Fórum témák
» Több friss téma |
hello !!! midenkinek !!! segitségeteket kérem hangfal épitéshez hangositási célra . AZ az hogy disco hangfalat hanfalat éppitenék subládat vagy is mélynyomot. körübelül 300 watos 4ohm 1 utas kellene valami jó tervrajzot várnák töletek ! Előre is köszönöm
Nah és nézted már Vicsys subládáját?
Kicsit nézz körül!
josephx !
Itt a portálon találsz egy ügyes kis leírást amiből kiderül egy subláda-miböl is épül fel...Kérlek ha lesz időd nézd meg! A végfok és a hangszóró típusa változni fog a dobozméretekkel együtt!
Igen, igen...törpügyes vagy!
De most adjunk tanácsot josephx-nek is! (most te jössz! )
Szia Josephx!
Ha Te magad szeretnél hangdobozt építeni, nagyon fontosak a méretek, ennek igazodni kell a hangszóró teljesítményéhez, és sok más paraméteréhez. Figyelmedbe ajánlom a hangfaldoboz-tervező programot, amit megtalálsz itt a HE-n a GYŰJTEMÉNYEKNÉL, azon belül is a programok menüpont alatt. Remélem hasznát veszed, nézd meg mindenesetre. Üdv. deguss
josephx !
A fentebb említett cikkemben is szóvan egy nagyon könnyen kezelhető hangfaltervező progiról. Töltsd le és próbáld ki!
Hello. Itt egy link, nezd meg, ezek eredeti SAL tervek, bevaktak, jok, de nezd meg a hangszoro tipusat es adatait es az lenne a legjobb,ha azokat vasarolnal bele,vagy nagyon hasonlokat,marmint a parameterek szerint.
hangfalak Ezen az oldalon a hangfalak modulban talalsz egyparat.
Én most készülök felújítani egy régi Videoton hangfalat, valakinek valami jótanácsa mielőtt belekezdek ? Arra gondoltam keresek ugyan akkora tányérokat mint az eredeti, csak esetleg kicsit nagyobb teljesítményt (mondjuk 10* ) Meg arra is gondoltam teszek a nagy tányér és a csipogó közé egy közepeset... bár nem tudom kell-e. És úgy tervezem, lecserélem a csatlakozókat és az egészet belülről az élek mentén kinyomom műanyag ragasztóval... Szerintetek megéri ? Vagy hagyjam a fenébe ? Mert van egy 100W-os végfokom csak nincs mit meghajtani...
mspike!
Ha székesfehérvár közelében laksz, akkor tudok ajánlani 1 céget aki vidis hangszórók felújításával foglalkozik...
Helló!
Szeretnélek még egy kérdéssel zaklatni titeket! Akarok építeni egy 3 utas (magas, közép és mély) hangfalat, de nem tudom azt, hogy hogyan kell kiszámolni a doboz adatait. Az úgy jó, hogy Winisd-ben kiszámolom a 3 hangszoróhoz a doboz értékeket (literben kapom meg) és ezeket az adatokat összeadom?? Vagy pedig ez nagy hülyeség? Üdv: Krisz
Nem vagyok nagyon jártas, szerintem vicsys mester & moderátor tudna tanácsot adni, de most épp nincs itt.
Én összeszámolnám a litereket, annak ellenére, hogy ha egy dobozban több hangszóró van, MINDEGYIK hatással van a többire. Nem tudom, hogyan lehet ezt kiszámítani, csak szerény gyakorlati tapasztalataimra tudok hivatkozni. Azt viszont ajánlani tudom, amennyiben jó, erős, mély hangnyomó is van benn, nagyon fontos, hogy a "ládikó", hangszóródoboz jól zárjon, ugyanis ha "sziszeg" nagyobb hangerőknél, az nagyon idegesítő. Ezt tapasztalatból mondom, talán ér is így valamit a hozzászólásom. Üdv.
Stefi!
Nem igazán jó... A winisd progit elsősorban mélyládákhoz találták ki (ezért is van, hogy 1 hangszórót találsz). Tehát ne ezt használd! Asszem valami szerveren láttam (Itt egy, mára már elavult cím szepelt.) a könyvek között 1 hangfalépítéssel foglalkozó könyvet, szerintem azt nézd meg! Ha elkészült a hangfalad jelezd, mert nagy az érdeklődé! (személyszerint én is kíváncsi vagyok!)
Hali. Érdemes vele foglalkozni. Én speciálisan erre vagyok ráállva. A hangszórót célszerű mágneses védelemmel ellátni +egy mágnest kell rá felragasztani ill. fém védőkupakot. Ha a membrán sérült akkor a szakadást technokolos WC papírral könnyen lehet javítani. A napszítta kifakult papírt egy speciális festékkel lehet feljavítani olcsón kapható kis tubusos ablakdísz festésére kitalált festék. A fekete a legjobb. Vízzel hígítható de száradás után vízálló. Vékonyan kell több rétegben felvinni nem rontja a hangleadást!! Középkúpot pl.horpadtat célszerű zöldségestől kérni kartont ami a narancsok alatt van pont megfelelő elég kemény nem horpad. Színezési tanács: feketével a guminembrát vékonyan a rugalmasság megmarad a középkúpot is feketével a membrát aranyporral kevert sárga festékkel tiszta cool!
Ha valakit érdekel nézzen szét a weblapomon a hangfal rajzok menü alatt. Van sok rajz, de várok tőletek is segítséget, hogy bővüljön![link=http://dbase.tvn.hu]Az én oldalam hangfal rajzokkal[/link]
Idézet: „Az úgy jó, hogy Winisd-ben kiszámolom a 3 hangszoróhoz a doboz értékeket (literben kapom meg) és ezeket az adatokat összeadom??” Ez bizony hülyeség! Ugyanis a a középsugárzót külön légtérbe kell tenni,hacsak nem zárt hátulról a sugárzó. A SAL gyárt félgömb alakú kupakokat erre a célra. Idézet: „nézzen szét a weblapomon...” Idézet: „A kiszolgáló nem található”
Nekem bejött a lap... Szép a dizájn, legalábbis nekem teccik!
Nehogy lecseréld a régi mélyhangszórókat!!! Meg lehet javítani fillérekért! Még te magad is meg tudod javítani! Én tucatszám javítom az ilyen régi hangszórókat. Ha a hangszórót cseréled, a hangváltót, csillapítást is cserélni kell! Sokkal jobb eredményt kapsz a régi felújításával. Ha érdekel, nyiss egy topikot vagy privátban elmondom hogyan kell.
Könyörgöm!
NE privátban beszéljétek meg! Azért fórum a fórum, hogy itt megmaradjon, mindenki okulására, a tudás!!!!!!!
Oké, de hosszú lesz! De legalább mindenki megtanulja, hogyan kell!
Előre elnézést kérek a szakértőktől, az itt közzétett eljárás mindenki számára hozzáférhető anyagokkal működik, ennek ellenére kiváló esztétikai és hangtechnikai jellemzők érhetőek el. Szóval. Veszel a boltban acetonos körömlakklemosót. A kiszerelt mélysugárzó pilléjének szélére (sárga hullámos textil alkatrész) óvatosan felviszel annyi mennyiséget, hogy feloldja a ragasztót. Nagyjából anyyi kell hogy át legyen itatva. A ragasztó feloldása kb. két perc alatt megtörténik. Utána lapos tárggyal óvatosan elválasztod a pillét a kosártól és kiemeled a membránt. Persze az egész művelet előtt a BEVEZETŐ LITZE HUZALT LE KELL FORRASZTANI A FORRFÜLEKRŐL! Mivel a membránszél réges-régen elporladt, így a membránt a pillével és a tekerccsel együtt kiemeled a kosárból. Megnézed a tekercset, hogy nincs-e megégve vagy eldeformálódva. Ha nem muszály, akkor ne bántsd a tekercset! A membrán hátoldalát a membránszélnél körömlakklemosós vattával finoman letisztítod a rajtamaradt membránszél-maradványoktól. Hagyod megszáradni, majd pálmatex (TM) ragasztóval felragasztod a membránszélt a membránra. Vigyázz, nehezen megy fel, kicsit igazítani kell rajta. A membránból ne vágj le, úgy fog tűnni hogy nem jó rá a membránszél. Ekkor kell igazgatni rajta. A ragasztás menete: mindig egy kis rést hagysz a membrán és a membránszél között és a résbe nyomsz egy kevés ragasztót. Hagyod megszáradni, majd folytatod tovább, amíg körbe nem érsz. Ekkor mégegyszer összenyomkodod kézzel a ragasztásokat és hagyod az egészet legalább egy órát száradni. Addig letisztítod a kosarat a ragastómaradványoktól és a régi membránszél darabjaitól. A mágnes belsejét takard le, ne hulljon bele semmi sem! Száradás után bekened a pille és a kosár közötti részt pálmatex-szel és beleteszed a membránt. Helyérenyomkodod a pillét hogy középen álljon. Nem kell félni tőle, nem nehéz. Ekkor beragasztózod a kosarat a membránszélnél is és leragasztod óvatosan a membránszélt is. Könnyed membrán nyomásokkal a helyére igazítod a membránt hogy ne súrlódjon. Mégegyszer végignyomkodod a ragasztásokat. Én mindig így csinálom, rengeteg hangszórót készítettem így. Akár megtekinthetők a legutolsók nálam, ha tudok akkor küldök fényképet. Célszerű a membránt öt réteg színtelen lakkal befújni, ezzel javítod a hangszóró hangzását. Ezt a műveletet a membránszél felragasztása előtt kell elvégezni.
Van olyan módszer aminél nem kell kiszerelni a membránt, ezt nem ajánlom mert meghajlítod a papírtölcsért és csúnya lesz valamint nem tudod így tökéletesen leragasztani. Persze a művelet végén forraszd vissza a litze bevezető huzalokat. Óvatosan nyomd be újra a membránt, ellenőrizd hogy nem súrlódik-e. Bocs mindenkitől, de mondtam hogy hosszú lesz!
Ebből lehet építeni megfelelőt. De most mekkora terembe kell és hány wattos és mit is akarunk építeni tulajdonképpen?
Szóval tényleg jobb így, mintha berakok egy új kevlár membránt ? (kevlár miben más hangzásra ? pofára tudom mi a különbség )
Jut eszembe, még két középnyomót is beakartam rakni a régi magasok helyére, és két csipogót a tetejébe (nem szószerint) Ez így gázos lenne a végére ?
A kevlárhoz szerintem inkább basszusreflex doboz kellene. Én kipróbáltam egy "alu-s" somogyit az orion hs280-as hangfalamba. Búgás, morgás, de mély hang semmi. Aztán bele az eredeti hangszórókat és sokkal jobb lett az eredmény. A lényeg: az a doboz mondhatjuk úgy hogy videoton hangszórókhoz készült. Lehet kevlárból jó hangfalat készíteni, de máshogy. Ajánlatos a hangváltót is átalakítani. Adatlapokat kell olvasgatni és látni fogod. Meggyőzésnek itt a link: (nem ismerőseim, csak én egyet értek velük a kínai csodákkal kapcsolatban)link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |