Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   7 / 82
(#) dpista39 válasza miumiu1337 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Szia!
Először a kérdésedre:
Erre a célra gyártják az un. camping antennákat. Igaz, mivel sokkal kevesebb fogy, ezért az ára jóval magasabbm mint az átlagos antenna.
Erre a funkcióra körkörös karakterisztikájú antenna kell! Ilyen is készíthető, de bemérés nélkül csakis egy gyári antenna pontos lemásolása lehet a megoldás. Én már szedtem szét egy camping antennát, ez 8 db 5/8 λ-ás elemből (ami hosszabbító tekerccsel volt a névleges hullámhosszra hangolva-illesztve) állt, s egy 3SK97 típusú GaAsFET-es AGC-zett erősítő illesztette a jelet. Ezt házi eszközökkel kivitelezni alig lehetséges.
A vételi tapasztalatodra!
Győri toronyról relézik a MindigTV adását, tehát jel van. Nagyvárosi környezetre csak azt tudom írni: A Kabhegyről sugárzott adást (Győr nagyobb teljesítményt sugároz) Siófoktól és Veszprémtől Székesfehérvárig a 7-es és a 8-as főutakon egy USB-s vevővel folyamatosan vettük. Csak a városban vállt a vétel a kerékpár-túraversenyek közvetítéséhez hasonlatossá. Fehérváron, a négyemeletes panelházak között csak a parkolóhelyek mindegy 60%-volt vétel. (Kabhegytől légvonalban 62 km) A vevőhöz kapott "mágnestalpas" antennát használtuk, s 90-es tempó alatt jöttünk.
Végezetül:
Én a Strong SRT Ant 15 kültéri DVB-T antennát használom. Érdemes kipróbálni! (a bolt visszaveszi, ha nincs a vételi helyen jel)
Udv:dpista
(#) kukac_24 hozzászólása Nov 18, 2010 /
 
Hali. Egy völgyben lévő házba szeretnék venni egy DVB-T set top boxot. Szerintetek lenne megfelelő erősségű jelem a csatornák vételéhez? Gondolom ehhez a szobaantenna kevés lenne a set top boxhoz.
(#) Action2K válasza kukac_24 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Valószínűleg igen, de adj egy koordinátát (Csákánydoroszló lenne?), hogy lehessen lefedettséget nézni. Az is számít, hogy a fogható adó milyen frekvencián add.
(#) kukac_24 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
A legközelebbi torony Hegyhátsálban van, a frekit nem tudom sajnos.
Koordinátái a háznak kb:
GPS: 46°59´35.07´´ ; 16°40´50.75´´
(#) kadarist válasza kukac_24 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Szia!
Ez a Vasvári (Hegyhátsál) adótorony jónak tűnik. Bővebben: Link
(#) Action2K válasza kukac_24 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Ez Körmend? Mert, akkor itt is a vasvári torony jöhet szóba.
(#) kukac_24 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Körmendtől kb 15 km-re egy falu.
(#) beesbees hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Sziasztok,ki tud valamit az RTL klub és TV2 kódolásáról.
Pc tv kártyával már nem is lesz esély fogni?
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
rakják össze az adatfolyamot MPEG2 ben, mint MPEG 4 ben

Ebböl is láthato, hogy sajnos Magyarországon majdnem lehetetlen egy jo döntést hozni.
Egész Europa SD-ben az MPEG2-t használja (és semmivel nem rosszabb vagy elmaradottabb mint a magyar MPEG4-es), és ehhez vannak a készülékek is optimalizálva, az MPEG4 többnyire csakis a HD adásra van fenntartva, de rendszerint az is MPEG2 strukturában, csak a video jel van MPEG4-be kodolva (ez érthetö a dekoderek többségére). Ennek már régen megvannak a szabványai meg a szokásai (a müholdas adások is ilyenek).

Igy most megint kezdödik a a különc "magyar ut"

(#) attrax válasza beesbees hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Hát nem hiszem hogy bárkit is földhöz vág 699Ft havonta a szórakozásért.Én most fizettem elő.Igaz nekem csak konax+CA modul kell.Jelenleg a free 7csatorna van és megdöbbentően jobb minőség mint a meglévő analog UPC.
21 elemes gyenge yagim van a padláson és "gyenge" szintű vételem is szinte tökéletes képet ad.Bp Jánoshegy-Home 22km.Ja és közösítettem a jelet az upc-vel és hibátlan.
(#) beesbees válasza attrax hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Nem a pénzt sajnálja az ember.
A PC-tv kártya csupán egy huszas, de a 7 ingyenes
csatornából már kettőt lekódoltak.
Vajon 2012-ig mennyi marad belőle.
(#) kadarist válasza beesbees hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
A 7 csatorna valóban kódolatlan. Nem kódoltak le semmit sem, sőt egy eredetileg kódolt csatorna decemberben kódolatlanul fogható.
(#) beesbees válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Tokajról fogom de egy pár hete az RTL klub és aTV2
digitális vételénél, egy nagy lakat és ENCRIPTED felirat
látható.Egyébként Pinnacle PCTV Hybrid ExpressCard
típusú kártyám van. Analógban minden jól megy.
Azt nem értem ha tudták, hogy az RTL és a TV2 pénzt
akar, akkor miért 7 ingyen csatornával reklámozzák a digitális sugárzást.
(#) kadarist válasza beesbees hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Én Budapestről és Kékesről is veszem a MinDig-tv-t Egy Alcor és egy Triax set top boxxal, de semmilyen extra kódolást nem tapasztaltam. Éjjel szórakoznak a térerővel, de egyébként stabil a dolog.
(#) Ricsi89 válasza beesbees hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Múlt héten nekem sem volt gondom a két említett csatornával. Én Debrecenből fogom az adást.
(#) beesbees válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Elképzelhető,hogy hogy egy általuk kiadott beltérivel
jönne itt is. De eddig a PC kártyával tökéletesen jött
A többi 5 csatorna most is kifogástalan,viszont ennél
a kettőnél csak az ENCRYPTED felírat látható.
Pedig e-miatt a két csatorna miatt vettem a kártyát a
hordozható géphez.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Mivel mi kicsit késve kapcsolódunk a digitális vonalra, a többiek évek óta nyomják, ezért a hátrányunkból lehet egy kis előnyt kovácsolni. Az MPEG4 újabb technika a jó öreg MPEG2-nél. Ha már váltunk, lehet, hogy érdemes a jövőt választani és nem a múltat. Azonos minőségben több adó, HD lehetősége, a szolgáltatónak sem mindegy.
Az mondjuk említésre méltó, hogy a szabványtól függetlenül a szolgáltatók többsége nem töri magát, hogy a minőséggel eleget tegyen a kristálytiszta, digitális, tűéles kép ígéretének...

Üdv
Inhouse
(#) Action2K válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Gerecsei adótorony. Távolság 30km, antenna 15dB-es. Jelszint 30%, jelminőség 100%.
Éjjel nem szórakoznak sehol a jelszintekkel, egyszerűen más a rádió-frekvenciális terjedés és a rádiózaj.
(#) hege88 hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Én Hódmezőn lakok, és a következő 1-2 évben tervezek váltani. (Igaz, még a régi képcsövest nyúzzuk, per/pillanat megfelel). Ha van valakinek tapasztalata a szentesi toronyról, azt szívesen olvasnám itt.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Nem egészen osztom a nézeted, mert a mai napig senki nem tudta elmondani, mivel jobb az MPEG4 az MPEG2-töl (Igaz még csak 30 éve foglalkozom digitális jelfeldolgozással - persze azt pontosan tudom, hogy milyen elönyökkel jár a szolgáltato számára - de ez nem a nézö szempontja!).
Igy ezt, mint egy focimeccset dönthették el, 4:2-re nyert az MPEG4.


Már maga a sugárzott MPEG (bármilyen) is elég rossz (és kilométerekre van a kristálytiszta, meg a tüéles képtöl), és csak az UPC, meg egyébb szolgáltatok szégyene, hogy ezt sem képesek felülmulni.
Én pl. a soproni adon az RTL-t meg az M1-et analogban is sokkal jobb minöségben veszem, mint azt majd egyszer a digitális sugárzás kinálni fogja.
Van még vagy 200-300 ado, amit digitálisban veszek a müholdakrol meg a földi sugárzokról....HD-ben is, igy van összehasonlitási alap!

Persze, hogy a szolgáltatokat az nem érdemli, mert hülyitésre vannak "beállitva", és már belsös sem igen maradt, aki a minöséget garantálni tudná.
Ez eléggé jellemzö a világ nagy részére.
Egyre másra épitik az upscalereket, amik majd HD-ben sugározzák a vackot, mert csak az a cél, hogy falnyi lapos TV-ken álljon, meg világitson a kép, teljesen mindegy, hogy milyen az eredeti, és milyen a minösége, csak ne kockásodjon és ne szakadozzon.

(#) kadarist válasza beesbees hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
A két beltérim közül az Alcor nem MinDig-tv-s forgalmazótól származik, és hidd el, hogy NINCS kódolás a két kereskedelmi csatornán. A PC-kártyádat ellenőrizd, esetleg csinálj egy új csatornakeresést.
(#) kadarist válasza Action2K hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Értettem őrmester! Bár múlt éjjel nem jött a Kékes, viszont Budapest jó volt (3 óra körül).
(#) szilva válasza attrax hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Az a 699Ft legyen inkább 1299, jelenleg ugyanis (ennyi a listaár, és a hűségidőszak első féléve után ennyit fizet mindenki). Ha a jövőben az RTL klub/TV2 pénzt kérne az AH-tól a terjesztésért, ami miatt betennék az előfizetős csomagba, akkor aligha maradna ennyi. Persze technikailag megoldható, hogy ez a két csatorna egy teljesen külön csomagba kerüljön, külön árral (akkor aztán tényleg kiderülne, hány embert érdekel).

Amúgy épp a napokban jelentették be, hogy megjelent a kínálatban az HBO (összesen 1 csatorna!), külön fizetős csomagban, aminek akciósan havi 2000 Ft az ára. Olyan rettenetesen olcsónak tehát most sem mondható, és azért a csaztornakínálat sem túl gazdag. A készülő médiatörvény pedig még a mostani helyzetnek is jól betehet. De itt most ne politizáljunk...

A másik a minőség: a jelenlegi, szűkös MUX lehetőségek között ez a 17 (18) csatorna is eléggé necces már. A kereskedelmi adókra jutó bitráta a 2Mbps-t sem éri el, nézz meg egy gyors mozgású akciójelenetet vagy valami sportközvetítést a MinDigTV RTL klubján és a ktv-den, szerintem nagyon szomorú leszel. Én pl. az F1 közvetítések idei hivatalos szignálján, a rohanó szíves csíkokon döbbentem meg, milyen kásásak, kockásak voltak, de sokan panaszkodtak a Megasztárban és hasonló műsorokban a villódzó fények okozta borzalmas kockásodásra.

Egy dolog valóban igaz: ha a vételi helyen sikerül tisztességesen beállítani az apparátot, akkor a vett műsorban nincsenek interferenciacsíkok, zavarok, zajok, ez a digitális jeltovábbításból adódik.
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Melyikre gondolsz? Az AXN este 6 és éjfél között az Euronews helyén megy kódolatlanul, a most bevezetett HBO pedig új MinDigTV előfizetés esetén nézhető ingyen az év végéig, a már meglévő kártyák nem nyitják (én legalábbis ezt olvastam a netboard-on, ahová elég AH-közeli arcok is írnak rendszeresen).
(#) szilva válasza beesbees hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Voltak kisebb csatornaátrendezések mostanában. A vevőddel (programoddal) kerestesd le újra a csatornákat, helyre kell állnia a dolognak, az RTL klub és a TV2 most még biztosan nem kódolt.
(#) szilva válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Szerintem nem is fog senki magától törekedni a minőségre. Ha az a 1.5Mbps megfelel a "népnek", akkor minek vegyenek többet a műsorszórótól? Az rengeteg többletkiadás, látszólag semmiért. Ez egyébként a nagy digitális átverés része, sajnos.

Nekem amúgy az MPEG4-gyel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim: egyrészt igaz, hogy a jelenleg elérhető legújabb technika bevezetése talán hosszabb távon kielégítő lesz, és nem kell hamar a lecserélésén gondolkozni. Ezzel szemben áll a hozzá szükséges eszközök horribilis ára - most kezd elviselhető mértékre, tizenpárezerre csökkenni egy kártyát is fogadó set-top-box ára (arról pedig semmi infóm nincs arról, hogy adásoldalon vajon mennyi plusz kiadást jelent az MPEG4 technika az MPEG2-höz képest). Valamint atekintetben is szkeptikus vagyok, hogy vajon van-e olyan tartalom, ami miatt tényleg érdemes erőltetni a HD adást. Engem személy szerint nem különösebben érdekel, egy jó műsort SD-ben is tudok élvezni, és HD-ben sem tudok egy rosszat.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Igen, arra gondolok. Egyébként én sem vagyok elájulva ettől a technológiától, félreértés ne essék. Az RTLklub tényleg gyönge minőségű, de a többivel nincs gond. Persze az megint csak érdekes, hogy ha egy benzines autó elmegy a ház előtt, akkor a törni meg szaggatni kezd a kép-hang. Viszont azt tegyük hozzá, hogy aki ingyen akar tévét nézni a jövőben, annak ez a rendszer lesz az egyetlen lehetőség.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Idézet:
„Nem egészen osztom a nézeted, mert a mai napig senki nem tudta elmondani, mivel jobb az MPEG4 az MPEG2-töl (Igaz még csak 30 éve foglalkozom digitális jelfeldolgozással - persze azt pontosan tudom, hogy milyen elönyökkel jár a szolgáltato számára - de ez nem a nézö szempontja!).
Igy ezt, mint egy focimeccset dönthették el, 4:2-re nyert az MPEG4.”


Ha a nagyobb felbontás, kisebb sávszélesség nem elég, akkor nem tudom mit lehetne felhozni... A néző itt nem játszik. Olyan ez, minthogy az Alien előzményeket a stúdió PG13-al akarja nyomni, a rendező meg R-el, hogy legyen benne minden. A stúdió meg a surmó kiskölykökre hajt a bevétel miatt. Így nem születik jó film, mert megöli a managment. (tudom, kinek mi a jó film, nem vagyunk egyformák és ez egy mostani példa)

Egyébként egy dologról beszélünk...

Üdv
Inhouse
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
A technikával nekem nincs problémám, a nyáron használtam inzenzívebben, amikor elég sokat tartózkodtam a Bakonyban egy faházban, és oda építettem ki a vételi lehetőséget Kab-hegy felé néző antennával. Itthon, a panelban is tudom zavarmentesen nézni a Széchenyi-hegyet, és bár már lejárt a kártyám is, valamint ott a kábeltévé is, mégis elő szoktam venni néha a dobozt, főleg a Duna TV-k miatt. A dobozból kijövő képet ugyanis jól hozzá tudom igazítani a 4:3-as, képcsöves TV-hez, míg a kábelen olyan a kép, amilyen épp be van állítva a szolgáltatónál (most mintha pont amorf lenne, azaz a 16:9-es kép teljesen kitölti a 4:3-as képernyőt).

Az MPEG4-es kódolás hátrányát én akkor tapasztalom, amikor USB-s vevővel akarom nézni az adást PC-n vagy laptopon. Na, oda igazi erőgép kell, ha a HD adásokat is szeretné az ember látni, nem csúszó hanggal, nem diavetítésként.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Adóállomás közelében vagy jó rálátású helyen nincs gond ezzel a technológiával, de 70km-re a Széchenyi hegytől már észrevehető a rendszer zavarérzékenysége. Sajnos én a sárga zónába tartozom. Bővebben: Link
Következő: »»   7 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem