Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor
 
Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 94
(#) szamóca válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Mérés igen egyszerű. Ráteszed a füled a bekapcsolt trafóra, és semmi nemű búgást nem hallasz. Mindenesetre most úgy néz k,i sikerült két APT-be való trafót venni alkalmi áron. Tehát a kérdés megoldódott, de én egy búgós 300VA-es trafóért nem fizetek majd 20ezret ki! Az Ő "hangtalan színvonalukat" hozzák harmad, ötöd árért a házi tekercselőink, is. Az említett High-End gyártó mondta, hogy már a mag tekercselése sem jó, tehát innentől meg halott gatya az ügy.
(#) electricnusi válasza szamóca hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Kipróbálom a hallgatós módszeredet! Ha nem hallok semmit, akkor elküldöm neked (ajándékba), hogy te is füleld meg. A mag tekercselése valóban az egyik kulcsa lehet a dolognak.
Házi tekercselésben az ötöd árat kétlem, mert az alapanyag (nagyker) is több. Korábban példának hozott trafó vas+réz ára kb 5000, ehhez adhatod a doboz, a gyanta, a hőkapcsoló, a szigetelőanyag, a kivezetés árát.
(#) electricnusi válasza szamóca hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Bocs, tájékozatlan vagyok. Mi az az APT?
(#) bobz válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
A neve: Radio amateur calculator.
Nekem orosz nyelvu, ezt adta ki a google. lehet hogy megvan angolul is.
Nagyon szepen koszonom a segitseget!
(#) bobz válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Te egesz 3.3-as aramsuruseget adnal neki?
Altalabban 2.5-el szoktak szamolni, en is csak 2.7-el szamoltam. A Toroidoknal nem 3A/mm2 a megenedett max aramsuruseg?
(#) electricnusi válasza bobz hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
nagyon sok dologtól függ az áramsűrűség. PL milyen üzemi hőmérsékletet engedünk meg, milyen a környezet, mekkora a terhelés, milyen az üzem és szünet arány, van-e hűtés stb... 3,3-as áramsűrűséggel méretezünk általában és általános körülményekre megfelelő, szerintem még így is hűvös trafók készülnek. (( jelenlegi réz árak mellett gazdasági szempont is a nagyobb J, ennek ellenére nem kockáztatja a működést ez az áramérték.)) A használt szigetelő anyagaink többsége 120 fokot bír, a lakkozás 200 fokot, csak ha PE szigetelőcsövet használsz, akkor van 80 fokos határ.
(#) bobz válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Hat en a trafot egy erositohoz hasznalnam. A ra eso max terheles 110W. En 2.7-es aramsuruseggel szamoltam mindent. Szerinted kockaztassam meg a 3A/mm?-est?
Szigeteleskent csak PVC-s szigetelot tudok hasznalni. Annak kb mekkora a hoturo kepessege?
(#) batkamano hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
sziasztok!
Van egy kérdésem,miszerint egy 400W/12V-os trafom szeretném kicsit feljebb huzni.Mondjuk terhelten 18V-ot tudjon leadni.Mert auto akkutöltöt akarok csinálni és 7815-ös lenne benne.
Ez erefetileg egy beöntott lámpa trafo,de megkisérlem finoman szétbontani.Szeretnék rátekerni pár menetet,de nem tudom,szabad-e egymásra tekerni,ha már egyszer végigért a gyürün a szekunder.
Elöre is köszönöm! Attila
(#) electricnusi válasza bobz hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Szerintem nem kell megkockáztatnod a dolgot. Sokkal jobb a biztonság. A házi tekerés során megsérül egy kicsit lakk, vagy megnyúlik a huzal és ezzel veszít a keresztmetszetből - jó lesz az a 2,7. Biztonságos!
PVC szigetelő max 80 fok, de ha ragasztós szalag, akkor a ragasztó lesz a szűk keresztmetszet. Soha nem használtam még trafó szigetelésre szigszalagot, tapasztalatom nincs, de megérzéseim baljósak. -- Ezzek mondjuk nem sokat kell törődnöd, mert, ha van egy kicsit szellős a beépítés, és 2,7 A/mm2 áramsűrűség, akkor hűvös trafód lesz.
(#) electricnusi válasza batkamano hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Problémás lesz úgy kibontanod, hogy ne sérüljön a tekercselés. Szerintem gyakorlatilag lehetetlen. Mekkora töltőt akarsz? Add el a 400 trafódat valamelyik online piactéren és az árából vegyél egy megfelelőt. Töltőbe nekem elég lenne 160VA-es is, de nem is merem a terveidet.
(#) bobz válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Koszi. Most kezdtem bele a tekeresbe
(#) batkamano válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
köszönöm!
igazából nekem ekkora trafom van,amit haveromtol kaptam.Gondoltam megcsinálom.-Meg is csináltam,de akkor vettem észre,h tul kicsi áramot ad tehelve.
(#) electricnusi válasza batkamano hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Ebben az esetben az lehet a gondod, hogy a trafó feszültsége esik le. Jól értem, hogy nem az árammal, hanem a feszültséggel van baj?
Meg tudod növelni a szekunder feszültséget, ha rátekersz néhány menetet. Ezt megteheted, nem tiltja semmi. A kötésnél legyél gondos a szigeteléssel. Tekerj fel néhány menetet, majd mérj feszültséget. Szerintem feltekerheted addig a trafódat, míg üresjáratban nem ad 19,5 voltot.
(#) batkamano válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
igen,jól érted.A feszültséggel van gondom,mert akkora áram nem is kellene,mint amit most képes lenne leadni. sacc/kb 30-40A
csak hát terhelten leesik kb 12Vra,és azzal hát nem igen lehet feltölteni egy kocsi akkut. 14,4-15V körül kellene lennie feltöltve,azt pedig igy soha nem éri el.
(#) andras1 hozzászólása Márc 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy erősítőt javításra, és nagyon úgy néz ki, hogy a toroid trafó adta meg magát benne. Amerikai gyártmányú ca 15 éves lehet, 1,5 kW körül, 2x2sekunder a végfoknak+egyéb segédfeszültségek. Mindent lekötve a trafóval sorba kötött izzó szinte teljes fényerővel világit, tehát elég nagy a baj. A kérdés, hogy hogy lehetne kideríteni, hogy a primerben, ill melyik szekunderben lehet a hiba. Ha esetleg a szekunder lenne a ludas, talán letekerni is érdemes lenne, mert nem olcsó egy ilyen jószág. Ohmikusan egyforma mind ( persze olyan kicsi az ellenállásuk, hogy lehet a mérési hiba elrejti a valódi okot ), diódavizsgálóval mérhető zárlat nincs a tekercsek között.
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Ha már rákötötted az égőt a primerre, meg kellett volna mérni a leadott feszültségeket. Ha valamelyik szekunder hibás, az kevesebbet ad le.
A gyakorlat szerint általában a primer a ludas.
Mekkora volt az égő? Mert ekkora toroidnál 25-40 W-os égő majdnem teljes fénnyel világíthat. 150-es már mutat valamit.
Más: Ha 24 V váltakozót kötsz a primerre, nem lesz elviselhetetlen az áramfelvétel még zárlatnál sem. A méregetés kimutatja, ha valamelyik szekunder eltér. Ha mégsem, majd a melegedés.
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Persze hogy szerettem volna megmérni, de nincs mérhető feszültség a szekundereken!? Az izzó 60 wattos. Olyan mintha egy nagy rövid zár lenne az egész.
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Idézet:
„A gyakorlat szerint általában a primer a ludas.”
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Igen az. Sajnos kuka.

A puffer-graetz oldalon is vannak gondok...Az elkók feszültségtűrése nagyon a határon van (tervezési hiányosság) - felpúposodtak, némelyik folyik ( legalábbis úgy néz ki ), elöregedtek szóval csere mind. A graetzeket még meg kell nézzem. Valami nagyon nem stimmel az egésszel, egy másik trafóval kipróbáltam csak a táp részt és annak ellenére hogy az elkók előtt bent van egy relés lágyindítás ( érdekes módon nem a trafón van, hanem a puffereken) óriásit rúg a trafón, és folyamatosan áram is folyik.
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Ekkora méretű toroidot pedig érdemes újratekerni.
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Közepe valami atomgyantával ki van öntve. Kultúráltan nem lehet szétszedni.

Verzió a: véső, kalapács
Verzió b: flex
Verzió c: újat venni. Alsó hangon 20+áfa
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Verzió X: Rezsó. ~160 fokon a műgyanta meglágyul, le lehet tekerni a drótot, közben lemorzsálódik. Ettől a vasmag még nem károsodik.
Flex-szel leszedve is le lehet számolni a meneteket és a vasat újraszigetelve újratekerni.
(#) deny-g hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Sziasztok a toroid trafonak mijenek anyagnak kell lennie amire feltekerem a drotot?
(#) electricnusi válasza deny-g hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Irányított szemcseszerkezetű transzformátor lemezből tekercselt gyűrűmagnak kell lennie.
(#) deny-g válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
És akkor más nem is jo?
(#) electricnusi válasza deny-g hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Mi az a más? Sajnos csak toroid magra lehet toroid trafót gyártani. Speciális esetekre használnak porvasmagokat, vagy nanokristályos magokat, amorf magokat. Gondolom neked hálózati toroid transzformátorra van szükséged.
(#) deny-g válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Igen én úgy gondoltam hogy van egy két csinkám és esztergáltatok ki megfelelő méretüre és arra dobok ösze 4x24v-ot és 2x13V-ot az lenne az ideális
Mert 4 darab 7294-hez lenne + aproságok
(#) deny-g válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Hogy hogy csak fűttésnek?
Amugy kösz a linket maj elolvasom
(#) Mzolee válasza deny-g hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Szerintem ha nem majd olvasnád el, hanem most; akkor megtudnád, hogy trafómag az nem tömör vas, még a látszólag homogén toroid mag is réteges ill. szemcsés szerkezetű.
(#) deny-g válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Aha szóval tömött vas mint például a csinka az nem alkalmas mert az tömött vas
De nincs semjien anyag amit be leget szerezni könyedén például zberbe és alkalmas a célra ???
Következő: »»   38 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem