Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   198 / 489
(#) vanzerr válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia Kly!
Elárulnád milyen kapcsolás alapján sikerült beindítanod a vinyómotort? Ezer éve hajtom de nem találtam rá sehol egy kapcsolást sem...
Előre is köszi!

vanzerr
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Pár kép a sima bázisos tesztről melyen egy 12/5W izzó világít teljes fényerővel a látható bemeneti paraméterekkel..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!
Nem próbálnád ki ezt a tekercspárt szinuszos vezérléssel is? Itt most nagyjából olyan 30%-os az átvitel. Ha sikerülne összehangolnod, akkor 80-90 %-ra is felmehet az átviteli hatásfok. (Nagyon jó tekercsek!)

Szia! Kipróbálnám de kéne valami meghajtó.. Hozzáteszem az egyenirányítás sokat ront a helyzeten hidat használva ez anélkül megy.. Az átvitel szerintem olyan 50% körül van (egyenirányított a bázis arra megy a 16 volt egyen és az izzó is felveszi az 500 mAmpert mert kihajtottam rendesen.). Szkóppal tudnák méregetni ha szükséges bár nem vagyok valami nagy méregető fajta..A tekercsek áttétele 1:1 két elméretezett szekunder mi pont passzolt egymásba
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 14, 2010 1 /

Szia!
Ennek vagyok híján én is, pl. szinusz generátorom csak hangfrekis van itthon, az ide éppen nem felel meg. TDA2030 az egyáltalán nem lehetne gond, azt a legegyszerűbb összeállítani, egy kis panelra van szerelve. A Wand meghajtás kísérleteinél kellett ilyen végfok, de ott nagyon kisfrekvenciás jellel kellett hajtani. (Oda sem felet meg ez a hangfrekis generátor, mert 20Hz-től indul…)

Hát igen.. A trafók jobban szeretik a szinuszt..A tekercsek belső ellenállását,hőleadását is figyelembe kell venni mert jelentősen melegszik.. A propellermben kétszer ilyen széles a tekercs ott valószínűleg jobb az átvitel..Meg is fogom majd a felületnövelt verzióval is megnézni.. Nyáktekercsből a büdös életben nem fogunk kivenni 2 Ampert nekem az az érzésem így a hagyományos mód a járható.. Két amper már elvisz szinte mindent akármilyen sok ledes vagy RGB óra.. Mindenképp 25-30KHz felett kell üzemeltetni ha nem akarunk idegesítő hangot (olyat mit nem hallasz de rossz a közérzeted tőle) Bár a sima légmagos tekercs nem hiszem,hogy nagyon "zengene" főleg ha le is van lakkozva viszont egy ferrit magos átvitel kegyetlen jó hangszóró
(#) kly válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

szia

ha megnézted a képeket láthatod az IC-t ami forgatja a HDD motort. ( Bővebben: Link )A doksijában van az alapkapcsolás megépítve, előtte egy DAC meg egy PIC, Bázi software saját, én írtam. lerajzolva nincs egyben az egész mivel annyira egyszerű hogy adhoc megcsináltam a tervet. ha kell a nyákrajz becsatolom. meg a hex-et is.
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

azért ne fogadj a NYÁK tekercs ellen a teljesítmény ott is teljesítmény hiába kicsi , helyette a freki nagy , semmi fizikai akadálya sincs hogy működjön.

én 5 Ampert számoltam ami mindenre elég.

64 (led) x 3 (RGB) x 0.02 (Amper) = 3.8 A + elektronika + tartalék = 5A
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ez igaz de a rotorban a kontroller sem biztos,hogy fog működni és ki tudja mi sül meg a hatalmas szórás miatt akkora teljesítményen minden nyák áramkörben nemkívánt áramok indukálódnak és megtalálják a legrövidebb utakat legyen az bármerre.. Bár csak ne legyen igazam

gondolod a jelenlegi megoldás nem szór?
ha van szelektív vevő a közeleben nézz rá meg fogsz lepődni. a négyszög jelek miatt durvább mint egy hangolt szinusz oscillátor. nem lepődnék meg ha rádiót is zavarná ha a közelében van.

ha a rotorban lévő "antenna tekercs" rezonáns az elszívja az energiát a környzetből , pont ez a lényeg, ezért jut oda a teljesítmény és nem szóródik szét ,hogy bármit megsüssön.

Egyébként ez csak pár watt nem kilowattok. gondolj bele ha úgy lenne ahogy gondolod minden adó megsütné magát. pl mobiltelefon, CB rádió stb.

mindben ott vannak az adó közelében a vevő beneti fet-jei és nagyon jól érzik magukat

Persze,hogy szór de ez pont merőleges a nyákra így a szórás iránya is más. Nem zavar semmit olyan kicsi az eredeti PWM freki..Lehet megpróbálom én is a hangfrekis tartományban mit mutat és van e hangja.. Úgy látom többen ráálltunk a táp átviteli részre szinte egyszerre gondolom mindenki átgondolta,hogy nem pár led van már csak mit meghajtunk a további órákban bár egy 32 ledest simán elvisz az eredeti átvitel sőt nagyobbat is csak hát ne egy rezsó legyen hatalmas veszteségekkel és ugye a DCF időszinkron nem fog működni ha valami aládolgozik az amúgy is gyenge vételnek.. Beszéljünk meg mindent mit lehet,hogy sikerüljön egy elfogadható kompromisszumos megoldást keresni. ez elengedhetetlen a további óráknál,gömböknél.. Nyáktekercsem van készen is de nem készítettem neki meghajtást Bővebben: Link

jól néz ki. kár hogy feladtad akkor.

Arra godoltam ,hogy a nyáktekecs másik fele (ami a rotor felé van) az marad telefóliás és mehet a földre. így megoldva az árnyékolá is. a primer oldal szintén zenész és köztük csak 1-2 mm van még ha akarna se tudna szórni semerre

kipróbálok mindent aztán referálok

Igen lehetséges de az komoly hangolást igényel és ez egy forgó mozgó dolog nem egy egymásra rakott fix tekercs.. A legkisebb eltérés is kibillentheti a behangolt rezonanciából a szerkezetet (eltérés pedig van már csak a spirális kialakítás miatt is változik a köztes kapacitás)..A rotor vibrációi pedig elősegítik ezeket a nem kívánt tényezőket! A nyáktekercseknek lényeges az állandó távolság mi nagyon kicsi kell,hogy legyen.. Nagyobb felület érhető el hagyományos tekercsel mit szerintem nem nehéz elkészíteni ellentétben a nyáktekercsen kell ugye csatlakozási pont mely forrasztás esetén jelentősen megnöveli a két tekercs közti távolságot,furatgalvanizálva persze nem lenne baj ezzel sem de én ebbe a problémába is belebotlottam mint a képeken is látszik..

Az a baj az árnyékolás elszívja a teljesítményt akárcsak a vinyómotor alumínium háza.. (valaki nemrég próbálkozott) A sima bázisnál nem okoz gondot ez pont délután néztem meg a tekercsek közé raktam alumíniumot,rezet de nem változott az áram és az átvitt teljesítmény szinte semmit (pár mA)..

már kezdessz bennem bűntudatot ébreszteni ,hogy meg akarom próbálni összehozni.......

De azért legyőzöm , na megyek kicsit programozni az új órámat hátha lesz rajta csillagkapu is már holnapra

folyt köv.

csá

Dehogy is! Próbáld csak ki én csak azt írom mit én gondolok és mivel találkoztam így te elkerülheted ezeket a problémákat!
(#) vanzerr válasza kly hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Nagyon megköszönném ha becsatolnád, de egyébként meg fogom nézni az adatlapot is. Egyébként hol tudtál ic-t venni, mert keresem de nem találom sehol.
Köszönöm!
(#) kly válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

nem most szereztem ,már régóta megvan, a fiókban találtam 6 db-ot ha kell esetleg tudok küldeni keress magánban.

holnap felteszem az anyagot a Szokott helyre

FIGYELEM ez az oldal csak .hu-s domainről érhető el , akinek esetleg a szolgáltatója nem adott REVERSE domain-t és emiatt nem jön be neki (csak egy hiba vagy valami test page oldal) írjon nekem és beendegem az IP címét.
(#) c27 hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sziasztok.
Ha a bázisáramkörben nincs benne a pic akkor úgy ki tudom próbálni a videofej motor ferritmagos trafóját és a rotort? Mert eddig úgy néz ki nem nagyon működik a dolog pic nélkül a forgótrafón nagy áram folyik át így nem is kísérleteztem vele tovább.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

A bázison lévő potival mit kéne szabályozni a motor vagy a trafó feszültségét mert nekem jelölésbe a forgótrafó mindig 12.5V-ot kapna és a mot feszültségét lehet változtatni 3-13V között a nyákjelőlés alapján. (Nem fordítva van a kettő?)
(#) nurseboy hozzászólása Dec 15, 2010 /

Újból kezdem a prop. építését. Valmi nagy zárlat van benne, ugyhogy megpróbálom előről kezdeni. Egy apró kérdésem lenne: Az a bal jobb 10K ellenállás akkor azt jelenti, hogy ha balra forgó rotorom van a bal helyre, ha jobbra forgó a jobb helyre kell beültetni?
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia! Mindegy ha a program adja meg a forgásirányt ha nincs bent az sem számít! Feleslegesen is lett szerintem rátervezve..Alapból nem kell bele de én a GND irányába be szoktam tenni ne legyen a levegőben a kontroller lába..
(#) nurseboy válasza patexati hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

kösz
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia!
A puffer tápfeszt a forgótrafó kapja, azon keresztül a FET-re van kötve. Az lehet 11-14V is. A motor szabályozására van bent a trimmer, (LM2941), ezzel lehet az optimális forgási sebességet beállítani a rotorhoz. PIC nélkül nem tudod a forgótrafót üzemeltetni, mert nincs vezérlés rajta, így nem is keletkezhet a szekunderen sem. Nagy áramnak nem szabad folyni, ha nincs benne a PIC. Ott valami a FET körül "vezetésben" van. (Tettél előtét (soros) ellenállást a ferritmagos primer áramkörével? Legalább 5-10 Ohm/ 3-5W kell, mert nagyon kis Ohm-os az a tekercs...)
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Helló.
5ohmos ellenállás sorba a tekerccsel pic nélkül és mégis folyt át rajta vagy 800mA gyorsan be is szüntettem a dolgokat. A bázisnál elvileg nem kéne vezetésnek lennie mert a picnek kéne indítania nem? Nem tudom mi a gond megnézem akkor az irl530-at mondod nem ott lehet valami gond.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia C27!
Jó az 5 Ohm is, de az a 800mA nagyon veszélyes erre a ferritmagos tekercsekre, elég gyorsan meg tudnak "sülni", pláne, ha nem forog az a trafó... Ha a PIC nincs az áramkörben, egyáltalán nem folyhat áram a forgótrafón, ezért is gondoltam, talán zárlat lehet a FET körül, "neadjisten", maga a FET vezet. Mérd meg jól van-e szigetelve, mert gyakran történik úgy a szerelése, hogy "föld" zárlatban kerül a Drain a GND re kötött Source-val. (Ha nincs bent a PIC, a táp rákapcsolására a motornak forognia kell !)

Helló.
Megtaláltam a hibát, bár érdekes hogy a fet két lába között volt egy kis ónfoszlány, de nem vezetett, de ha feszt kapott átment vezetésbe. Érdekes, bár pont ezért akarom lelakkozni a nyákot is csak úgy látszik a benzin és a fogkefe kevés tisztításnál. (A gyantát lehozza de a pici ónmorzákat amiket szabad szemmel alig lehet látni le kell vakarni.) A lényeg hogy most már jó.
Kösz a segítséget. Most már a picek következnek. Előveszem az ltp portos programozót és átnézem azt is és utánna jön majd az írás. Sajnos viszont nem tudom milyen programot kell a picbe égetni. (A bázis és a rotor 16F648-as picel van ellátva elvile naptár és fordulatszám kijezés a plusz amit az alap órához képest tudnia kéne.) Nem tudnád megkeresni milyen progi íródott ehhez a verzióhoz?
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 15, 2010 / 1

Szia C27!
Megkeresni próbáltam, de eredménytelenül. Ezért felrakok olyan bázis állományokat (tömörítve), amelyeket sorban ki tudsz próbálni, de először a "bazis_08_24"-et ajánlanám beégetésre, (a névben szereplő számok jelentése: első a készenléti, második az üzemi kitöltési tényező értékei százalékban), aztán lehet a kövezkezőt, ha kevés lenne a kitöltés a működéshez. Lehet PIC16F628(A). és 648A-ba is írni, nem keletkezik gond az égetésnél. Felrakok még egy PIC 16f648A propeller v_2.16 verziót is, tudtommal ez volt az utolsó verzió, amelyet 'anno' Hp41C erre a PIC-re ítr. (Biztos, hogy RTC-s az a propeller amit építettél?)

Helló.
Itt van egybe minden kicsit gyenge minőségű kép, de remélem felismered. Azok a programok csak a bázishoz valók ugye? Rotorhoz gondolom külön kéne, de lehet megpróbálok én is visszakeresni hátha megtalálom az akkoriban használt programokat.

prop.JPG

Következő: »»   198 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem