Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Itt egy ismeretlen mag.
Jó lenne kimeneti szűrőnek? Sajnos az anyagát nem tudom. Valószínűleg valami kapcsolóüzemű tápban lehetett. Vagy esetleg ami PC tápokban van EE magos a segédtáp magja vagy a főtápnak a magja? Nem véglegesnek kellene csak tesztelni. A végleges verzióban már rendes gyűrűmagot akarok venni. A kérdés még mindig fennáll: Miért melegedhet az UF4007es?
Próbáld kideríteni, hogy milyen frekin ment a kapcsolóüzemű tápban. Így, hogy az anyaga ismeretlen, nagyon necces.
Például: N67, N87, N98, 3C9 anyagok biztosan jók, az N27 és a 3F9 biztos nem.
Vagy a süti próbája az evés alapján...
Most én is pakolgassam körbe ahogy Cimopata csinálta 1n4148asokkal a Com-VCC Vb Ho stb lábakat? Vagy még az is lehet a probléma hogy én próbapanelen raktam össze a vezérlést. Csak a teljesítményrésznek van panel csinálva.
Próbapanel miatt rengeteg zavart összeszedhetnek a hosszú vezetékek, így az igenis lehet probléma.
Amúgy ha a belengéseket nézed, akkor a szkópfejről szedd le a kupakot, és közveltenül a tüskével mérj! Ezt a cikkemben is írtam, hogy akkor sokkal rondábbnak mutatja. Dual komparatornak ajánlom az LM319-et, jó gyors, és elég olcsó. Az UF4007 amúgy mennyire meleg? (mert ha az is ilyen 40-50°C akkor szerintem tök normális) De valóban ide elég egy 1N4148 is (ami sokkal gyorsabb), vagy valamilyen shottky...
Komolyan mondom... Most az IR rossz vagy mi van vele? A 16 ohmos terhelésen szépen ki lehet vezérelni teljesen, ha 8 ohmot teszek rá az alját féltápnál levágja és a teteje is elkezd torzítani.
Elképzelhető, hogy telítésben van. Akkor lehet hasonló a jelalak.
Próbálj meg 2 magból összerakni 1 fojtót, akkor eloszlik a gerjesztés, és akkor nézd meg, hogy mikor kezd torzítani.
Egy 200W PC táp mag bevált szűrőnek. 2x22uH és 2x1µF van most a szűrőn. Holtidő kb 60ns. Ha lejjebb viszem akkor kezd emelkedni a nyugalmi áram. Kicseréltem a 7815-öt 7812-re. Fele annyira melegednek a meghajtók és az UF4007esek is.
Tüskéket nem láttam az IR meghajtók tápjában. Valahol olvastam itt a fórumon hogy az ilyen cuccok nem szeretik a stab kockákat. Ki kellene cserélnem zéneres áteresztőre? A fet GS lábai között 10V-ot mérek. Hova lett 2V? Hogyan is kell számolni a kimeneti teljesítményt? Sajnos műterhelésem nincs. Egy 6ohm-os hangszórón 28,8Vp-p mértem. Ez most 130W lenne? Nem hiszem el
Kíváncsiságból rákötöttem 80V-ra. Valamiért rettenetesen elkezdett recsegni, vagyis torzítani. mintha úgy maradna valamelyik fet egy pillanatra, közbe a szkópon nincs nyoma. Nagyon halkan szól, de ha a bemenő amplitúdó elér egy szintet ez kb a hangerő potméteren a negyedének a fele állás. Nem mertem rajta hagyni nehogy elszálljon valami.
Járt már így valaki?
Mondjuk nem tudom hogy mennyire probléma hogy a tápfeszt kb 1 méter vezetéken kapta, a félhidaknál 2x100µF/100V kondenzátor van. Holnap délután megpróbálok méregetni rajta. Hátha kijön a hibája.
Hangszóróval nem lehet pontos teljesítményt mérni, esetleg csak akkor ha megméred a hangszóró impedancia menetét és tudod hogy az adott frekvencián hány Ohm-mal kell számolnod. A Vpp-t osszad el 1,41-el és azzal számold a szinuszos teljesítményt. Ha a hangszórót 6 Ohm-nak vesszük, akkor kb 70W-ot teljesített a végfokod.
Azt hogy nem szeretik a stabkockát én Diyaudio-n olvastam, de ha a stabkocka után elég kondit raksz menni szokott.
Amúgy 10V a FETek gate-jére bőven elég, az rdsont is ezen az értéken adják meg általában, valamint ennél nagyobb feszültségnél már alig csökken az ellenállás, de a szükséges gate töltés rohamosan nő! 28,8Vp-p-t pedig 2gyök(2)-vel vagyis 2,82-vel kell osztani az effektív feszültséghez. A 80V-nál nem tudom pontosanmi bajod lehetett: lehet itt már a dead-time beállítás nem jó, lehet telítődött az induktivitás...
Jajj elírtam, de Lorylaci már kijavított
Igen, mivel a Vpp= 2×Vp Ezért a Vrms = Vpp/ sqrt 8, azaz 28,8 × 2,828 = 10,183 V Tehát kb 17Wrms kimenő teljesítményed lehetett, nem pedig 70! Bocs...
Ebből nincs kettő de megpróbáltam légréses ferrittel és PC porvassal is, mindegyikkel ugyanezt csinálja, de fura hogy csak az alsó fele. Szerintem nem a fojtó a gond.
Most hogy mondod lehet én is ott olvastam. Akkor marad a 12V a stab meg kap puffert. Most IRF540N-t használok. Ezekkel a fetekkel mekkora teljesíményű erősítő építhető 4ohmra?
Félhidas elrendezés esetén én az IRF540N-t +-45V-ig és 4 Ohmig ajánlanám, ekkor úgy 200W reális.
Teljes hidas elrendzés esetén +90-95V-ig fel lehet nyugodtan menni, és akkor 8 Ohmig ajánlanám, ekkor 400-500W reális. Én most már több hete az IRF540Z-re várok, a TME-ben ez 20ft-tal drágább, nagyon olcsó fet, de sokkal kisebb rdson, gate töltés, dióda töltés jellemzi. Sajnos nincs nekik rakátron, farnellnál pedig sokkal drágább.
Nem akarom +/- táppal csinálni, már csak abból a szempontból sem mert SMPS-t sokkal egyszerűbb egytáposra megcsinálni abból a szemszögből hogy nem kell ügyelni a tápja szimmetriájára. Az járható út lenne hogy teljes híd (ugye egy tápos verzió) és a bemeneti amplitudót leszabályozni 4ohmon 500W-ra. Vagy szóba jöhet a túláram védelmes leszabályzás is. Ezt a túláram védelmet is hogy ajánlatos megcsinálni, most a bemeneti amplitudót vegye lejjebb vagy shutdown-olja a meghajtókat?
Ha kell tudok adni egy telefonszámot egy vaterás fickótól. Tőle vettem FDP3652-t 200Ft/db áron. Inkább már ez, mint az 540Z. Egyébként lomexban is van SMD-tokos IRFR540Z.
Most hogy belegondolok lehet áramilag nem tudná az 500Wot... Jobb fet kell
Úgy néz ki hogy mégis a fojtó lesz a gond, de miért telít ilyen kis áramnál? PC táp főtrafóba (EI33) tettem 2mm légrést, azzal már majdnem jó volt, a teljes kivezérlés környékén kezdett csak telíteni. Nem tudom milyen vasat vegyek ami jó lesz, nem túl nagy és a huzal is elfér benne. A feteket a lomexből veszem majd (FDP), de ott nem látok olyan vasat ami jó lenne. Javaslat?
+/- 28V-ból 30W jött ki 8 ohmon, de már ott is előjöttek a hibák. A kivezérlés 50-60%-áig szép a jel, onnantól már elkezd torzítani.
A csatolt kapcsolás Skori alkotta. Az lenne a kérdésem hogy a BF244A-nak melyik lába a Drain és a Source? Mert a Gate ugye egyértelmű. Az ellenállás felőli a Source?
Vettem LM319. Most ezen a külön GND láb mire szolgál? Szimpla 12Vról akarom járatni akkor összeköthetem a V- lábbal? Úgy látom hogy a kimenetét tápra kell húzni....
A diódahíd állása alapján a felső a drain. De amúgy ez nem egy J-fet, aminél a D és S felcserélhető?
Idézet: „De amúgy ez nem egy J-fet, aminél a D és S felcserélhető?” Ezt most kérdezed? Igen én is a dióda állásából jutottam arra hogy az alsó a Source. Ááááhhhh ez az 1db BF244A volt Debrecenben.
J-fetekkel ritkán van dolgom...
Az LM319-nélpedig nézd meg ezt a doksit: adatlap jó Itt jobban le van írva, és össze kell amúgy kötni. A kimenetet pedig ellenállsal + táphoz (gyors működés).
Köszönöm a rengeteg segítséget
Biztos vagyok benne hogy lesz még kérdésem. :yes: Nem nagyon vagyok otthon ezekben a fetes-meghajtós dolgokban. Inkább tranzisztoroztam eddig.
Mondtam pár hsz-el előrébb a recsegést. Nah most is kíváncsi voltam rá. Sajnos nem jöttem rá az előző konfigurációban mitől recseghetett de most szimmetrikus 3szögjel-lel és LM319-essel semmi baja se volt. A következő viszont betörtént: táp 80V, nincs bemenő jel, kimeneten egy 360Wos 4ohmos mély+közép,magas stb. Egyszer csak így terhelés nélkül alaphelyzetből pukkant (nem ment rajta zene se semmi). Legelőször elszállhatott egy UF4007-esem, az vitte magával IR2110et, az a stab kockát, az meg egy HEF40106-ost.
Teljes kivezérlésnél (IRF540N-ek eléggé melegedtek borda nélkül) 4-5A-ig kilengett a vele sorba kötött analog árammérő mutatója. Kimeneti fesz csúcs 41,4Vpp. Gondolom egy rendesen megtervezett panel kell az értelmes teszteléshez, mert így próbapanelen nem az igazi, ezért is elszállhatott tegnap.
Az előző hsznál a Teljes vezérlési teszt és az elszállás után kicseréltem UF4007et 1N4148-ra. Ekkora fesz mellett meg nem bízok benne (80v táp melkett mikor 75vos az adatlapja szerint) Viszont ahogy tegnap néztem nem melegedett annyira mint az előzőleg elszállt UF. Gondolom a sebessége sokat segített a dolgon. Ekkora tápfesznél viszont már kell egy kis borda a fetekre 4ohmos terheléssel. Segítene nekem a hatásfokon ha a Gate ellenállásokkal párhuzamosan tennék be 1n4148-at? Ez adna egy kis dead-time-ot is és a vezérlőbe még lejjebb lehetne venni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |