Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó készítés - hangosításra
Lapozás: OK   1 / 3
(#) josephx hozzászólása Jan 22, 2006 /
 
hello !!! midenkinek !!! segitségeteket kérem hangfal épitéshez hangositási célra . AZ az hogy disco hangfalat hanfalat éppitenék subládat vagy is mélynyomot. körübelül 300 watos 4ohm 1 utas kellene valami jó tervrajzot várnák töletek ! Előre is köszönöm
(#) zaik válasza josephx hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
hát ez sem lesz hosszúéletű topic.
nézd!.
(#) deguss válasza josephx hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Nah és nézted már Vicsys subládáját?
Kicsit nézz körül!
(#) vicsys válasza josephx hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
josephx !
Itt a portálon találsz egy ügyes kis leírást amiből kiderül egy subláda-miböl is épül fel...Kérlek ha lesz időd nézd meg!
A végfok és a hangszóró típusa változni fog a dobozméretekkel együtt!
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
azt hiszem megelőztelek Vicsys!
(#) vicsys válasza deguss hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Igen, igen...törpügyes vagy!

De most adjunk tanácsot josephx-nek is!

(most te jössz! )
(#) deguss válasza vicsys hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Szia Josephx!

Ha Te magad szeretnél hangdobozt építeni, nagyon fontosak a méretek, ennek igazodni kell a hangszóró teljesítményéhez, és sok más paraméteréhez.
Figyelmedbe ajánlom a hangfaldoboz-tervező programot, amit megtalálsz itt a HE-n a GYŰJTEMÉNYEKNÉL, azon belül is a programok menüpont alatt.
Remélem hasznát veszed, nézd meg mindenesetre.

Üdv. deguss
(#) vicsys válasza deguss hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
josephx !
A fentebb említett cikkemben is szóvan egy nagyon könnyen kezelhető hangfaltervező progiról. Töltsd le és próbáld ki!
(#) (Felhasználó 924) válasza josephx hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Hello. Itt egy link, nezd meg, ezek eredeti SAL tervek, bevaktak, jok, de nezd meg a hangszoro tipusat es adatait es az lenne a legjobb,ha azokat vasarolnal bele,vagy nagyon hasonlokat,marmint a parameterek szerint.
hangfalak
Ezen az oldalon a hangfalak modulban talalsz egyparat.
(#) mspike válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
Én most készülök felújítani egy régi Videoton hangfalat, valakinek valami jótanácsa mielőtt belekezdek ? Arra gondoltam keresek ugyan akkora tányérokat mint az eredeti, csak esetleg kicsit nagyobb teljesítményt (mondjuk 10* ) Meg arra is gondoltam teszek a nagy tányér és a csipogó közé egy közepeset... bár nem tudom kell-e. És úgy tervezem, lecserélem a csatlakozókat és az egészet belülről az élek mentén kinyomom műanyag ragasztóval... Szerintetek megéri ? Vagy hagyjam a fenébe ? Mert van egy 100W-os végfokom csak nincs mit meghajtani...
(#) vicsys válasza mspike hozzászólására (») Jan 23, 2006 /
 
mspike!
Ha székesfehérvár közelében laksz, akkor tudok ajánlani 1 céget aki vidis hangszórók felújításával foglalkozik...
(#) stefi válasza vicsys hozzászólására (») Jan 24, 2006 /
 
Helló!
Szeretnélek még egy kérdéssel zaklatni titeket!
Akarok építeni egy 3 utas (magas, közép és mély) hangfalat, de nem tudom azt, hogy hogyan kell kiszámolni a doboz adatait.
Az úgy jó, hogy Winisd-ben kiszámolom a 3 hangszoróhoz a doboz értékeket (literben kapom meg) és ezeket az adatokat összeadom??
Vagy pedig ez nagy hülyeség?
Üdv:
Krisz
(#) deguss válasza stefi hozzászólására (») Jan 24, 2006 /
 
Nem vagyok nagyon jártas, szerintem vicsys mester & moderátor tudna tanácsot adni, de most épp nincs itt.

Én összeszámolnám a litereket, annak ellenére, hogy ha egy dobozban több hangszóró van, MINDEGYIK hatással van a többire.
Nem tudom, hogyan lehet ezt kiszámítani, csak szerény gyakorlati tapasztalataimra tudok hivatkozni.
Azt viszont ajánlani tudom, amennyiben jó, erős, mély hangnyomó is van benn, nagyon fontos, hogy a "ládikó", hangszóródoboz jól zárjon, ugyanis ha "sziszeg" nagyobb hangerőknél, az nagyon idegesítő. Ezt tapasztalatból mondom, talán ér is így valamit a hozzászólásom.



Üdv.
(#) vicsys válasza stefi hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Stefi!
Nem igazán jó...
A winisd progit elsősorban mélyládákhoz találták ki (ezért is van, hogy 1 hangszórót találsz).
Tehát ne ezt használd!
Asszem valami szerveren láttam (Itt egy, mára már elavult cím szepelt.) a könyvek között 1 hangfalépítéssel foglalkozó könyvet, szerintem azt nézd meg! Ha elkészült a hangfalad jelezd, mert nagy az érdeklődé! (személyszerint én is kíváncsi vagyok!)
(#) Rendszer válasza mspike hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Hali. Érdemes vele foglalkozni. Én speciálisan erre vagyok ráállva. A hangszórót célszerű mágneses védelemmel ellátni +egy mágnest kell rá felragasztani ill. fém védőkupakot. Ha a membrán sérült akkor a szakadást technokolos WC papírral könnyen lehet javítani. A napszítta kifakult papírt egy speciális festékkel lehet feljavítani olcsón kapható kis tubusos ablakdísz festésére kitalált festék. A fekete a legjobb. Vízzel hígítható de száradás után vízálló. Vékonyan kell több rétegben felvinni nem rontja a hangleadást!! Középkúpot pl.horpadtat célszerű zöldségestől kérni kartont ami a narancsok alatt van pont megfelelő elég kemény nem horpad. Színezési tanács: feketével a guminembrát vékonyan a rugalmasság megmarad a középkúpot is feketével a membrát aranyporral kevert sárga festékkel tiszta cool!
(#) dbase válasza (») Jan 25, 2006 /
 
Ha valakit érdekel nézzen szét a weblapomon a hangfal rajzok menü alatt. Van sok rajz, de várok tőletek is segítséget, hogy bővüljön![link=http://dbase.tvn.hu]Az én oldalam hangfal rajzokkal[/link]
(#) dB_Thunder válasza stefi hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Idézet:
„Az úgy jó, hogy Winisd-ben kiszámolom a 3 hangszoróhoz a doboz értékeket (literben kapom meg) és ezeket az adatokat összeadom??”

Ez bizony hülyeség! Ugyanis a a középsugárzót külön légtérbe kell tenni,hacsak nem zárt hátulról a sugárzó.
A SAL gyárt félgömb alakú kupakokat erre a célra.
(#) vicsys válasza dbase hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Idézet:
„nézzen szét a weblapomon...”

Idézet:
„A kiszolgáló nem található”

(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Nekem bejött a lap... Szép a dizájn, legalábbis nekem teccik!
(#) 021 válasza mspike hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Nehogy lecseréld a régi mélyhangszórókat!!! Meg lehet javítani fillérekért! Még te magad is meg tudod javítani! Én tucatszám javítom az ilyen régi hangszórókat. Ha a hangszórót cseréled, a hangváltót, csillapítást is cserélni kell! Sokkal jobb eredményt kapsz a régi felújításával. Ha érdekel, nyiss egy topikot vagy privátban elmondom hogyan kell.
(#) Frankye válasza 021 hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Könyörgöm!

NE privátban beszéljétek meg! Azért fórum a fórum, hogy itt megmaradjon, mindenki okulására, a tudás!!!!!!!

(#) 021 válasza Frankye hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Oké, de hosszú lesz! De legalább mindenki megtanulja, hogyan kell!
(#) Frankye válasza 021 hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Ez a lényeg! Köszönöm!
(#) 021 válasza 021 hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Előre elnézést kérek a szakértőktől, az itt közzétett eljárás mindenki számára hozzáférhető anyagokkal működik, ennek ellenére kiváló esztétikai és hangtechnikai jellemzők érhetőek el. Szóval. Veszel a boltban acetonos körömlakklemosót. A kiszerelt mélysugárzó pilléjének szélére (sárga hullámos textil alkatrész) óvatosan felviszel annyi mennyiséget, hogy feloldja a ragasztót. Nagyjából anyyi kell hogy át legyen itatva. A ragasztó feloldása kb. két perc alatt megtörténik. Utána lapos tárggyal óvatosan elválasztod a pillét a kosártól és kiemeled a membránt. Persze az egész művelet előtt a BEVEZETŐ LITZE HUZALT LE KELL FORRASZTANI A FORRFÜLEKRŐL! Mivel a membránszél réges-régen elporladt, így a membránt a pillével és a tekerccsel együtt kiemeled a kosárból. Megnézed a tekercset, hogy nincs-e megégve vagy eldeformálódva. Ha nem muszály, akkor ne bántsd a tekercset! A membrán hátoldalát a membránszélnél körömlakklemosós vattával finoman letisztítod a rajtamaradt membránszél-maradványoktól. Hagyod megszáradni, majd pálmatex (TM) ragasztóval felragasztod a membránszélt a membránra. Vigyázz, nehezen megy fel, kicsit igazítani kell rajta. A membránból ne vágj le, úgy fog tűnni hogy nem jó rá a membránszél. Ekkor kell igazgatni rajta. A ragasztás menete: mindig egy kis rést hagysz a membrán és a membránszél között és a résbe nyomsz egy kevés ragasztót. Hagyod megszáradni, majd folytatod tovább, amíg körbe nem érsz. Ekkor mégegyszer összenyomkodod kézzel a ragasztásokat és hagyod az egészet legalább egy órát száradni. Addig letisztítod a kosarat a ragastómaradványoktól és a régi membránszél darabjaitól. A mágnes belsejét takard le, ne hulljon bele semmi sem! Száradás után bekened a pille és a kosár közötti részt pálmatex-szel és beleteszed a membránt. Helyérenyomkodod a pillét hogy középen álljon. Nem kell félni tőle, nem nehéz. Ekkor beragasztózod a kosarat a membránszélnél is és leragasztod óvatosan a membránszélt is. Könnyed membrán nyomásokkal a helyére igazítod a membránt hogy ne súrlódjon. Mégegyszer végignyomkodod a ragasztásokat. Én mindig így csinálom, rengeteg hangszórót készítettem így. Akár megtekinthetők a legutolsók nálam, ha tudok akkor küldök fényképet. Célszerű a membránt öt réteg színtelen lakkal befújni, ezzel javítod a hangszóró hangzását. Ezt a műveletet a membránszél felragasztása előtt kell elvégezni.
Van olyan módszer aminél nem kell kiszerelni a membránt, ezt nem ajánlom mert meghajlítod a papírtölcsért és csúnya lesz valamint nem tudod így tökéletesen leragasztani. Persze a művelet végén forraszd vissza a litze bevezető huzalokat. Óvatosan nyomd be újra a membránt, ellenőrizd hogy nem súrlódik-e.

Bocs mindenkitől, de mondtam hogy hosszú lesz!
(#) patexati válasza josephx hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Nekem ez van.
(#) 021 válasza patexati hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Ebből lehet építeni megfelelőt. De most mekkora terembe kell és hány wattos és mit is akarunk építeni tulajdonképpen?
(#) mspike válasza 021 hozzászólására (») Jan 26, 2006 /
 
Szóval tényleg jobb így, mintha berakok egy új kevlár membránt ? (kevlár miben más hangzásra ? pofára tudom mi a különbség )
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Jan 26, 2006 /
 
Jut eszembe, még két középnyomót is beakartam rakni a régi magasok helyére, és két csipogót a tetejébe (nem szószerint) Ez így gázos lenne a végére ?
(#) 021 válasza mspike hozzászólására (») Jan 26, 2006 /
 
A kevlárhoz szerintem inkább basszusreflex doboz kellene. Én kipróbáltam egy "alu-s" somogyit az orion hs280-as hangfalamba. Búgás, morgás, de mély hang semmi. Aztán bele az eredeti hangszórókat és sokkal jobb lett az eredmény. A lényeg: az a doboz mondhatjuk úgy hogy videoton hangszórókhoz készült. Lehet kevlárból jó hangfalat készíteni, de máshogy. Ajánlatos a hangváltót is átalakítani. Adatlapokat kell olvasgatni és látni fogod. Meggyőzésnek itt a link: (nem ismerőseim, csak én egyet értek velük a kínai csodákkal kapcsolatban)link
(#) 021 válasza 021 hozzászólására (») Jan 26, 2006 /
 
A háromutas rendszer (ha jól veszem ki szándékodat) nem rossz dolog. Hangváltót kapsz mindenhol. A magas hangszórónál lévő két ellenállást módosítani kell általában.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem