Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én is csak ennyi különbséget láttam.
Sziasztok! ELŐRE KÉREM, HOGY NE ZÁROLJÁK AZ ADMINOK! Kerestem , találtam cikket a Tranzisztor bekötéséről, de most sem jöttem rá, hogyan kell. Van három lába, B C E, én pedig egy 2 ledes villogót akarok csinálni. A 2 pólus miatt kérdem, melyik kettőt, kell használni, illetve a 3.-al mit kell kezdeni?!
Köszönöm, nem, az barna csík mind a két tekercs esetén jól látod, nem tudsz vagy valaki egy olyan Linket, mint ez is, csak tekercsek szín kódjai vannak rajta...
http://bsselektronika.hu/index.php?id=11
Sajnos így választ nem igen hinném hogy lehet adni .Látom nem is friss regisztrált vagy , ha minden nap csak egy oldalt olvasnál el a fórumból akkor máris előbbre lennél egy kicsit az elektronikában szerzett alapismeretekben .
[OFF]A hernyónak sok lába van és mégsem traktor ![OFF] A kérdésed valami ilyen számomra . dudzsi : köszönöm !
Köszönöm a segítséged.
Az a igazság, hogy kondit is és tranzisztort is csak újat tudok mérni, azt, viszont hogy beépített állapotban hogy kell mérni ezeket, sajnos nem tudom... Valamint Audio méréshez a Frekvencia mérést sem tudom, hogy hogyan kell, így azt sem használom...
De én nem értem meg most sem ! Csak a B-be kell a +-at kötni, és semmi más?
Köszönöm.
Sajnos nem tudok idegen nyelvet, nekem nem jött fel ilyen oldal, csak az ellenállás szín kód-ós oldalt találtam...
A kollektor is a + polaritásra van kötve, de a LED-en keresztül. Bővebben: Link
Üdv! Újabb problémába ütköztem. Van egy 5.1es házimozi rendszerem, ami egyszer már kapott egy pofont a villámtól, elszállt egy kondi benne, de elvittük szakikhoz, és rendberakták. Viszont most meg olyat produkál, hogy a front bal csatlakozón, csak minimális recsegő jel jön ki. 3db TDA7269A és 1db TDA7269 van benne. Plusz egy PT2558 a bemeneti panelon. Elszállt volna az egyiknek az egyik fele? Vagy csak a dobozban lévő vezeték átvezetésekkel lenne probléma?
Van két fajta tranzisztor alapesetben. NPN és PNP, a belső felépítésbeli különbséget meg tudod te is keresni ezért azt nem írom le.
Külsőleg annyi látszik, hogy a NPN-nek a C (Kollektor) lába megy a táp + sarkához, mivel itt "gyűjti be" a feszültséget a tranyó. A B (Bázis) láb arra kell, hogy tudd vezérelni a tranzisztor nyitását (többek között) az E (Emitter) pedig "ki adja" magából a feszültséget kicsit hülén fogalmazva. PNP esetén annyi a változás, hogy a C az a - és az E a + a B pedig követve a C-t szintén +. A villogót pedig már előttem beírták.
Nincs mit.
Tranzisztort csak teljesen kiforrasztva lehet mérni. Az ilyen típusú műszereknél a kondit is ki kell szedni, hogy bele tudd rakni a műszerbe a lyukakba mert ha egy dróttal kivezeted, meghamisíthatja a mérést a drót. A komolyabb kapacitásmérőknél van mérőzsinór is, de ott be lehet kalibrálni a zsinór saját kapacitását és akkor elég a kondi egyik lábát kiforrasztani. Amúgy is szabály, hogy ha valamilyen alkatrészt mérünk (ellenállás, kondi, dióda, stb.) akkor legalább az egyik lábát ki kell forrasztani mert az áramkörben lehet valamilyen kerülőút ami megakadályozhatja a korrekt mérést. Audió alatt azt értettem, hogy 20kHz és 200kHz a mérési határ amibe beleesik a hangfrekvencia tartomány. De ettől függetlenül bármit lehet mérni ami ekkora frekin megy és a feszültsége nem haladja meg a műszer határát. Az én műszeremnél frekimérésnél ez 10V.
Azt ne felejtsük el megemlíteni, hogy a freki mérésre alkalmas multiméterek többsége csak szinusz jel esetén képesek a mérésre. És az sem a legmegbízhatóbb.
Sziasztok.
Hogyan tudom meg hogy adott fet ( irf640 ) Gate-jére mekkora feszt kell kapcsolnom hogy teljesen kinyisson? Melyik paraméter ez az adatlapon ? ( Vgs - Gate-to-Source Voltage ? ) Illetve 5V-al vezérelhető fetből nem létezik P csatornás ? Köszi
Hali
Van egy ilyen abra: "Fig. 1 - Typical Output Characteristics, TC = 25 °C" amirol leolvashato a kimeneti karakterisztika a Vgs fuggvenyeben. Altalaban 10 V feletti Vgs fesz szukseges a teljes kinyitashoz. Vannak kesz FET driver IC-k, de harom tranyobol is lehet csinalni egyszeru drivert. Lasd melleklet. Nagyon fontos a kis impedancias meghajtas, mert a Gate nagy kapacitassal rendelkezik, es ezt a kapacitast gyorsan kell tolteni, hogy az atkapcsolasok alatt ne nojon meg a disszipacio. Vannak P csatornas fetek is hasonloak, mint a N csatornasok. Pl IRF9640 a parja a IRF640-nek. Hasonlo karakterisztikaja van mint a N csatornasnak, csak mint a P csatornasok altalaban, nagyobb a csatorna ellenallasa. Csa Vili
Ok! Köszi és bocsi. Sajnos még mindig nem teljesen tudom ezeket.
Szia!
Ő TTL-szinttel szeretne H-hidas motorvezérlést csinálni. Ezért van gondban.
Szia! Nem tudod szétszedni esetleg a dobozt, így Te is, mi is láthatnánk miről is van szó. Én régen rengeteg TDA ic-vel készült házi 5.1-et csináltam, és volt már olyan, hogy (egy ic tokon belül) az egyik oldal zúgott, recsegett, minden baja volt, nekem ezt a nem megfelelő táp okozta.
Bele kellene nézni, ha tudsz, és pár képet, hogy mi is tudjunk segíteni. Üdv
Egyetlen halogén ledet kellene megvilágítania, úgyhogy nem hiszem hogy nagy terhelés lenne rajta. Viszont tényleg nem kis feladat úgyhogy inkább a biztos siker érdekében nézek valami komplett eszközt a feladatra. Köszönöm a segítséget!
Hello!
"halogén ledet" Ilyent én még nem hallottam. Mi is ez? üdv! proli007
Sztiasztok valamelyik ötök tudna segiteni bene egy olya dologba amibe egy számito gép es venitlátorbol valo áram termelést létre hozni Viszon a venti látor DC-áromal megy de ezt joltudom meg lehet forditani az Áram forást visza fele
Szóval ha jól értem, akkor azt szeretnéd, hogy ha pörgeted a ventilátort, akkor az neked energiát állítson elő? (vakaromafejemetszmájli)
Má' meg se haragugyá', de ebből egy árva kukkot se lehet érteni!
Én értem.
Vagyis azt akarja,hogy a ő ventilátora neki termeljen feszt. Azaz ő pörgeti a végén a led világít például. Bár elég szlengesen írt de aki tud szlengül.
Nem házi gyártmányú. Genius SW-HF 5.1 5000 rendszer. És kb 3-4 hónapja hallgatott el, csak nem tudom mitől, mert az összes többi csatorna megy rendesen.
Pörgesd meg és mérd meg a feszültségét.
Alaphelyzetben pedig mérd meg a belső ellenállását. Ebből ki tudod számolni a dolgokat, amik kellenek. Túl sok áramra ne számíts nem értem ennem mi értelme van, akkor már inkább bicikli dinamó |
Bejelentkezés
Hirdetés |