Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   9 / 221
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Ez attol fugg mekkora tapfeszultsege lesz az erositonek es mekkora nyugalmi aramot allitasz be. Ez kerdes is volt
Maradva az en peldamnal (34V, 1.3A) 34x1.3=44.2W az allando teljesitmenyfelvetel. Elvileg eleg lenne akar 50W-os trafo is, de hatarertekre nem jo tervezni. Egy 100W-os trafo mar sokkal jobb ha megfeleloen vastag a szekunder tekercs huzala (azaz nem sporoltak vele). Ha egy jo fele, tenyleg 100W-ot is leadni tudo trafod van, az jo lesz az erositohoz felteve ha egy oldal teljesitmenyfelvetele nem lesz nagyobb 50W-nal.

(#) Squall hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Nekem pl.: 500 wattos trafó van rajta. Megmértem teljesítmény mérövel és a két végfok nekem 108 wattot vesz fel. 1.1Amperes nyugalmi árammal és 42 voltos tápfesszel.
(#) lamalas válasza Squall hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Szia Squall,

Mekkora az impedanciajuk azokanak a hangfalaknak amiket a JLH-val hajtasz meg? Csak azert kerdezem, mert ha feltetelezzuk, hogy 10W-os teljesitmenyt akarsz kivenni az erositobol, akkor 4ohmos hangfalakhoz keves az 1.1A-es nyugalmi aram, de meg 8ohmhoz is, azonban 15ohmhoz mar elegendo. Viszont mindharom esetben tul magas a tapfeszultseg ami ugyan nem teszi tonkre az erositot, de feleslegesen futi a vegtranzisztorokat! Persze ha nem volt mas valasztasod mert adott volt a trafo, akkor OK (nalam ez volt a helyzet, ezert lett 34V a tapfesz), de ha van valasztas, akkor nem erdemes a szuksegesnel sokkal nagyobb tapot adni az erositonek, mert csak hove fog alakulni a felesleges teljesitmeny. Nehany voltos rahagyas mindig jo ha van, de tulzasokba nem kell esni.
(#) Squall hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
Hi!
Kevés lenne a nyugalmi áram? Mondjuk most kis bordák vannak rajta de vettem egy elég nagyot és most fúratom ki ja és most BD249C-vel megy de majd Motorola 2N3055 lesz benne szóval a kis borda miatt nem vettem feljebb a nyugalmit...
8 ohmos hangfallal hajtom így szerinted mekkora nyugalmi áram kéne?
Ilyen kis nyugalmi árammal nem adja le azt a teljesítményt amit kéne neki?!
Trafónak egyrészt azért vettem ezt mert olcsó volt másrészt mert direkt szerettem volna még + egy kis hangeröt mert sajna megszoktam az elözö döngetömet...
(#) lamalas válasza Squall hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Idézet:
„Kevés lenne a nyugalmi áram?”


Attol fugg mekkora teljesitmenyt szeretnel kicsikarni az erositobol. Ha az eredeti 10W-ot szeretned elerni, akkor 8ohmos terheleshez epphogy eleg az 1.1A. Ha nincsenek valogatva a vegtranzisztorok, akkor valszeg nem tudja a 10W-ot, de biztosat nem lehet mondani, merni kellene. Az eredeti JLH ajanlasban 1.2A-es nyugalmi aramot ajanl a szerzo 27V-os tapfesz mellett a 10W-os kimeno teljesitmenyhez. Ezeket ki is lehet szamolgatni ha vki nagyon szeretne. En azert valasztottam 1.3A-es ny.aramot, hogy az erosito biztosan tudja a 10W-ot hatarolas nelkul, ugy hogy a vegtranzisztorok nem valogatottak. A 34V-os tapfesz pedig adott volt a trafo miatt, pedig eleg lett volna kevesebb is (mondjuk 30V korul). De sztem felesleges ezen a dolgon problemazni. 1.1A-es ny.arammal is elegendo teljesitmenyt lehet belole kiszedni szobai hallgatashoz, es ha erzekeny hangfalaid vannak, akkor meg tul hangos is lesz! Persze tartalekot mindig erdemes hagyni Szoval nem gond az 1.1A-es ny.aram, viszont a 42V-os tapfesz tok felesleges, csak nagyobb lesz a tranzisztorok altal eldisszipalt ho, ami csokkenti a felvezetok elettartamat es felesleges ho termelodik. Ha eleve kicsik a hutobordak akkor en a helyedben inkabb kisebb szekunder feszultsegu trafot valasztanek (felteve ha van lehetoseged ... ha nincs ez is jo).
(#) Squall hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
Nemsoká jó nagy bordán lesznek a végtranyók és szerintem olyan 1.5 amperre álítom a nyugalmi áramot.
De nekem mindenki azt mondta hogy a nyugalmi áramnak semmi köze nincs a kimenő teljesítményhez...
Most egy Pionner CS-301-es 150 wattos 3 utas 89db érzékenységű hangfal van a JLH-on.
Teljesítmény növekedést mivel lehetne még elérni a fesz. növelésén kívül?
(#) isamisa hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Helló mindenki!

Akik szeretne kapni a gyártatott JLH-nyákból, az jelezze nekem priviben...

Ide feltettem hogy fog kinézni: DIY Audió- JLH Topic
(#) DjPeat hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Sziasztok
Nem olyan rég olvastam ezt a topit és nagyon meg tetszet ez a JLH erősítő és lenne vele kapcsolatban egy kérdésem. Ezt az erősítőt nem lehetne-e szimmetrikus tápegységről meg hajtani? Mert nekem lenne ehhez meg felelő EI lemezes transzformátorom ami szimmetrikus és jó is lenne. És ha jó akkor hogyan kéne meg oldani, ha meg nem jó akkor mért nem jó lécíves magyarázzátok már majd el.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Bye Dj Peat voltam.
(#) lamalas válasza DjPeat hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
Szia DjPeat,
De igen, lehetseges szimmetrikus taprol is hajtani az erositot. Ilyenkor elmarad a kimeneti csatolo kondi es kicsit alakitani kell az aramkoron is, hogy a kimeneti offszet fesz. ne ingadozzon tulsagosan. Ide latogass el: http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhupdate.htm
Jut eszembe, ha szimmetrikus szekunderu trafod van attol meg lehet csinalni az eredeti JLH erositot is, csak mondjuk nem graetz hiddal egyeniranyitasz, hanem sima ketutas egyeniranyitoval. Egyebkent milyen is az a trafo (szekunder feszultsegek, teljesitmeny)? Ha bovebb segitseg kellene, csak irj nyugodtan!
(#) DjPeat hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Szia Piti Csaba vagyok bocsi hogy idáig nem írtam csak nem jutottam géphez mert sok dolgom volt.
Szia köszönöm a segítségedet nagyon rendes vagy.
Mert tudod én nagyon kezdő vagyok és még nem nagyon csináltam ilyet ezért kérdeztem. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Bye Dj Peat voltam
(#) isamisa válasza DjPeat hozzászólására (») Máj 30, 2007 /
 
Szia!
És ha olyan a trafód hogy szétbontható a középső szekunder tekercse akkor akár két Graetz híddal is meg tudod oldani. Mint ahogy én csináltam. Külön hajtod az oldalakat.

Persze nekem könnyebb volt mert a toroid trafómat direkt ugy tekertettem.

És persze fontos hogy mekkora a teljesítménye a trafódnak és hány voltos. Azt ís írd meg.

Mondcsak, ez lenne az első erősítőd...?
(#) Müszi hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Én nyáron biztos meg fogom építeni a JLH erősítőt!
kivácsi vagyok a hangjára.
trafó van csak eddig, a többi majd jön magától.
majd ha szükségem lesz segítségre akkor maj irok.
köszi
(#) Darazsx hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy kis probléma jelentkezett az én JLH erősítőmmel, azért fordulok felétek mert már teljesen tanácstalan vagyok. Előszőr azt vettem észre, hogy az egyik borda (oldalanként van külön bordája, kép) nem melegszik fel rendesen, azonnal szétszedtem, nyugalmi áram mérés stb...
Az jött ki végeredményben, hogy a régebben beállított 1A helyett csak 3-400mA-on megy, ennek mi lehet az oka? kimértem minden alkatrészt és nem találtam hibát benne. A nyugalmi beállíto trimmer előtt van egy ellenállás ami a minimumot állítja be, azthiszem a gyári kapcsoláson ez 680Ohmos, én ezt még az első élesztés után kicseréltem egy 300Ohmosra mert nem tudtam beállítani a kívánt nyugalmi áramot. (37V melett)
Nem tudok felülkerekedni a hiba jelenségen, tudtok valami tanácsot adni?
(#) lamalas válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Hat ez erdekes....egyszercsak meggondolta magat az egyik oldal es leesett a nyugiaram 3-400mA-re? Ez eleg fura ... hirtelen csak arra tudok gondolni, hogy pl. a nyugiaram beallito poti csuszkaja elengedett, azaz nem erintkezik rendsen az ellenallas palyahoz, igy a max. ellenallassa van az aramgeneratorban, igy minimalis lesz a nyugiaram. De lehet hogy mas baja van ...
Probald meg kicsit ide-oda tekergetni azt a bizonyos potit (az erositot kikapcsolva) es utana kapcsold be, merj nyugiaramot es nezd meg, hogy valtozik-e a potmeter tekergetese kozben.
(#) Darazsx válasza lamalas hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
A potméter hibátlan, én is erre gyanakodtam elsőre, kiforrasztottam és úgy mértem meg.
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Amúgy jelenleg be tudod vele állítani a nyugalmi áramot, ha igen az a régi állás közelében van ?
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Nem tudom beállíani a max olyan 5-600mA körül van.
(#) fureszk válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Szerintem nézd meg minden tranyó jól van-e bekötve! Isamisa is benézte a lábkiosztást.
(#) Darazsx válasza fureszk hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Előtte működött rendesen, meg most is. csak az árammal van a gond.
(#) Dióda válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Szerintem dobd ki a trimmert mert az áramfelvétel miatt már szerintem kissé eléghetett belülről.Amugy folyamatos üzemnél már a trimmert ki szokás cserélni fix ellenálatra persze megfelelő érték megválasztása utánn.
(#) Darazsx válasza Dióda hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Nincs baja a trimmernek, még szoktam állítgatni/kisérletezni vele azért nem vettem ki belőle.
(#) Dióda válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Hidd el nekem hogy nem jó a trimmer.
Tapasztaltam hogy hőre mit tud művelni.
(#) lamalas válasza Dióda hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Ha nem melegszik veszesen a trimmer, ill. ha Darazsx tudja allitgatni a ny.aramot vele, akkor jonak kell lennie a trimmernek. Itt vmi mas hiba lehet, de hirtelen nincs otletem. Ilyet meg nem lattam/hallottam JLH erositoknel, hogy hirtelen leugrik a ny.aram. Valahol az aramgenerator kornyeken nezz szet (a ket ellenallas a trimmerrel + utanhuzo kondi) vagy az sem kizart hogy a vegtranzisztorok egyike kezdi megadni magat, esetleg meghajto tranyo Forrasztas valahol nem engedett el pl.?

A kerdesek/tanacsok Darazsxnek szolnak...

Meg valami: gondolom sztereo erositot epitettel. A masik oldal teljesen jo? Ha igen, akkor hasonlitsd ossze a kettot, merjel feszultsegeket a tranzisztorokon, ellenallasokon ott ahol mondtam es ebbol kovetkeztess vmi hibara. Ennel tobbet tavolrol tenyleg nem tudok kitalalni
(#) Darazsx válasza lamalas hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Minden alkatrész jó, már vagy 10szer végigmértem mindent, kondikat kivéve, mert azokat nem tudom mérni, de nem is kell mert jóval túl vannak méretezve. Forrasztások is rendben vannak. A másik oldalon (hibátlan) ott 800Ohm-on áll a trimmer, már így 1A folyik keresztül. Ekkora különbség nem lehet a két oldal tranzisztorai között, ugye?
Hasonlíttam de többé kevésbé minden egyforma. Persze a trimmeren beállítot értékhez viszonyítva.
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Érintkezés gond lesz szerintem az erősáramú tranzisztoroknál. Mérd meg, hogy T3-T4 találkozásánál fél tápfesz van-e, nyomd oda a pákát mégegyszer a lábakhoz, lehet hogy valmelyik tranzisztor lábnál nagy az átmeneti ellenállás (pl kollektor csavar alatt).
Az ilyet multiméterrel nem lehet kimérni a nagy belső ellenállása miatt.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Ellenőriztem mindent és rendben van minden benne.
(#) sturbi hozzászólása Júl 28, 2007 /
 
Pedig az utánhúzó vagy az erősítő tranyó csak nincsen eléggé nyitva, ha nincs meg a nyugalmi áram. Esetleg C4 átvezetése...? Mit is okozna...
Bocs, ha az Ágoston könyvet nézem azon C6
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
A C4 hibátlan, de ha rossz lenne akkor az hallatszódna a hangján is.
(#) sturbi hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Próbáltad a C6 kiforrasztásával (220uF) beállítani a nyugalmi áramot, vagy csak biztos vagy benne, hogy jó ? Ha ez átvezet valamennyire (elkónál ez könnyen előfordulhat) az csökkenti a nyugalmi áramot (osztásba kerül R6 (150 Ohn)), a hangját nem könnyű meghallani sztem.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
Hát úgy még nem próbáltam beállítani a ny.áramot, hogy a c6 nincs bekötve, de holnap az lesz az első dolgom.
Következő: »»   9 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem