Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nem a legszerencsésebb ez a tranzisztor a QUAD-ba, mert nagyon kicsi a áramerősítési tényezője. Ha van belőle sok, akkor próbáld meg válogatni őket minél nagyobb áramerősítési tényezőre, de ne multiméterrel, hanem legalább 1A-es kollektoráram mellett.
Ez TO3-as tokozású tranyó. De véleményem szerint ez egy tipikus kapcsolótranyó. Ezekről sok mindent lehet tudni, de általában az a lényegük, hogy vagy áram folyik rajtuk egy minimális feszültségesés mellett (ilyenkor nyitva van tehát vezet), vagy nem folyik rajta áram, de jelentős a feszültség a CE-n (ilyenkor zárva van, tehát nem vezet). Csakhogy a "félig nyitva" állapotban nem tudni jól fog-e viselkedni, holott az erősítőkben éppen ez az üzemszerű állapot.
Egyébként a terv megvan hozzá, mellékeltem róla egy képet.
Oké akkor veszek MJ15003-AT Vagy mjl-t amivel tervezted. Mekkora a kimenő teljesítmény 8 ohmon?
Tiszteletem. A MJ13091 tranzisztor nem erositobe valo egesz masra van tervezve,ha megy is vele pocsekul fog szolni es gerjedni fog mert nagyon kicsi az erositesi tenyezoje.Sok sikert
138,6W tisztán szinuszos jellel mérve 8ohmos műterheléssel, az én konkrét erősítőmön, amiben ráadásul DB249C-k vannak csak. itt írtam a mérésemről. De ezek mellett nagyon fontos a QUAD hangja. Minden kritika és műzsaki tudományosság ellenére, számomra nagyon kellemes, lágy hangzás, kicsit színes, de végtelenül barátságos, hallgatható végeredmény jellemzi, és egyáltalán nem érzékeny a hangszórókra és/vagy a bonyolult impedanciákat produkáló hangváltókra. Ez utóbbit nem mondhatja el minden erősítő magáról.
Az, hogy egy tranzisztort mire terveztek, csak részletkérdés. A NET tele van FET-es kapcsolásokkal, és egy-két kivételtől eltekintve kapcsolóüzemre tervezett FET-ekkel működnek, pl. IRF540, IRFP240 stb. A QUAD ilyen szempontból kiesik egy kicsit a sorból, de ha talál megfelelően nagy áramerősítésű példányokat a tranzisztorok közt, működni fog.
Alusol-al lehet gond nélkül. 20-30éves hangszorómnál sincs gond amit aluval tekertem
Az tény, hogy a tantál jó nagyfrekisen, de az is hogy nem szól jól. Többségük mérhetően torz
persze mértem ha az összes tranyót kiveszem a probléma akkor is megmarad az összes diódát kicseréltem újra. akkor sem jó.
???
Akkor ott a nyákon lesz valami zárlat. Máshonnan sehogy sem kerülhet a kimenetre feszültség.
Nem értünk egyet. Lehet, hogy csatoló kondinak nem a legjobb, de a táp (a zener zajának) hidegítésre nagyon jó!
Ha abból indulunk ki, hogy a táp sorba van kapcsolva hangszoróval, akkor mindegy hová kötöd a rossz hangú alkatrészt
Olykor én is használok, mert másképp nem birok a gerjedéssel. Ha lehet hanyagolom, annak ellenére, hogy némelyik tipus, nem katasztrofálisan torz
Köszönöm szépen, de ezek közül egyik sem kapható a Lomexben Valaki nem tudna valami olyan 2n2219a helyettesítőt mondani, ami kapható a Lomexben?
Ez érdekes, hisz még az eredeti kapcsolási rajzon is az van helyettesítőnek írva..
Éppen vanni van itthon, de ha már úgy is rendelek..
Számtalan félvezetőt más célra terveztek amik megállják a helyüket sőt nagyon is szépen teljesítenek más áramkörökben is mint itt most ez a 2N2219 -is a quad-ban , az már más kérdés hogy ezt a tranzisztort már leírtuk mert már ettől jobbak vannak a piacon amik úgy szintén egészen biztos nem a quad -ba lettek tervezve !
Ne kergesd a felsoroltakat mert nem az igaziak audiora.
Ezt miből gondolod? Megnéztem az adatait, bármilyen erősítési célra kifogástalannak látom.
jólvan! mégegyszer átnézem a panelt!
Köszi!
Az a szöveg nem arra utal, hogy ez egy "kapcsolótranyó", hanem a nagy sebességű kapcsolási készségét emeli ki. Az erősítése több száz is lehet, remek hangfrekis erősítési célra.
Nem egészen értem miért akarsz 2N2219-et a Quad-ba?
Csak max 30V a CE feszültsége és ott alapból 37V körüli feszültséget kap +-50V tápfesznél. Azt sem értem, hogy miért ragaszkodsz a Lomex-hez.
A 2N2219, tényleg kapcsolótranyó, gyors. kapcsolási időket adják meg általában meg a kollektor emitter maradékfeszültségét. Mivel a többi paraméter (a határadatokon kívül) közömbös, nem is adják meg, nem is garantálja senki. A linearitását, zajt sem, Hangfekvenciás erősítőbe csak szabályzási, kapcsolási feladatra való, lineáris erősítőbe nem. (kisjelűbe még csak csak, de meghajtóba nem)
Idézet: „Ha abból indulunk ki, hogy a táp sorba van kapcsolva hangszoróval.....” Ugyan miért indulnánk ki abból? Az opamp tápjáról volt szó, azon belül pedig a zener által keltett szélessávú zaj söntöléséről egy párhuzamos kondival. Erre a célra optimális a tantál-elkó, és itt még véleltlenül sincs sorban a hangszóróval semmilyen módon. Az erősítő hangja pedig javul a beépítésétől, mivel az opamp tápja kevésbé lesz zajos... De mindenki halgasson a saját fülére (+oszcilloszkópjára és egyéb műszereire ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |