Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés

Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 83
(#) larzz hozzászólása Nov 19, 2010 /

Nos gazdagabb lettem egy kis tapasztalattal. Az ez előtt általam belinkelt antennákra egyszerűen nincs szó. Senki ne vegyen ilyet! Belül egy berman cső van /ami ráadásul görbe, és nincs megfelelően rögzítve sem/ amibe bele vannak szurkálva a yagi elemei. Abszolút kókány házilag készített förmedvény, legalábbis amivel én találkoztam az ilyen volt. Ráadásul polárváltósként adták el, és 1 db yagi volt benne.
A hatásfoka a belső rész kinézetének megfelelő, kb negyed akkora jelerősséget produkált, mint a jelenlegi 20 dB-s panel antennám. Még jó hogy visszavették a boltban...
Nem tudom, csak engem ért-e ez a megtiszteltetés és csak én nyúltam bele, de ha máshol is ilyen példányok vannak, az elszomorító. Nagyon durva átverés.
(#) larzz válasza 256kb hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Körsugárzó antenna a jelenlegi igényeimhez nagyon kevés lett volna. Ráadásul amit mondtál, nagyon sok zajt szed össze, meg az sem túl jó, hogy megszórja a környéket elég rendesen. De a problémám megoldódott azóta. Kiderült, hogy a lapantennám csatlakozójánál volt egy nem kicsi kábelhiba. Ezt javítottam, azóta tökéletes.
(#) kendre256 válasza larzz hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Ilyesmi antennákat szereltem már fel több százat. Az általad leírt "bergman csöves" változatból láttam már én is, a felszereltek között is volt jónéhány. Mindezek ellenére nagyon kevés romlott el belőle, nagy részük 4-5 éve jól működik. Többen gyártanak ilyesmiket, az utóbb gyártottak réz boomra forrasztott rézhuzal elemekkel készültek.
Én is szerelek fel "polárváltósat" is, ami alatt azt kell érteni, hogy az antennát egy csavar oldásával forgatni lehet. Ezzel lehet "váltani a polarizációt", szükség szerint vízszintesre vagy függőlegesre. Lehet, hogy a megfogalmazás laikusok számára nem elég érthető, de egy hozzáértő nem fogja az antenna képe alapján azt gondolni, hogy pl. elektronikusan váltható a polarizáció.
Mindezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy az ilyesmi antennák nagy része elég korrekten el van készítve, de még a gagyibbak is működőképesek, és semmiképpen nem nevezhetők durva átverésnek.
Azon pedig, hogy negyedakkora jelerősséget produkált a 20 dB-s antennához képest, mit értesz? 14dB-es volt, vagy 5 dB-es, vagy mi? Mivel mérted? Vagy nem mérted, csak valami szoftver mutatott valami százalékot?
(#) larzz válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Mivel mérni nem tudom az ilyesmit, a kliens program jelerősségéből, no meg a válaszidőkből és az elveszett csomagok számából következtettem. Tényleg siralmas volt. Az meg, hogy tényleg görbe volt a cső a belsejében, nem is kicsit, megint egy másik tény. A polarizáltság tekintetében nem voltak ismereteim, ezért is kérdeztem rá pár hsz-al ezelőtt, hogy az milyen megoldást is jelenthet.
Egyébként az is lehet, hogy a jelenlegi antennám tud jóval többet, mint a hasonló, kiskereskedelemben kapható lap társai. Ez az antenna régen egy szolgáltatónál működött szektorsugárzóként, kb 30*30 cm-es méretű. Szóval az is lehet, hogy nem 20dBi-t tud, hanem jóval többet
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Hááát, azért én nem nevezném azt az antennát polárváltósnak, amit kézzel (felszereléssel) kell átállítani. A polárváltós az, amikor, ahogyan a műholdas LNB -knél is a váltás elektronikusan, távvezérelhetően megy végbe. Már a keresztdipól (kereszyagi) sem polárváltós nézetem szerint, pláne ha még össze is vannak kötve.
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Én sem nevezném polárváltósnak, azért is tettem idézőjelbe. Az ilyen antennánál ez egy szerencsétlen elnevezése a polarizáció állítási lehetőségnek. Gondolom a forgalmazó görcsösen keresett valamit, amivel indokolni tudja az árat, és csak ez jutott eszébe.
(#) kendre256 válasza larzz hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Az antennák általában inkább egy kicsit kevesebbet tudnak, mint amit a gyártója, forgalmazója állít róla. Sokkal többet nem tudhatnak, annak fizikai korlátai vannak. Az antenna nagyságából, frekvenciájából, sávszélességéből lényegében szinte meg is lehetne mondani, hogy az adott antennának mekkora maximális nyeresége lehet. Pl. ha van két lapantennád, és az egyiknek kétszer akkora a felülete, akkor az ugyanolyan frekvenciára, ugyanolyan sávszélességre kb. 3 dB-lel nagyobb nyereségű lesz (ha jól van megcsinálva, mert elrontani mindig könnyebben lehet...). Yagi antennáknál pedig az elemek számával van összefüggésben a nyereség, de ott pl. az elemek távolsága is befolyásolja a nyereséget, sávszélességet. De ökölszabályként lehet azt mondani, hogy a több elemes, hosszabb yagi nagyobb nyereségű.
(#) martinbacsi hozzászólása Nov 22, 2010 /

hali! szerintetek ha egy kb 1500m-2000mre levő aphez szeretnék csatlakozni, akkor egy 100mW sugárzási teljesítményű wifi eszköz elég hozzá? antennának egy biquadot gondoltam( a dupla biquadnak nagyobb a nyeresége szerintetek? mert akkor olyat...)
(#) donjon válasza Router hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

#696572 Router által felrakott antennát megépítettem.Azt szeretném kérdezni, tudja valaki,hogy a 8mm-t a 1,5mm-es nyák aljától,vagy a réz rétegtől mérjük?Vagy ennyi belefér?
(#) kadarist válasza donjon hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Linkeld be jól a hozzászólást, kérlek szépen!
(#) donjon válasza donjon hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Remélem sikerült

Bővebben: Link
(#) kadarist válasza donjon hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Természetesen a réz fóliától kell mérni, hiszen nem a nyák anyaga fog sugározni. A nyáklemez legyen minél vékonyabb és üvegszálas epoxi anyagú, de a teflonos még jobb lenne. A hátsó lap alumíniumlemezből van (ne legyen görbe!).
(#) donjon válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

köszönöm Én is így gondoltam Az egyetlen külömbség,hogy alu helyett rézi van
(#) martinbacsi hozzászólása Nov 29, 2010 /

hali! légyszi segítsetek, ha tudtok! van egy usb WIFIm, és arra ráforrasztottam egy házi készítésű biquadot, úgy hogy közvetlenül, az antenna magját képző drótra, és a reflektorra forrasztottam a két kivezetést egy egy cmes hagyományos kis rézkábellel, de sajna semmit nem erősítetta vételen. az usb wifinek egyébként egy ilyen felületszerelt antennája volt, aminek csak egyik vége volt bekötve valahova. mit kéne csinálni vele szerintetek, hogy erősítse a vételta biquad? úgy veszem amúgy észre, hogy az a kis 1 cmes kábel viselkedik antennaként a szerkezetemben, ami a wifi eszközt köti össze az antennával.
(#) kadarist válasza martinbacsi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

50 ohm-os semirigid kábelt használj hozzá. Néhány keresési eredmény: Bővebben: Link
(#) martinbacsi hozzászólása Nov 29, 2010 /

azon az 1 cmen nem hiszem, hogy sok vizet zavar, hogy miylen kábel van...google-t én is ismerem, de nem sok mindent találtam...
(#) pucuka válasza martinbacsi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Nagyon is zavar!!! A koax kábel, egy tápvonal, melynek a hullámimpedanciáját a fizikai méretei, és a dielektrikum minősége határozzák meg. Ha a fizikai méretek hirtelen megváltoznak, ott reflexiós pont keletkezik, (akár egy kis ívű hajlítás, akár mechanikai deformáció miatt) ami a csatlakozási pontoknál a hullámhosszban mért távolság függvényében 0 jelszintet is produkálhat.
Nem tudom mi az a "hagyományos rézkábel", de csak vékony koax kábelt használj. Az USB -s WIFI antennája egy speciális kivitelű strip line antenna, amely a végfokhoz illesztve van közvetlenül, és senki nem garantálta soha hogy az 50 ohm, ezért külső antenna, koaxkábel hozzáillesztése eléggé esetleges.

kadarist: a semi rigid kábel egy félkemény rézcsőbe gyártott, meglehetősen merev koax kábel, ezzel elég nehéz dolgozni, és spec csatlakozók, és szerszámok kellenek hozzá.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Én hajlékonynak ismertem a semi-rigidet, de ezek szerint nem az.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Itt nézz körül
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Ezek szerint amit én semi-rigidnek hittem az valójában semi-flex kábel. Köszönöm a helyreigazítást!
(#) player hozzászólása Dec 5, 2010 /

Hello!
Wifi- jelzőt szeretnék építeni. Ilyesmit
Amit találtam wifi-antennákról itt-ott, azok mérete lényegesen nagyobb egy ilyenénél. Erre lennék kíváncsi többek között, hogy hogyan lehetne ezt megoldani.
(#) gerasz88 válasza nolex hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Nekem is ugyan ilyen antennám van és nagyon szar volt de raktam rá egy (Antenna panel ATK-P1/2,4GHz+5m H-155+SMA/RP dugasz 7dB) és nagyon remekül működik mai napig.
(#) gg01 hozzászólása Jan 19, 2011 /

Hatékony!!! Wifi erősítő a semmiből, ingyen, könnyedén, 'botantennával' rendelkezőknek (ami olyan mint 1 pici régi rádióantenna) :

Az ún. 'botantenna' egy nyavajás kis max. 4-5 cm-es drótdarab, nem csoda hogy csak kb. 20-30 métert képes befogni.
Viszont könnyedén novelhetjük hatásfokát. (akár 4 szeres sebességnövekedés + hatótáv...)
Szerezz 1 dobozos sört, öblítsd ki, távolítsd el tetejét és alját, csak a palást maradjon.
Hosszába vágd el valahol úgy, hogy a 360 fokba meghajlított fémlemez görbületét nyitni tudd.
Vagyis: Hajlítsd meg ellentétes irányba. Úgy mint mikor egy gyerek a papírdarabból távcsövet csinál.
De érzéssel, nem kell agyonzsugoritani. Cél, hogy mikor visszahajtódik magától, a teljes kör melyett max. egy félkört írjon csak le.
Így olyasképpen működik majd, mint 1 parabola, ami egy pontba fókuszál,
illetve a mienk ( pont helyett ) egyvonalba, pont a botantennánk 'alakjára' célozva.
Ezekután, helyezd a botantenna 'köré' úgy, hogy a 'C' betü nyitott része arrafelé nézzen amerre a netkapcsolat van.
Ha ezt nem tudod, akkor addig kell forgatnod, (lassan!!!) amíg be nem jön a jel. ( saját 'lábán' megáll )
Az antennát jóval közelebb kell tenned a 'C' betü közepéhez, mint a kör középpontja. Kb. 3cm-re.
Kísérletezd ki a legjobb pozíciót. (kb. pár perc) (Használhatod: Wifi szoftvered 'Link Quality' funkcióját, ami X%-ba mutatja a jelerősséget.)
( plusz, használhatsz sebességmérőt: ' http://speedtest2.giganet.hu/ ' , szerintem ez a legegyszerübb, legjobb. )
Ha jól csináltad, minimum megkétszerezted netsebességed, feltéve, hogy csak attól volt alacsony, hogy gyenge volt a jel.
Persze, így stabilabb is lesz, nem fog annyit 'ledobálni' a hálóról. Sőt, akár egyáltalán nem fog, ha eddig tette.
Ezt a módszert röhögve, félrészegen is megcsinálod, nem kell hozzá forrasztópáka, dugasz, aljzat, szerelés, számolgatás, barkácsolás.....
Ehhez képest elég jó a hatásfoka. Ja, nem is beszélve az anyagiakról. Csak egy sörösdoboz,... és kész. ( Saját ötlet )
(Nálam ez az ötlet 1Mbit\s röl 5Mbit\s ra növelte a netsebességet, mert oly gyenge volt a kapcsolat, hogy épphogycsak fel tudott lépni a hálóra)
(Így kb. 20-22perc alatt letöltök egy filmet, 10másodpercenként 1-1 mp3 zenét, és korrektül megy a youtube...) (ezzel már ki lehet békülni)
Az is lehet, hogy olyan kapcsolatokra is lelsz, amiről eddig nem is tudtál a gyenge jel miatt. ....
sok sikert ... még hozzá se kezdtél? ... azt hittem már kész vagy
( persze én egy szóval se mondtam, hogy a szomszédtól, vagy a közeli bárból... 'lopd' a netet !!! )
(#) kadarist válasza gg01 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Szia!
Mutass egy képet a műről!
(#) (Felhasználó 46585) válasza gg01 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Nagyon kiváncsi lennék, hogy ez mit csinál 1 km távolságból... nekem ugyanis annyiról jön a net. Egész pontosan egy mikrohullámú kapcsolat két gép között.

Egyébként, azok a nagyon pici antennák, amit említesz még 300 m-ről is egész jók...
(#) PICer hozzászólása Jan 20, 2011 /

Hello én ezt csináltam és kifogástalanul működik már évek óta és a nyeresége sem csekély video
(#) gg01 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Nem azért írtam, hogy ezzel kiröhögjem a mérnököket, és elekrtoműszerészeket... , hogy felesleges a szaktudás, és lám én félrészegen a kiivott sörösdobozomból jobb antennát csinálok, míg te órákig szerelsz itt.
Nyílván összeraknak olyan antennát, ami 2 kilóméterről is működik, míg az leírt módszerrel igencsak örülhetne az is, aki csak megközelíti az 1km-t.
Leírásom nem erről szól.
Vannak, akinek van pénzük, akár 20000Ft os antennára is.
Vannak, akiknek van idejük, szakértelmük, eszközeik, és egy kis zsebpénzük, és kedvük, hogy tök jó antennát csináljanak házilag.
De van az embereknek egy kb. 66%-a, aki végülis, ha nem is gazdag, de 1-2 hónap alatt összespórolhatná azt a 8-20 ezer ft-ot egy komolyabb wifi antennára, de addigis van egy 0 - 250 ft -ból végrehajható ötlet, hogyan javítsák wifis netkapcsolatuk.
Vagy ha régen volt 1 pci kártyás wifi-jük botantennával, és neteztek vele, de azóta az egyetlen jó kapcsolatot PSK2+mac védelemmel látták el, és lemondtak az ingyen netezésről, pedig van a közelben 1-2 hely (monduk igyen hotspot) , de azokra jelerősség hiánya miatt nem tud fellépni, ezzel megnő az esélye, hogy mégis (mivel hogy én is jártam már így).
Én csak leírtam, hogy akinek ilyen gondja lenne, de épp nem jut eszébe, alkalmazhassa.
Nem azért, hogy azt mondjam: látod öccsém én vajok a királlly , mekkorát találtam ki félrészegen , höhöhöhöhö.

(Na, erre meg beír majd 1 hecker, aki kiröhög, hogy nem törögetem fel a PSK2+mac védelmet, neki is csak azt mondhatom, leírásom nem erről szól, biztos azt is fel lehet törni valahogy.)

Képet most épp nem tudok küldeni, de felülnézetből: képzelj el 1 félbevágott kört , aminek kb. a közepébe van az antenna (nyílván szintén felülnézetből).
'Szokták' azt is, hogy 1 CD lemezt helyeznek mellé, már az is erősít, ez annak egyik továbbfejlesztett verziója. (Jó isten áldjon meg, legyen már egy kis fantáziád.)

Üdvözletem mindenkinek.
(#) motom hozzászólása Jan 20, 2011 /

Én inkább a repeatert választottam, így járkálhatok és mindíg jó a térerő.
(#) gg01 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Ja, egyébként én közelemben 1 hotspot-ról eleve nem tudtam, csak 1x egy haverom a garázsomban fölcsattintotta poénból a laptopját, és bejött neki onnan a net, akkor jöttem rá, hogy mivel az csak 15-20 méterre van a lakástól ,ennyi erővel valahol onnan is észlelni lehetne, és közelebb húztam a gépet 15 centivel, hogy az antenna elérjen a falig, és onnan éppencsak minimáljellel, valahogy felcsatlakozott, és ki kellett találnom valamit, hogy normális kapcsolattá váljon, ne csak lassacskán poroszkáló legyen a netkapcsolat. De végülis így már tök jól működik, gondoltam, hátha másnak is jóljön az ötlet.

Amúgy, ha kiveszem onnan a sörösdobozt, esős vagy ködös időbe, meg is szűnik a net.
Kell az oda, jó ha ott van.

Volt 1 8000ft os antennám, de azt ott hagytam valakinél több, mint 200km távolságba, és épp nem volt kedvem elutazni érte...

Amúgy a 300méter-be belegondoltam, és szerintem igazad van. (Ha elég erősen ad a másik fél is, és nincs túl sok akadály)

Üdvözletem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza gg01 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Az én antennám nem került még ezer forintba sem... keresd meg, ha érdekel, vannak képek is róla itt, ebben a topicban.

( Nem biztos, hogy azért, mert valaki csinál egy igényes valamit, az olyan sokba kerül... )

De, ha kipróbálod a tésztaszűrőt, az legalább ilyen jó lesz. Igaz, az azért drágább, mint a sörösdoboz...
Következő: »»   29 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem