Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nehezen hiszem el, de szerencsére Köbzoli neked lett igazad, a szorosnak tűnő szövet előlap könnyedén lejött és alatta a négy csavar. Amúgy eléggé búg, illetve hangosan perreg a telefonhívásokkor, még akkor is ha nem házon belül csörög. Valahogy ezt a hatalmas érzékenységet próbálom meg lecsökkenteni. Egyenlőre nem tudom az okát.
Üdv,tegnap vettem egy lcd tévét,és azt tapasztaltam hogy némelyik csatornán,szellemkép szerű csíkok menetelnek felfelé lassan Elkezdtem töprengeni,és rájöttem hogy a különbség annyi a régi tv-hez képest,hogy ennek földelt hálózati csatlakozója van.
Átdugtam egy földeletlen dugóba,és tökéletes,ez a "földhurok" jelenség? Találtam egy kapcsolást,miszerint kettő 10nf os kondit kell beiktatni a kábel tv be.Sajna csak pár nap múlva tudom megoldani,addig nem gond ha földeletlen aljzatról használom?
Szia!
1 kohm jó lesz a bázisba, és a relével köss párhuzamosan egy diódát.
Sziasztok!
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy hogyan lehetne egy mosfetet háromszögjellel úgy vezérelni, hogy a drain vagy a source lábán is háromszögjel jelenjen meg? Próbáltam kitalálni a fetek működését mindenféle google-s, és wikipedia-s oldalakról, de valahogy egyáltalán nem úgy működött, ahogy annak működnie kellett volna. Pl. a kiürítéses fet elméletileg mindkét irányba kell, hogy vezessen, nekem csak az egyik irányba vezetett, és bármekkora feszültséget kötöttem a gate lábra nem változott semmi. Igazából csak egy háromszögjel átvitelét szeretném megvalósítani mindenképpen fettel.
FET karakterisztikák.
Ezek a karakterisztikák nagyon hasonlítanak a bipoláris tranzisztor, vagy elektroncső karakterisztikáira, lényegében ugyanarra használhatók is. Tény, hogy manapság sokkal több FET-et használnak kapcsolásra, de minden gond nélkül használhatók lineáris üzemmódban is. Gyönyörűen használhatók oszcillátornak, keverőnek, erősítőnek, bárminek. Csak azok nem annyira, amelyeket kifejezetten kapcsoló céljára terveztek, de ilyen a bipoláris tranzisztorok között is van, mégsem mondjuk, hogy a bipoláris tranzisztor alapvetően kapcsolóeszköz. Itt egy rádiófrekvenciás teljesítményerősítő IRF510-es FET-tel.
Sziasztok!
Megépítettem ezt:Bővebben: Link A 12AU7-es csővel. Szeretnék segítséget kérni az élesztéshez. Üdv.:Zoli
Be kell állítani a munkapontot, egyenfeszültséget kell adni a gate-re. A növekményeset egyszerűbb, olyan mintha "bázisosztót" csinálnánk. A kiürítéses macerásabb, vagy negatív előfeszültség kell a gate-re, vagy source ellenállást kell méretezni a karakterisztikából kiindulva.
Itt a számítási módszer a kiürítésesre: Source kapcsolás (földelt source)
Helló mindenkinek!
Suliban tanuljuk az uniportokat és a diportokat és szeretném megérteni mik is azok konkrétabban, mert csak elméleti szinten tanítsák, paraméteres számításokkal és képletekkel. Keresgéltem de nem kaptam érthetô magyarázatot, jó volna magyarul de legalább angolul ha találnék valamit
sziasztok !
Ha valaki tud nekem olyan linket küldeni amelyiken alkatrész listák vannak. (elektronikához lévő) előre köszönöm
Sziasztok! Van egy 5.1-es hangfalszettem subwooferbe épített erősítővel, számítógéphez. és egy olyan baja van h recseg amikor hangosítok ill halkítok rajta. A woofer részét egy tda 7294-es ic hajtja, aminek a paneljára van ráépítve a tápegység. ott eldurrant a 2 db 104-es kondi(ami sztem a szűrés végett van a diódák lábához forrasztva ). Ezeket kicseréltem, de igysem jó.
Írjatok, ha van vmi ötletetek. Köszi
Szerintem kontakthibás a hangerőszabályozó potenciométer. (A kondenzátorok eldurranása szerintem ettől független probléma volt.)
A triviális megoldás ennek a cseréje lenne, de azt nagy valószínűséggel nem fogsz kapni. Helyette: -Kontakt spray-t lehetne belefújni, és megforgatni párszor. -Vagy szétszedni, kitörölgetni belőle a tengelyről az ellenálláspályára került zsírt (volt már ilyen tapasztalatom.) -Vagy a szétszedés után a csúszóérintkezőt elhajlítva más pályára kellene állítani, ha már kikopott az ellenálláspálya.
megpróbálkozom vele, ez volt a másik tippem, csak fura, hogy pont azután ment volna tönkre a potméter, miután elszállt a két kondi?!
Sziasztok!
Elég kezdő vagyok a témában, ezért lenne néhány nagyon kezdő kérdésem. Ezen a cikken felbuzdulva úgy döntöttem kis led karácsonyfákat készítek ajándék gyanánt. Ahogy számolgattam, tervezgettem egy kis fa kb 30db 5mm-es (zöld) és 10-15 db 3mm-es (piros és sárga) ledből állna. A kérdéseim a következők lennének: Milyen elemet használjak? Mekkora feszültség kéne a ledeknek hogy világítsanak? Valahol azt olvastam hogy nem lehet a ledeket párhuzamosan kötni. Ez tényleg igaz? Gondolom nem így van de biztos ami biztos megkérdem. A válaszokat előre is köszönöm!
szia.
ha elemről akarod működtetni, én a helyedben legalább 3db ceruzaelemmel csinálnám, feltéve ha 3V-os ledekkel dolgozol... azoknak nem is vészes az áramfelvételük, és nyugodtan kötheted párhuzamosan is, csak ügyelj a polaritásra...
Mitől szálltak el a kondenzátorok? Mert ha esetleg volt egy villám a közelben, akkor hosszú vezetékekkel esetleg a potenciométer is kaphatott túlfeszültséget és megégett. Más ötletem nincs, hogy milyen öszefüggés lehet a két dolog között. A potenciométer kontakthibája mondjuk nem egyik pillanatról a másikra szokott bekövetkezni, de lehet olyan is, hogy nincs használva, oxidálódik és azután egy forgatáskor kiderül. Ilyenkor egy kis "járatás" csökkentheti a recsegést.
amikor normál hangerőn halgattam, elkezdett füstölni(gondolom ekkor szált el a kondi) és utána már recsegett. áramingadozás nem volt, mert a gép sem kapcsolt le... én sajnos már kifogytam az ötletekből
Erre gondoltam, de sehol nem látom hogy 3V-os lenne vagy sem. Csak sejtem hogy az, mivel a 12V-osnak van külön kategória. Ha 9V-os elemet használok azzal nagyon túlterhelem a ledet?
szerintem a 9V az nagy lenne neki, még a nagy darabszámhoz viszonyítva is. gondolom h ezek szerint párhuzamosan kötnéd... igy igaz az árameloszlás a darabszámmal egyenesen arányosan csökken(eltekintve a minimális áramfelvételi különbséget az 5 ill a 3 mm-es átmérőtől), de valamilyen szinten a feszültség is csökken, ez nem számottevően. én a helyedben inkább rákötném egy zsebtelepre, az 4,5V és jóval nagyobb ami jóval nagyobb mA számú mint a 9V os elem tovább is bírná a cucc
Inkább maradok a 3db cerkánál, ahogy javasoltad.
Azt hiszem kapcsolót is be fogok iktatni. Már csak valamiféle talpnak valót kell találnom hozzá, ha nem lesz semmi majd gyártok hozzá. Köszönöm a segítséget, ha sikerül összehozni töltök fel képet.
Üdv Mindenki.
Szeretnék készíteni egy vészvilágítást. Van hozzá van hozzá neonarmatúrám (30W) akkum 12V 12Ah 555 ic-m stb... Találtam egy kapcsolást Bővebben: Link Ott akadtam el, hogy közepes sárga inverter trafó. Égen földön nem találok, a boltban is csak néznek rám.. Tudtok valami támpontot adni, hol keresgéljek esetleg más kapcsolásokat, fórumot.. vagy mivel helyettesíthetem házilag ezt a trafót? Előre is köszönöm a segítséget.
Legegyszerűbb egy hibás inverterből kibontani! Ez nem szokott tönkremenni!
Sziasztok!
Létezik valahol egy egyszerű (step-by-step szerű) leírás, hogy hogyan kell kapcsolóüzemű tápot építeni? Egy jobb teljesítményű transzformátor nagyon drága. (Főleg, hogy nekem 2x15V 2x4A transzformátor kellene)
Szerintem ha egy kapcsolouzemu tap vezerlo IC-jenek adatlapjat megnezed, ott szoktak letisztult kapcsolasok lenni, keves alkatresszel.
A helyedben elsonek olyat valasztanek, amiben a nagyfeszultsegu kapcsoloelem is benne van. Annal reszletesebben nem erdemes, mert aki azt nem erti meg, az ugyis agyonvagja magat arammal elobb-utobb. Szoval amiben a halozati fesz benne van, az nem az a zsebtelepes-karacsonyfaizzos bohockodas...
Mivel a munkám során 240V - 400V / 6A-40A gépekkel foglalkozom így tisztában vagyok a veszélyekkel.
Megnézek egy vezérlő IC-t.
Olyanom nincs
Van rossz PC tápom, meg kicsi trafóm 1,5*1,5cm valami elektromos bicikli kínai töltőjében, de az nem hinném hogy inverter trafó. Van egy régi fekete-fehér csöves tv sorkimenőm. A normál (220V) neon armatúra trafó nem használható?
Mindenesetre jól jönne egy leírás, hogy hogyan miből épül fel és hogyan kell számolni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |