Fórum témák
» Több friss téma |
Amit linkeltem rajzot, amin a feszek is vannak, azt nemnézted? A bemenet útjába nincs semmi csak a kondi. Amúgy VF3 az egész, csak 2 zennert szerkesztettem bele (a bemenet megegyezik a vf3-mal), igen a föld (GND) okés, az rendesen bevan kötve.
Még egy ötlet: mérd meg a GND tápvezetéken a feszültséget (a tápkondira az egyik műszerkábelt, a VF3 panelon a GND-re a műszer másik műszerkábelt)
Így 0V-ot kell mérned, ha nem így van, akkor a kábel meg van törve, és feszültség esik rajta, ami nem jó.
De néztem, és van hiány. Csatoltam a kapcsolási rajzot, bekeretezve a hiányzó alkatrészt. Bár abban igazad van, hogy a VF3-ban nincs ellenállás.
Nagyon gyanús nekem, hogy a GND-vel van valami probléma. Vagy az IC foglalat? Nem tudom mi szórakozik veled.
Megmértem a GND vezetéket 0V-ot mutat, még a legkisebb méréshatáron is! Az ic foglalatom is jó! Megméregettem hogy az egyik mérőcsúcs az ic lábához, másik meg a forrasztáshoz. És ha a bemenetről lekötöm a földet?
Mivel ott van a kondenzátor, nem történik semmi. Bár ezek után nem tudom mire számítsunk, bármi lehet a gond, valami mumus lakik valamelyik alkatrészben
Ha van két IC-d megpróbálhatod fordítva betenni az egyiket, hátha rossz a jelölés rajta, de ezt is kötve hiszem. Mondjuk lehet nem jó ötlet, tekintettel az IC sorsára nézve (fordított polaritás), úgyhogy csak saját felelősségre . Ajánlatom az, hogy szerezz be egy másik típusú műv.erősítőt. Más ötletem nincs. Ott kell lennie a bajnak, mert ha nincs bent az IC, akkor nincs a 3-as láb helyén feszültség, de amint berakod megjelenik.
Azt viszont a visszacsatolás feszültségértékei alátámasztják, hogy valami miatt gerjed az erősítő. Figyeljétek meg, hogy a feszültségértékek nem felelnek meg az 1kohm / 33Kohm feszültségosztónak hanem kb 1Kohm / 10kohm osztónak felelnek meg az értékek.
Számoltam gyorsan egy reaktanciát a 47pF kondira, de nagyon irreális dolog jött ki (reaktancia képlet szerint vagy 240Mhz frekvencián gerjed a visszacsatolás Nincs véletlen a közelben valami nagyobb teljesítményű adóvevő? )
Ha gerjed, akkor tud olyat csinálni, hogy mindenhol, fülén-száján dobálja az egyenfeszültségeket? Vagy csak a multiméter érzékeli egyenfeszültségnek?
Jól jönne most egy oszcilloszkóp PipeR kollégának...
Lehetséges, hogy átlagolja az értékeket...
Az erősítő panelén is lehetne felrakni a tápágakra 100n kondikat (akkor is, ha már a tápegységben van)
Hali
Úgy érted hogy hagyjak mindent úgy ahogy van, csak pluszba tegyek be egy 470pF kondit a bemenetre. (egyik lába a bemeneten, másik a tesre?)
Tettem kondit a bemenetre és a testre (csak 100pF volt itthon), ugyan úgy mérek -3V, a bemeneti kondit kicseréltem tantál kondira (6,8uf 16V), ugyanúgy megvan a -3V. Kivettem a bemeneti kondit akkor 0,14V-ot mérek. 4 db műv ic-t próbáltam bele (mind NE5534), ugyan az a hiba. Más műv ic-m nincs csak lm358, de az nemjó ide. Nemértem milehet, szkóp kéne de sajnos nincs. Fogalmamsincs mit kéne még csinálnom, kezd elmenni a kedvem.
Kivett ic-vel 0V van, tehát elvileg nem vezet semmi feleslegesen. Egyáltalán a paneltervem jó? (Én terveztem illetve átalakítottam), Pákával átmegyek az összes forrasztáson, hátha valami kontaktos.
Ez a VF6 velem is szórakozott, szerencsére csak monóban csináltam meg, a vége az lett, hogy szépen gyönyörűen eltettem.. Inkább VF3, nagyfeszültségű műveleti erősítővel.
Szia!
Tudsz mondani nekem egy konkrét nagyfeszültségü típust?-köszi előre is
Én is OPA552-re gondoltam.
köszi nektek
Busherot tag? Sose volt . Megpróbálom amiket írtál, ha ezekse jönnek be akkor még annyit megteszek hogy veszek tl071-et, azt teszem bele.
Na van egy rossz meg egy jóhírem:
A rossz hír hogy a 47pf kondit kicseréltem 100pf-ra, és a bemeneten mégnagyobb feszültséget kaptam -5,5V-ot! Tehát ha csökkentem a kondi kapacitását akkor csökken a fesz. A jóhír: Betettem ezt a busherot tagot (10 ohm + 104-es kondi sorba ha jóltudom ez 100nF-os, a kimenet és a föld közé), beállt a 0V mind a bemeneten mind a kimeneten! ! Csakhát elég hülyén nézki hogy ott lógnak az alaktrészek. A 47pF kondinál ne variáljak?
Akkor ez valóban gerjedt. Szerintem maradj az eredeti rajz értékeinél, persze a Busherot tag maradjon a helyén. A forrasztási oldalra szépen rá lehet rakosgatni.
Srácok az nem Boucherot-cella véletlenül?
Zobel-háló vagy Boucherot-cella legtöbb erősítő kimenetén megtalálhatók, mert hatásosan csökkentik az oszcilláció esélyét reaktív terhelések esetén. Az értékük leggyakrabban 10 Ohm és 100 nF, és megtalálhatók a legtöbb kapcsolásban, de nem azért, mert ez most valami divat, hanem mert ezek az értékek mutatkoztak a gyakorlatban a legjobbnak.No erre én meg cellát irtam de talán így helyes ?
Laci, nekem nem kell bemutatnod, én tudom mi az az RC tag a kimeneten. Mindössze a Busherot-on akadt meg a szemem.
Értem de nem is special neked cimeztem , ha esetleg a VF3/6/ építők közül nem tudná valaki akkor ne feledjék ennek a tagnak a felhelyezését a panelra hisz a gyakorlat azt igazolja hogy kell az oda , annak az ellenére eredeti kapcsoláson nem szerepel .
Akkor hagyom így, majd szépen elhelyezem a Boucherot-cellát. Akkor ez mindenkép kell (persze az én esetembe, mert ezekszerint gerjedékeny lett). Akkor folytatom az erősítő élesztését. Innenstől valószínüleg nemlesz gond. Köszönöm szépen mindenki segítségét, nagyon nagyon köszi Majd írok róla hogyan haladok.
Jelentem működik! Beállítottam a nyugalmi áramot óvatosan (Ellenálláson eső feszültség számítással). 80mA szerettem volna belőni, de nemnagyon sikerült, előszőr 60, majd egy nagyon pici tekerésre (épphogycsak) 90mA-re sikerült belőnöm, maradt így. Rádugtam az mp3-ast, meg egy régi hangfalat, és szépen muzsikál . Minden földet (erősítő, hangszóró, bemenet) egy helyre kötöttem a táp GND-hez. Egy pici búgást tapasztalok, de csak közelről lehet hallani, ha növelem a hangerőt nem növekszik. Táp szűréssel van valszeg gond. Kb. 15 percig működtettem negyed, fél hangerőn. A Borda melegszik de nemvészesen simán megtudom fogni, alig meleg.
Kiegészítettem a kapcsolást a Boucherot-cellával. Ez már tuti jól működik, így már nemgerjed. Esetleg a trimmer értékét lehetne csökkenteni, mert elég érzékeny egy kis tekerésre is.
Olvasgatva a topikot én is megfogadtam a tanácsotokat és módosítottam a nyákrajzomat egy busherot taggal.
Idézet: „Egy pici búgást tapasztalok” El van árnyélkova a trafó a paneltól? Nekem akkor búg, ha a trafó a dobozban van úgy hallgatom, hogy a trafó a dobozon kívül van. Olyan 15cm-re az erősítőtől a tekercselés tengelye néz a panelok felé, így nem búg
Sikerült megszüntetnem a búgást! A bemeneti földet (ami az mp3-hoz megy), átkötöttem az erősítő paneljéhez lévő földre és eltűnt a búgás. Gyönyörűen szól (szerintem).
Egy észrevétel: Ha a kis mp3-as lejátszóról szól akkor teljes hangerőn bírja, nemkínoza a hangfalat (samsung 60W-os hangfal 6 ohm), de ha a számítógépről szól a zene akkor kb. negyed hangerőig merem felvenni, mert a hangszóró majd kiesik a helyéről! De szól is rendesen. Lekéne osztani a jelet mert szerintem túlvezérli. És ilyenkor azért melegszik rendesen a borda, elég forró, de a kezemet ott bírom hagyni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |