Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   34 / 293
(#) tamitsrob válasza szerviz hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Szünetmentes tápegység jó?
(#) Sertéspestis hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Sziasztok! Buderus U012-24 kazán javításában szeretnék segítséget kérni. Az indulási folyamat a gyújtás előtt leáll, ahogy ezt a fórumban már többen jelezték. Az RL 1 relé alatt lévő, típushibát okozó 330 nF/400V kondit műszerrel rendben találtam. Mi okozhatja még a hibát? Foglalkozik esetleg valaki a panel javításával? (Kint járt szerelők csak a panel cseréjét vetették fel lehetőségként, 100 kHUF körüli áron)
(#) shine1 válasza Sertéspestis hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Üdv!
Turbó ventilátor reléje hibás lehet.Ha kicserélted és még mindig nem működik akkor légnyomás különbség kapcsoló csere is szóba jöhet.
(#) shine1 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Üdv!
az jó
(#) JZoli válasza Sertéspestis hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Van úgy hagy a kondi melletti relé érintkezője alapban nem érintkezik. Ez is ilyen hibát okozhat.
(#) Sertéspestis hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat! A turbó ventillátor elindul amikor a hiba jelentkezik, a légnyomás különbésg kapcsolót a gázkészülékszerelő rendben találta.

A kondi melletti relének mi a feladata? Egyébként annak a kattanását lehet utoljára észlelni, mielőtt a hiba jelentkezik.

Persze, most hogy megmozgattam a panelt, megy rendesen újra, amit bizonyos szempontokból nem is bánok...
(#) toro válasza szerviz hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Priviben küldtem egy gyári rajzot a pitot csőről.
Minden turbós kazánban van, mert lennie kell, ami a ventillátor üzemét figyelve engedi a gázt begyújtani. Ha nem működik a levegő nyomáskapcsoló nem gyújthat be! :yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza Sertéspestis hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
A panelen a 230 V forrasztásokat nézd meg, valószínű hideg forrasztásos (kontaktos)!
:yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Forraszd újra a 230 V-os pontokat a relén! :kalap:
(#) szerviz válasza toro hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Először is elnézést kell kérjek, de a privát üzeneteket nem tudom most megnézni, mert az itt szereplő freemail címemet csak az ide való regisztráció okán hoztam létre, a jelszavamat meg elkevertem egy rendrakás során.

De beszéljünk a Pitot csőről! Esetleg egy linket feltehetnél ide, hogy te mit gondolsz annak.

Szóval a kazánokban a nyomáskülönbség meglétének, azaz a levegőszállítás létrejöttének az ellenőrzésére VENTURI csövet alkalmaznak.
Ebben negatív nyomást mérhetünk, ezért csatlakoztatjuk a presszosztát "-" jelű csonkjához.
A Pitot csővel viszont torlónyomást mérünk, tehát a vele mérhető nyomás értéke pozitív.
Bonyolultabb változata a Prandtl cső, ahol már két pont közötti nyomáskülönbséget mérünk. Ezzel mérjük például a ventilátorok légsebességét a jelleggörbe felvételéhez.
(#) szerviz válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Én nem vagyok elektroműszerész, így nem tudom, hogy a szünetmentes tápok rendelkeznek-e zavarszűréssel.
Viszont itt a Hobbielektronika topicjain is elmélyült értekezéseket olvashatsz az inverterek, szünetmentes tápok kimeneti jelalakjának színuszos, négyszöges és trapézos voltáról.
És ennek hatásáról induktív fogyasztóknál. Ezt mindenképpen vedd figyelembe.
(#) alek válasza s.joci hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Az ilyen hibáknál látni kell a kazánt, különben nagyon nehéz megtalálni a hiba okát. Sok apró részletre kell figyelni. Sorolom. A szikráztatás végén égve marad-e a láng? Meddig? Elkezdi-e a modulálást és aztán alszik ki, vagy még előtte. Hőfok figyelés, mikrokapcsolók figyelése, kerigetőszivattyu váltószelep figyelés, gyujtóelektróda, lángörzőelektróda, füstgázérzékelő figyelés, gázszelep, kijelző, hőérzékelők figyelése, relék figyelése. Néha még a tapasztalt szerelőnek is nehéz kiszűrni a hibát a kazán előtt állva. A Baxi vezérlőpanelja nagyon ritkán hibásodik meg, teljesen nem lehet kizárni, mert egy hidegforrasztás, vagy a lángmodulációs áramkör hibája okozhat hasonlót. Ezekhez sok tapasztalat kell és még akkor sem 100% az eredmény. Te, ismeretek hiányában nem tudod pontosan leközvetiteni a hibát, igy mi csak találgatni tudunk.
(#) alek válasza s.joci hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Vegyük a te esetedet. A váltószelep mikrokapcsolója műanyag billenőrugós, ami elfáradás miatt néha kihagyhat, ha ez már 100% jó, meg kell figyelni a lángot a szikra megszünése után. Kb. öt mp. után megemeli a gyujtásihoz viszonyitva, aztán kezd modulálni, ha a beállitott hőfokhoz viszonyitva a fűtőviz hideg emeli a lángmagasságot, ha közelit hozzá csökkenti, ha eléri leállitja a lángot. Ezek ismeretében határozd meg mikor kezdődik a zaj és alszik ki a láng. Figyeld a hőfokot a kijelző ledjeit, a váltószelep mozgását szivattyú működését. Mennyi idő múlva indul újra és ugyanaz újra minden? Mit csinál másképpen amikor nem áll le?
Ha nem vettem el a kedved még folytathatjuk.
(#) bcsaba12 hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy hibás baxi eco 240i típusú kazán vezérlő panelem.
Ha tudna valaki panel kapcsolási rajzot hozzá, esetleg eladó panelt honeywell type: ECOINT00 56.5389.1 számút, esetleg tud valakit aki javít ilyeneket azt kérem jelezzétek.
Jelenség a következő volt, a vk4105g típusú gázszelepen ingadozott a feszültség.
Hirtelen leesett 100V-ról 50 V-ra ahol már a szelep elzárt.
Ezt mindkét tekercsen produkálta mármint arányaiban a feszültség esést.
Mindezt hirtelen volt 1-2 perc után , volt hogy ment 20-30 percet is és utána ugyanez a hiba.
Szereztem egy másik hibás panelt ami egyből kiállt hibára (piros led) bekapcsolás után.
Saját panelemen az összes kondit, diódát, ellenállást mindent kimértem hibát nem találtam.
Utána elkezdtem átcserélgetni az alkatrészeket a program vezérlővel kezdve.
Sok alkatrészt átcseréltem, hiba nem változott, de legalább korlátozottan tudtam használni a kazánt.
Mignem meguntam és kicseréltem 5-6 alkatrészt egyben, próba nélkül.
Sajnos azóta ennél is egyből piros hiba led bekapcsoláskor.
Hiba cseréltem vissza az eredeti alkatrészeket, már nem változik.
Nem tudom melyik lehetett a hibás, mert nem egyenként próbáltam mint írtam.
Hogyan tovább?
(#) mike70 hozzászólása Márc 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Saunier Duval SD 50 KLOM álló gázkazánom van, s kérdésem a következő:van-e valahol a vezérlő panelen olyan pont vagy kimenet, amely bármelyik F1-9 hibakódra stabil jelváltozást produkál, amellyel vezérelhetnék egy vészjelző rendszert. Fóliában ketyeg a kicsike és fontos lenne, hogy hiba esetén azonnal jelezzen. Bár van egy másodlagos termosztátom(a lakáscsengőt kapcsolja), amely kb 5 fokkal van alá állítva a kazánvezérlő termosztátnak. Ez nem túl finomra hangolt megoldás, (későn reagál) ezért kérnék segítséget Tőletek.
(#) gazszeres válasza mike70 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Tökéletesen megértettem miért van szükséged egyfajta jelzésre ha a kazán rosszalkodik, de míg az f1 re találtam infót az a 9 nem tudom mi. Érdekes a kérdésed és szeretnék is belebonyolódni. Szeretem az irányítás technikát és szívesen kreálok is rá megoldásokat. Magát a panelt nem ismerem és az is lehet nem is kell mert a hibákra való kiállást egyéb alkatrészek okozzák. Talán innen kéne megközelíteni a dolgot. A gáz kimaradást, gyújtás elmaradást mind valamilyen elektronikai alkatrész figyeli ( azaz felkel állnia egy sorrendnek, hogy működjön ) ha ez elmarad, akkor ezt jelezheti maga a figyelő elektronikai alkatrész. Tovább kell lépnem , azaz ismernem kell az alkatrészeket amik ehhez a részhez kapcsolódnak. De az is lehet már meg is oldottad a problémát. Ne a panelon keress inkább a visszajelzőkön, ez csak tanács.
(#) toro válasza gazszeres hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
A gázszelepen van a gyújtásvezérlő, Honeywell S4565 (piros-fekete) doboz, abban van egy hibajelző pont.Pontosan nem tudom, hogy hányadik a sorban, de fázist ad ki a nullához képest zavarjelzésként. A fedelet leveszed, a csatlakozó dugó alatt a bekötési rajza.
:yes: :yes:
(#) toro válasza toro hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Igaz, hogy az előbbi írásom csak az égő hibáját jelzi vissza, de ez pont elég, hogy nincs tűz!
:yes: :yes: :yes:
(#) agoocsa hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Sziasztok!
20éves Fégtherm C24-es utókeringtetője csak egy kondi és egy ellenállás. Ha a szobatermosztátot kikapcsolom, akkor utókeringés nincs, ezért hőtorlódá smiatt "nyikorog" a cirkó leálláskor. Olvastam az SZMV 2-es panelről. Ennek csak két kivezetése van a képek szerint, az én panelomnak meg három. melyiket kell kihagyni? A másik kérdés meg az lenne, higy befér-e ez az új panel a régi helyébe?
(#) toro válasza agoocsa hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
A termosztáton tudod ellenőrizni. Ha a termosztát kikapcsol, a szivattyú kisebb fordulaton forog tovább.
(#) mike70 válasza gazszeres hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Bocsánat, de elböktem, csak 5 hibaüzenet van F1-F5. Komolyabban majd a fűtési szezon után fogok belebonyolódni. Toro hsz-ében leírtakat már méregettem. Nekem két ponton volt fázis hibajelzésre, aminek meg is örültem, azután tovább mértem, és egy sima leállásra( elérte a beáll. vízhőmérsékletet) is ezek voltak a kimeneti változások. Lehet, hogy nem voltam elég elszánt, és nem mértem ki minden lehetőséget, de kevés időm volt. Talán használható lenne a gázszelep nyitó feszültség, egy késleltetett időrelét vezérelne. Elgondolás: Amíg a termosztát zárja az áramkört, addig a kazán megy, a tekercsek áramot kapnak, és a relé is, mely a kazán leállása után beállított ideig (nekem kb. 3 perc kell) behúzva marad. Ha 3 perc után sem kap áramot(akkor már baj van) akkor elenged, és ha a termosztát továbbra is zárt akkor adna ki vészjelzést. a termosztátot lehet, hogy egy kis relével ki kell egészíteni, mert még nem tudom, hogy a Q7-esen (most akarok venni)hány kapcsolóérintkező van.Első nekifutásra ennyi az ötletem, szerinted életképes lehet? Ha lesznek új méréseim, amit leírtál próbálom kinyomozni, és jelezni fogom.Köszönöm a tippeket Neked és Toronak is.
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Írtam lentebb, a Honeywell S4565 égésvezérlőnek van hibajelző pontja, onnan tudsz egy csengőt-lámpát stb. működtetni, ha zavaron áll. A kazánszabályzó egy un. időjárásfüggő szabályzó, ha külső érzékelő be lenne kötve.
(#) agoocsa válasza toro hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Ha a szobatermosztát kikapcsol, a keringető egyáltalán nem kap feszültséget.
(#) mike70 válasza toro hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
A külső érzékelő be van kötve és jól működik.(Pedig a beüzemelő szervízes le akart róla beszélni...). Az a gondom, hogy ha az égésvezérlő hibajel kimenetét meg is találom, ez még nem teljesen elég. Röviden, miért is kezdtem el ezt az egészet: az utóbbi -10 fokos éjjelek egyikén kimúlt a keringtető szivattyúm:a kazán F3 hibát észlelve (túlfűtés) csak simán leáll, majd ha a kazántest visszahűl 92 fokra, a hiba törlődik (nem kell resetelni), majd az alsó küszöbnél újra elindul, túlfűt és így tovább. Mire jelzett az egyszerű riasztóm, meg mire észhez tértem és betettem a tartalék szivattyút, jócskán lehűlt bent a levegő.Ezt a szitut szimuláltam később, s azt láttam, hogy a túlfűtésre is változatlanok a kimenetek logikai szintjei. Folyamat: 1.égű ég 2. 85 foknál leáll és itt 2 ponton mértem 230 V-ot az előző folyamathoz képest 3. 92 foknál F3, ami semmilyen logikai változást nem mutatott a 2. folyamathoz képest.
Ezért keresnék egy pontot, ahol bármely F hibára kapok egy 0 vagy 1 jelet, ami ha törpefeszültség, akár egy műveleti erősítővel meghajtott relét tudna működtetni. Ettől függetlenül megkeresem az általad említett pontot, hátha szerencsém lesz vele. Ha jutok valamire, jelentkezem.
(#) toro válasza agoocsa hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Az új panellal kap, mert a szobatermosztát ha lekapcsol van kb. 4 perc után pörgetése. A kazán termosztát lekapcsolásakor kisebb fordulaton a szivattyú lehűti a hőcserélőt és visszakapcsol teljes fordulatra és az égőt begyújtja.
:yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Sajnos ennek a kazánnak a vezérlése ezt nem tudja. Amit írsz, azon tudsz változtatni: 1. ne engedd fel 85 fokra a kazán hőmérsékletet 70-75 fok elég, 2. 92 foknál a retesz termosztát kapcsol ki és visszahűlés után újra begyújt.
Ha a gépkönyvet elolvasod, írja a programozást is, az indítási teljesítményt, a szivattyú bekapcsolási hőmérsékletet tudod változtatni.
:yes: :yes: :yes:
(#) barbon1980 hozzászólása Márc 11, 2011 /
 
Üdv.Mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni hozzáértőktől.
San.Duwal Isotwin kazán problémával kapcsolatban.Egyre sűrűbben csinálja azt a dolgot,hogy gyújtogat,nehezen indul el,csak sokadik kísérletre sikerül begyújtania.Közben kiidobja az F9 hibaüzenetet.Hívtam szakembert aki kitisztította a rendszert,nyilván akkor tökéletesen gyújtott,de mikor elment már kezdődött elölről a dolog.Van úgy,hogy nem is szikrázik,csak egyből a hibakód.Elvileg,ha jól olvastam utána ez a hibakód töltőnyomás szabályzó szelep lenne.Vettem újat a szervízből úgy tünt,hogy jó lett,de másnap már ugyanaz volt a jelenség.Van úgy,hogy egész nap szépen működik,de van olyan is amikor órákon keresztül gyakorlatozik.Pillanatra begyújt esetleg tovább is és utána kb.20-30 másodperc mulva megáll.Várom a segítségeteket.Kösz
(#) pgabor2 válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Nekünk SD30KLZ kazánunk van, ebben SPI-hez hasonló kommunikációval működik a kijelző vezérlése, ezt tudnád dekódolni.
(#) mike70 válasza pgabor2 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Nem tudom van-e rá esélyem, de ha a kijelző F karaktert ír ki, csak-csak vissza lehet fejteni, hogy honnan milyen jelet kap. Úgy látom méregetnem kell még eleget. Túl egyszerű lett volna egy relézett gyári hibaüzenet kimenet, ami bármilyen fogyasztót(riasztót) kapcsolhatott volna.
(#) mike70 válasza toro hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Igazad van, ezeket valóban lehet állítani, de ha megáll a szivattyú,a kazán nem jelez hibát ha alacsonyabbra állítom a hőfokot, csak sokkal ritkábban fog bekapcsolni. Használjak esetleg áramlásérzékelőt és ebből logikázzak ki egy nekem jó kapcsolási pontot. Sok még a kérdés, már alig várom hogy belebújhassak a masinám lelki világába.
Következő: »»   34 / 293
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem