Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   41 / 240
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 20, 2011 /

Itt egy ismeretlen mag.
Jó lenne kimeneti szűrőnek? Sajnos az anyagát nem tudom.

Valószínűleg valami kapcsolóüzemű tápban lehetett.

Vagy esetleg ami PC tápokban van EE magos a segédtáp magja vagy a főtápnak a magja? Nem véglegesnek kellene csak tesztelni. A végleges verzióban már rendes gyűrűmagot akarok venni.

A kérdés még mindig fennáll: Miért melegedhet az UF4007es?
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Próbáld kideríteni, hogy milyen frekin ment a kapcsolóüzemű tápban. Így, hogy az anyaga ismeretlen, nagyon necces.
Például: N67, N87, N98, 3C9 anyagok biztosan jók, az N27 és a 3F9 biztos nem.
(#) Suncorgo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Vagy a süti próbája az evés alapján...

Most én is pakolgassam körbe ahogy Cimopata csinálta 1n4148asokkal a Com-VCC Vb Ho stb lábakat? Vagy még az is lehet a probléma hogy én próbapanelen raktam össze a vezérlést. Csak a teljesítményrésznek van panel csinálva.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Próbapanel miatt rengeteg zavart összeszedhetnek a hosszú vezetékek, így az igenis lehet probléma.
Amúgy ha a belengéseket nézed, akkor a szkópfejről szedd le a kupakot, és közveltenül a tüskével mérj! Ezt a cikkemben is írtam, hogy akkor sokkal rondábbnak mutatja.
Dual komparatornak ajánlom az LM319-et, jó gyors, és elég olcsó.
Az UF4007 amúgy mennyire meleg? (mert ha az is ilyen 40-50°C akkor szerintem tök normális) De valóban ide elég egy 1N4148 is (ami sokkal gyorsabb), vagy valamilyen shottky...
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 20, 2011 /

Komolyan mondom... Most az IR rossz vagy mi van vele? A 16 ohmos terhelésen szépen ki lehet vezérelni teljesen, ha 8 ohmot teszek rá az alját féltápnál levágja és a teteje is elkezd torzítani.

mi_ez.jpg

(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Milyen fojtó van benne?
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

T106-18
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Elképzelhető, hogy telítésben van. Akkor lehet hasonló a jelalak.
Próbálj meg 2 magból összerakni 1 fojtót, akkor eloszlik a gerjesztés, és akkor nézd meg, hogy mikor kezd torzítani.

Egy 200W PC táp mag bevált szűrőnek. 2x22uH és 2x1µF van most a szűrőn. Holtidő kb 60ns. Ha lejjebb viszem akkor kezd emelkedni a nyugalmi áram. Kicseréltem a 7815-öt 7812-re. Fele annyira melegednek a meghajtók és az UF4007esek is.
Tüskéket nem láttam az IR meghajtók tápjában. Valahol olvastam itt a fórumon hogy az ilyen cuccok nem szeretik a stab kockákat. Ki kellene cserélnem zéneres áteresztőre?

A fet GS lábai között 10V-ot mérek. Hova lett 2V?

Hogyan is kell számolni a kimeneti teljesítményt? Sajnos műterhelésem nincs. Egy 6ohm-os hangszórón 28,8Vp-p mértem. Ez most 130W lenne? Nem hiszem el

Kíváncsiságból rákötöttem 80V-ra. Valamiért rettenetesen elkezdett recsegni, vagyis torzítani. mintha úgy maradna valamelyik fet egy pillanatra, közbe a szkópon nincs nyoma. Nagyon halkan szól, de ha a bemenő amplitúdó elér egy szintet ez kb a hangerő potméteren a negyedének a fele állás. Nem mertem rajta hagyni nehogy elszálljon valami.

Járt már így valaki?

Mondjuk nem tudom hogy mennyire probléma hogy a tápfeszt kb 1 méter vezetéken kapta, a félhidaknál 2x100µF/100V kondenzátor van. Holnap délután megpróbálok méregetni rajta. Hátha kijön a hibája.
(#) Bassmester válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Hangszóróval nem lehet pontos teljesítményt mérni, esetleg csak akkor ha megméred a hangszóró impedancia menetét és tudod hogy az adott frekvencián hány Ohm-mal kell számolnod. A Vpp-t osszad el 1,41-el és azzal számold a szinuszos teljesítményt. Ha a hangszórót 6 Ohm-nak vesszük, akkor kb 70W-ot teljesített a végfokod.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Azt hogy nem szeretik a stabkockát én Diyaudio-n olvastam, de ha a stabkocka után elég kondit raksz menni szokott.
Amúgy 10V a FETek gate-jére bőven elég, az rdsont is ezen az értéken adják meg általában, valamint ennél nagyobb feszültségnél már alig csökken az ellenállás, de a szükséges gate töltés rohamosan nő!
28,8Vp-p-t pedig 2gyök(2)-vel vagyis 2,82-vel kell osztani az effektív feszültséghez.
A 80V-nál nem tudom pontosanmi bajod lehetett: lehet itt már a dead-time beállítás nem jó, lehet telítődött az induktivitás...
(#) Bassmester válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Jajj elírtam, de Lorylaci már kijavított
Igen, mivel a Vpp= 2×Vp
Ezért a Vrms = Vpp/ sqrt 8, azaz 28,8 × 2,828 = 10,183 V
Tehát kb 17Wrms kimenő teljesítményed lehetett, nem pedig 70! Bocs...
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Ebből nincs kettő de megpróbáltam légréses ferrittel és PC porvassal is, mindegyikkel ugyanezt csinálja, de fura hogy csak az alsó fele. Szerintem nem a fojtó a gond.
(#) Suncorgo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Most hogy mondod lehet én is ott olvastam. Akkor marad a 12V a stab meg kap puffert. Most IRF540N-t használok. Ezekkel a fetekkel mekkora teljesíményű erősítő építhető 4ohmra?

Félhidas elrendezés esetén én az IRF540N-t +-45V-ig és 4 Ohmig ajánlanám, ekkor úgy 200W reális.
Teljes hidas elrendzés esetén +90-95V-ig fel lehet nyugodtan menni, és akkor 8 Ohmig ajánlanám, ekkor 400-500W reális.
Én most már több hete az IRF540Z-re várok, a TME-ben ez 20ft-tal drágább, nagyon olcsó fet, de sokkal kisebb rdson, gate töltés, dióda töltés jellemzi. Sajnos nincs nekik rakátron, farnellnál pedig sokkal drágább.

Nem akarom +/- táppal csinálni, már csak abból a szempontból sem mert SMPS-t sokkal egyszerűbb egytáposra megcsinálni abból a szemszögből hogy nem kell ügyelni a tápja szimmetriájára. Az járható út lenne hogy teljes híd (ugye egy tápos verzió) és a bemeneti amplitudót leszabályozni 4ohmon 500W-ra. Vagy szóba jöhet a túláram védelmes leszabályzás is. Ezt a túláram védelmet is hogy ajánlatos megcsinálni, most a bemeneti amplitudót vegye lejjebb vagy shutdown-olja a meghajtókat?
(#) ethosz2 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Ha kell tudok adni egy telefonszámot egy vaterás fickótól. Tőle vettem FDP3652-t 200Ft/db áron. Inkább már ez, mint az 540Z. Egyébként lomexban is van SMD-tokos IRFR540Z.
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Most hogy belegondolok lehet áramilag nem tudná az 500Wot... Jobb fet kell
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Úgy néz ki hogy mégis a fojtó lesz a gond, de miért telít ilyen kis áramnál? PC táp főtrafóba (EI33) tettem 2mm légrést, azzal már majdnem jó volt, a teljes kivezérlés környékén kezdett csak telíteni. Nem tudom milyen vasat vegyek ami jó lesz, nem túl nagy és a huzal is elfér benne. A feteket a lomexből veszem majd (FDP), de ott nem látok olyan vasat ami jó lenne. Javaslat?

+/- 28V-ból 30W jött ki 8 ohmon, de már ott is előjöttek a hibák. A kivezérlés 50-60%-áig szép a jel, onnantól már elkezd torzítani.
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 21, 2011 /

A csatolt kapcsolás Skori alkotta. Az lenne a kérdésem hogy a BF244A-nak melyik lába a Drain és a Source? Mert a Gate ugye egyértelmű. Az ellenállás felőli a Source?
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 21, 2011 /

Vettem LM319. Most ezen a külön GND láb mire szolgál? Szimpla 12Vról akarom járatni akkor összeköthetem a V- lábbal? Úgy látom hogy a kimenetét tápra kell húzni....

A diódahíd állása alapján a felső a drain. De amúgy ez nem egy J-fet, aminél a D és S felcserélhető?

Idézet:
„De amúgy ez nem egy J-fet, aminél a D és S felcserélhető?”

Ezt most kérdezed?

Igen én is a dióda állásából jutottam arra hogy az alsó a Source. Ááááhhhh ez az 1db BF244A volt Debrecenben.

J-fetekkel ritkán van dolgom...
Az LM319-nélpedig nézd meg ezt a doksit:
adatlap jó
Itt jobban le van írva, és össze kell amúgy kötni.
A kimenetet pedig ellenállsal + táphoz (gyors működés).

Köszönöm a rengeteg segítséget

Biztos vagyok benne hogy lesz még kérdésem. :yes:

Nem nagyon vagyok otthon ezekben a fetes-meghajtós dolgokban. Inkább tranzisztoroztam eddig.
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 22, 2011 /

Mondtam pár hsz-el előrébb a recsegést. Nah most is kíváncsi voltam rá. Sajnos nem jöttem rá az előző konfigurációban mitől recseghetett de most szimmetrikus 3szögjel-lel és LM319-essel semmi baja se volt. A következő viszont betörtént: táp 80V, nincs bemenő jel, kimeneten egy 360Wos 4ohmos mély+közép,magas stb. Egyszer csak így terhelés nélkül alaphelyzetből pukkant (nem ment rajta zene se semmi). Legelőször elszállhatott egy UF4007-esem, az vitte magával IR2110et, az a stab kockát, az meg egy HEF40106-ost.

Teljes kivezérlésnél (IRF540N-ek eléggé melegedtek borda nélkül) 4-5A-ig kilengett a vele sorba kötött analog árammérő mutatója. Kimeneti fesz csúcs 41,4Vpp. Gondolom egy rendesen megtervezett panel kell az értelmes teszteléshez, mert így próbapanelen nem az igazi, ezért is elszállhatott tegnap.
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 22, 2011 /

Az előző hsznál a Teljes vezérlési teszt és az elszállás után kicseréltem UF4007et 1N4148-ra. Ekkora fesz mellett meg nem bízok benne (80v táp melkett mikor 75vos az adatlapja szerint) Viszont ahogy tegnap néztem nem melegedett annyira mint az előzőleg elszállt UF. Gondolom a sebessége sokat segített a dolgon. Ekkora tápfesznél viszont már kell egy kis borda a fetekre 4ohmos terheléssel. Segítene nekem a hatásfokon ha a Gate ellenállásokkal párhuzamosan tennék be 1n4148-at? Ez adna egy kis dead-time-ot is és a vezérlőbe még lejjebb lehetne venni.
Következő: »»   41 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem