Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Első kérdésem, hogy miért néztél ki ilyen pákát? Megy kisebb feszültségről is csak lehet annyira se fog felmelegedni, hogy a cínt megolvassza (sőt szinte biztos) Esetleg egy képet küldenél a pákádról? Mennyit áldozol rá és mik az elvárások?
Igen igazad van. De miért fontos az, hogy középleágazásos legyen? Magyarázd el, hogy én is értsem, nem akarok mást félrevezetni!
Még nincs pákám, mivel az előző pár nappal ezelőtt a kukába került, ezért egy JLT 02 állomáshoz való pákát vennék 1800-ért. Bővebben: Link Sajnos csak 500-600 mA tápjaim vannak, és nem találtam eddig oly kapcsolást ami arra jó lenne. De arra is gondoltam, hogy veszek 220 V pákát, és ahhoz csinálok szabályzót?!
Ha két teljesen különálló szekunder tekercsed van (4 kijövet) akkor abból kialakíthatsz középleágazást is és párhuzamosítást is, mivel a két tekercsed elméletben teljesen egyforma. Ha középleágazásos akkor meg már helyetted, gyárilag a két tekercs egy-egy vége közösítve van (3 kijövet) és így van kihozva ami azt eredményezi, hogy a középkijövetelhez képest a másik két kijövet pont ellentétes periódusban lesz mindig, így ha egyből párhuzamosítasz az rövidzárt eredményez. Remélem érthető és bocsánat a (túl)bővített mondatért De ha bővebben érdekel akkor számtalan tápegységes topik van ahol utána olvashatsz pontosabban, bővebben.
Miért, megvan már a JLT 02 állomás? Amúgy ugyan annyiba kerül a 12V mint a 24V-os páka is, csak szét kell nézni. Van gyárilag is olyan hálózati páka amiben van szabályzó is és még nem forrasztóállomás kategória.
Nincs még állomás , se semmi. Most álok a pákaválasztás előtt, de a pénztárcámmal vigyázni kell. Valami ötlet?
Közben utánanéztem a dolognak s mostmár világos számomra is. Akkor megmondhatjuk jencee-nek hogy nyugodtan párhuzamosíthatja a trafóját, ugy hogy összeköti az első szekunder kezdetét a második szekunder kezdetével, az első szekunder véget pedig a második szekunder végével, persze csak akkor, hogyha nem középleágazásos.
Falubéli vagyok én is, egy országból írunk
Amit leírtál az a DEOL. Alapban C NC rövidzár, T1 T2 rövidzár. Ilyenkor a központ felől 1 ellenállás látszik(5.6k).Ez a nyugalmi állapot. Ha az érzékelő jelez akkor a kp bemenetén 2x5.6kvan. Ez a zóna nyitva állapot. Ha kinyitják az érzékelőt(T1 T2 szakadt) vagy elvágják a vezetéket akkor akkor a zónabemeneten szakadás van. Ez a szabotázs. A legtöbben azt a bekötési módot használják mivel nem kell külön a szabotázsnak vezeték és zónabemenet a központon. Ezen kívül a szabotázsjelzés nem összevont, hanem zónánként lehet kezelni.
Nézek neked valamilyen könyvet, nem biztos hogy lesz. Ha DSC-vel foglalkozol akkor az installation manual hátulján van bekötési rajz azt érdemes nézegetni. Ha van kérdésed szívesen segítek akár privátban is. Van külön DSC-s topic ott is sok hasznos infóhoz lehet jutni. Üdv
Akkor tényleng nem értelek, hogy miért egy olyan állomáshoz választasz pákát ami még meg sincs 220V-os pákaszabályozásával ne foglalkozz még a te tudásoddal. Veszélyes! Újon, garanciásan 4500 ft körül kapsz szabályzós állomást. Most ha kiszámolod akkor a te 1500 ft pákád mellé még szükség van egy transzformátorra és elektronikára is. Ez már megint 3000 ft körül van még szerencsés helyzetben is és még doboza sincs.
Őőő, tudok szerezni én szabályzót + pákát 4500 FT, csak nem hiszem, hogy minőséges. Akkor vegyek olyan " nem nagy nevűt "?! Sajna 4500 nem kapok Wellert... Aha, most találtam ZD 99 forrállomást, 4500 FT. Az jó? :yes:
Weller valóban forrasztás terén nem gyárt ócska darabokat de ez nem azt jelenti, hogy nem léteznek más márkák is. Nézd meg ezt. Weller-nek nagy előnye, hogy hegyet a zöldségesnél is kapsz hozzá.
u.i: Mint látod amit te is néztél ugyan az mint amit én is mellékeltem. Más gyártó de ugyan az a "töltelék". Azt vásárold amelyik számodra elérhetőbb.
Na, a ZD 99 pont így néz ki, csak kék. Nálam azért lenne a ZD 99 jó, mert én ugye vajdasági vagyok, és azt betudnám olcsón szerezni...
Szia!
Most néztem a vaterán, van VADONAT ÚJ Weller páka 24V-os 50W-os kb 8000 Ft-ért. Ha egy ilyenre beruházol, akkor soha többé nem kell pákát venned, egy életen át kitart. Nekem is ilyen van (kettő is) és szuper jó mind a kettő. Inkább vegyél egy ilyet, mint amolyan "eldobható" pákát. Gondolom a postán is elküldik Neked, ha megkéred őket.
Szia! Kössz az infót, de Szerbiába nem rendelhetek.
Szia!
Én is Romániában élek és rendeltem már Magyarországról. Postaköltség 3000 ft körül lehet.
Hú, az elég sok nekem. Kössz mindenkinek a segítséget!
Ezt találtam Neked, zsír új!
Például ez a páka
Szerintem a 4500 Ft-os páka ha elérhető számodra vásárold meg. Nézd meg garanciális-e és nem hiszem, hogy egyhamar tönkretennéd.
Mert mint írtam még 3000 forint körüli összegbe kerül a szállítás és ez még nem is szabályzós akkor. Ő meg azt akar. Ez így már neki 11e Ft-ba kerülne és még a fizetés is ott van (ha nem jártas bank, kártya ügyekben akkor bonyolult). Ő meg maximum 5e Ft-ot szán rá.
Aha értem. Sok lenne az a 11eFt ezt elismerem, de akkor lenne egy örök életű pákája ami szinte sosem romlik el. Én 98-ban kaptam meg Nagybátyámtól az életem első Wellerét, addig pisztolypákám volt. Azóta nem kellett javítanom. Nagyon sokat forrasztottam vele. Hegyet kellett már cserélnem, de a fő alkatrészei hála Istennek, nagyszerű állapotban vannak. Ezért javasoltam, a Wellert, mert tudom milyen megbízható. Egy picit drágább mint 5000 Ft, de gyakorlatilag elnyűhetetlen. Egyébként a Weller is szabályzós, csak ott a hegyekkel lehet szabályozni a hőmérsékletet. Az igazi szabályzós forrasztóállomás a Metcal, de az horribilisen drága. Nem hiszem, hogy egy 4500 Ft-os állomásnak pontosabban állítható a hőmérséklete, mint egy Wellernek. Szerintem csak nagyjából állítható.
Nagyjából, de egy 14-15 éves kezdőnek szerintem az a +-10 C ingadozás probléma nélkül belefér. De ha nincs keret akkor nincs keret. A másik az, hogy annyit ezért a pénzért biztosan kibír, hogy az árát megérje.
Hát igen még akartam írni, hogy a pénz beszél, csak már nem tudtam módosítani. Emlékszem kezdő koromban milyen sok nyákot elégettem a pisztolypákával. Akkor hogy örültem volna egy Wellernek. Hát a pisztolynál biztos jobb lesz ez a kis állomás. Valameddig csak kibírja.
Azért én még mindig szeretem a jó öreg pisztolypákát ha nem aprólékos munkáról van szó.
Hali
Ez pontosan elegendo egy kezdonek a tanulashoz. Alacsonyabb hofokon jaratva sokaig birja. Nem tudom van e meg Ujvideken a piac? En regen (1980-as evek vege) vettem ott a ponyvarol olcso szerszamokat. Meg kellene nezni azt is.
Sziasztok,
abban kérnék segítséget, hogy hogyan szüntessem meg a tv tunerem laptophoz való csatlakoztatásakor kialakuló zavart a rendszerben? Valahol láttam egy nagyon egyszerű kis kapcsolást, amit a tuner és a koax csatlakozása közé szükséges illeszteni és egyfajta leválasztást/zavarszűrést végez. Most nem találom sehol, meg nem is vagyok 100%-osan biztos, hogy megoldaná a problémámat. A jelenség a következő. USB-s a tv tuner (avermedia volar hx). A laptop rá van kötve egy 22"-os tft-re. Amíg nincs csatlakoztatva a tv tuner, semmi gond sincs. Csatlakoztatás után a szürkés árnyalatú, picit sötétebb részeken - pl. web böngészés közben, régi tv-khez hasonló futó hullámzás fedezhető fel. (Ebből gondolok arra, hogy talán jó lenne az a kis áramkör, amit említettem.) Idáig ki szoktam húzni a tunert, mikor nem használom, de most fut egy műsor, amit szeretnék magam időzítve felvenni, ehhez folyamatosan csatlakoztatva szükséges a tuner. Be tudnátok-e linkelni egy ilyen áramkört? Erre van-e szükségem a probléma megoldásához? Köszönöm!
Sziasztok. Csak most tudok irni, de most sem otthonrol. Koszi az otleteket-valaszokat. Maradok a 4500-asnal. Persze meg kezdo vagyok, nem kell ide Weller. Majd idovel... Amugy nem tudom , hogy az Ujvideki piac megvan-e meg, mert attol en 100 km-re lakom. Szep napot mindenkinek!
Sziasztok!
Szégyenlem magam, de nem bírok megbirkózni a tranzisztorokkal. Vegyük alapul a BC546 -ot. Ahhoz, hogy ez a tranzisztor nyisson Vbe (on) kb. 660 mV kell a bázis és emitter között? Akkor mekkora feszültség mehet a bázisra? Ha pl. én 5V-ot szeretnék tovább engedni akkor az hogyan működik? Akár hány anyagot olvasok el a témában valahogy mindig marad homályos folt.
Hali
Nezz szet a konyvtaramban! Az analog szekcioban talalsz egy par kezdoknek valo konyvet, ahol a tranzisztorok mukodeset is elmagyarazzak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |