Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   104 / 254
(#) Srajmund hozzászólása Feb 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Esetleg valakinek nincs meg Atosz90 kolléga által publikált egy csöves nixie óra cikkben szereplő PIC program (24hnixie.hex) C-ben?
Arra gondoltam milyen jó lenne kiegészíteni ezt az egy csövest a DCF vevővel. Ha esetleg valaki már foglalkozott programilag ezzel hálás lennék a segítségért.
Atosztól tegnap este kaptam egy megoldást erre, de abban a megoldásban nem tranzisztorok hajtják a katódokat, hanem a 74141. Nem építeném át ezt a jó kis kapcsolást ha nem muszáj.
(#) Hp41C válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Szia!

A programja assemblyben készült, nem C-ben. A __config sorokat a 16F627(A) és 16F628(A) kontrollereknél ki kell egészíteni a "& _LVP_OFF" beállítással.

A 74141 feladatát tedd bele az Atosztól kapott programba, az egyszerűbbnek látszik...
(#) Srajmund válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Szia!
A kapott forrás amiben már meg van oldva a DCF77 kezelése (link). Ez dolgozik a 74141-el.
Ebből kellene kivadásznom a DCF-re vonatkozó részt és "beleollózni" az általad küldött 24nixclk.asm-be?
Csatolom a DCF-el működő részt, mert az az előbb lemaradt...Ezen az oldalon találtam
(#) Hp41C válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Szia!

Fordítva goldoltam, úgy egyszerű lesz. Ebben az esetben csak a be - kimeneteket kell átrendezni, és a dekódolást elvégezni és a kvarcot 16MHz-re cserélni. Fordítva nehezebb: A tranzisztoros 4MHz -cel, a DCF-es 16 MHz -cel működik. Az időzítéseket át kellene számolni...
(#) Srajmund válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Szia Hp41c!

Nem programoztam még soha ilyesmit,úgyhogy ez nagy falat lesz nekem. Egyenlőre ismerkedem a két programmal, és próbálok rájönni mi micsoda benne.......
Köszönet a segítségért
(#) guliver83 hozzászólása Feb 19, 2011 /
 
A mai nap folyamán szereztem egy új kijelzőt ami egy PHILIPS FW-R7 hifibe való.
Lehet ezzel valamit kezdeni?
PHILIPS FW-R7
(#) sooty válasza guliver83 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Gondolom ugyanazt, amit a videó VFD kijelzőkkel. Az egyszerűbbeket talán be lehet indítani, de multiplexelni kell és a hifi kijelzőjénél van egy csomó speciális alakzat, amihez nemcsak a szoftvert kellene megírni, hanem már maga a vfd meghajtó ic-is problémás (pl. több darab max6921 sorbakötve?). Ez a kérdés inkább a VFD-s topicba való. :hide:
(#) Srajmund hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy kérésem lenne. Megtaláltam itt a fórumon a Mule v2 órának a panelterveit, (melléklet) viszont nem találtam a PIc-be égetendő prigit hozzá. Ha esetleg megvan valakinek, hálás lennék érte. Ez a v2 verzió, már elemmel, infra vevővel, és csipogóval is ki van egészítve, ha a progi meglenne nekiállnék...

Mule v2.lay
    
(#) Hp41C válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Szia!

Itt megtalálod..
(#) Srajmund válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Szia Hp41C!
Köszönetem. Figyelmetlen voltam, pedig láttam ezeket.....
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Kicsit javított nyáktervek (az eredetin hiányzik egy átkötés és az elemfoglalat nem fér el az ic foglalat mellett + vonalvezetés és feliratok itt-ott javítva)

Mule_v2.lay
    
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Köszi sooty!

Csinálok még egy fóliát, ez alapján amit csatoltál, és fotózom a nyákot. Kíváncsi vagyok a kész műre nagyon. Van esetleg valami "trükk" az élesztés során? A normál trafóst csinálom úgy döntöttem.....
A napokban várom a csöveket, és az alkatrészeket is megrendeltem már.
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
A trafós változathoz készített nyáktervnél arra kell vigyázni, hogy a két trafó közül csak az egyik van rátervezre a panelre, a másik a fali dugóba kerül (magyarul 6V~AC-ról megy a kapcsolás) én két ugyanolyan 3,5 VA-es paneltrafót használtam hozzá. A trafós változatnál nincs betervezve potenciométer a nagyfeszültség beállításához ezért ügyelni kell az anódellenállások megfelelő értékére (z573m-nél 15-20k ohm), amelyek magasabb értékűek lesznek mint a dc-dc-konverteres változatnál. Vigyázni kell, hogy a csöveknél ne lépjük túl a multiplex üzemre megadott áram adattábla szerinti maximumát. A tranyós résznél vigyázni kell, a jó minőségű vonalvezetésre (fény felé tartva ellenőrizni kell beültetés előtt) mert ott egy zárlat tönkreteheti a munkánkat. A nixis panelnél nagyon sok átkötés van, de ha nem kétoldalas nyákot csinálsz, akkor az anódokat érdemes szigetelt többeres vezetékkel közvetlenül bekötni, a katódokat pedig egyeres huzallal (pl. utp kábel vezetékei) összekötni. A dcf-vevőnél a kondikat és a 100 ohmos soros ellenállást közvetlenül a vevőre (a csokiba) érdemes szerelni és a vevőt külön bedobozolni. A nyákon csak a felhúzó ellenállás van.
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
A trafós tápnál fontos, hogy a kisütő ellenállást (680k) beépítsd a kapcsolásba már a táp tesztelésénél, mert amúgy sokáig megmarad a puffer feszültség és percek múlva is meg tud rázni, vagy a pufferkondi rácsattanhat valamire. A kapcsolás csak ezzel a leválasztótrafós megoldással biztonságos, nem szabad kispórolni az egyik trafót. :ijedt:
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia Sooty!
A trafó ügyet én is így tervezem.
Z570M-ek lesznek a csövek. Ehhez úgy nézem min.170V-ot ír az adatlap. Előtéteknek 22kOhm-osokat vettem.
A vezetékezési tippeket köszönöm, megfogadom. Egyoldalas lesz a nyák.
A DCF vevős részről amit írtál nem értem. Ezek szerint nem direktbe kell a vevőt a panelra árnyékolt huzallal kötni? A vevőt én is dobozolni akarom, és külön kb.1,5 m árnyékolt kábellel bekötni. Nem látom egyébként a panelen a 100Ω-os ellenállást a DCF környékén
A kapcsitáposban nagyon nem jutottam dűlőre az LDR-el, nem találtam 1,5kΩ-os sötétellenállásút a HEstore.-ban, ezért beszéltem le magam róla.
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
A dcf vevőnél jobban elfér a két kondi és az ellenállás, ezért nincs a panelra rátervezve, valamint egy visszajelző led is került a dcf vevő dobozába. Az elvi rajzon lehet ezeket az alkatrészeket látni.
Más: A nixis panelnél a glimek ellenállása és az anódellenállások a két panel között vannak. Az alávilágító ledek bekötése nincs a panelterven: kettesével sorba kell őket kötni (ha szükséges előtétellenállással) és úgy csatlakoztatni, mint ahogy a Tom025-óránál van. Bővebben: Link Az LDR elhagyható (normál ellenállás kell helyette) a dc-dc konverteres kapcsolásból is mert a fényerőt szoftverből lehet állítani illetve van nappali és éjszakai külön beállítás) Sajnos még nem próbáltam ki, hogy arányosan megváltoztatva az ellenállásokkal be lehet-e állítani nagyobb ohmos LDR-rel a fényerőszabályzást, mert ez az 1K-ohmos úgy tűnik nehezen beszerezhető.
(#) Hp41C válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia!

A DCF77 vevő tápszűrését magára a modulra kell feltenni, a hosszú vezetékek miatt.
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Tisztul a kép.
Ennyire nem is néztem át alaposan, ezért nem tűnt fel, hogy a két kondi meg az ellenállás nincs rajta a panelen. Egyébként az egyik kondi elko nem? A visszajelző led-et amit írtál az azt jelzi, hogy a dcf kapja-e a tápot? Vagy az hova van bekötve?
Az alávilágító ledek, meg a glimek tiszta sor.
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
A kondikat (nekem mind a kettő tantál) és az előtétellenállást Hp41C javaslata alapján a táp zavarszűrésére alkalmaztuk. Nekem segített, mert itt Miskolcon elég gyenge volt a vétel. Elképzelhető, hogy ezek nélkül is megy a dcf vevő, ezért került "opcionálisan" beépítésre. A dcf vevőre, vagy a vevő sorkapcsába könnyedén berakható. Mivel az órán nincs visszajelzés a vételi pont megkereséséhez ezért a dcf vevő pozitív kimenetére egy led kerül előtétellenállással. Így a hosszú vezeték végén is látod, hol van jó vétel (nekem az ablakban). A másik kimentére csatlakozik az óra.
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Szia! Kipróbáltam az 1.15-ös verziót és azt tapasztaltam, hogy az óránkénti csippantást nem lehet kikapcsolni a __._2._x menüpontban 0 és 1 értéknél csippant egyet, 2 és 3-nál lecsipogja az órák számát. (Visszaégettem egy régebbi verziót 1.12 az is ugyanezt csinálja, pedig nem emlékszem, hogy ilyen hiba lett volna. Mi romolhatott el?)
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm a visszajelzést, valahol az elején már kimaradt a figyelése... Javítom...
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Szia Sooty!
Kérdezni szeretném, hogy a paneleket hol gyártattad a v2 órához. Esetleg megadnád az elérhetőségeiket privátban? Nem sikerültek a panelek, pedig 2x is nekifutottam a fotózásnak....
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
A paneleket nem én gyártattam le, csak a terveket készítettem. Mégis mi lett vele a gond?
(#) kocsgab002 hozzászólása Márc 2, 2011 /
 
Sziasztok.
Elkészítettem a Tom025 féle egyszerű nixie órát 2 példányban, de a de az egyik siet kb 1mp/napos sebességgel. Hol tudok én egy kicsit állítani a sebességén? A kvarc körüli kondik melyikét változtassam, és milyen irányba? Növeljem, vagy csökkentsem?. Kapcsirajz ITT.
Előre is köszi.
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Szia!
Az egyik 30pF-os kondit cseréld ki trimmekondira, (3-40pF), és a 30pF helyett egy 22pF-os fixet is rakj mellé párhuzamosan. (Növelni kell a kapacitást, ha siet az óra.) Csatolom a kapcsolási vázlat javított képét.
(#) sooty válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Ha durvábban siet vagy késik szoftveresen is lehet rajta állítani: Itt beszéltünk róla.
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Csak egy két kérdés a hozzáértőkhöz : írtam egy egyszerű óra programot 6 nixi csőhöz . Működik szépen
csak a csövekben van egy állandó háttérfény (derengés)
ti mekkora időket használtok a nixik anódján és mekkora a szünet a két nixi kiírása közt ? Én 2-2 mS es világítás -szünet aránnyal szép villogás mentes kijelzést produkáltam de a derengés sajna benne van a csövekben , Mit tegyek hogy eltűnjön ?
(#) sooty válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
A derengés szerintem az anódáram nagysága miatt van, mert hiába számolunk az előtétellenálls meghatározásakor a folyamatos áram értékével és azt szorozzuk a 6-tal a 6 cső miatt, a multiplexelésnél az pillanatnyi áram sem lépheti túl a cső adatlapján feltüntetett értéket. (Magyarul nem használhatjuk ki csövenként a maximális áram értékét) Ha az időzítéssel lenne baj, nem derengést, hanem "szellemképet", nem oda illő számokat látnál.
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Az az érdekes hogy a tom25 féle programmal próbáltam és avval nem látni semmiféle derengést !
(#) sooty válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Hát az is lehet, hogy az átalgos áramérték haladja meg a maximális szintet, és akkor már számít, hogy mennyi időre volt a számjegy bekapcsolva (Kitöltési tényező 1/6 de más lehet a tom025 féle óránál a frekvencia. Nálad hosszabb ideig ég egy-egy cső azt hiszem kb. 40Hz, tomnál 150 Hz körülit számoltam, de nem biztos, hogy jól emlékszem)
Következő: »»   104 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem