Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   8 / 30
(#) kismerx válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Vágd el vízzel. Persze kérdés hogy egy adott darabot akarsz kivágni belőle vagy kettévágni. Ha ketté akkor keress egy lakatosműhelyt ahol van vízvágó. pl Tököl, Vince telep (PowerControl kft) én a tükröket ott darabolom.
(#) kismerx válasza kismerx hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
ez egy saját készítmény. a videón csak a fele van kirakta tükrökkel. Jelenleg kész maga a parabola, a hőgyűjtón gondolkodom. Régi orosz 120as tányér. Ha pontosan a fókuszba teszek papírt összegyűrve, akkor azonnal gyullad, mint nyílt lángon. Hátránya, hogy csak nyári napsütésben lesz jó, szóval lehet házi készítéső vákumcső megy majd a közepébe. és vegyszer fogja a vákumot csinálni (ha esetleg tönkremenne).

http://www.youtube.com/watch?v=UMuV9_wjmcs
(#) Stewe válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
-1. Üvegcső vágása: gázláng fölött képlékeny fázisig hevítve, ollóval.

-2. Amikor két folyadék a nyomás miatt egy térbe kerül, akkor keveredik. Oda-vissza mennek a molekulák, ugyanis a nyomás meg fog szűnni, az entrópiatörvényt nem tudjuk megszegni. A rendszer szennyezése tehát nem zárható ki!

-3. Az olaj hőtani tulajdonságainak tekintetében pedig rosszul értékeled a kísérletet, a víz fajhője több mint kétszerese az olajénak, tehát több hőenergiát tud tárolni, ugyanakkora hőmérséklet emelkedés mellett.
(ezért van, hogy az olaj gyorsabban lehül)
(#) Stewe válasza kismerx hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
A tükrök felragasztása nem túl célravezető, ha nem is olcsóbb, de sokkal egyszerűbb és jobb hatásfokú a fémtisztára csiszolás, és keménykrómozás. Hőgyüjtésre használni viszont körülményes, ugyanis csak ugyanazt az energiát gyűjti min egy 1m2-es normál kollektor, nehezítve a "kazán" felépítésével....
(#) INOX 4 EVER válasza Stewe hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Az ollós sztori jó poén volt
Mellesleg meggyőztél.
Kevés olyan folyadék van,ami könnyebb a víznél,de a fajhője több
Csak a korrózió és a vízkő miatt gondoltam a víz mellőzésére,de élesben valószinü én is rézből fogom gyártani a csövezést,viszont a próbaverziót akkor is itthon található gagyi anyagból ütöm össze,mert nem tudom mennyire lesz sikeres,és így olcsóbb.
Legfeljebb később abszorpciós hűtő melegítésére használom a hőelemet,abba majd mehet olaj,a hűtőszekrény meg ha szerencsém van hűteni is fog
Aztán építek egy valódit,és abba szuperzöld fagyállót öntök,de az nagyobb lesz.
Amúgy hol lehet kapni ezt a spec fagyállót?
(#) INOX 4 EVER válasza Collector hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
"Viszont van egy egyszerű trükk, amivel többszörözhető az energia "
És elárulod mi lenne az?
(#) 947gyula hozzászólása Jan 29, 2011 /
 
üdv !
Az világos, hogy a kollektorba befújt levegőt meg kell szűrni, biztos van már többeknek is tapasztalatuk, hogy milyen kapacitású és milyen típusú szűrőt ajánlanak? Valamint milyen kapacitású vantillátort érdemes beépíteni?
kösz a válaszokat!
(#) Jani1964 válasza kismerx hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia !
Nekem van 3 db. 180-as tükröm (kábeltévé fejállomásnál használtuk), szerintem lehetne velük melegíteni egy stirling ( www.google.hu wikipédia ) motor meleg oldalát.
Üdv. Jani
(#) zakarki válasza kismerx hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
(#) ferkóbácsi válasza Bazsi hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Szia bazsi!

Üveg helyett,jó az alufólia is én abból csináltam.Az üveg tükör nem olcsó mulatság.
Üdv:Feri
(#) Collector válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
4 éves hozzászólásra reagáltál.
Alufóliából tükröt? Hát annak lehet vagy 30% a hatásfoka. Én tükörfóliából csináltam, az meggyújtotta a fát is majdnem rögtön. A tükör pedig nagyon-nagyon olcsó, csak tudni kell, hogy hol kell venni
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Én a sör kolimhoz egy autó ventilátorát használom,a szűrője pedig:csináltam egy ventilátor házat és az ajtajára egy vékony szivacsot feszítettem ki.Egyszerű is szép is jó is.
Remélem segítettem.
Üdv:Feri.
(#) ferkóbácsi válasza Collector hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Tisztelt Collector!
Nem a háztartási fóliára gondoltam,hanem az öntapadós 5cm széles fóliára.(alu szine van,gondoltam alu fólia)
Bocs,nem akartam senkit félre vezetni.
Üdv:Feri
(#) 947gyula hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Halló Fecóbácsi! Kösz a tippet! a szürő része már oké is, de milyen is az a ventilátor? A hűtőét értsem? meg vagy elégedve a teljesítményével?
ÚJ KÉRDÉS!
Amolyan kísérlti kollektort akarok építeni amit majd véglegesíteni lehet! Ezért a drága üveg vagy polikarbonát helyett párszázforintos fóliát tennék takarásnak! Fóliaszakértőt keresek! Mit tudjon a fólia és hol van olyan! Nekem az uv sugarak is kellenek ugye?

Elbizonytalanodok mikor olyat olvasok hogy két 100w-os villanykörte teljesítményt tud levenni a kollektoráról!
Ha ez így igaz nem érdemes fonnyasztani a pénztárcám és fölösleges az agyam is fényesíteni!
Nyugtassatok és valaki írja már le a frankót is! Pl. hány sört kell meginnom hogy legyen elég dobozom egy kisebb erőműhöz? 947Gyula.
(#) Collector válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 10, 2011 1 /
 
Ez az egész "sörkollektor" egy röhely. Nem tudom ki találta ki, hogy sörösdobozokból készítsen kollektort, de annak elég sok ideje lehet. Elmész egy vasboltba, és veszel megfelelő alucsövet, és nem kell naphosszat vacakolni vele. Meleg nyári napon 600W /m^2 a hőteljesítmény kb. Az, hogy mivel fogod fel, és mire használod (vagy mivé alakítod át) az rajtad múlik.
Egyébként egy vákumnapkollektor sokkal jobb hatásfokkal működik, még télen is képes több száz fokra hevülni (persze terheletlenül).
Villamos energiát nagyjából 40% hatásfokkal lehet előállítani hőből, pl. stirling motorral. Ezeket mind el lehet készíteni házilag, csak kell egy kicsit dolgozni vele.
(#) 947gyula hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Üdvözöllek Collector! Gyors és úgy érzem őszinte is vagy amit köszönök! Nem a kedvem veszed el de közelebb viszel az igazsághoz! Várok még véleményeket, tapasztalatokat 947Gyula.
(#) zolika60 válasza Collector hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A sörkollektor azért jóval mint az olcsóbb mint az alucső. :yes:
(#) Collector válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 10, 2011 1 /
 
Bizonyára még házat is lehet építeni sörösdobozokból, de a tégla mégiscsak elterjedtebb, annak ellenére, hogy drágább.
(#) Novak válasza Collector hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Azt azért érdemes figyelembe venned, hogy a sörösdoboz tégla helyett nem igazán funkcionál jól.
Ellenben sörkollektornak tökéletesen megfelel a sörösdoboz. És nem csak akkor, ha valaki amúgy is kartonszámra issza. Nálunk nyáron úgy készült el a kollektor sörösdobozokból, hogy egyetlen forintot sem költöttünk rá, utcán szedtük össze mind a 200-220 darabot.
Ehhez képest azért megvenni az alucsövet, nem biztos, hogy olcsó dolog, illetve mindenképp olcsóbb az ingyen... Ha valakinek van egy kis szabad ideje, akkor szép kényelmes tempóban, amikor tudja, megépíti, elszöszmötöl vele.
Amennyiben pedig nincs kedve építeni, akkor készen is meg lehet venni az egészet... De a sörkollektor pontosan arról szól, hogy minél kevesebb pénzből, minél olcsóbban egy kiválóan funkcionáló berendezést építsünk.
A nálunk üzemelő sörkollektor ma egész nap 55-60 °C-os levegőt nyomott be a házba, maximum fordulatszámon üzemelő ventilátorral. Tehát nem mondanám, hogy a sörösdoboz a funkcionalitás rovására ment.
(#) Collector válasza Novak hozzászólására (») Feb 10, 2011 1 /
 
Idézet:
„Azt azért érdemes figyelembe venned, hogy a sörösdoboz tégla helyett nem igazán funkcionál jól.”

No és összenyomva? Naugye
Ha lenne 220 darab dobozom, vinném a vastelepre, máris majdnem kijön a cső ára is.
Egyébként ha már legegyszerűbb módszernél tartunk, akkor 1. jó hőszigetelés (nyilván ez eléggé alapvető), 2. nagy ablakok + néhány nagyobb tükör (pár négyzetméter). A szoba maga válik a napkollektorrá. De ezzel a pár tükörrel gyakorlatilag a kollektor felülete növekszik, kvázi elég egy marha kis vákumnapkollektort építeni, és a felület annyiszorosára növelhető, ahány tükröt használ hozzá az ember. Esetleg még egy nappal működő motor hajtotta hőszivattyút tudnék elképzelni kombinálva, bár az már offtopik.
(#) 947gyula hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Örülök neki hogy beindul a dolog de még csak a sörösdoboznál tartunk! maradjunk annyiban hogy a sörösdobozok mivel megvannak összeragasztom őket! De hogyan? milyen hőskálájú ragasztót ajánlotok?
Mit szóltok a fólia borításhoz? Úgy gondolom egy évet kibír, ha jól vizsgázik a dolog komolyabb borítást teszek rá! Azt is jó lenne tudni, van e már valakinek róla tapasztalata, meddig dolgozik egy ilyen szerkezet /társadalmi munkában/! Van itt sok bibi, de minek olyasmivel terhelni a kissé gyepesedet agyat amit már valaki kitalált és sikeresen alkalmaz is, hacsak nem ül rajta! Úgy látom lesz itt elég értelmes, hasznos tanács amiből össze lehet rakni!
Folytassuk onnan hogy megvannak a dobozok, ki is vannak fúrva, ragasztanám össze de mivel és hogyan? :bummafejbe: Ha segítesz köszönöm! 947Gyula
(#) Collector válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 10, 2011 1 /
 
Én személy szerint biztosan nem kezdenék neki összerakosgatni egyesével. Klímaboltokban kapható alumínium ragasztó szalag, kb 5 centi széles (ferkóbácsi is ezt vette szerintem), azzal össze tudod tekerni.
Bővebben: Link
(#) Novak válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Én a sziloplasztot javaslom, nem túl drága, de garantáltan megtartja a dobozokat, és emellett még 100%-osan is tömít. Az ára sem veszélyes.
(#) HeZ válasza Collector hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 2
 
Az ellenérzésed, tájékozatlanságod, iróniád süt az írásaidból, a "meleg nyári napokon" való légfűtés ötleted meg az igazi röhej . Mielőtt fikáznál és sületlenségeket írsz bármiről (pl. a sörkollektorról), nézz utána, miáltal bölcsebb és szavahihetőbb leszel.
A vákuumkollektor sokkal drágább gyári megoldás az amatőr sörkollektorhoz képest.
Pontonként: 1. "Jó hőszigetelés."
Senki sem vitatja, különben sátorban laknánk . Az én házam szigetelése (kb 120m2) 7 cm-es hungarocellel és nemesvakolattal kb 1.5 millió forintba került. Hol van ez egy pár m2 felületű amatőr építésű (azaz nem gyári) sörkollektorhoz (lásd Novak hozzászólását #918068)? Ennyiért hőszivattyút vagy csili-vili kandallókat is beépíthettem volna.
2. "nagy ablakok + néhány nagyobb tükör (pár négyzetméter)."
A nyílászáróim is (ajtókkal együtt) 1.5 millió forint voltak. Lásd 1. pont. A nagy tükrök drágák, súlyosak, nehéz-drága rögzíteni őket, sok helyet foglalnak a kertből, koszolódnak, forgatni kell(ene) a nap járása után, stb.
3. A vastag alu- vagy akár réz cső sokkal lassabban és több napsütés által melegszik csak fel, kevés-rövid napsütéskor használhatatlan, drágább a vékony sörösdoboz-lemezhez képest, ezért réges-rég elvetették eme dilettáns és használhatatlan ötletedet az építők.
4. 5 cm széles alu ragasztószalag. Szintén dilettáns és rég elvetett ötlet. Részletek: www.sorkollektor.hu
5. "Ha lenne 220 darab dobozom, vinném a vastelepre, máris majdnem kijön a cső ára is." Ha ez így LENNE, napbarnította gyűjtögető honfitársaink "majdnem" ebből élnének és nem hevernének szerteszét ilyenek eldobva.
Végül 6.: "egy nappal működő motor hajtotta hőszivattyút tudnék elképzelni"
A sörkollektor nem elképzelés, hanem megvalósult eszköz sok helyen (évek óta több százan fejlesztik). Képzelődni és megépíteni olcsó, működő légfűtőt az két dolog. Pl: én elképzeltem az antigravitációs gördeszkát, már csak megépíteni kell, addig is fikázom a hagyományos gördeszkázókat, miért nem bicigliznek, amikor az sokkal jobb
Javaslok több tiszteletet más munkája és törekvései irányába és tanulmányozását: Stirling motor építése házilag topic, www.sorkollektor.hu. Egyik se óvoda, ezért mindkét helyen építőket találhatsz képzelődők helyett.
(#) Novak válasza Collector hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
A kedvedért számoltam egy kicsit:
A sörösdoboz tömege kb. 16-17 gramm. 220 darab tömege így 3,74 kg. Ha ezt leadod a vastelepen, akkor a jelenlegi árfolyamon 561 Ft-ot kapsz érte.
Ha Te ennyi pénzből megveszel egy kollektornyi alu csövet, akkor kérlek mindenképp írd meg ide a fórumra a beszerzési helyet, mert sokakat érdekelne, sokaknak segítenél.
(#) Collector válasza HeZ hozzászólására (») Feb 11, 2011 1 /
 
1. Kapásból dilettánsnak, sületlenségnek nevezel mindent, amit írtam, miközben értelmezni sem tudod.
2. Engem tájékozatlannak, képzelgőnek nevezel.
Személyeskedéssel tűzdelt hozzászólásokra szerencsére nem szoktam reagálni.
(#) Collector válasza Novak hozzászólására (») Feb 11, 2011 1 /
 
Azt eddig nem láttam, hogy az aludobozoknak külön kilónkénti ára van, mint a rendes alumíniumnak.
Hát akkor erre bizony pár ezer forintot rá kell ebben a formában áldozni.
(#) tibi65 hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Sziasztok találtam egy vezérlőt hátha valakit érdekel.Bővebben: Link
(#) 947gyula hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Emberek! Háború van! Ne essetek egymásnak, én ezt nem akarom! Valóban kettő Ft pár fillért kapsz dobozonként ha leadod.A sörösdoboz két dologra biztosan jó: 1, egybe tartsa a sört addig míg ki nem szürcsölöd! 2, kollektornak! Kétfelé lehet választani a falon lévő olvasmányt! Kiérződik melyik az elméleti /aki még nem csinált/ A gyakorlati /tapasztalaton alapúló/,de van olyan is aki csak bekavarni akar! Kiválogatom! Egyébként legbutább embertől is lehet valamit tanúlni!!
A fóliás borítású megoldáshoz is várnék komoly értékelőt!
LEGYEN BÉKE FIÚK, csak ne a porainkra!
(#) Collector válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 11, 2011 1 /
 
Én egyébként egy szóval sem mondtam, hogy nem működik a sörösdobozokból épített kollektor.
Nekem alapvetően villamos áram termelése a cél, ahhoz egy kicsit más felépítés szükséges.
Következő: »»   8 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem