Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi linken lévő kapcsolást, ami persze nem működik. Valaki tudna segíteni, hogy mit kötöttem el? Az adó és a vevő egység is USB 5V-ról megy. Rf modulok HM-T868S, és HM-R868S A dekóder ic páros pedig a sokat emlegetett HT-12E/D Teljesen alap kapcsolás lenne, az adónál, a D0-lábra kötött nyomógombot, ha megnyomom fel kellene kapcsolnia a vevő D0-ra kötött lednek. Előre is köszönöm a segítséget. HT-12E HT-12D
Hello!
Én nem ismerem sajnos ezt és igazából mást sem, de szerintem, ha rendesen működő komolyabb szerkezetet akarsz, akkor lehet, hogy egy RF-modul jobban jönne, mert itt nem csak pár gombot tudsz kapcsolgatni hanem teljes mértékben te szabályozod a kódolást meg hogy hány "kapcsolót" építesz bele.De ehhez sajnos elég jó mikrovezérlő ismeretek kellenek, de szerintem nem lehetetlen és akár így is bele lehet rázódni a mikrovezérlőkbe. Bocsi, hogy nem tudtam semmi érdemlegeset mondani, csak láttam, hogy már 2 napja írtad és senki nem válaszolt. echo11
Hello!
Ez azt jelenti, hogy te foglalkozol ezekkel a modulokkal, mert az nagyon jó lenne. Ahogy ígértem nézegetni kezdtem a RFM01-868-D-típusú adót, gondolom mindegyik "soklábúnak" ez az elve. Beraktam google fordításba is a pdf-et, de rájöttem, hogy nem a szerény angoltudásommal van a gond, mert a meglepően értelmes fordítással sem jutottam túl sok mindenre. Eddig azt látom, hogy nagyon jó, mert képes energia takarékos üzemre, állítható frekvenciasáv-ra, állítható vételi sávszélességre és még egy csomó dologra, csak azt nem tudom, hogy hogyan. Van példaprogram is, amit egy nagy erőgyűjtés után értelmezek majd, de attól félek, hogy más sem tudna segíteni, ha elakadtam. Szóval remélem valaki tud segíteni... echo11
Szia!
Próbáld meg direkt vezetékkel összekötni az enkóder és a dekóder IC-t, az adó/vevő modulok kihagyásával. A testet és az adat vezetékeket kösd össze. Ha így sem működik, akkor cseréld ki a dekóderen lévő 33K ellenállást egy 47K trimmerre és ezzel próbáld összehangolni a két IC-t.
Hali!
Kipróbáltam potival is, de sajnos ugyanúgy semmi változás, nem működik. A kapcsolással minden rendben? tuti jól van bekötve?
Megnéztem a példaprogramot értelmezni nem tudtam, mert tele van rakva mindenféle helyettesítő szöveggel, szóval úgy gondolom, hogy maradok a Topi-féle moduloknál.De természetesen ezek drágábbak is és ráadásul a hatótáv is kisebb. Ez az én formám.
Szia!
Mondjuk a HT-12E-t én úgy kötöttem volna be hogy a 10. lábát direkt a GND-re és a TE láb valamint a GND közé a nyomógombot, de ettől függetlenül így is működhet.
Már próbáltam azt is.
TE és D0 lábat simán földre. semmi... ![]()
Közben találtam másik kapcsolást is HT12-vel, ott meg a vevő egységen levő led fordítva van bekötve...
Kezdem elveszteni a fonalat. kapcsolás 2.0
Nah, megkérdeztem Topi-t, azt mondta táppal lesz gond, mérjem meg szkóppal.
Olyanom nincs, és a tápot USB-ről kapják, stabil 5V-ot. Ráadásul külön USB portról. Milyen gond lehet vele?
Próbáld meg 9V-os elemről járatni a kóder és dekóder IC-t. Az adó és vevő modulokat kihagytad?
A LED bekötése az első linken jó, így ha megnyomod az adóoldalon a gombot, a vevőnél kigyullad a LED. A második verziónál pedig akkor alszik el. Viszont a HT-12D meghajtó árama csupán 1,6mA így nem ártana egy tranzisztor az IC és a LED közé, a LEDnek pedig egy áramkorlátozó ellenállás. Ha van multimétered akkor a LED helyett mérd a feszültséget a kimeneten, valamint a VT láb is magasra vált ha helyes (a beállított címnek megfelelő) kódot érzékel. A 33K helyett mindenképpen a potit használd és finoman tekergesd 33Kohm környékén.
Teljesen mindegy hogy külön USB portról járatod.
Külön, biztosan független és zajmentes tápot használj. Ha az megvan, akkor lehet tovább menni. Egyébként még mindig azt mondom, hogy amit Te használtál modul, az még elvében sem egyezik azzal amiről a cikk szól. Se nem szuperheterodin, se nem OOK (FSK), se nem 433MHz-es (868) Semmi nem igaz rá, amiért a burst a sugárzás elejére indokolt lenne, vagy eleve a manchester. Döntsd el, hogy mit akarsz megtartani...
Annyit szeretnék vele, hogy be tudjak kapcsolni egy ledet.
Ez sikerült is az encoder/decoder ic-k nélkül de akkor ugyanolyan zajos volt mint a 433-as, ezért szenvedek az IC párossal. Azt meg tudom, hogy más mint amiről Topi cikket írtál, csak azért kérdeztem tőled, mivel rólad tudtam, hogy már sikeresen foglalkoztál adó-vevő modulokkal, gondoltam tudsz/akarsz segíteni ebben is. Ferkó: köszi, már próbáltam 47k trimmer potival is, nem segített ![]() Továbbra sem működik. Annyira jó, hogy van 3-4 ilyen topic, sehol semmi hasznos infó csak 80% leoltás a profiktól :no:
Sikerült végre működésre bírni, miután háromszor szétszedtem, összeraktam, de sajnos csak 1 méterig jó antenna nélkül.
A fenti kapcsolásom jó, csak a led és a HT-12D közé kell egy tranzisztor mert alapból világít a led, és ameddig nyomom az adón a gombot, addig nem világít ![]() Viszont csinál olyat, hogy kikapcsolom, visszakapcsolom és megint nem működik egy darabig... Ezt okozhatja az, hogy próbapanelen raktam össze és a drótok amiket használok hosszúak? "Elhangolódhat" ettől?
Adj neki negyedhullámú antennát. Addig ne is menj tovább, mert értelmetlen.
Antenna nélkül ne várj sok jót.
Sziasztok! Megépítettem topi cikkében { Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433, 92MHz) modulokkal } levő adó vevőket és valamiért nem küldi át rendesen a próba üzenetet sem! Az adó tökéletesen küldi a jelet a vevő szintén veszi de valamiért nem az jelenik meg az LCD-n hanem mindenféle más karakter. Mintha a kódolással lenne baj vagy a dekódolással. Rakok fel egy képet. Az adatok szinkronban vannak csak az eleje különbözik a két adatnak. A képen látható felső adat a vevő az alsó pedig az adó. Az elejét leszámítva ugyan az a két adat a végéig és még szinkronba is vannak persze kis eltolással. Tud valaki segíteni mi lehet a probléma esetleg mivel próbálkozzak?
Rakok fel egy képet az adatsor végéről is. Itt is jól látható hogy ugyan az a két adat. Talán még annyit hogy a Radio Link Test üzenet hibátlanul megjelenik ( ebből gondolom hogy az lcd-re jól ír az áramkör ) viszont már a "/f" új sor utasítást se küldi jól mindent ír folytatólagosan és legtöbbször ezt: Zeji0UZefeVY. A nulla karakter az egy függőlegesen áthúzott 0 vagy a görög ABC-ből a nagy "fí". De mást is szokott írni van 4-5 karaktersorozat amiket ismételget de szabálytalanul.
Szeretnék életre kelteni egy BC-NBK 434MHz-es vevőt, (az adó TX-4MDIL) Az antenna megfelelő hosszúságú, két külön elemről, és külön 7805 ről vannak meghajtva (pufferelés is jó) A gondom az, hogy amint bekapcsolom a vevőt, szép lassan elkezd villogni a kimenetén a led, aztán egy kb 1s-enként villan egyet. Ha valamit küld neki az adó, akkor a két jelenség szuperponálódik (a "zavar" és az üzenet). A lakásban lévő rádiós egeret kiiktattam. Mitől lehet? Tapasztaltatok már ilyet ezzel a modullal? Köszi előre is a válaszokat.
Küldök egy képet hogy milyen jel van az adó kimenetén ha a vevő meg semmi más nincs beüzemelve! Azonnal egyértelmű lesz miért villog
![]()
Olvassátok el kérlek az OOK és az FSK modulok működési módjait.
Azokból következik, hogy az AGC (automatic gain control) okozza elsősorban az alap esetben zajokat. A modul kimenete mindig zajt fog adni. Oka röviden: AGC. Hosszan: Ha gyenge a jel is megfelelő jelszintre hozza a vevő a vett jelet. Ha nincs jel egyáltalán akkor "szinte végtelenségig" erősíti az antennáról vett jelet, ami már zaj. A zajt komparálja és ott az össze vissza ugráló négyszögjel. Persze gyakorlatban az FSK modul nem ennyire egyszerű (OOK sem), de a megértéshez ennyi elegendő. Hogy az AGC jó helyre álljon be, erre szükséges a burst, ami általában 0x55 bájt küldéséből áll (0x55 egyébként 01010101 - azaz 50%-os kitöltési tényezőjű négyszög).. Ez a burst és az 50%-os kitöltés segít abban hogy az AGC megfelelő szintre álljon be. A vétel csak addig lesz jó, amíg van adatforgalmazás. Amint megszűnik, az AGC elrántja a messzeségbe, és zajt kapsz. Srácok.. Google-Google-Google!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a magyarázatot! Elolvasom amit javasoltál aztán reméljük nem lesz kérdés
![]()
Megint kéne segítség. Megépítettem a cikkedben levő adó vevő párost annyi különbséggel hogy nekem 16f877A-s PIC-em volt kéznél ezért a programban az include részt változtattam. Meg az XT oszcillátort átírtam HS-re. De nem értem miért nem működik. Az adatot küldi 1 másodpercenként. Viszont a kijelzőn a küldött adathoz még csak nem is hasonlít a szöveg! A másik hogy még csak nem is ugyan azt a téves szöveget küldi hanem 2 fajtát ismételget. Rakok fel egy képet hogy mi is a szöveg. A kép minőségért elnézést most nem volt más lehetőségem. Egyszerűen már nem tudom mi lehet a hiba már mindent kipróbáltam amit tudtam magamtól.
![]()
Próbálj meg változtatni a kommunikációs sebeséggen. A Baud megváltozott valószínűleg mert magasabb frekvenciával megy a proci. Az adatátviteli sebesség is magasabb lett. Vedd lejebb, ezen a részen van a gond. Nem egyforma sebeséggel dolgoznak, emiatt téveszt. Azért vannak azok a karakterek.
Köszi, erre nem is gondoltam pedig tudtam, hogy van benne AGC.
Sziasztok!
Hetek óta keresek egy olyan kapcsolást, ami egy 4-5 csatornás adó-vevő. Arra szeretném használni, hogy 15-20m-ről ki, illetve be tudjam kapcsolni az erősítőm, illetve hogy hangerőt tudjak vele állítani. Az se baj ha csak egy csatornás, a legfontosabb hogy ki illetve be tudjam kapcsolni. ![]() Mivel nem értek a programozáshoz, és lehetőségem sincs rá, ha lehet egy olyan kapcsolás kellene, amit elégcsak megépíteni. ![]() Ha esetleg tudtok valamilyen adó-vevő IC párost, amit könnyen és olcsón belehet szerezni, azt is írjátok meg légyszi. A válaszokat előre is köszi. Üdv.: Jax ![]()
Szia! A HT 12-es típust nézd meg úgy emlékszem amit te keresel az a HT 12D(lehet hogy 12A),HT 12E lesz. Ezet lehet használni infra adó vevőnek 4 csatornás de ha jól tudom egy RF modullal összekötve is működik. A kódolással viszont bajba vagyok azt nem tudom hogy megcsinálja-e az IC nézd meg az adatlapján!
![]() ![]()
Üdv!
20 hsz.-el feljebb ott a kapcsolás. én is ezzel próbálkoztam. Működik, csak kell hozzá a egy 8,5cm-es antenna.(868MHz)
Köszi
![]() Majd megpróbálkozok vele. ![]() Antennának megfelel esetleg egy 8,5 cm hosszú vezeték? Üdv.: Jax
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ajtónyitó távvezérlést. A cél az lenne, hogy a (tégla építésű társasház) 3. emeletén lévő kaputelefon ajtónyitó gombjára valamilyen mini relét vagy fetet kötnék, amit egy 433,92 MHz-es vevőmodul rángatna. Én pedig szeretném az ajtót kulcs nélkül, távirányítóval, gombnyomásra nyitni a ház elől. A kérdés az, hogy erre a feladatra megfelel-e a BC-NBK és HCS-TX-1 páros? Elég-e a hatótávolság ehhez? Meg lehet-e oldani ezt mikrovezérlő nélkül? Ha lehet szeretnék minimum két távirányítót használni a célra. Előre is köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |