Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 120
(#) proli007 válasza stoky hozzászólására (») Jan 3, 2011 / 1

Hello!
Elég egyszerű lelkületű tápegység ez. Megtaláltam az IC "adatlapját" és egy hasonló kapcsolást, amiben ugyan UC3844 van, de működés szempontjából hasonló. Itt a szekunder oldalon van még egy plusz tirisztoros túlfeszültség védelem, de ennyi..
Rárajzoltam a nyákra, hogy hol vannak az alkatrészek, ebből már a kapcsolás is látható (tudható ki kicsoda).

Így nem egészen tudom mit szedtél ki (zártál rövidre).
- Ráadásul nem is látszik minden. Az R5 alatt, mintha a fóliáról hiányozna valami, de ez a Flyback visszafutási impulzusait csökkentené (R5 - dióda és szerintem egy kondi lett volna ott)
- De alapvetően ha nem terhelhető a táp eléggé, azt a következő alkatrészek befolyásolhatják:
R3 (borda baloldalán az az álló zöld) ami a primer Fet forrásában van, és ezen figyelik az áramot
C11 kondi, ami az áramjel simítására szolgál. Ha nem szűr, esetleg előbb van korlátozás. (IC mellett ballra az első kondi.
A C6-os kondi, ha esetleg kapacitás vesztes. Mert ha a tápot terheled, csökken a trafó leadott feszültsége (amiből D1 dióda készíti a tápot, mikor az IC már jár) így az IC tápfeszültsége is csökken. Esetleg az IC ezt zokon veszi, mert van benne tápfesz figyelés és leáll.
Továbbá érdemes megmérni az R2a..c ellenállásokat, nincsenek-e megnyúlva. Mert ez szolgáltatja a tápból a feszültséget C6 számára amíg a trafó el nem indul. (De ennek esélye a legkisebb.)
Én elsőnek a C6 cseréjével próbálkoznák, majd R3 ellenőrzésével..
üdv! proli007
(#) stoky válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Köszönöm a kapcsolást!
Lényegében az opto egy feszültséget kapcsol az IC 1 lábára /szekunder oldali hiba esetén/ ami letiltja kimenő vezérkőjelet?
(#) proba válasza stoky hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Igazából a szekunder bonyolultabb ,ott egy tl431 ic szokott lenni.Ennek a dolga ,hogy a feszültséget stabilizálja.Ha a kimenő feszültség nagyobb (értsd néhány század volt-tal ) akkor áramot ad az optonak ami az IC-n belül úgy szabályoz hogy csökkenjen a kimenő feszültség.ha kisebb akkor az opto nem világít ,az IC növeli a kimenő feszültséget (ha tudja ,mert van miből).
(#) stoky válasza proba hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Kezdem összerakni.
Az én problémámra leegyszerűsítve az történhet,h terhelve lecsökken a feszültség ami az IC tápját is megvághatja ami lekapcsol.
Az szekunder oldalon nincs kimenő teljesítmény figyelés /csak feszfigyelés/?Gondolok arra,h esetleg terhelésre az opto visszaszabályoz és ettől van a lüktető kapcsolgatás?
(#) kadarist válasza stoky hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Az áramfigyelés az Rsense-en keresztül van. Cseréld ki az IC-t és jó lesz a tápegységed.
(#) vision61 válasza stoky hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia!
Szerintem Te a bemeneten szokásos NTC ellenállást zártad rövidre.
Ami nem a túlfeszültségvédelem miatt van a tápokban, hanem a bekapcsolási áramlökést csökkenti.

zsa
A Te tápodban is az van, nem pedig VDR.
(#) stoky válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Tudnál tippet adni,h hol lehet hozzájutni vagy esetleg megfelelő helyettesítő?
(#) granpa hozzászólása Jan 4, 2011 /

Szervusztok!
Van egy telefon töltőm, nem működött. Kicseréltem benne egy ellenállást, ami a bemenetén volt(1W-os, el volt szakadva). Ezután a zöld led világított, a rádiót zavarta,(MW) és terhelésre nem adott feszt.Remélem jó helyen kérdezek, mert belül inverteresnek látszik. (kis toroid, 2,-és 3 lábú félvezetők, 3x5cm, kb. 3dkg)
Semmi más hibát nem találtam. Köszi: Kálmán
(#) kadarist válasza stoky hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ez az UC3844 van benne?
(#) stoky válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nem.Az SK8085.
(#) proba válasza granpa hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szokásos ,az összes kondi csere.
(#) stoky válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Az SK8085 helyettesíthető az UC3844-el?
(#) stoky válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A következő a helyzet: Kipróbáltam ellenállásos terheléssel, rákötöttem a 13,46V feszültségű /terheletlen/ kimenetre 3db párhuzamosan kötött 4,7ohm 10W-os kerámiaellenállást.A táp tökéletesen működött, terhelés alatt mért értékek 13,56V 5,6A.
A 12V55W-os izzót nem hajtja meg csak halványan erőlködik és kattog a táp.
Eredetileg URH rádiót amit évekig gond nélkül működtetett most nem hajtja.Adás módban kijelző villog stb.
Mi lehet a hiba a képen, magyarázatot tud valaki a "jelenségre"?
stoky
(#) kadarist válasza stoky hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Fórumokon az UC3842-t emlegetik, mint helyettesítőt.
(#) proli007 válasza stoky hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Hello!
Én a kimeneten lévő pufferkondikra gyanakodnék. Ha a rádió másik tápból megy, akkor a tápegységben lévőknél, de lehet, hogy a rádióban van kiszáradva.. (Vagy túláramot vesz fel a rádió.)
Izzón nem csodálkozok, mérd meg mekkora a hideg-ellenállása, és Te sem fogsz.
üdv! proli007
(#) stoky válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Másik ugyanilyen tápról tökéletesen megy.
(#) Travolta hozzászólása Jan 6, 2011 /

Sziasztok!
Javításra van nálam egy 230/12V 4.16A kapcsitáp. Ez egy LCD monitor tápja.
Diódahíd, FET, kimeneti pufferek cserélve. Üresjáratban leadja a 12V-ot,
de terhelve (12V/35W) csak pulzál. UC3842 dolgozik benne, és már azt is cseréltem, de semmi változás.
A biztosíték helyére egy 230/40W-os izzót raktam, az esetleges félvezető halálozás
elkerülésére, ami a terheléssel együtt pulzál. Szívesen venném a nálam tapasztaltabbak
ötleteit, a hiba orvoslására.
(#) proba válasza Travolta hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Az UC feletti kondit cseréld ki.
(#) Travolta válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Köszi a gyors választ. A bejelölt kondira gondolsz? Értéket esetleg tudnál mondani?

táp11.jpg

(#) kadarist válasza Travolta hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A túloldali elkóra gondolt.
(#) Travolta válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Közben rájöttem. Csere megtörtént, de a hiba továbbra is fenáll.
(#) Travolta válasza Travolta hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Közben sikerült a tápot megjavítani. A villogást, a biztonsági okokból a biztosíték helyére kötött 230V/40W-os izzó okozta. Azt kivéve, és a biztosítékot behelyezve, rögtön üzemképes lett a táp.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) kadarist válasza Travolta hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ötös alá!
(#) evildodo hozzászólása Jan 8, 2011 /

Sziasztok!
Hajhullásom van egy táp miatt... Fél napja keresem a hibát, de nem jövök rá...
Az alábbi linken szereplő pwm vezérlő van a monitor tápban
Hibajlelenség: Táp nem indul, viszont a primer oldali, linkelt chip melegszik.. Elkocserék megvoltak, sekundert lekötve, (a visszacsatolás megmaradt) a hiba nem változik.. A kapcsolás többé-kevésbe megegyezik a linkelt lap 14.oldalán szereplő shémával. Nagyon köszönöm előre is a segítő szándékú kommenteket!
Link:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/84822/FAIRCHILD/FSDM0565RB.html
(FSDM0565BR)

Újabb fejlemények:
A sekunder oldalon a dupladiódák után külső labortápról tettem rá névleges feszültséget, zárlat nem tapasztalható, áramfelvétel 10mA(kimeneten nincs semmi)
A pwm IC-n a Vcc, és a gnd között 10V-ot mérek, tehát tápot kap... Mégse indul, szekunderen 0,8V-ot mérek.

Megoldva...
(Utólag belegondolva, jól elbeszélgettem magammal itt (is) )
Primer oldalon a DRAIN felöl egy dióda volt zárlatos. Persze műszer szerint jót mutatott, kicsit alacsonyabb volt a nyitási feszültsége az újhoz képest.. Csere után táp indul.
A diódát miután apró darabokra tördeltem, elgondokodtam hogy belefőzzem-e a vasárnapi húslevesbe... Megúszta, kib@sztam! Egy napot szívtam miatta....
(#) Travolta válasza kadarist hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Köszönöm Tanár Úr! :yes:
(#) ColT hozzászólása Jan 11, 2011 /

Adott egy 360W-os Deer táp. Átkondiztam, bár nem tűnt vészesen száraznak a nagy része. Be is kapcsol szépen, de terhelésen állandóan kikapcsolgat.

Van a szekunder 12V-os ágán egy toroidtrafó. A rajta levő ragasztószalag szénné van égve, és hihetetlen forróra melegszik az egész tekercs. A 12V meg 13,4... Az 5V rendben van.

Lehet ez menetzárlat? Mert akkor nem szórakozok vele, szórom ki. Viszont akkor mitől magasabb a 12V?
A szekunder oldali egyenirányítókat most akarom mérni, de mivel amúgy meg működik a táp, nem hinném, hogy rosszak... (Kivéve persze, ha csak melegedésre zárlatosodnak; de azt egy szakadásméréssel úgysem találom ki...)
(#) ColT válasza ColT hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Modjuk jobban megnézve, ez nem trafó, csak egy durva toroidtekercs, a 12 és 5V átmegy rajta, de fogalmam sincs, mi lehet a funkciója. Viszont akkor lehet, nem ő oozza a melgedést, hanem csak az elszenvedője valaminek, amitől melegszik?
(#) szoker hozzászólása Jan 18, 2011 /

Sziasztok!
Rengeteg kapcsolóüzemű tápom van itthon. Nem egy fajta, hanem szinte mindegyik különböző.
Mivel nem találok róluk leírást sehol (sokról még azt sem tudom, hogy pontosan mibe való/volt). Hogyan lehetne ezeknek a tápoknak lemérni a maximális terhelhetőségüket?
Előre is köszi!
Üdv!
Következő: »»   16 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem