Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Buderus U012-24 kazán javításában szeretnék segítséget kérni. Az indulási folyamat a gyújtás előtt leáll, ahogy ezt a fórumban már többen jelezték. Az RL 1 relé alatt lévő, típushibát okozó 330 nF/400V kondit műszerrel rendben találtam. Mi okozhatja még a hibát? Foglalkozik esetleg valaki a panel javításával? (Kint járt szerelők csak a panel cseréjét vetették fel lehetőségként, 100 kHUF körüli áron)
Üdv!
Turbó ventilátor reléje hibás lehet.Ha kicserélted és még mindig nem működik akkor légnyomás különbség kapcsoló csere is szóba jöhet.
Van úgy hagy a kondi melletti relé érintkezője alapban nem érintkezik. Ez is ilyen hibát okozhat.
Köszönöm a gyors válaszokat! A turbó ventillátor elindul amikor a hiba jelentkezik, a légnyomás különbésg kapcsolót a gázkészülékszerelő rendben találta.
A kondi melletti relének mi a feladata? Egyébként annak a kattanását lehet utoljára észlelni, mielőtt a hiba jelentkezik. Persze, most hogy megmozgattam a panelt, megy rendesen újra, amit bizonyos szempontokból nem is bánok...
Priviben küldtem egy gyári rajzot a pitot csőről.
Minden turbós kazánban van, mert lennie kell, ami a ventillátor üzemét figyelve engedi a gázt begyújtani. Ha nem működik a levegő nyomáskapcsoló nem gyújthat be! :yes: :yes: :yes:
A panelen a 230 V forrasztásokat nézd meg, valószínű hideg forrasztásos (kontaktos)!
:yes: :yes: :yes:
Forraszd újra a 230 V-os pontokat a relén! :kalap:
Először is elnézést kell kérjek, de a privát üzeneteket nem tudom most megnézni, mert az itt szereplő freemail címemet csak az ide való regisztráció okán hoztam létre, a jelszavamat meg elkevertem egy rendrakás során.
De beszéljünk a Pitot csőről! Esetleg egy linket feltehetnél ide, hogy te mit gondolsz annak. Szóval a kazánokban a nyomáskülönbség meglétének, azaz a levegőszállítás létrejöttének az ellenőrzésére VENTURI csövet alkalmaznak. Ebben negatív nyomást mérhetünk, ezért csatlakoztatjuk a presszosztát "-" jelű csonkjához. A Pitot csővel viszont torlónyomást mérünk, tehát a vele mérhető nyomás értéke pozitív. Bonyolultabb változata a Prandtl cső, ahol már két pont közötti nyomáskülönbséget mérünk. Ezzel mérjük például a ventilátorok légsebességét a jelleggörbe felvételéhez.
Én nem vagyok elektroműszerész, így nem tudom, hogy a szünetmentes tápok rendelkeznek-e zavarszűréssel.
Viszont itt a Hobbielektronika topicjain is elmélyült értekezéseket olvashatsz az inverterek, szünetmentes tápok kimeneti jelalakjának színuszos, négyszöges és trapézos voltáról. És ennek hatásáról induktív fogyasztóknál. Ezt mindenképpen vedd figyelembe.
Az ilyen hibáknál látni kell a kazánt, különben nagyon nehéz megtalálni a hiba okát. Sok apró részletre kell figyelni. Sorolom. A szikráztatás végén égve marad-e a láng? Meddig? Elkezdi-e a modulálást és aztán alszik ki, vagy még előtte. Hőfok figyelés, mikrokapcsolók figyelése, kerigetőszivattyu váltószelep figyelés, gyujtóelektróda, lángörzőelektróda, füstgázérzékelő figyelés, gázszelep, kijelző, hőérzékelők figyelése, relék figyelése. Néha még a tapasztalt szerelőnek is nehéz kiszűrni a hibát a kazán előtt állva. A Baxi vezérlőpanelja nagyon ritkán hibásodik meg, teljesen nem lehet kizárni, mert egy hidegforrasztás, vagy a lángmodulációs áramkör hibája okozhat hasonlót. Ezekhez sok tapasztalat kell és még akkor sem 100% az eredmény. Te, ismeretek hiányában nem tudod pontosan leközvetiteni a hibát, igy mi csak találgatni tudunk.
Vegyük a te esetedet. A váltószelep mikrokapcsolója műanyag billenőrugós, ami elfáradás miatt néha kihagyhat, ha ez már 100% jó, meg kell figyelni a lángot a szikra megszünése után. Kb. öt mp. után megemeli a gyujtásihoz viszonyitva, aztán kezd modulálni, ha a beállitott hőfokhoz viszonyitva a fűtőviz hideg emeli a lángmagasságot, ha közelit hozzá csökkenti, ha eléri leállitja a lángot. Ezek ismeretében határozd meg mikor kezdődik a zaj és alszik ki a láng. Figyeld a hőfokot a kijelző ledjeit, a váltószelep mozgását szivattyú működését. Mennyi idő múlva indul újra és ugyanaz újra minden? Mit csinál másképpen amikor nem áll le?
Ha nem vettem el a kedved még folytathatjuk.
Sziasztok!
Van egy hibás baxi eco 240i típusú kazán vezérlő panelem. Ha tudna valaki panel kapcsolási rajzot hozzá, esetleg eladó panelt honeywell type: ECOINT00 56.5389.1 számút, esetleg tud valakit aki javít ilyeneket azt kérem jelezzétek. Jelenség a következő volt, a vk4105g típusú gázszelepen ingadozott a feszültség. Hirtelen leesett 100V-ról 50 V-ra ahol már a szelep elzárt. Ezt mindkét tekercsen produkálta mármint arányaiban a feszültség esést. Mindezt hirtelen volt 1-2 perc után , volt hogy ment 20-30 percet is és utána ugyanez a hiba. Szereztem egy másik hibás panelt ami egyből kiállt hibára (piros led) bekapcsolás után. Saját panelemen az összes kondit, diódát, ellenállást mindent kimértem hibát nem találtam. Utána elkezdtem átcserélgetni az alkatrészeket a program vezérlővel kezdve. Sok alkatrészt átcseréltem, hiba nem változott, de legalább korlátozottan tudtam használni a kazánt. Mignem meguntam és kicseréltem 5-6 alkatrészt egyben, próba nélkül. Sajnos azóta ennél is egyből piros hiba led bekapcsoláskor. Hiba cseréltem vissza az eredeti alkatrészeket, már nem változik. Nem tudom melyik lehetett a hibás, mert nem egyenként próbáltam mint írtam. Hogyan tovább?
Sziasztok!
Saunier Duval SD 50 KLOM álló gázkazánom van, s kérdésem a következő:van-e valahol a vezérlő panelen olyan pont vagy kimenet, amely bármelyik F1-9 hibakódra stabil jelváltozást produkál, amellyel vezérelhetnék egy vészjelző rendszert. Fóliában ketyeg a kicsike és fontos lenne, hogy hiba esetén azonnal jelezzen. Bár van egy másodlagos termosztátom(a lakáscsengőt kapcsolja), amely kb 5 fokkal van alá állítva a kazánvezérlő termosztátnak. Ez nem túl finomra hangolt megoldás, (későn reagál) ezért kérnék segítséget Tőletek.
Tökéletesen megértettem miért van szükséged egyfajta jelzésre ha a kazán rosszalkodik, de míg az f1 re találtam infót az a 9 nem tudom mi. Érdekes a kérdésed és szeretnék is belebonyolódni. Szeretem az irányítás technikát és szívesen kreálok is rá megoldásokat. Magát a panelt nem ismerem és az is lehet nem is kell mert a hibákra való kiállást egyéb alkatrészek okozzák. Talán innen kéne megközelíteni a dolgot. A gáz kimaradást, gyújtás elmaradást mind valamilyen elektronikai alkatrész figyeli ( azaz felkel állnia egy sorrendnek, hogy működjön ) ha ez elmarad, akkor ezt jelezheti maga a figyelő elektronikai alkatrész. Tovább kell lépnem , azaz ismernem kell az alkatrészeket amik ehhez a részhez kapcsolódnak. De az is lehet már meg is oldottad a problémát. Ne a panelon keress inkább a visszajelzőkön, ez csak tanács.
A gázszelepen van a gyújtásvezérlő, Honeywell S4565 (piros-fekete) doboz, abban van egy hibajelző pont.Pontosan nem tudom, hogy hányadik a sorban, de fázist ad ki a nullához képest zavarjelzésként. A fedelet leveszed, a csatlakozó dugó alatt a bekötési rajza.
:yes: :yes:
Igaz, hogy az előbbi írásom csak az égő hibáját jelzi vissza, de ez pont elég, hogy nincs tűz!
Sziasztok!
20éves Fégtherm C24-es utókeringtetője csak egy kondi és egy ellenállás. Ha a szobatermosztátot kikapcsolom, akkor utókeringés nincs, ezért hőtorlódá smiatt "nyikorog" a cirkó leálláskor. Olvastam az SZMV 2-es panelről. Ennek csak két kivezetése van a képek szerint, az én panelomnak meg három. melyiket kell kihagyni? A másik kérdés meg az lenne, higy befér-e ez az új panel a régi helyébe?
A termosztáton tudod ellenőrizni. Ha a termosztát kikapcsol, a szivattyú kisebb fordulaton forog tovább.
Bocsánat, de elböktem, csak 5 hibaüzenet van F1-F5. Komolyabban majd a fűtési szezon után fogok belebonyolódni. Toro hsz-ében leírtakat már méregettem. Nekem két ponton volt fázis hibajelzésre, aminek meg is örültem, azután tovább mértem, és egy sima leállásra( elérte a beáll. vízhőmérsékletet) is ezek voltak a kimeneti változások. Lehet, hogy nem voltam elég elszánt, és nem mértem ki minden lehetőséget, de kevés időm volt. Talán használható lenne a gázszelep nyitó feszültség, egy késleltetett időrelét vezérelne. Elgondolás: Amíg a termosztát zárja az áramkört, addig a kazán megy, a tekercsek áramot kapnak, és a relé is, mely a kazán leállása után beállított ideig (nekem kb. 3 perc kell) behúzva marad. Ha 3 perc után sem kap áramot(akkor már baj van) akkor elenged, és ha a termosztát továbbra is zárt akkor adna ki vészjelzést. a termosztátot lehet, hogy egy kis relével ki kell egészíteni, mert még nem tudom, hogy a Q7-esen (most akarok venni)hány kapcsolóérintkező van.Első nekifutásra ennyi az ötletem, szerinted életképes lehet? Ha lesznek új méréseim, amit leírtál próbálom kinyomozni, és jelezni fogom.Köszönöm a tippeket Neked és Toronak is.
Írtam lentebb, a Honeywell S4565 égésvezérlőnek van hibajelző pontja, onnan tudsz egy csengőt-lámpát stb. működtetni, ha zavaron áll. A kazánszabályzó egy un. időjárásfüggő szabályzó, ha külső érzékelő be lenne kötve.
Ha a szobatermosztát kikapcsol, a keringető egyáltalán nem kap feszültséget.
A külső érzékelő be van kötve és jól működik.(Pedig a beüzemelő szervízes le akart róla beszélni...). Az a gondom, hogy ha az égésvezérlő hibajel kimenetét meg is találom, ez még nem teljesen elég. Röviden, miért is kezdtem el ezt az egészet: az utóbbi -10 fokos éjjelek egyikén kimúlt a keringtető szivattyúm:a kazán F3 hibát észlelve (túlfűtés) csak simán leáll, majd ha a kazántest visszahűl 92 fokra, a hiba törlődik (nem kell resetelni), majd az alsó küszöbnél újra elindul, túlfűt és így tovább. Mire jelzett az egyszerű riasztóm, meg mire észhez tértem és betettem a tartalék szivattyút, jócskán lehűlt bent a levegő.Ezt a szitut szimuláltam később, s azt láttam, hogy a túlfűtésre is változatlanok a kimenetek logikai szintjei. Folyamat: 1.égű ég 2. 85 foknál leáll és itt 2 ponton mértem 230 V-ot az előző folyamathoz képest 3. 92 foknál F3, ami semmilyen logikai változást nem mutatott a 2. folyamathoz képest.
Ezért keresnék egy pontot, ahol bármely F hibára kapok egy 0 vagy 1 jelet, ami ha törpefeszültség, akár egy műveleti erősítővel meghajtott relét tudna működtetni. Ettől függetlenül megkeresem az általad említett pontot, hátha szerencsém lesz vele. Ha jutok valamire, jelentkezem.
Az új panellal kap, mert a szobatermosztát ha lekapcsol van kb. 4 perc után pörgetése. A kazán termosztát lekapcsolásakor kisebb fordulaton a szivattyú lehűti a hőcserélőt és visszakapcsol teljes fordulatra és az égőt begyújtja.
Sajnos ennek a kazánnak a vezérlése ezt nem tudja. Amit írsz, azon tudsz változtatni: 1. ne engedd fel 85 fokra a kazán hőmérsékletet 70-75 fok elég, 2. 92 foknál a retesz termosztát kapcsol ki és visszahűlés után újra begyújt.
Ha a gépkönyvet elolvasod, írja a programozást is, az indítási teljesítményt, a szivattyú bekapcsolási hőmérsékletet tudod változtatni. :yes: :yes: :yes:
Üdv.Mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni hozzáértőktől. San.Duwal Isotwin kazán problémával kapcsolatban.Egyre sűrűbben csinálja azt a dolgot,hogy gyújtogat,nehezen indul el,csak sokadik kísérletre sikerül begyújtania.Közben kiidobja az F9 hibaüzenetet.Hívtam szakembert aki kitisztította a rendszert,nyilván akkor tökéletesen gyújtott,de mikor elment már kezdődött elölről a dolog.Van úgy,hogy nem is szikrázik,csak egyből a hibakód.Elvileg,ha jól olvastam utána ez a hibakód töltőnyomás szabályzó szelep lenne.Vettem újat a szervízből úgy tünt,hogy jó lett,de másnap már ugyanaz volt a jelenség.Van úgy,hogy egész nap szépen működik,de van olyan is amikor órákon keresztül gyakorlatozik.Pillanatra begyújt esetleg tovább is és utána kb.20-30 másodperc mulva megáll.Várom a segítségeteket.Kösz
Nekünk SD30KLZ kazánunk van, ebben SPI-hez hasonló kommunikációval működik a kijelző vezérlése, ezt tudnád dekódolni.
Nem tudom van-e rá esélyem, de ha a kijelző F karaktert ír ki, csak-csak vissza lehet fejteni, hogy honnan milyen jelet kap. Úgy látom méregetnem kell még eleget. Túl egyszerű lett volna egy relézett gyári hibaüzenet kimenet, ami bármilyen fogyasztót(riasztót) kapcsolhatott volna.
Igazad van, ezeket valóban lehet állítani, de ha megáll a szivattyú,a kazán nem jelez hibát ha alacsonyabbra állítom a hőfokot, csak sokkal ritkábban fog bekapcsolni. Használjak esetleg áramlásérzékelőt és ebből logikázzak ki egy nekem jó kapcsolási pontot. Sok még a kérdés, már alig várom hogy belebújhassak a masinám lelki világába.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |