Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Lapozás: OK   38 / 91
(#) kistotti01 válasza kissadam hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Szívos egy jószág ez a 78XX széria. Nekem is sikerült már párszor fordítotva bekötnöm és túlélte gond nélkül.
(#) p100 hozzászólása Márc 17, 2011 /
 
Kéne egy kis segítség. Meg szeretném építeni a hangszínszabályozót a topic címében lévő árramkörrel, de nem tudom, hogy A-s, vagy B-s potit kell-e vennem. Ha jól gondolom, akkor a hangerőhöz B-s (logaritmikus), a többihez pedig A-s (lineéris) kell. Jól gondolom?
(#) kissadam válasza p100 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Üdv!

Én A-s lineáris potikkal építettem meg. Túl sokat nem foglalkoztam még vele, de valaki segít még itt úgyis rajtam kívül. Arra viszont figyelj hogy van ahol az A-s potméter a logaritmikus, gyártófüggő a jelölés.
(#) kistotti01 válasza p100 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Hello!
Az áramkörbe lineális potenciómétereket építs bele. De a jelölésre nagyon figyelj, mert trükköznek a gyártók a betűkkel. Inkább úgy kérd (vedd) a boltban, hogy lineális, vagy győződj meg róla méréssel.
(#) p100 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Köszi szépen! Abban is tudnál segíteni, hogy ennek a kondinak melyik a + és a - lába?

kondi.jpg
    
(#) kistotti01 válasza p100 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Aluminium elektrolit kondenzátorok jelölése (Elko). A jelentése: vékonyabb vonal a negatív oldal, a vastagabb a pozitív.
(#) p100 hozzászólása Márc 17, 2011 /
 
És a 0,47u-s kondi helyett tehetek be 470n-os kerámia kondit, vagy mindenképpen a 0,47u tantál kondi kell a kapcsolásba?
(#) doomkiller válasza p100 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Hali rakhatsz be kerámiát is, de én MKP fólia kondit ajánlanék. Szerintem a fóliakondiknak szebb a hangja.
(#) kistotti01 válasza p100 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Én személy szerint az áramkört csak elkókkal és fólia kondikkal állítottam össze és tökéletesn müködik vele. Tehát nyugodtan tehetsz helyette, kerámiát, vagy fóliát.
(#) kistotti01 válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Így van ahogy mondod, fólia kondi talán még jobb is, tapasztalataim szerint is.
(#) doomkiller válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Kimenetre is nyugodtan lehet fóliát rakni, legalább idővel nem fog kiszáradni.
(#) Gomezh hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Helló!

Én is megépítettem ezt az ic-t. A D-Audio web oldalárol rendeltem meg a kit et, tökéletesen működik kivéve amikor ki-be kapcsolom az erősítőt, akkor igen nagy egyen feszt küld a hangszóróra azaz pukkan és kileng. Miért van ez? a táp ellátásra odafigyeltem fesz egyenirányítva pufferelve utána 12V os stab ic, bemenetén szintén 2uf os kerámia kondi. A potik mondjuk elég nagy értékűek, a hangerő szabályzásnál ki is leng néha a membrán, lehet ettől van a bibi?
(#) kistotti01 válasza Gomezh hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hello!
Bekapcsoláskor, azért koppan a hangszoró, mivel gondolom nincs koppanásgátló áramkör hozzáépítve az erősítődhöz. Keress itt egyet a kapcsolások között. pl. ezt és megoldódik a problémád.
(#) Gomezh válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Köszi az infót! Majd igyekszem potiknak esetleg milyeneket tudsz ajánlani? gyárilag 47k sat ír, itthon nekem meg van 100k, ezt a kilengést kéne még valahogy leszűrni hangerő tekerés közben
(#) gaboca323f hozzászólása Ápr 23, 2011 /
 
Üdv!

A gyári rajzon lévő kimenő kondik értékét nem tudja valaki pontosan? Vagy akik utánépítettek milyet tettek bele ha szabad érdeklődnöm?
Előre is köszi!
(#) kistotti01 válasza gaboca323f hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Hello!
Szerintem egyértelmű a kondik értéke, bár µF-be van megadva a kondik értéke, azt át tudod számolni nF-ba. 1000 a váltószám. De ha megmutatod melyik kondi nem egyértelmű én szívesen megmondom. Egyébként én fólia, és elko kondikat használtam benne.
(#) gaboca323f válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
A kimenő kondik értéke kellett volna mert az nincs a rajzon. A többivel nincs gond, ennyire azért otthon vagyok az elektronikában
Amugy egy képen innen a fórumról találtam egy 10µF értéket összeraktam azzal és szól is rendesen.
Bővebben: Link
(#) kistotti01 válasza gaboca323f hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Én kérek elnézést, hogy megkérdőjeleztem a tudásod. Csak én étrettem félre a kérdést, este volt már. A "kimeneti" szó felett átsiklottam, és úgy értettem a kérdést, hogy: A gyári rajzon lévő kondik értékét nem tudja valaki pontosan?
De most már tisztázódott. Egyébként helyesen csináltad, mivel oda 10 µF kondi kell.
Remélem nincs harag a félreértés miatt.
(#) gaboca323f válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Semmi gond! Előfordul. Szól amúgy szépen a szerkezet, már csak a dobozolás van hátra meg a kábelezés, egy komplett kis erősítőt építek tda1554-el.
(#) kistotti01 válasza gaboca323f hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
A 1554 jó választás. Szinte pár alaktrészből összeáll az erősítő. Gyakorlatilag pár kondi kell és kész egy 2x25W-os erősítő.
(#) gaboca323f válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Jaja, bár a táp részről meg kell adni neki ami jár.
(#) szbalint25 hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
Sziasztok! Megépítettem ezta kapcsolást, és minden jó rajta, szépen lehet mindent szabályozni, nagy kifogásom még a hangjával sincs, de ha eléggé kitekerem a mélyeket, és hangosabbra veszem, akkor elkezd a hangszóró furán zuhogni. Ez lehet, hogy a végfoktól van, mert azok ilyen TV panelok MBA 810S-sel. Lehet, hogy kicsi a kimeneti kondi.... .
Szóval csak ezt szeretném megkérdezni, hogy ez miért lehet?

Előre is köszi! ;)
(#) kistotti01 válasza szbalint25 hozzászólására (») Ápr 30, 2011 / 1
 
Hello!
Nem lehet, hogy szimplán sok a kb. 12dB-es mélykiemelés a hangszórónak? Az már soknak mondható. Igazából ekkora mélykiemelést magas hangerőn nem célszerű csinálni, mert azt a hangszóró hosszútávon megsinylené. A mélykiemelés véleményem szerint arra hivatott, hogy alacsony hangerőn is erőteljesebben hallhatóak legyenek a mélytartományok. Amit tenni tudsz, az, hogy: ugyanazzal a végfokkal meghajtasz egy másik - esetleg nagyobb teljesítményű - hangszórót, és ha ugyan az a "zuhogás" hallható, akkor a következő lépés ezzel a hangszinszabályzóval egy másik erősítőt, ugyanígy ezekkel a hangszórókkal meghajtani és hallgatni a reakciókat.
(#) szbalint25 válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Hali,
igazából ez egy 100W-os Grundig hangfal ennél nagyobb nincs itthon, tehát nincs lehetőségem nagyobb teljesítményűvel kipróbálni. Ma kipróbálom egy másik végfokkal, remélem más véleménnyel leszek Köszi szépen a választ és a segítséget!
(#) szbalint25 válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Hi,
a probléma megoldva a végfok volt a ludas még1x köszi!
(#) kistotti01 válasza szbalint25 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Örülök, hogy segíthettem.
(#) Darkness hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Sziasztok! Elkeszítettem a mellekelt kapcsolást, és nagyon szépen működik is, a mérések pedig azt mutatják, hogy előerősítőként is funkcionál. Én TDA7294 elé tettem. Az érdekelne, hogy a loudness compensation kapcsoló pontosan mit is csinál? Ha kapcsolgatom, azt latom, h tisztább lesz a hang, valamit lineárisabban tudom állítani a hangszínt. És nem értem a lényegét. A segítséget előre is köszönöm.
(#) kistotti01 válasza Darkness hozzászólására (») Máj 3, 2011 / 1
 
Nos a loudness funkció alacsony hangerőn csinál végülis mondhatjuk az, hogy egy "kiemelést". Kapcsoldd ki a loudnesst, tekerd le a hangerőt, majd kapcsold vissza a loudnesst és akkor tapasztalni fogod, hogy felhangosodik. Igazából ennyi a szerepe. Max. hangerőnél pedig mindegy, hogy ki-vagy be van kapcsolva, akkor nem okoz semmilyen változást.
(#) Matatka hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Megépítettem én is ezt a kapcsolást, de nem nagy sikerrel. Lehet hogy az IC-m rossz, erősítsetek meg vagy ha valaki tud, adjon tanácsot. Nos a hiba: legnagyobb hangerőt olyan 2volt körül produkálja (12-es és 17-es láb között) pedig ugye akkor kéne neki ha a 17-es láb 5,4voltos feszültsége átjut a 12-es lábra. Balanszot fesz osztóval 2,7voltra állítottam. És a mély hangok nagyon torzak még nagyon kis hangerőn is. Ha sikerül a hangerőt beállítanom, akkor javulnak a basszusok, de nem üzemszerűen működik. Már két nyákban is próbáltam és úgy is hogy a referencia 17-es feszét közvetlen ráraktam a magas, a mély és a hangerő vezérlésére, de úgy is nagyon halk és rossz a minősége (kb. szokol rádió elhangolódva)
Valakinek esetleg ötlet vagy az ic szar?
(#) kistotti01 válasza Matatka hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
A táp részével minden rendbe van, és stabil feszültséget ad, továbbá megfeleően van szűrve a táp? Egyébként véleményem szerint, az IC a legutolsó dolog, ami a hibaforrást tekinti, feltéve, ha nincs rosszúl bekötve az IC, máskülönben nem nagyon szokott elromlani egy IC. Ha egy pár képet tudsz feltenni a kész áramkörről esetleg megnézzük alapossabban. Több szem többet lát.
Következő: »»   38 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem