Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen, igen. Az a baj, hogy a HIFI-n nincs AUX, mert ez is vagy 30 éves, házimozi ; tv nincs, viszont van egy 5.1es hangkártya a sz.gépben. Akkor a passzív hangszórót így megtudom oldani, hogy a kimenetre pedig a PASSZÍV hangszórót?!
Sziasztok!
Még korábban rendeltem egy ilyen piezo kis hangszórót. Ezt hogyan tudom meghajtani, hogy valami hangot csikarjak ki belőle? Elektronikus dobókockához szeretném hozzákötni.
Igen, de ez nem csinál semmi a tápra. Jó csak 9V-t kapott.
Próbáltam egy 555 IC kimenetére kötni akkor volt hanja csak halk. LM358-al nem lehet erősíteni neki?
Szervusztok!
Van egy régi kondenzátor hangszóróm (8x12cm). Kérdésem: ebriasztóba tudnám-e használni? (mintha magas hangra találták volna ki; UH-t bírná?) Köszi: Kálmán
Helló. Innen melyik a legnagyobb SMD ellenállás? Amit még könnyen lehet forrasztani.
0805 méretkódú.
0603-hoz már egy valóban hegyes csipesz szükséges.
Mérd meg ellenállás mérővel, amelyiknél a legnagyobb ellenállást méred, az lesz a 230-as tekercs, biztonság kedvéért én sorba kötnék vele egy 230/60w-os izzót, úgy csatlakoztatnám a hálózathoz, így bármi galibát csinálsz, maximum az izzó világít. ha csak pillanatra felvillan, akkor ok, megmérheted a szekunder tekercset. Persze azért ne érintsd meg, amig nem mérted meg. Sőt, ha autotrafó, akkor hiába 18v akkor is megráz mert ott a fázis.
köszönöm sokat segiettél
De ez van és az adatlap szerint 3-24V között működik.
Én kicsit mélyebb hangot szeretnék kihozni belőle.
Nekem az lenne a kérdésem,hogy ugyebár a nyákot lelehet védeni azzal,hogy denaturált szeszbe forrasztógyantát rakok és lekenem,de meglehet denaturált szesz helyett hígítóval is csinálni?
Szerintem nem. Nézd meg: Bővebben: Link (ha jól értem...)
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy mivel/hogyan lehetne megoldani egy szobában a "színvakság""effektet" Tehát milyen megvilágítás kéne? Esetleg valami kapcsolás kéne hozzá? Frekvenciával játszani?(bár gondolom az nem elég) Ha valaki látott/tud ilyent írjon. Előre is köszönöm mindenkinek.
Alacsony-nyomású nátrium lámpa: Bővebben: Link
Értem ez esetben bocsánat hogy rossz helyre írtam.
Egyébként valami komolyabbra gondoltam mert az Alacsony-nyomású nátrium lámpával csak anyit idézünk elő hogy ne tudd megkülönböztetni. Engem pedig az érdekel,hogy lehet e tisztán minden egyéb szín nélkül fekete fehér látást előidézni. Köszönöm a válaszod azért. A moderátornak pedig ismételten elnézést kezdő vagyok.
Az aromás hígító is oldja a gyantát, ha erre gondolsz. De szerintem jobban járnál, ha forrasztás után aromás hígítóval lemosnád a panelt, majd pedig lakkoznád.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek, ha a házimozi 5.1 hangjának center csatornáját belekeverném a 2 front hangfalba + egy potival lehetne szabályozni a keverést, és nem alkalmaznék center hangfalat, úgy elviselhetetlenül rossz lenne? (Azért kérdezem, mert sokkal szívesebben építenék 4 csatornás erősítőt+sub, minthogy még center hangfalat is vennem kelljen)
Alacsony fenyintenzitassal.
A csapoknak, amikkel a szineket latjuk, viszonylag sok feny kell. A palcikakkal latunk eros szurkulet utan. Egy gond van csupan: az eleslatas helyen, a foveaban, ahova akkor vetul a kep, amikor ranezunk valamire, keves palcika talalhato. Igy aztan sotet szobaban jobban latjuk a targyakat, (mondjuk a sotet pokot a feher falon) ha kicsit mellejuk nezunk.
Szerintem, ha ez van otthon, bátran kipróbálhatja. Valamelyest túl is vannak méretezve gyártáskor. Nem lesz vele gond. Ha mégis, kicseréli.
Veszélyes ez a szemre?
Szerintem máshogy lehetetlen ezt elöidézni, mivel a fehér fényben benne van minden szín.
Sziasztok!
Szerintetek ez a kapcsolás működőképes? Bővebben: Link Én akárhogyan csinálom az oszcillátor részét nem megy. Ha megnyomom a gombot akkor vált egyet, de ezt is úgy, hogy a megás ellenállások tizedét tettem be. Eredeti értékekkel nem rezed.
Úgy nézem, a gombot folyamatosan nyomva kell tartani. De az ellenállások szokatlanul nagyok valóban. Nyugodtan rakj 10M helyett 10k-t a 3.3M helyett meg 3.3k-t.
A 100k töltőellenállás is nagy érték, ezt is csökkentheted.
Igen. Nekem szokatlan az ellenállások mérete és a kondi kapacitása kicsi. 470 nF szerintem sok csodát nem tesz.
Akárhogyan nézem, forgatom nem értem a működését az oszcillátornak. :no: Szerk.: Ezeket a módosításokat kipróbáltam. Semmi érdemi változás.
Pedig egyszerű. Ha a nyomógombot elengeded, akkor még nem áll le az astabilnak kötött 555, hanem addig "pörög" még tovább, míg a 470nF-ban tárolt töltés nyitva tudja tartani a tranzisztort. A tervező szándéka szerint ez akár még másodperces időt is jelenthet, de ez nagyban függ ilyen ellenállásértékek mellett a tranyó bétájától, és a hőmérséklettől is. Szóval, ha a javasolt csökkentett ellenállásokat rakod be, akkor a kondi értékét növeld meg akár a tizszeresére.
Igen, talán valóban nem volt egyértelmű az előző hozzászólásomból: túl nagy bajt legrosszabb esetben sem lehet vele csinálni (hacsak nem atomerőművet vezérel a lámpa ), szóval lehet vele próbálkozni. De ha különösebb akadálya nincs, érdemesebb erősebb darabot beépíteni.
Ezt én értem, de hiába csökkentem az ellenállások értékét a kívánt pergés nem következik be míg nyomva tartom a gombot.
[off]Amúgy épp az előbb sikerült 9V-al megküldeni a tranyó bázisát. Azt mondta szó szerint, hogy pfffff.... és bugyborékolt a teteje
pffffffff....
Ha nyomvatartott gomb mellett sem pörög, akkor elkötöttél valamit. Az 555 kimenetére köss egy ledet, egy soros ellenállással a test felé, (katód a testre), az értéke legyen 1k, és így nézd meg, hogy működik-e? 100k töltőellenállással, és 100nF kondival ~70-80Hz a freki, ezt nem biztos, hogy meg tudod különböztetni, ezért a próba idejére növeld a kondi értékét, vagy csökkentsd az ellenállás értékét. Ha működik akkor a számláló környékén kell tovább keresgélned.
Ha felengedem a gomgot kialszik a teszt led, ha lenyomom világít.
Növeld a 100nF-ot 1µF-re és úgy nézd. Ha most sem villog, és jól is kötöttél mindent, akkor az 555 kuka.
A 470 nF helyett tegyél 100µF-ot, így egy másodpercig még egyre lassuló ütemben villognia kell a gomb elengedése után is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |