Fórum témák
» Több friss téma |
Hát amerre csak olvastam erről, sehol nem ajánlják audióra. Nekem is van itthon, de még nem próbáltam TL-helyére. Biztos, hogy oka van annak, hogy sehol nem teszik bele erősítőkbe.
Szia Zoli!
Nem jól fogalmaztam meg a kérdést. Elnézést. A line in és a miki közé szeretnék egy erősítőt. A hangszóró kimenetet kötném a Line in-re és a mikibe beszélnék. Kivitelezhető így? Köszönöm!
A canampot megtudja hajtani egy gitár vagy kell elé valami előfok?
Üdvözlöm a forumtagokat! fülhalgatóhoz vagy akár hétvégi Gitáros akciómhoz szeretnék egyszerü a osztályos vagy mosfetes veszteségmentes hangzást. Köszönöm.
Hali!
Sajnos a leírt óhajod eléggé ellentmondásosnak tűnik... Fülhallgató-gitár, A osztály-veszteségmentesség, sehogy sem passzolnak össze. Mire volna szükséged?
zt szeretném, hogy a számítógép elejéről egy potival tudjam a fejhallgató hangerejét szabályozni.
Némi erősítésre is szükség volna, mert van amikor játék közben halknak bizonyul a hangerőbeállítás. A hangkártyát sajnálom buherálni, normál 3,5-es jack-kel, árnyékolt vezetékkel vinném a jelet a potihoz. A PC +12 Voltjáról táplálnám, ott fityeg a szabad csatlakozó a CD rom alatt. Van hely az erősítőnek, egy vakablakon lenne a poti és a jack aljzat. Próbáltam tda2822-vel, hát... nem ilyen lovat akartam, lejjebb olvastam: a tea2025 és az lm386 sem lényegesen jobbak. Nagyon tetszik a műveleti erősítő a BD párossal, de a -12 V-ot nem vinném bele. Tárgyaltátok már, hogy a számítógép táp és a földvezeték milyen zajos. A 12V-ot majdcsak megszűröm valahogy, a hangkártya is azt használja tudtommal. Abban segítsen aki tud, hogy a hangkártya test, és a CD rom test közötti hurkon létrejövő zajt miként lehetne elnyomni. A DI-box túl drága ehhez a feladathoz. Úgy emlékszem a visszacsatoló ágba kötött bejövő test javít a helyzeten. Lefotóztam, hogy tranyós füleserősítőnél hol tartok a tervezésben. A C1-re jön a hangkaritól az árnyékolt vezeték. Akkor is írjatok ha rossz topicot választottam.
Ha a végfokrész szimmetrikus komplementerpár nem földszimmetrikus +/- táp fog kelleni?
Itt egy egyszerű szimpla tápról.
Köszönet! Zajban és torzításban verhetetlen megoldás.
Nekem nélkülözhetelen 10-12 dB erősítés, és marad még az a fránya földhurok. Nagyon fájna berakni egy trafót a gépházba azért küzködök.
Tisztelt topictársak! Ennek a fejhallgató erősítőnek a végtranzisztorain mekkora nyugalmi áram folyik?
Nekem van egy ilyenem, ha fontos akkor megmérem.
Szervusz Bassmaster! Délután összerakok egy próbakapcsolást, méregetek, és szeretném kikérni a véleményedet.
Szerintem jó hangú erősítő, bár úgy rémlik, hogy volt aki szerint torzít... NJM 2068D-vel adta a nekem legjobban tetsző hangot, de OPA 2134-gyel is jó volt. Tetszett anno, de már nem hallgatom amióta ez elkészült
![]()
Üdv!
Alakul a nyugalmi áram. A 4 ohm samott ellenállásom a valóságban 0,4 ohm, kiméréskor nem vettem figyelembe a mérőzsinór ellenállását. Egy 10 ohm-ossal helyettesítettem a két emitter ellenállást, a nyugalmi áram 5 mA lett. Ha meg vagy elégedve a te készüléked hangjával nem is piszkálnám. Változtattam az R5, R6 ellenállások értékét, tapasztalható: a diódákon folyó áram egyenesen arányos a tranzisztorokon folyó árammal. A nyugalmi áram nagyon érzékeny a félvezetők hőmérsékletére. Pákával megérintve a dióda, vagy a tranzisztor lábát feleződik, vagy duplázódik az áramfelvétel. Ebben a pillanatban 8 mA. Ha ráfújok a tranzisztorra már csak 6 mA. Érdemes-e a diódát felfogatni a tranzisztor mellé, vagy tegyek rá egy izmosabb hűtőbordát, esetleg alkalmazzam mindkettőt?
Én nem foglalkoztam vele szinte semmit amikor elkészült. Akkor éppen demófelvételt csináltunk és ahhoz kellett, merthogy 3 db fülest is elbír.
Szerintem próbáld ki a diódák tranzisztorra szerelését is, baj nem lesz belőle ![]()
Hű de jól néz ki. Van egy dobozom tele csövekkel, át fogom gondolni.
Köszöntem, összerakom ezt a masinát, meglátjuk mi sül ki belőle.
Érdemes mert a hangja az a "topclass" kategóriába sorolható. 30 Ohm feletti füleshez célszerű ilyet csinálni. A végcső az 6N13SZ, de jól szól 6080-al is, a kis cső pedig 6N1P, de a 6N23P-EV is szépen zenél benne :yes:
Ha csak fele olyan jól szól mint ahogy kinéz, már akkor is érdemes egy ilyen szépséget megépíteni. A füles 32 ohm, mi más lenne mint Reloop (rh 3500).
Az enyém a tiédhez képest egy erőmű , tudom nincs rá szükség de anno erre volt anyag , és csak úgy építettem nem is szép meg semmi extra ...
6NSZ13SZ csövekkel van és oldalanként párhuzamosan a két csőfél , így eléggé letud menni az illesztés , az egyen is csöves .
A kivitel még nem végleges, mert sajnos leejtettem és a fából kitört egy darab, amit elég csúnyán sikerült csak rendbe hoznom
![]() A fedőlapra is kell vágnom néhány szellőzőt, mert a végcső katódellenállásai eléggé fűtenek. (A-osztályú, OTL) Továbbá végre sikerült beszereznem kémiai hidegbarnítót, így hát az ócska festés helyett a szálra csiszolt acéllemezt fogom feketére színezni. Majd az lesz ám csak szép :yes: Ez a kapcsolása, de én módosítottam rajta egy kicsit, a saját ízlésem szerint.
Igen, ezt sokat nézegettem már én is. Jól néz ki nagyon. Azt a kerek vasat hogy csináltad? Hengerítővel? Vagy készen bontottad valamiről? Gondolkozom még azon is, hogy megépítem ugyanezt két végcsővel, és kapcsolótáppal, mert a 80VA-es toroid eléggé melegszik vele, ha sokáig hallgatom.
A két paralel végtrióda katódjára mekkora ellenállókat raktál? Jól látom a 470 Ohm/10W -ot ? Mekkora toroid táplálja?
Bennem még az él, hogy a kimenetet trafóval kell csatolni. Hiába: változik a világ! Azért az R6 szép egy darab lehet. El kell ismerjem, ekkora tápfeszültség mellet egy fülesnyi jel linearitásában még mikroszkóppal sem lehet hibát találni.
![]() Építettem már ECL 86 csővel, ECC 83 volt a hangszín szabályozó, ha jól emlékszem. Bár nem voltak csúcs alkatrészek, mégis olyan szépen szólt, hogy azóta minden félvezetős erősítő hangja érdesnek tűnik.
ECC 85-tel ez is eléggé érdesen, keményen szól. Meg kell hozzá találni a jó hangú csöveket. Nálam jelenleg a 6N1P a favorit.
A dobozoláshoz nem használok bontott alkatrészeket , mindig saját gyártmány . Az elkészítéseiről másik topikban már irtam , de ha szorosabban érdekel akkor megint megteszem .
Bővebben: Link Igen mivel a két trióda párhuzamos ezért az 1K az feleződik így 470 ohm és 5W lenne de mivel ebben fűt ám minden rendesen ezért ez az ellenállás 10 W-os lett , talán kisebb hőt produkál ? Az egész füles erősítő táplálását 2 darab trafó látja el , az egyik ami fölül látható az a csövek fűtését szolgálja , ez egy 150 W -os toroid amit én tekertem az adott fűtő feszültségekhez, nem egy gyönyörű példány de a kiszemelt feladatra megfelelően végzi a dolgát . Bővebben: Link Az anód trafóm az meg ami alul van az sajnos nekem is csak 100W -os és az sajnos a határ érték közelében van mert egy olyan 1-2 órai üzem után igencsak tűz forró , ide jó lett volna egy kétszer ekkora / de nem volt / Bővebben: Link
Az esztétikai és az akusztikai élmény előtt fejet hajtok. Javíts ki ha tévedek: 100 W teljesítmény felvételből 100 mW hasznosul? :miaz:
Jól látod !
Ez A-osztály sajnos valamit valamiért , mondjuk nálam ez nem gond hisz nem napi rendszerességgel van ez használva . Meg mint mondottam is ezt csak úgy építettem kiváncsiságból meg némi demo célzattal mint általában mostanság szoktam mindent . Ha már A-osztály akkor félvezetősből ajánlom ezt megépítésre szépen szól ez is ! ![]()
Köszönöm! Nem vagyok igazi audiophile, érzékelhető e vajon ha a tranzisztort fettel helyettesítem?
Üdv!
Szerintetek elég a Heed Canamphoz ez a trafó!? 17VA 2*24V-os! A feszültség nem érdekes mert majd stabilizálom! Előre is köszi! üdv
Szerintem elég hozzá, mivel gyárilag 16vA-s trafót használnak hozzá, szóval elvileg elég kell legyen!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |