nem akarok napokig gyertya mellet TV-zni!
(#) walter válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
TV műsorra kár az energiát pocsékolni, még ha gyertya is, akkumlátorról üzemelőt láttam,de gyertyásat még nem. :wink:
(#) Pety_ válasza walter hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Csak arra gondoltam, ha kipurcan a kütyű és zárlatot csinál akkor nincs áram. Mire kijön v-ki az 1-nap minimum, addíg nincs fűtés stb... és hát jön a hideg(nyáron meleg van és nem megy a klíma T.G.ventillátor)! Ha ezzel sorba kap egy 32A-s vagy 40A-es kismegszakítót az úgy jó? Mondjuk ha közvetlen idetalál egy villám akkor már mindegy, de elég sok feszingadozás volt mostanában erefele(azt mondták valami trafó haldoklott), a telefonom töltőjére+aksi is ezt mondták.
(#) erobi82 válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Ha esetleg kipurcan és egyből a főbiztire van kötve, és az lekapcsolt állapotban marad akkor a tápoldalt kikötöd, és elszigeteled. Ezzel megszünt a földzárlat. Ha annak annyi akkor már úgyis csere, addig meg reménykedj, hogy míg kinyit a bolt ahonnan tudsz venni, addig nem lesz túlfesz.De babrálás előtt mindíg ellenőrizd a feszültség jelenlétet, mert ha esetleg úgy pukkan ki hogy megszakad, azaz nem alakul ki végleges földzárlat, akkor simán felkapcsolható a kismegszakító.Szoktak elétenni biztit, hogy kiszakaszolható legyen a földzárlat, de nem ilyen kis teljesítményeknél. AZ a baj hogyha az előtte lévő bizti hamarabb oldal le mint a főbizti a mérőnél, akkor a túlfesz "maradvány" még végigszaladhat a hálózatodon. Vagy teszel elé egy nagyobbat mint ami a mérőnél van, ami tuti nem old le, és földzárlat esetén használhatod kapcsolónak. De létezik kimegszakító méretű védelem nélküli eszköz is, gyakorlatilag egy kapcsoló, de nemnagyon kapható kissebb boltokban.
(#) hanter hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Villanyszerelési könyvet hol tudok letölteni? Nagy szükségem lenne rá.
(#) Pety_ válasza erobi82 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!
Akkor megy elé egy 32A-vagy 40A-os szakaszoló. De ezt a kapcsolót megkérdezem tartanak-e kicsi városunkban, ez korrektebnek tűnik és szerintem villamos szaki fogja kötní a megrázó élmények elkerülése végett .
(#) walter válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Annyit még, a kismegszakító kioldási ideje 0,2-0,4 sec, a villám ettől gyorsabb lefutású. Így működőképes maradhat a védelem,tegyél elé egy kismegszakítót,amivel hiba esetén kiszakaszolhatod.
Következő: »»   103 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem