Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Sajnos senki nem tud,akar segíteni vagy nem ért hozzá.
Tudtok valakit aki tervez áramkört ? Akinél lehetne rendelni?
Én egyik verziót sem tartom jónak. Semmilyen túltöltés elleni védelem/szabályozás sincs benne.
Heló!
Lenne pár kérdésem! Nem vagyok nagy szaki az elektromosság terén, de szívesen foglalkozok vele, mert érdekel a téma! A lényeg, szeretnék összehozni egy kis rendszert egy kanális parti házikómba ahol nincs áram! Csak a világítást szeretném megoldani! 12V-os 3W-os 60ledes izzóim vannak. 4darab. Ennyit szeretnék használni! Van 2 darab 36Ah-s aksim! A kérdés a következő, mekkora, mennyi napelem kellene, gondolom kell valami töltés szabályzó is! És tegyük fel minden nap akarom használni 4 5 órát legalább! A válaszokat nagyon szépen köszönöm! És előre is köszi! Üdv Mindenkinek
Hello
Akkor kicsit számoljunk. Fogyasztásod 3W*4=12W Akku kapacitásod 2x36Ah*12V = 0,864kWh Ezzel a kapacitással kb. 65-70 orát tudsz világítani Évente ez kb. 12W*5ó*365nap = 21,9kWh havonta 1,86kWh A mi földrajzi helyzetünknél egy ideálisan elhelyezett 100W-os fix panel évente 106kWh-t termel, de decemberben csak 2,94kWh-t ami a te igényeid 158%. Ha leszámítjuk a veszteségeket akkor ez szerintem pont neked találták ki. Csatoltam egy pdf-et, Győri helyzetet adtam meg, de kis eltéréssel érvényes egész Magyarországra. Így hirtelen ennyi, de majd a többiek is kifejtik véleményüket.
Sziasztok,
Egy kis napelem blokkhoz (4V, 400mA) szeretnék egy elektromos terhelést készíteni. A cél hogy sikerüljön egy viszonylag pontos I-V diagrammot készíteni. Köszi a segítséget.
Szerintem erre a legmegfelelőbb az 2.4V 100 darabos kínai karácsonyfaégőből összerakni mindenféle kombinációt.
Én a paneljeimet 3 darab 55/60W-os halogén autóégővel tesztelem mindenféle kombinációval. Így egy 10-12 pontos U/I görbét össze lehet hozni, ami már elég pontosnak mondható.
Üdv
Ahoz elég egy potméter is. Tekered méregetsz és rajzolsz végyé
Sziasztok Új vagyok ezen a fórumon, amiért belevágtam, hogy a ti tapasztalataitokból is merítve magam is építsek 1 év alatt hálózatra termelő rendszert.
Az internetes oldalakat böngészve eddig én is a legolcsóbb cella beszerzési forrást az ebay-on találtam.Álláspontom, hogy csak olyan rendszert szabad megépíteni, amelynek az ára 3-5 éven belül megtérül.Az anyagok beszerzésének gondos felkutatásával ez lehetséges.Lehet, hogy már írtátok, de én egyedül a cellák laminálása okoz egy kis gondot. Épített e már valaki laminálót? Már regisztráltam az ebay-ra. Segítséget kérnék a cellák vásárlása során szerzett tapasztalatokkal kapcsolatosan. üdv sanyi
Hello
0-10 OHM-os 2W-os potméter elég drága lehet
Bizony, kemény 100 forintot fizettem egy 100 ohm 3W-osért a vaterán.
Jaj, ez kínai vacak. Én eredeti REMIX-et vettem. Persze a raktárkisöpréseket ki kell fogni.
Hello.
Én nem használok laminálást, bár úgy lenne az igazi. A hétvégén fejeztem be a 2x65W-os panelemet, most már bevetésre készen állnak. Részleteket megtalálod a weboldalamon.
Üdv mindenkinek!
Eddig csak szeles voltam, de nemrégen hirtelen felindulásból vettem 300 db 3*6”-os cellát, ez kb. 500W összerakva. Az lenne a kérdésem, hogy ha ezt sziget üzemben szeretném használni mekkora akku kapacitás kéne ehhez a teljesítményhez. A mostani ismereteim szerint 24 voltos rendszert szeretnék, mivel úgy látom, hogy olcsóbban jönne ki, mint a 12 voltos.
Hello
Itt az a kérdés hogy mennyi a fogyasztásod ,hány kWh akarsz tárolni és mennyi időt akarsz áthidalni ha nem süt a nap. A #907552 hozzászólásomban van egy táblázat amiben megtalálod hogy melyik hónapban mennyit termel egy 100W-os rendszer a mi földrajzi helyzetünkben. Ezek alapján már lehet következtetni a aksipakk méretére.
A fogyasztás még nem biztos, mivel még építés alatt van a ház, ahol használni szeretném, de a vezetékezés úgy készül, hogy teljesen külön kört készítettem azoknak a viszonylag kis fogyasztóknak, amiket reálisan el tud vinni egy ilyen rendszer (ledes világítás, keringetők, tv, számítógép). Ezek, ha egyszerre mennek kb. 500- és 1000 W között fogyasztanak valahol.
Ezekhez egy 2 kW–os inverterrel számoltam. Hogy mennyit kell áthidalni, az sem fix, mivel normál esetben átkapcsolható a hálózatra, áramszünet esetén pedig főleg a keringetők miatt kell, ami kb. 200 W, és jó lenne ha 8 órát kibírna velük. Van elfekvőben 20 db lúgos akku cellám, ami valószínűleg 1,2 V 20 Ah /db, de azt gyanítom, hogy ez nagyon kevés ekkora napelemhez. Inkább attól tartok, mi lesz azzal az energiával, amit nem tud a rendszer az akkuba tölteni, ha az már tele van.
A töltésvezérlő egyszerűen nem tölt az akkuba többet, ha kevesebb a fogyasztásod mint a termelés akkor pedig nem lesz 100%-ban kihasználva a rendszer. Elméletileg betehetnél még egy kisebb visszatápláló mikroinvertert ami a fölösleget visszatáplálja a 220-as hálózatba és akkor nem veszik kárba hanem lelassítja a villanyóra forgását.
Nézegettem a visszatápláló invertereket, a legkisebb, amit találtam az SB 1700, ami legális, ha jól tudom. Ennek az ára 300+, de szerintem ez túl nagy 500W-hoz hogy gazdaságos legyen, vagy a napelem kevés hozzá.
A szolár akku árát elnézve, arra is el lehet költeni simán egy két százezret. Egyre jobban úgy érzem, hogy ez az 500W, akkuhoz már sok, visszatáplálni pedig kevés.
Ez egy CE certifikatos inverter, ennek is jonak kellene lennie Bővebben: Link
Az SMA inverterekkel nekem az a bajom hogy nagyon magas DC feszültség kell nekik (140-400V). Én a jövőt a kicsi 10-48 V-os 100-500W-os mikroinverterekben látom, sokkal olcsóbbak és kisebbek mint a nagy központi inverterek.
Köszi!
Ennek az ára már sokkal inkább felhasználóbarát, nekem meg is felelne, de az eddigi fórumos olvasmányaim alapján azért vannak kétségeim, hogy mennyire legális.
Ez sem friss infó, de nem tudom, hogy azóta bővült-e a lista:
Bővebben: Link
Üdv
Az akkuk méretezésénél azt is figyelmbe kell venni, hogy akkor lesz tartós ha nem merited le a 70% alá. Persze a spéci akkuk nem károsodnak olyan hamar, de mindegyik csak egy megadott számú töltés- kisütés ciklusra van méretezve. Ha nem sütöd ki ugy 70% alá megnövekszik a ciklusok száma. Ha viszont túl nagy az akku kapacitása fényszegény időben nem biztos hogy fel tudod tölteni. Szoval nem egyszerű számolás kérdése. Fura de ebből a szempontból télen kevesebb nyáron több akku kellene. végyé
Nagy vonalakban kijártam az inverteres dolgot. Mint az egyik link is mutatja, jelenleg 2db inverter gyártó termékeit lehet a hálózatra kötni valamint visszatáplálni.
Amennyiben nem ezeket használod akkor nem fogják engedélyezni. Csak a saját magasnak való, szigetüzemű áram ellátást tudod megoldani.
A grid tie inverterek nem éppen legálisak ugye, de hogy tudhat róla valaki is tudomást
( persze nem kell kiplakátolni a környéket hogy ilyet használ az ember..) A minősített inverterek szerintem nagyon drágák és a kis 100-500 wattos rendszerekhez szerintem nyugodtan lehetne használni minősítetlen invertert( persze csak csendben)!
Azt nem értem miért nem legálisak. Máshol azok nálunk meg nem?
Beakartunk hozni Magyarországra egy igen ígéretes és minőségi inverter gyártó cég termékeit. Közel olyan jó vagy egy picit jobb is mint az SMA. Azonban a gyártó certifikációját nem fogta el az itthoni áramszolgáltató. Nekünk meg nem volt közel 2-2,5mFt arra, hogy bemérettessük valamint engedélyeztessük így ugrott a dolog. Holott németbe például elfogadták a gyártó igazolásait...
Egyik topikban azt beszéltük éppen a múltkoriban, hogy némelyik áramszolgáltató elfogadja az ilyesmiket, csak meg kell oldani a leválaszthatóságot, vagy valami ilyesmi volt a lényeg.
Talán a hálózatra tápláló inverterek topikban vagy a nagy teljesítményű inverterek topikban olvastam nem emlékszem már.
Nem tudja esetleg valaki hogy ennek a blognak ki az üzemeltetője?
Előre is kösz
Nézz vissza pár oldalt. Meg fogod találni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |