Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Először is nem értem LED1 szerepét és már nagyon azt sem mit akarsz létrehozni. R5, R6, R7 stb.ellenállások értéke mekkora lett végül?
Nos, az a helyzet h láttam egyszerű kapcsolási rajzot egy olyan IC- vel ami égen földön nem kapható. Nekem a kapcsolás nagy H híddal működne és egy legalább 20W-os motort működtetne
![]()
[OFF]Fórum szabályzat VIII.pont... :nezze:
Sziasztok!
Ismét kérdéssel fordulok hozzátok. A mellékelt képekkel kapcsolatban lenne kérdésem. A FEKETE vonallal jelölt "wire" a NYÁK felső oldala A Pirossal jelölt pedig a nyák alja. Az második képen a kapcs rajz látható az eredeti Az elsőn, pedig a nyák terv vázlata. Az általam módosított kép megfelel kapcsolásilag az elsővel, vagy valamit elszúrtam? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv: Andorattack
Mert gyartastechnologiailag mar nincs kulonbseg, de az smd-bol sokkal tobbet adnak el, leven ma mar SENKI nem hasznal hagyomanyos tekercset, ha van SMD megfeleloje terhelhetosegben es ertekben.
A masik, hogy a felhasznalt anyagok sulya - ha kismertekben is - de kisebb. A kisebb merete miatt a szallitas, tarolas is olcsobb. Konnyebb belole szalagos valtozatot csinalni. Marketinges bacsi meg szepen kiszamolja, hogy az egyikbol tizmillio fer egy kontenerbe, a masikbol meg csak hat.
Hello!
Hogy miért nem kapsz választ? Mert gondolom gyártástechnológusok, árelemzők és kereskedők nem ezt a topikot olvassák. Talán egyetlen logika van benne, hogy kisebb alkatrészhez kevesebb anyag kell, és a felület szerelt dolgokat, ma már sokkal nagyobb tömegben gyártják. De ma, az ára valaminek annyi, amennyiért megveszed. Köze nincs az "alapanyag munkabér haszon" régi szlogenjének. Hogy mennyiben más egyik mint a másik, azt csak akkor tudod meg, ha az adott alkalmazásban kipróbálod. Mert, ha csak kicsit billeg az asztalod, akkor nyilván a kisebb lesz a jó a lába alá.. üdv! proli007
Üdv!
Köszönöm mindenkinek a választ. Nem is az érdekelt, hogy miért olcsóbb hanem inkább az, hogy karakterisztikájukban van-e eltérés. Nem vagyok annyira "jártas tekercsekben" még, hogy induktivitását leszámítva tudjam, hogy van-e más dolog is ami meghatározza működését. Nem merném a nyakamat tenni arra, hogy ahol eddig x henry-s tekercs volt azt kicserélhetem x henry-s SMD tekercsre. Pl ellenállásoknál, kondenzátoroknál is az értékük mellett még sok dolgot lehet figyelembe venni (hő, tolerancia, esr, konstrukció).
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a szupresszor diódával lehet egyenirányítani váltó áramot huzamosabb ideig? Persze csak a megengedett áramértékkel ![]()
Sajnos ilyet adtak a boltban és nem kérdeztem rá hogy pontosan milyen
![]() ![]()
Ez egy 5V-os típus, ezért ezt nem lehet egyenirányításra használni 12V-on.
Sziasztok!
Meglehetősen kezdő vagyok az elektronika terén, viszont most adódott egy probléma, amit mielőbb meg kéne oldanom. Ehhez kérném segítségeteket! Szóval egy autó ablakmosó szivattyút kéne összekötni egy 12V-os hálózati adapterrel, de a csatlakozók nem kompatibilisek egymással. Küldök linket a képekkel, nagyon hálás lennék, ha ez alpján valaki segítene áthidalni a problémát! A kompozíció: Bővebben: Link Az adapter csatlakozója: Bővebben: Link A szivattyú csatlakozója: Bővebben: Link A megfejtés lehet szájbarágós is, tényleg nem értek az ilyesmihez... Előre is köszönöm!
Lehet, hogy ez értelmetlen kérdés, de nem ezt a diódát nevezik silicon diódának?
![]()
Angolul a szilíciumot hívják silicon-nak.
ÉS ha mondjuk HEstore-on szeretnék szilícium diódát venni melyik csoportban keressem?
![]()
Diódák-->Egyenirányító diódák. A gyakorlatban csak szilíciumdiódákkal találkozhatsz. Régebbi, nagyfrekvenciás áramkörökben használtak germánium alapanyagú diódákat.
kWh-ban szeretném meghatározni egy fogyasztó teljesítményét. Hogyan kell érteni azt, hogy egy fogyasztó (egyszerűség kedvéért ohmos) pl.: 50W-os? 50W/sec azaz 50W*3600=180kW/h ? ha 1 kWh 40 ft (az árat nem tudom pontosan, ez egységes az egész országban?) akkor az 7200 ft/h. Biztos, hogy valamit nem jól számolok, mert az sok 1 lápáért. Javítsatok ki légyszi.
Ha egy fogyasztó 50W-os, akkor egy másodperc alatt 50 Ws-ot fogyaszt, egy óra alatt 50Wh-át, az-az 0.05kWh-át.
Sziasztok!
Bocsi, a sok kérdés miatt, de nem akarom elrontani... 1.:Hangszóróvédő koppanásgátlóhoz elég a sima egyenirányított táp vagy puffer is kell? ![]() 2.:Erősítő:GPA 300-mmekkora puffermező kell ennek az erősítőnek elég külön külön 10000µF vagy több kell? A válaszotokat elörre köszönöm Csaba ![]()
Üdv. :integet2:
![]() ![]() Ahhoz, hogy az 50W izzó elfogyasszon 1KW/h-t, azaz vegyünk 40Huf-ot=1KW/h-nak fizetve alapul, ahhoz folyamatosan 20 órát kell égetned az 50W-os izzóval felszerelt lámpádat. ![]()
Sziasztok!
Ma kicsit tompa vagyok így csak a gondolataim szárnyalnak. Szóval: Látom sokan építettek saját tápegységet. És látok sok kapcsolást ahol van áram korlát is. Pl. a táp max ad 5A, de ezt korlátozom mondjuk 1A-ra. Ok, de ennek mi az értelme? Nem értem. ![]() Pl: Van egy 5A -t tudó labortápom. Építek egy áramkört ahol kritérium, hogy max. 1A -t vehet fel. Fogom a mutiméterem és mérem. Ehhez nem kell áramkorlátos táp. Vagy?
Az előttem szóló jól mondja.
Igaz csak álom, hogy bárhol az országban 40ft/kW. A teljesítményt háztartási eszközöknél és sok esetben W/h vagy kW/h -ban adják meg. Ha egy izzó pl. 50W akkor az azt jelenti, hogy 50W-ot 'fogyaszt' 1 teljes óra folyamatos üzem alatt. Nekem tetszenek az energiatakarékos izzók vettem is. 3600 ft/db. Ez az 50W helyett 8W-ot fogyaszt. Igen ez szép, de én 6db vettem és 3db gariba lett cserélve majd gari után még kettő kezdett bénázni. Akkor most megéri? (ez egy jó számítási feladat. Ár/Érték) Bocs az OFF-ért.
Szia!
Áramkörök javításánál, élesztésénél jön jól az áramkorláttal ellátott tápegység, mert nem engedi, hogy káros mértékben megnőjön az áramfelvétel egy esetleges áramkör-meghibásodás esetén. Ez a funkció védi a táplált áramkört és a tápegységet is a túláram következményeitől.
A puffer meg minden egyéb ott van a nyák-on, ezzel nem kell foglalkoznod.
Jogos!
Ez nem jutott eszembe. Csak azért kérdeztem mert nem tudom eldönteni, hogy vegyek vagy építsek labortápot. Ami nekem megfelelne az nem olcsó és abban még nincs is áramkorlát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |