Fórum témák
» Több friss téma |
Elkezdtem kimérni a 5/3V (step down) de sajna nincs 12v az IN ágán egyiknek sem. 12V A képen jelölt konditól felfelé nem mérhető , pedig a nyák fut tovább. A másik jelölt alkatrész nem tudom mi lenne, de a bibi lehet vele mivel a (Zöldel) jelölt vonalak +12V útját jelöli és az belemegy mindkettő lábába, a harmadik lábon nincs érték. Viszont ha a hátlapot és a in Lábát mérem 12V mérhető csak nem értem hogyan. Ja és ha két alsó lábát mérem csak ( egymáshoz viszonyítva) akkor is 12V . Ez nem valami feszültségszabályzó lenne?
Szia, nem tudnal kicsit elesebb kepet kesziteni? Semmit sem lehet latni a feliratokbol.
Amit latok, hogy ket darab stepdown van rajta, talan a felso lehet a 3.3V? Mit lehet a kimenetukon merni? Mi az IC-k felirata? Amit haromlabu stabnak nezel, az szerintem FET, de nem biztos, el kell olvasni, mi van rairva. Ami alul van, az a fekete es a kozepen egy narancssarga az micsoda? Valami hibrid? Az 5. labon engedelyezojelet, ami az adatlap szerint lehet 5V vagy ha van folotte egy vonal vagy perjel van elotte, akkor alacsony erteket, GND-t. A konditol felefele jo, hogy nem mersz 12V-ot, mert az a fold. Minden kondi csak addig vezet, amig fel nem toltodik. Rossz lenne, ha atvezetne utana is. Onnan latod, hogy a feketevel jelzett resz a fold. Mindegyik elektrolitkondinal igy kell lennie.
Tetem képet megjelölve az alkatrészeket. Sajnos jobb kép nem fog menni. Igazad van benéztem a dolgot mert a kondinál tényleg megszakad a nyák így kondi után negatív. Kérdésem az lenne (17805) -be megy közvetlen a +12V (IN-be) az alja negatív (ehez viszonyítva) , az out-on nincs mérhető érték. Vagy hogyan mérjem ezt az alkatrészt jó-e? Fent a 3/5 V stabinál mértem nincs mérhető érték ( vagy is csak bemeneti + hoz viszonyítva mindenhol minden lábon -12V.
De inkább abban segíts hogymérést hogyan csináljam? stabi IC(7812) ezt is úgy kell mérni? És a 3lábú ic-t (17805) mérése. mert szerintem ott a bibi Bővebben: kép
Az a 17805 nem veletlenul L7805? Mert akkor de, a masik kivezetesen 5V-nak kellene lennie...
Toltsd le a netrol az adatlapjat *google l7805 datasheet, akkor latod majd, hogy ahhoz a tokozashoz mi a kiosztas, de szerintem a jobb oldalon kellene 5V-nak lennie. A kozepso es a hutolemez test szokott lenni. Forraszd ki a jobb oldali labat es emeld fel. Az alatta levo nyakon most mit mersz?
Már rég megcsináltam ezt a jobb lább felemelést és nincs kimenő érték rajta. (17805 - Three-Terminal Regulator - Rohm) Egyébkét ez az alkatrész neve . ball oldalt input, teteje GND ,jobb lába a kimenet. A 12v bemegy gnd és a input lábon
Egyébként alatta negatív. De más hogyan kezdenék hozzá inkább . Mert az a gondom hogy + 12V csak a kondinál van a többi mind negatív vagy ha pozitívnak kellene lennie nincs érték rajta. A bejövő +12V ágát követtem, ami egy tranzisztorba megy. ( Kép csatolva bekötésről) A kérdésem az 3. lábon milyen értéket kellene kapjak? A +12V tovább egy ic (8 lábú smd )hez is (4435) GND-jához viszonyítva az ic értékek VCC-12V, OUT-12V, IN 0
Sziasztok !
Vettem egy Medion 20220 monitort. Sajnos nem működik. Belenéztem , rámértem egy pár dologra , találtam is egy pár alkatrészt , és 4 db smd alkatrészt , ami kicsit szétégett. Sajnos nem nagyon lehet látni mi is lehetett , illetve a nyák is megsült .. Lenne valaki , akinek esetleg lenne hozzá valami rajza ? Vagy valaki akinél pihen egy ilyen monitor és bele tudna nézni mik ezek az alkatrészek? amiket eddig mértem és hibásnak találtam : F801 - T2.5AL/250 V , Q801 - STK0765 , amik el vannak égve : R823 , R833 , R835 , R836 . Rákerestem az STK0765 -re nem nagyon találtam semmit róla , esetleg valaki tud helyette helyettesítőt ? Mellékelten rakok fel pár képet. Segítségeket előre is köszönöm. Üdvözlettel : Imre
A zöld led világít,probáltam egy erősebb lámpával de nem láttam semmit vagy a lámpa volt gyenge. A pontos hiba jelenség: Bedugom zöld led a tápon világít,a monitoron a sárga világít,bekapcsolom,zöldre vált a monitor led,2-3-szor felvillan a kép, 3-4 s közzel,majd magától kikapcsol,és világit ujra a sárga a monitoron.
Ha a sarga led vilagit, akkor nem lathatsz kepet.
Most ket eset lehetseges, a valoszinubb, hogy erzekeli a lampa aramat a cucc es igy kapcsol ki. Ekkor az egyik cso gyenge valoszinuleg. Ezt viszonylag egyszeruen at lehet verni, igy kiderulhet, hogy az inverter-e a rossz. A masik lehetoseg, hogy gyenge a tap es az kapcsol ki. Szoval szet kellene szedni, fotozni egy eleset a panelrol. Akkor a tied kulso tapos? A kulso tapot le tudod ellenorizni, illetve kolcson tudsz kerni egy korulbelul ugyanolyan feszultsegu, de nagyobb aramu tapot? 15V 3A mar eleg lesz.
Azok az aramfigyelo ellenallasok a primer korben.
Kis erteku, parhuzamosan kapcsolt ellenallasok (max 1-2 Ohm vagy meg kisebb). Ha esetleg elere allitva ketszer annyi, ketszeres ertekut teszel be, akkor a disszipacios feluletet megnovelheted.
A tranzisztor adatlapja mondja meg, hogy ez milyen tipusu es mi a bekotese, igy fejbol nem lehet kisakkozni.
Szerintem a bekapcsologombbal lehet valami. Probalkozz ezeknel a tranyoknal merni,mikozben nyomod a gombot. Hol lesz valtozas? Szerintem egy PNP kapcsolja a 12V-ot a stabilizatorokra, ami azt jelenti, hogy az egyik esetben 12V,0V,12V, a masikban 0V,12V,12V a labakon. Vagy ha bekapcsolaskor az lm2576-ok GND laban is 12V-ot mersz meg a taplaban is, akkor NPN-es tranyo kapcsolja es forditott a helyzet.
Nem tudom hol kerestél az STK0765-re, de google első találata az adatlapja.
http://pdf1.alldatasheet.net/datasheet-pdf/view/202921/AUK/STK0765BF.html
Helló mesterek!
Következő a gondom! A barátnőmnek is ez a típusú monitora van és hasonló hibája volt,van,nincs piros szín. Szétszedtem (már a burkolat leszedése is kész művészet volt ) ,nem volt ilyen csatlakozóm,összeraktam hogy majd ha szerzek hozzá csatit kicserélem! Bekapcsolom,hogy minden ok-e, most pedig már tiszta hóka, csúnya nem éles a kép pedig semmit sem csináltam vele! Ötlet mesterek? Előre is köszi a válaszokat Üdv: Nyai
Üdv!
Ha a homályos kép szétszedés előtt nem állt fent, érdemes megnézni a képcsőre csatlakozó egység foglalata lábainak beforrasztásait, esetleg a csatlakozásokat. A régi LG 575CB monitoromban a homályosságot a nagyfesz-trafónál tudtam lejjebb venni a fokus potméterrel, a másik poti a fényerőt állítja be a feszültséggel. Szakavatatlannak ajánlom feszültségmentes állapotban babrálni ezeket a potikat, utána tesztelni a beállítást. Ha a piros szín hiba is fenn áll, akkor írd meg a monitor pontos típusát, ha van érdemes a dátumot is, és nézek dokumentációt!
Hali!
Sajnos előbb kell még pár infó. Milyen színnel villog, és kb. 50-50 arányban? Ha adsz neki videojelet, akkor is így reagál?
Köszi a segitséget,megprobálom a leírtakat aztán visszajelzek.
Üdv mammut!
A monitor típusa Lg Flatron T710B! Próbáltam a potikon állítani a képet ,de csak 2-n állítottam és semmi, a legfelsőt nem babráltam! Akkor forraszam át a képcső végén lévő panel alkatrészeit? A legfelső poti mit állít? A középsővel nem volt semmi változás,az alsóval a fényerőt lehetett állítani! Visszaállítottam mindet az eredeti helyére amennyire tudtam! Válaszodat előre is köszi!
Üdv!
Zölden villog és folyamatosan.Azóta kicseréltem az összes elkót.Ha videojelet kap akkor is ezt csinálja.Most jelen pillanatban, már nem is kattan mikor bedugom a hálózatba.A trafó után már nincs fesz sehol.Na most hol keressem a bajt?
Ja értem.
Az tuti, hogy ezt a hibajelzést a mikrovezérlő kezeli, így nem tudni, hogy konkrétan mit hiányol. Csatolok pár doksit. A throuble shooting egy 775-ösé viszont a tápegység hibakeresés hasonló módon történhet itt is. a másik két rajz által próbálj beazonosítani pár alkatrészt a monitorban, vagy a bekötésüket, ha stimmel, akkor lehet a rajz alapján keresgélni, ellenőrizni. Általában az alkatrészek számozása nem szokott passzolni, viszont a kapcsolás azonos. Ha a táptrafó kimenetein nincs feszültség, akkor érdemes a bemeneti áramköröket ellenőrizni, FET-eket átvezetésre mérni, diódákat tekercseket.
Köszi a gyors választ. Kicseréltem a Fet-et a trafó előtt, nem változott semmi. Sajna nem volt 7N60-as helyette 10N60-at tettem be. Mivel a multiméter a legbonyolultabb eszközöm, amivel néha még mérni sem tudok ezért nem igazán tudom értelmezni a kis képeket hullámokkal. Nálam csak a csere jöhet szóba. A kis tranzisztorokat is cseréltem illetve csak ami volt C3198 és C1008-as. Egy helyre tettem be BC -t amit helyettesítőnek írt ki a hqonline keresője.
1x elindult a fet és a tranzisztor csere után, de csak olyan 5 percig ment és kilőtte a fetet.Azóta hiába cserélem semmi. Na ezt rakd össze.
Üdvözlöm!
Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel : Imre
Köszi a tanácsot de sajna nem menek ezek a mérések. Mihez viszonyítva mérjem a tranzisztorokat / stabilizátort mert egyszerűen nem tudok rajtuk mérni értelmes értéket ? Csak +12V a képen jelölt helyeken van 0-hoz viszonyítva. A ic (4435) gnd-hoz viszonyítva minden alkatrész bármelyik lábán -12V van.
A tranzisztoroknál is ( csak 3) lábain mérve (valamilyen variációban) kellene kapja mérhető értéket? Mert ha igen nekem nincs sehol csak a jelölt 1db tranzisztornál ahol +12V bemegy másik lába a 0, 3. lábán a 0-hoz viszonyítva nem jön ki semmi. Kérlek a képen jelölj be valamit mihez viszonyítsam a méréseket. köszönömBővebben: nagyobb kép
Szia, a mereseket altalaban a foldhoz kepest erdemes vegezni, ekkor itt nem lesznek negativ ertekek.
A fold altalaban hozza van csatolva a legnagyobb kiterjedesu femfeluletekhez es foliakhoz. A kondik jelzett oldala negativ, az szinte mindig a fold. Csipogos allasban meregesd ki, hogy van azonos potencialon (kozel nulla Ohm ellenallas) a femcsatlakozokkal es a csavarok helyevel. Keress egy olyan helyet, ahova jol oda tudod csatlakoztatni a muszer negativ sarkat (ha csiptetos, akkor pl a monitorcsati femhaza). Vigyazz, hogy a nagyfeszultsegu reszen ne merj. Tedd a muszert a 20V-os allasba, ugy mert a feszultsegeket.
Koszi a megerősítést már azt hittem én vagyok nagyon béna a mérésekkel. A képen látszó fémkeret volt a viszonyítási pontom (vagy a nagy forrasztás). A + ágat követve Akkor csak a 17805 IN lábán ( kimenetén nincs) és a fémkeret melletti jelölt tranzisztoron van +12V (utána nincs) . Az IC IN és GND lábán +12V ( másikfelén nincs).
Ez az a három alkatrész amihez eljut a bejövő +12V ÉS INNÉT nem megy tovább. Máshol nincs mérhető érték Szerinted akkor a tranzisztor vagy az IC (4435) , vagy 17805 alkatrészek közül melyik a hibás? (Bár az IC GND- án nem kellene +12V-nak lenni e szerintem.) Tranzisztor száma: BQ 42 köszönöm
Az a tranzisztor valoszinuleg nincs bekapcsolva. A bazisra kell ilyenkor feszultseget adni, hogy vezessen.
A stabilizatorok gnd laban azert van 12V, mert meg nem kapcsolta semmi foldre, ami valoszinuleg egy nagyobb teljesitmeny tranzisztor vagy FET fog megtenni, ami NPN-es. Ilyenkor a kapcsolo bazisara pozitiv feszultseget kell adni, 12V eseten 5V mar eleg szokott lenni. Az ezt kapcsolo feszultseg hianyzik, igy menj arrafele vissza. tehat stab ic GND-je->NPN bazisa->ezt kapcsolo kisebb smd tranyo vagy logika pozitiv feszultsege-t keress.
Képen megjelölnéd melyik stabi ic-re gondolsz? Ja és bejelöltem hol van +12V műszer két lábát hová tartottam (A stabi ic GND nincs + V). Fehér karika smd tranzisztor. fekete jelölés nincs sehol sem érték .
De lenne egy nagy kérésem 17805 stabi ha minden igaz, az adatlapján megnéznéd mi is ez akkor . Mert a GND és a +12V bemegy de a Kimenetén nincs érték. (már elválasztottam a nyákról a out lábát. Csak nem tudom a kimeneten mit kellene kapjak. Köszönöm Bővebben: kép
Előrébb jutottam ! Kidobtam belőle 17805-öt és tettem ideiglenesen egy AN7805. Most már készenlétbe beáll . Bekapcsolásra is reagál csak a led kialszik és nem vált zöldre. Szóval még nem jó . Most már van értelmes értékeim a mérésekkel. A stabi ic-k mind jók ! Viszont a diódákon ilyen értéket kaptam a vázhoz viszonyítva. Gondolom a dióda előt és után is kellene értéknek lenni-e vagy tévedek (a 5 / 3V stabi allati diódák)
Köszönöm előre is
Itt van a kapcsolouzemuek adatlapja:
Bővebben: Link Ebbol lathatod (elso peldakapcsolas), hogy a dioda egyik fele foldon van, a masik kozelitoleg a kimeneti feszen. Ha osszedugod a hattervilagitassal, akkor mit csinal? A 12V-ot mi allitja elo neki? Amikor megprobalod bekapcsolni, akkor leesik-e valamelyik feszultseg (foleg a 12V erdekel)?
Sziasztok!
Van egy monitorom melynek a képe egyik fele élénkebb a másik halványabb. Mi lehet a baja? Előre is köszi!
Satabinak a 12V-ot in lába előtt csak egy nagyobb kondi a testre és alatta 2db kisebb smd kondi testre téve van. A 12V stabil és a kimenetein is stabil . Viszont rosszul írtam a jelen működést. Szóval van kikapcsolt állapot (nem világít a led), Van (zöld ) ilyenkor bevan kapcsolva, És van a készenléti vagy pedig ha nincs pc kötve rá (sárga). Most amikor bedugom sárgán világít azonnal a led (egy pillanatra mint ha zöld),vagy teljesen kilehet kapcsolni gombbal . A Villágítást rákötöttem de nem működik a hátérvillágítás. Jelentős melegedés nem észlelhető egyik alkatrészen sem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |