Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 120
(#) Hp41C válasza szoker hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1

Szia!

Egy feszültségmérővel méred a kimeneti feszültséget, egy árammérővel a kimeneten folyó áramot. A terhelést fokozatosan növelve mérni kell a kimenő feszültséget. Ha a feszültség (jelentősebben - 1 .. 2% -kal) csökken, akkor a táp túláramvédelme kezd működni.
(#) szoker válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Szia!
Igen, de mit rakjak terhelésnek rá?
Általában 3,3;5;9;12V-ok jönnek le a tápról. (ez táponként változik).
(#) proba válasza szoker hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Ha nem terheled minden kimenetüket akkor nagyjából meg is felezed az állományt.Ahhoz hogy a szabályzott ágon megnövelje a kiadott teljesítményt a szabályzatlan ágon is emelkedik a feszültség,akár a zenerek elkók pukkanásáig.
A nagyjából leadható teljesítményt valószínűsíti hogy mekkora a mérete ,mekkora hűtőbordák,diódák esetleg a primer oldali elkó van benne.Az apróbbaktól (DVD méret) ne nagyon várj 5V /3.3V 2-3A , 12V 1A nál többet.
(#) ColT válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

A #890008 -as kérdésemre akkor valami hasonló lehet a magyarázat? Ott magasabb a 12V mint kéne, de az 5V rendben, Valószínűleg az 5V-ról magy a szabályzás, és abban a körben zárlatos valami?
(#) proba válasza ColT hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Ha a trafó melegszik annak egyéb okai lehetnek.Vagy a kimeneti kondi ,de lehet inkább a diódái.
Ha az 5V miatt lenne 13,5V az a 10% nem hiszem hogy melegedést okozna ,hacsak nincs rajta zener .Akkor viszont annak is sütnie kellene.
(#) szoker válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Igazából nekem az kellene, hogy mivel is terheljem a tápot, hogy folyamatosan tudjam változtatni a terhelést.
Valami szabályozható műterhelés lenne jó, de ezt házilag hogyan kivitelezhető?
Sőt nekem az is elég lenne, hogy ha mondjuk kell egy olyan táp, hogy 3,3V 1,5A és 5V 2A, akkor fogom, keresek egy olyat a sok közül, amin megvan ez a két feszültség, de mit rakjak rá, hogy mérni tudjam, hogy a kívánt értékeket lebírja e adni "robbanás" mentesen?
(#) ColT válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2011 2 /

Az az érdekes, hogy ez a tekercs a kimenő egyenirányítás után van, szóval valszeg ott utána már nincs semmi ami visszacsatolna... viszont ha a tekercs menetzárlatos (pl. leégett a lakk, mert amúgy is meleg volt a tápban), akkor vehet fel nagyobb áramot, amit az 5V figyelőköre észrevesz, mindenképp megtartja az 5V-t, és ettől megemelkedk a 12 is...

Sajnos a kondikat már cseréltem, és a szekunder kettődsiódákat is mértem, jók...
Szembe mérve az 5 és 12V ágakat, 100ohm körüli az ellenállás, más tápoknál is hasonló...
(#) taj1989 hozzászólása Jan 20, 2011 /

Sziasztok!
Egy winchestert és egy avr-t szeretnék megtáplálni. A winchesternek 12v - 500mA és 5v - 800mA kellene, ezenfelül még kb 300 mA egyéb 5v-os eszközöknek a panelon. Jó lenne kis helyen megoldani a tápot, ezért gondoltam kapcsolóüzemű tápra.
Tudnátok valamilyen kapcsolást vagy IC-t mondani ezekre a paraméterekre?
Szóba jöhetne esetleg egy 22VA-es 12V-os trafó? Nem tudom hogy ilyenkor hogy kell kiszámolni a teljesítményt
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Zed válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

A kivenni kívánt teljesítményed: 12V * 0,5A + 5V * (0,8A + 0,3A) = 11,5W. Kapcsolóüzemű szabályozó esetén számolhatunk cirka 70%-os hatásfokkal. Ebből a szükséges bemenő teljesítmény: 11,5 / 0,7 = 16,42W. Tehát a trafód teljesítménye elvileg elég. Viszont az a kérdés, hogy az adott terhelésen mennyire esik le a feszültsége. Az 5V-os résszel nem hiszem, hogy gond lenne, inkább a 12V-al. Meg kellene mérni próbaképpen. A kapcsolóüzemű szabályozónak az a jó, ha a bemenő feszültséged jóval nagyobb a kimenő feszültségnél.
Amiket használhatsz: LM2575 vagy MC34063. Az első kicsit drágább, de (szerintem) jobb konstrcukció. A második filléres dolog, de ott a melegedésre is figyelni kell. Bármelyiknek az adatlapjában találsz tipikus kapcsolást. Step-down kapcsolást keress.
És ezekből kettőt kell használnod: az 5V-ra és a 12V-ra is egyet.
(#) szoker válasza szoker hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Sziasztok!
Visszatérhetünk az én kérdésemre?
(#) proli007 válasza szoker hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hello!
Esetleg kereső mint "műterhelés"?
De pld.
vagy ez, vagy a kettő egyszerűsített ötvözete..
üdv! proli007
(#) krissz555 hozzászólása Feb 4, 2011 /

Üdv! Egy olyan kapcsolás kéne nekem ami 19v 50A le tud adni. Valakinek estelek rajza vagy ötlete?
(#) bekesizo hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok,

van egy sanyo ca9 hd kamerám, korábban fórumban már pedzegettem, elvileg létezik, de gyakorlatilag nem lehet hozzá gyári tápot szerezni, ezért csináldmagadba fogtam(merthogy nincs csatlakozó rajta, így akku-adaptert kellett készítenem, ami az akku helyére bemegy, és meg lehet táplálni).
Elég nagy áramot vesz fel induláskor, úgyhogy a súly miatt inkább egy kapcsolóüzeműt vettem hozzá, 1,5A stabil 6 V-on, az bőven elég. Ellenben a kamera nem csípi a magas frekvenciás jelet, csak villog a lede sűrűn, be nem kapcsol.
Kérdésem: van-e kapcsrajz/ötlet/tapasztalat ilyen tápok utólagos szűrésére valakinek?
Köszönöm!

táp.jpg

(#) erbe válasza bekesizo hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Meg lehet szűrni, csak 1 fojtó meg 1 kondi kell hozzá. A kamera már így sem kaphat nagyfrekvenciás jelet.
Ne legyél biztos abban, hogy az az 1,5 A bekapcsoláskor is elég. Később már talán.
(#) bekesizo válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Hát ja, már nem vagyok biztos benne, pedig a multival mért 7-800 mA arra engedett következtetni, hogy 1,5 A csak elég..
(#) Jackass hozzászólása Márc 5, 2011 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni egy régebbi panasonic kamera akkutöltőjének megjavításához. Természetesen kapcsolóüzemű a dolog. Feszültség alá helyezéskor a power led világít pár másodpercig és kialszik. Szétszedtem és rámértem a kapcsolótrnazisztorra ami egy MIP173(SMD). Minden irányban szakadást mértem rajt. Motorola a gyártója de nem találok róla konkrét adatlapot. Milyen hiba lehet még? A tápelkó nem pupos. Nem szedtem ki. 33µF/400V os. Szabad nagyobb kapacitásúval helyettesíteni? Mivel tudnám a tranzisztort helyettesíteni?
(#) proba válasza Jackass hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Nem csak táp elkó van benne.Csere minden 1-100 µF 16 V nál nagyobb kisméretű kondi.(a primerben max 2 a szekunderen 1 szokott lenni maximum.)
(#) Jackass válasza proba hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Szóval minden kondi cserére van ítélve...Összesen 6 elko van benne. Mindegyiket kis ESR esre kell cserélni? Nem találtam 400V/33µF ost. Nagyobb értékűre is lehet cserélni?
(#) kadarist válasza Jackass hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

A 400V-os nem szokott tönkremenni. Ha a sarkain 310V feletti feszültséget mérsz, akkor jónak tekinthető.
Bővebben: Link
(#) laszlo987 hozzászólása Márc 18, 2011 /

Javítok egy lcd monitrort, tönkre ment benne a kapcsitáp PWM IC, valaki tud segíteni a helyettesítésében, nem talállok alternaívát mivel ki tudom válatni. a Típusa: ICE2BS01
adatlap:
Bővebben: Link

köszönöm a segítséget
(#) proba válasza laszlo987 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

HQwideonál 1200Ft
(#) kadarist válasza laszlo987 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Erről van szó: Bővebben: Link. Ha nem durrant szét, akkor ellenőrizd a start-up ellenállását.
(#) laszlo987 válasza proba hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Köszi
(#) digifoto hozzászólása Márc 18, 2011 /

Kaptam egy Memorex külső dvd írót, sajnos tápegység nélkül. Szeretném megtudni, milyen kapcsolóüzemű tápegység kellene hozzá? Hány volttal működik, illetve milyen teljesítménnyel./Amper/
Azonosító: digifotó.
(#) ColT hozzászólása Márc 18, 2011 /

Ha külső, akkor a házán rajta kell legyen, hogy milyen feszültségen, mennyi áramot vesz fel... Annyit kell adni neki, gyak. mindegy, miről.
Van egy tippem, hogy 12 vagy 20V lesz, és pár A körül...

Hello!

Idei hülye kérdésem...

Adott egy PC táp... Bekapcsoláskor halk kattanás. A kattanás után hol elindul, hol nem. Ha elindul, akkor megy a világ végéig is. Ha nem, akkor zizeg, majd ha ráütök, elindul..

Többszöri indítási kísérletre is el szokott indulni, csak kérdés, hányadikra. Viszont tehelve csak ütésre.

OK, hogy kontakthiba, csak el se tudok indulni... Mi adhatja a zizegő hangot? Trafó?

Amúgy 220-as és kimenő pufferek cserélve, most látok neki a visszacsatoló elkóknak...
(#) digifoto válasza ColT hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Sajnos a házon sehol nem találtam adatot a tápra, egyébként különleges a táp bemenete is.
"digifoto"

Esetleg egy konkrét típust tudnál írni?
(#) laszlo987 válasza ColT hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Trafó, FET kivezetéseit nézd meg. Legdurvább esetben a lakk alatt hajszáltepedés a vezetősávon mit nem lehet látni.
(#) laszlo987 hozzászólása Márc 18, 2011 /

Forraszd át az összes forpontot, lehet elöregedett, megrepedt a forrasztás valahol. Ilyen szokott a hagyományos TV-nél lenni a táp körül.
Következő: »»   17 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem