Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Szerintem is dióda lesz (a 12 voltos) és csak kiforrasztva tudod kimérni ha csak az egyik ága szállt el...
Nnnna.
Kiforrasztottam, kimértem, és a szekunder diódái jók... Indítási kísérletre percegő hang, és megmozdítja a ventit, de semmi egyéb... Gondolom nem szekunder trafó, mert akkor ez nem lenne...?
Elvileg ha megbiccen a venti akkor el szeretne indulni de valami letiltja. Mivel azt írtad hogy a 12 voltot terhelted túl ezért is az az ág gyanús, hacsak nincs a többi ágban valami védelem a túlfesz ellen ( pl. zéner a kimeneten)
A primer és a vezérlés úgy vélem menni akar. Szerintem mérd meg a kimenetek ellenállását a föld felé, és ha valahol pár tíz ohm nál kissebbet mérsz az gyanús... Ja, és attól még lehet kondi hogy nincs szép látványosan kinyílva, (a nagy terhelés miatt kaphatott a pofájára ) szóval próbakondi sem árthat a kimenetekre...
Ha volt bűz ,akkor égett ellenállásnak,felrobbant tranzisztornak is kellene lennie.Alapos szemrevételezés is segíthet.Ha a venti megmozdul akkor a 12V szerintem nem zárlatos.Valamely másik ág diódája mondta be az unalmast.Szerintem azok beforrasztva is mérhetők.Legalábbis amelyik teljesen 0 ohm az biztos zárlatos.Ha 3-4 ohm-nál többet mérsz rajta akkor az már a kimeneti terhelés is lehet.Ha minden kondit kicseréltél akkor más oka nem igazán valószínű.
Üdv!
URH rádió táp 13,5V-os 5A-es kimenete egyik rádiónál működik, a másiknál nem.Próbáltam 12V/20W-os izzóval hibátlanul megy, 12V/55W-os izzóval pattogva erőlködik a kimenet, enyhén izzik a szál. A 400V150µF-os kondit cseréltem hiba ugyan az. Tippeket kérnék a hibajelenség javítására! stoky
Szerintem akkor cseréld a kimeneti ág kondiját inkább.
A 400V 150µF-ból arra következtetek, hogy ez egy kapcsolóüzemű táp és a primer kondit cserélted. Nos az általában nem megy tönkre mert ott csak 50Hz-et kell simítani. A gondok a szekunder oldalnál szoktak jelentkezni ahol 40-60 KHz-et kell egyengetni impulzus üzemben.
Meg a primernél az ic környéki kondiknál.Bár arra inkább csak nem indul.
Na akkor megméregetem a kimeneteket, de sztem enél többet nem szórakozok vele, mert nem ér annyit... Annyira idióta módon (meg minőségben) van összerakva az egész, hogy fél nap, mire kiszedek belőle bármit, mert egymásba lógnak az alkatrészek.
És igen, ha büdös volt, akkor kéne lennie nyomának is... Azért köszi
Sziasztok
Lenne egy kacsoló üzemű tápegységem ami 12V 2A -ad le. De sajnos terhelésnél 12V- lecsökken 3V-ra így nem jó. Kondik cseréje meg volt, kivéve a primmer oldali nagy teljesítményű 1db (nem pupos). Trafó után szekunder oldalon van 1db 1000uf ,1db 47uf , 1db MBR10100 schotssy dióda , 1db tranzisztor kinézetű ( lábai K A R) , kimenetnél kondi kinézetű fekete gumival bevont valami (és nyák alján pár smd fekete x (470,362,stb) Terhelés nélkűl sípol valamelyik dióda (valószínűleg) , terhelésnél nem sípol. Tanácsotokat várom mit nézem meg rajta. Mi lehet a baja? köszönöm
A primerben is kell lennie még kondinak ,ha nincs másik akkor cseréld a nagyot is.
Igazad van van még egy kondi a primer oldalon okaya LE224 0,22Uf (kocka) ezt is cseréljem akkor ?
köszönöm.
Primer oldalon a kondi 47Uf 400V-os azt idéglenesen próbaként lehetne 220Uf 400V-os kondival helyettesíteni?
( külső vinyó tápegység) Sajnos közben kipróbáltam a 220Uf kondit, és javult a hejzett . Már egy cd-rom-ot meghajtott tökéletesen , de wincsesztert rátettem ami már felpörgött legalább és elpukant egy alkatrész a tápegységben , ami nem tudom mi lenne és mivel kell pótolni. 230V- megy át rajta közvetlen, zöldszínű (sck 052 ) a kerámia Nf-os kondira hasonlít.
Tanácsotok? Kép PL:
Ez a VDR lehet, ami egy feszültségfüggő ellenállás, túlfeszültségvédelem miatt van ott. Tudni kéne a körülbelüli értékét legalább, de valószínű, hogy egy 400V körülivel pótolható.
Bár ha meg tudod a típusát, akkor valszeg boltban kapsz hasonlót.
köszi a vállaszt csak ennyi van ráírva (sck 052) elég picike. De egy pc tápból kikaptam egyet ami szintén a 230v-után volt közvetlen és működik a tápegység. Csak kérdés hogy a hozzávaló 2A-es kűlső hdd-vel megy -e mert nekem egy régi külső hdd vezérlőm van a mi 1A-es tápról működik. Ezzel teszteltem és meghajtotta a wincsesztert tökéletesen. De azért tanácsotok csak kellene mert ahogyan írtad (Ez a VDR lehet, ami egy feszültségfüggő ellenállás ) Gondolom nem mindegy milyennel helyettesítem.
Csak nem jó a tápegység a 2A-es hdd-vel nem megy. A powerled pislog a tápon ha bekapcsolom a hdd-t. Jelenleg a gyári 47Uf 400v-os kondi van benne , de amikor próbaként 220Uf- kondit tettem helyére akkor a ( a VDR lehet, ami egy feszültségfüggő ellenállás 230V nál közvetlen) ezt kivágta terhelésnél.
Azért ment tönkre mert nagyobb kondit tettem bele? Mi lehet még a baja?
Használj kis u-t és nagy F-et, és akkor µF lesz belőlük.
Üdv!
Hasonló lehet a táphibám mint "zsa"-nak végignéztem a szekunderen majdnem minden alkatrészt.A hiba továbbra is:13,5V 6A-es táp szekunderen 20W-os izzót elbír, 55W-os izzót már nem. Pattogó hang mellett a kimeneti feszjelző led villog. A hibát továbbra sem találom.
Optocsatoló hibázhat? Normál működéskor az optó ad jelet a primer körnek?
Lehet hibás az is. A szekunder feszültséget csatolja a szabályzás felé. Cseréld ki.
A primer oldali VDR okozhati ilyen hibát?
De holyan ha nem mérem hibásnak?
Átkötöttem a VDR-t nem változott, a hiba megmaradt.
Hello!
Csak egy tipp! - Lehet a tápod működik, csak éppen az 55W-os izzó bekapcsoláskori kisértékű hideg-ellenállása miatt lekapcsol az áramkorlát. A valóságot akkor kapnád meg, ha nem izzóval, hanem ellenállással terhelnéd. - A VDR-nek egy áramkörben, túlfeszültség (impulzus) levezető szerepe van. Azt hogy lehet "átkötni"? Ha ez alatt a rövidre zárását értetted. Mert akkor valahol zárlatnak kellene lenni. üdv! proli007
Akkor az nem VDR volt.
Más tipp?Végigmértem az ellenállásokat, Minden oké. A primer korben van egy IC SK-8085 felirattal. Megpróbálom ellenállásal is de a rádiót sem hajtotta amit eddig évekig ellátott táppal.
na még egyszer...válaszként nem csatolható
Igen.Továbbá minden kondit és a szekunderen minden ellenállást, diódát, kivéve D3-t a hűtőbordán mert az nem volt kéznél de a műszer nem mutat nála hibát.Most cseréltem R5-t a lemágnesező résznél /szakadás, 150ohm helyett/ 120ohm-ra de a pattogás továbbra is megvan.A hibajelenség nem változott.Még a kapcsolótranyót próbálom valamivel helyettesíteni mert azt nem cseréltem még, bár műszeresen az is jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |