Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
köszi a pozitív véleményeket!
A két kijelzőt 1-1 7107es maxim ic vezérli! Ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldást nem találtam!
denes44: Csak kíváncsiságból (én is kezdő vagyok, már két hete itt van az asztalomon a két ledes villogó, most keresek valami nem annyira bonyolult, de hasznos kapcsolásokat), a kapcsolást te találtad ki, vagy netről szedted le? Amúgy tetszik!
![]()
Építettem egy kisérleti hangfalat vízvezetékekből és Sony hangszórókból, mit szóltok hozzá? A hangja valami isteni, egy magassal még ki kell egészíteni és akkor mégjobb lesz.
Nagyon jól néz ki...korábban ehhez hasonlókat az egyik magyar DIY fórumon láttam...
LoL szennyvízcsőből??
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Erről szól nem? Minnél olcsóbban, minnél jobbat!
Én már láttam Lamalas oldalán PVC TL (Transmission Line) hangdoboz a neve.
Szerk: Egyszer meghallgatnék egyet élőben. Űrtartalom megvan, tehát annyira rossz nem lehet.
Ez az egyik legkreatívabb ötlet amit valaha láttam
![]() Azthiszem ezt én sem hagyom ki...
Hali,
Kicsit "gagyinak" nez ki, de egyaltalan nem gagyi a hangja! Meg egy TDA2030-as erositovel hajtva is egeszen megdobbento, hogy egy 10centis hangszoroval milyen melyre megy ... persze nem high-end hangfal es nem is diszkozasra meg hazimozira valo, de megis erdemes osszedobni egy ilyet es kiserletezni vele ![]() Topi, ha Bpesten laksz (ha jol latom igen ![]()
Nagyon király
![]() És nem is lehetett olyan drága. Első próbálkozás?
Nem, azért gondoltam, hogy kipróbálom ezt, mert volt pár cső itthon és gondoltam nem lenne rosz ötlet mert nincsenek párhuzamos oldalai, az a meglepő benne, hogy bárhova teszem a szobába, mindenhol megfelelő mennyiségű mélyet ad. Meghalgattam jelgenerátorral és nekem úgy tűnik, hogy olyan 50Hz körül kezd el szólni, ami tökéletesen megfelel egy ekkora méretű doboz/hangszóróhoz. Eddig csak a mélyek árát öltem bele ami szinte aprópénz volt meg még kell hozzá egy pár magas
Grat. Nekem volt szerencsém hallgatni ilyen hangfalakat Lamalasnál. Úgy vettük észre, hogy a mélyeket nagyon befolyásolja, honnan hallgatod. :yes:
Álltalában a szoba közepéről halgatok zenét (amikor tényleg csak zenét halgatok)
Teszekfel még egy képet róluk, és a nemrég elkészült "labor" tápomról.
Én is építettem egy TL-t, hasonlóan építkezési anyagból:
Tégla TL (TTL)
Érdemes lenne méretezni és tényleg TL-ként hallgatni, mert ha leteszed a földre a végét, akkor az nem TL, hanem zárt lesz. A méretezésben tudok segíteni, ha érdekel...
Na, watt megelozott a valasszal
![]() ![]() ![]() ![]() Norberto, ha gondolod, akkor gyere el, megdumalunk 1 idopontot, de mar csak julius 1 utan, mert szabadsagra megyek es elutazok ![]()
Ez nem TL, de nem is mondtam ,hogy az ez egy sima zárt doboz, de lehet, hogy kipróbálnám TL.ben ezeket a hangaszórókat.
A méretezés érdekelne, még ha nem is készítem el a dobozokat. Ha jól tudom akkor ezek a hangfalak (csőből) csak egy frekvencia körül produkálnak nagyon jót, ezért próbáltam ki a zártat. De van még itthon cső szóval kipróbálnám a nyitott verziót is, Watt igénybevenném a segítségedet.
Azt tévesen tudod, hogy csak egy freki környékén szól jól, nem, viszont egy freki környékén támogatja a hangszórót jobban! Ez a freki választható, és általában a hangszóró fs-re(rezonanciapontjára) választják. Meg kell mérjed a hsz-ed fs-ét, és arra már könnyen tudod a cső hosszát kiszámítani. Itt elolvashatod hogyan állj neki: Fórum TL link
Kérdezni vagy itt nyitsz egy topicot, vagy az ottani topicban kérdezel, hogy ne itt offoljunk.
Pff... Azért vannak kérdések. Leírod hogy a hangszóró rezonancia frekvenciájához kell méretezni. Erre megkérdezi a csóka, hogy milyen frekire méretezze... Csak úgy találomra?
Azért van ez mert figyelmetlenek, vagy nem tanultak meg olvasni rendesen.
![]() ![]()
Viszont megépítette a kísérleti darabot, és tök jó lett! Ez viszont jó pont. Egyébként DDL egy nagyon kíválló szakember lett menet közben, csak kár, hogy ritkán ír!
Egyéként a topicot tovább olvasva láthatjátok, hogy az fs-re való méretezéstől el lehet térni. A TTL-emet is 18Hz-re méreteztem, pedig a hsz-em fs-e 36Hz. De az fs-re méretezés az általában beválik, a többi már macera, de lehet jobb is az eredmény.
Jópofa az a 2 kicsi hangszóró, ami 45fokos csatornacsőből készült
![]() ![]()
Megcsináltam TL-ben is, hát mit is mondjak? ...va jó!
Nézzétek meg a képeket.
Hmmm, nekem csak 1-2 kerdesem lenne: meretezted a cso hosszat a hangszorohoz vagy csak a vegere tettel egy csovet ami epp otthon volt? Csillapitas van a csoben/dobozban? Ha igen mennyi? Csak azert kerdezoskodom mert ezek a dolgok alapvetoen befolyasoljak a vegeredmenyt es meghatarozzak a TL doboz tulajdonsagait is.
Igen méreteztem, Watt segített (köszi!)
Most csillapítás nélkül halgatom, utána teszek egy keveset a hangszóró köré 20-30cm szélesseégben a cső fala mentén. Ez még nagyon kisérleti verzió (azért néz ki ilyen "csövesen" ![]()
Hogy oldottad meg, hogy a cső vége hallgatás közben ne legyen lezárva? Ugye nem a földön áll, mint ahogy a képen van?
Egyébként lehet használni 180°os kanyart is, és akkor kompaktabb lesz. Sőt, be is lehetne önteni egy kockába, és akkor a fal anyaga sem lenne "negatív"!
A képen látható módon rögtönöztem
![]()
Ahá! Tökéletes!
Egyébként érted a beöntött csőTL jelentőségét? A PVC nem a legideálisabb anyag, kicsit vastagabb és jobb hangelnyelő anyagból, jobb hatás érhető el, nem beszélve, hogy a designes jobb lenne. Gondolom tapasztalod, hogy milyen mélyre megy és milyen egyenletes! Képzeld el ehhez, hogy a TTL-em 38cm-es 600W-os 103dB-es méllyel működik! ![]()
Uhh ez a tégla építmény ez.. hát nem találok szavakat. Nemsemmi, ez már tényleg fanatikusságra vall. Nem értek hozzá, de fantasztikus. Amugy ez vmi subwoofer ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |