Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, így már értem!
Tehát vagy több tápról töltöm, vagy az egyes akku cellákat szétválasztva mehet egy tápról, ugye?
Sziasztok.
Segítségeteket kérném egy 3,7v-os 100mA-es LI-Poly akkumulátorhoz való töltő készítésében. Az akkut egy mini helikopterben használom és a gyári távirányítón keresztül tölthető jelenleg. csak sajna a 6db AA akkumulátort hamar lemerül a töltések folyamán. Ezért szeretnék hálózati töltőt készíteni. Ezt a kapcsolást találtam itt a fórumon Bővebben: Link Ez a kapcsolás jó lenne hozzá ? 9V-t betáp, sima egyenirányítással ? (pl :adapter 9V 200-500mA stb.) erre kötném az (LM317) elektronikát és a kimeneten pedig 4,2V -ot állítanék be. Az amper az mindegy a bemeneten és a kimeneten? Jelenleg a gyári töltője 6,3V-al tölti 20perc töltési idővel maximumra. Köszönöm
Hello!
Elvileg jó hozzá. De ez kb. 600mA-el tölt. Ha csökkenteni szeretnéd, akkor az 1ohm-ot kell növelni. Töltőáram közelítőleg 0,65V/R. És egy 1000µF-os puffer kondenzátor és egyenirányító is kell, ha az adapterben nem lenne megfelelő. üdv! proli007
Szia!
Azon a rajzon a tranzisztor bázisköre nem a legszerencsésebb, építsd meg ezt, vagy legalább a báziskört módosítsd e szerint: Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget de még egy kis tanács kellene mert nem minden tiszta számomra . (Töltőáram közelítőleg 0,65V/R. ) Ezt sajnos nem értem Vagy is nem értek az elektronikához . Kapcsolási rajz alapján megtudom építeni, de jelen esetemben akkor a rajzon pár alkatrészt módosítani kel ami nem fog menni segítség nélkül. Gondolom R9-es ellenállást kell növelni ,de mekkorára ? Kimenetet a potival hány V-ra állítsam akkor? A 1000Uf kondi és az egyenirányítás az nem gond Köszönöm.
Hello!
A li-po aksiknál is a töltési időt lehet úgy számolni, hogy kapacitás/töltőáram? Tehát pl.: van egy 4100mAh-s aksim és a töltőre az van írva max. 3A akkor 1.3h alatt feltölti az aksit? Vagy lipo-nál ez bonyolultabb?
Igen. Ha szétválasztod a cellákat, akkor mehet egy tápról.
Más kérdés, hogy egy csomó "akkupack"-ot elég macerás roncsolásmentesen szétválasztani. Én inkább beleteszek majd több trafót a dobozba, ha addig nem találok egy olyat, aminek elegendő szekunder tekercse van.
Hello!
Átrajzoltam, hátha így érthetőbb. - A töltőáramot nem tudjuk, hiszen azt sem, mekkora aksi van a gépben. De ha megméred, mekkora árammal tölti a 6 celláról, megtudod. - De azt sem lehet tudni, hogy van-e töltő áramkör a helikopterben, vagy az a távirányítóban van. Mert ha jelzi a töltés végét (esetleg le is kapcsol) akkor valahol még is van töltőáramkör. Mert ha a gépben van a töltő, akkor elég azt megtáplálni az adapterről. Ha meg a távirányítóban van a töltő, akkor elég azt megtáplálni az adapterről. És már nem is kell töltő. (Legfeljebb a feszültséget kell csökkentened a 6V-os elemek feszültségére) De pesszimista esetben csak egy ellenállás van benne, de remélem azért nem így van. - Nos minden esetre, a lényeg, hogy ebben a kapcsolásban a töltőáram akkor maximálódik, ha az R9 ellenálláson kb. 0,65V (a Q2 tranyó bázis-emitter nyitófeszültsége) van. Tekintve hogy ez eredetileg 1ohm, a töltőáram kb. 600..650mA-ra volt beállítva. A töltés jelzése, pedig akkor szűnik meg, mikor az R3 ellenálláson a feszültség, kb. 0,65V alá esik. Mivel R3 itt 47ohm, így a Led akkor alszik el, mikor az áram 14mA alá esik. Remélem így már érthető. (R4 ellenállást, meg áttettem a bázisba, mert valaha oda szánták, csak valaki elnézte..) De Lapose-nak is igaza van, megépítheted a másik kapcsolást is. De amelyik szimpatikusabb.
Mi a típusa a Maxim-os balancer IC-nek ?
Most a maxim adatlapját nem találom. (De tuti van nekik.) De itt van egy Texas I.-es. Ez is egész jó. (Szerintem a google is segít ha helyesen keresed.)
Pl.:Bővebben: Link
Illetve szerintem a legegyszerűbb venni a kis kapacitása miatt elértéktelenedett akkut. (Laptop akkura gondolok, vagy hasonlókra.) Azokban minden adva van. Csak cella kell bele és kész. (Meg általában cellaszám*5V kell neki és ő elvégez mindent.) Én nem viszem túlzásba ezt a Li-ionos dolgot. Ha már egyszer legyártottak egy eszközt ami működik, akkor én miért szenvedjek a megépítésével, ha sokkal könnyebb egy működőt felhasználni.
Sziasztok! Égetően sürgős lenne vennem egy multi-töltőt, de már annyira belegabalyodtam a kiamegbízhatóbbgyártó témába, hogy végképp nem tudok dönteni. Sokáig az iMax B8 pro-ra csorgott a nyálam, nem voltam tisztában a balanszolási hibájával, amit tudtommal azóta sem javítottak ki, szóval ezt kihagynám, egy másik, ugyan ilyen tudású készülék kéne, (gondolom, Bantam, Turnigy, iCharger stb. is készítenek ilyen "nagy" töltőt) csak már nem értem, ki másol kit, kié a jobb/tartósabb töltő. Már tényleg úgy vagyok vele, hogy az ár nem számít, csak a lehető legjobbat vegyem. Mit ajánlanátok? Van esetleg olyan töltő, ami hibátlan, B8 Pro-val megegyező a tudása és van beépített tápja, amiről biztosan üzemel? Vagy inkább vegyek külön tápot? És abból milyet?
Előre is köszi a segítséget!
A másik topicban válaszoltam. Nem illik két topicban is feltenni ugyanazt a kérdést.
Hello!
Milyen FET-et lehet tenni a 73841-re? Az adatlap alapján nem tudtam megfejteni (angol tudásra még gyúrni kell). A FET gate feszültsége a fő meghatározó paraméter? (néhány Amper Ids, hogy ne nagyon melegedjen, meg valamilyen SMD tokozás)
Elnézést, tudom, hogy nem illik, de nem tudtam, hogy melyik a megfelelő topic, meg hogy hol válaszol hamarabb egy 'expert'. Köszönöm a segítséget Na de mi is van azokkal a kivezetésekkel?
Melyik kivezetésekre gondolsz?
Ha a hőmérő/pc csatlakozóra gondolsz akkor az annyi hogy ha NiMh/NiCd akut töltesz nagy árammal akkor hő keletkezik. Ez szélsőséges esetben tönremenetelt okozhat. A hőmérőt ha ráteszed egy mágnessel akkor ha túlmelegszik lekapcsolja a töltést. Ha nem használod a hőmérőt akkor megfelelő illesztéssel PC-re lehet kötni és akkor a hozzá tartozó program méri az akku különböző paramétereit és methetde is így figyelemmel tudod kísérni az aksi paramétereit.
Mindenkinek köszönöm a segítséget, sikerült megépíteni a 3 cellás töltőt. A fúró-csavarozóm akkujait (3 li-ion cella beépítve a gyári ni-cd helyére) szépen tölti.
Dobozolva működés közben (épp csak 2 cellát töltve) látható a képen.
Helló
Ha mutatok képet laptop akkuról, akkor meg tudod mondani, hogy melyik lábra mit kell neki adni, hogy feltöltse az akkukat? Köszi
Ha mérsz értékeket a kivezetéseken. És szép (nem homályos) képet raksz fel, akkor nagy valószínűséggel igen.
Helló
Oké, mindjárt csinálok képeket!
Holnap válaszolok, mivel én pont most megyek csucsulni. Holnap reggel ZH-zom.
Itt vannak a képek! Jók lesznek?
Mit mérjek? Szia
Még 2 kép.
Az a készülék amiből ez ki lett szedve meg van még? Mert ha igen akkor akkor egyszerűen nézd meg hogy annak a kimenetein milyen feszültségek vannak. Ha meg nem akkor az van hogy keress a panelon egy biztosítékot és egy FET-et. (Ez a FET gyakran egy IC) Keress adatlapot a rajta lévő alkatrészekhez és azonosítsd be őket. Ahogy elnéztem ez egy 3 cellás töltésvezérlővel ellátott akku. Nagy valószínűséggel ennek is 3* külön 5V kell. Ezeket a csatlakozási pontokat kell megkeresni. Én úgy indulnék el, hogyha megvan a FET, akkor megnézném hogy annak a Drain-je melyik kimeneti csatlakozási ponthoz tartozik. (Nálam az egyik szélső volt logikusan.) Ha megvan ez a pont, akkor megkeresném hogy ez a + vagy a - ágban van. Ha megvannak ezek az infók, akkor el lehet kezdeni megállapítani hogy hova mit kell kötni. Mivel ehhez a ponthoz képest kellene végigmérni az összes csatlakozási pontot. És ahol kb. 3-4,2V közötti értéket mérsz, oda megy az első 5V. Utána az a melletti kapocsnak keresed meg a párját. Oda is kell (az előzőtől független) 5V. És ugyanúgy az a melletti kapocspárt is megkeresed, ahol kb 3-4,2V ot mérsz és oda is megy a független 5V. (Kb. ennyi.) Viszont ha megtalálod a töltésvezérlő IC adatlapját és visszakeresed a kivezetéseket, akkor úgy is megállapítható hogy hova mennyi kell. (Én a kis IBM Thinkpad notim akkuját a leírt módszerrel formattáltam és több, mint duplájára növekedett a kapacitása. 1/10C-vel lemerítettem 2,5V-ig (Tudom hogy ez veszélyes, de folyamatosan figyeltem és azonnal elkezdtem visszatölteni.) Ill. 1/10C-vel visszatöltöttem.4,2V-ig Majd ráengedtem a saját töltőjét is. És láss csodát az addig 15 percet bíró notival egy másfél órás filmet simán végig lehet nézni. (Ez még számomra is megdöbbentő volt. (Ekkora javulást nem is reméltem.)
Sziasztok!
Van egy akkupack-om a következő paraméterekkel: LiPo 3500mah - 7,4V - 25C. Modell autókban használják, még új. Jó lenne a felhasználás során valahogy figyelnem a töltöttségi szintet. Hogyan tudom ezt megtenni ? Simán csak a kapocsfeszültséget mérjem ? Ezzel szerintem az a gond hogy nagyobb terhelésnél is eshet a feszültség akkor pedig lemerülésnek fogja hinni a mikrovezérlőm. Nincs valami jobb módszer ? Hogyan szokták ezt megoldani ? Amúgy merülés során a Litium aksinak hogyan esik a feszültsége ? Folyamatosan csökken vagy csak a "végkimerülésnél " ? Köszi
Szia!
A terhelés alatti kapocsfeszültséget figyeli egyébként is a szabályzó az rc autókban, repülőkben.Nagyobb terhelésnél sem esik le a feszültség, főleg nem, ha a kapacitás 25x ösével lehet kisütni az akksit.A repülőgépnél hallhatóan gyengébben pörög a moci amikor már végefelé van az akksi töltése, tehát bizonyosan folyamatosan ejti a feszt néhány tized V-tal. A szabályzó pedig letilt egy bizonyos fesz alatt. üdv. Foxi
Szia!
Mivel nem gyári elektronikával fogom használni, így a letiltás nem játszik. Akkor simán egy ellenállás osztó, és figyelem a feszt.-t? Kellene tudni hogy mikor érem el a mély kisülést, amit ugye a LiPo akksi nagyon nem szeret. Amúgy erről van szó: Bővebben: Link Nincs odaírva, de szerintetek ez hány cellás ? Mikrovezérlő mellett használom majd, így simán meg tudom oldani hogy adott fesz-t mérek és alatta kikapcsolja az eszközt, hogy megvédje az aksit. Csak ehhez tudnom kéne hogy mi a kritikus szint. Van esetleg erre valami adat, vagy tapasztalat ? Kimérni azért nem szeretném mert félek a mély kisüléstől. Nem is tudtam hogy a 25C ezt jelenti. Én csak kb 1A-rel fogom kisütni. Peti
Ez bizony 2cellás, 2db.3,7V/3500mA Lithium hengeres cellából álló pack.
Szerintem ez a legnagyobb teljesítményű, ami idehaza kapható modellezéshez, hobbyhoz. A mikróvezérlőt állítsd be úgy hogy 5,8V alá ne engedje meríteni a cellák feszültségét. De szerintem ahol ezt árulják ott lehet kapni gyári panelt is, nem hiszem hogy csak úgy árulják magában. A biztosítékról se feledkezz meg, amikor beépíted az akku-packot, max.5A üveg biztit köss sorba,a +ággal, mindjárt az akksi után, cserélhető tokban legyen az is. Így nem fog eldurranni belül, ha véletlenül rövidre zárod.
A biztosíték jó ötlet, valószínű kifelejtettem volna.
Az 5.8V nem túl kevés ? Az ugye 2.9V-ot jelent cellánként, az nem túl alacsony a 3.7V helyett ? Amúgy persze lehet kapni gyári elektronikát de nem akarom azt használni, mert magam építem az eszközt, vezérléssel stb... Azthiszem akkor maradok az ellenállás osztós megoldásnál |
Bejelentkezés
Hirdetés |