Fórum témák
» Több friss téma |
Amit linkeltem rajzot, amin a feszek is vannak, azt nemnézted? A bemenet útjába nincs semmi csak a kondi. Amúgy VF3 az egész, csak 2 zennert szerkesztettem bele (a bemenet megegyezik a vf3-mal), igen a föld (GND) okés, az rendesen bevan kötve.
Még egy ötlet: mérd meg a GND tápvezetéken a feszültséget (a tápkondira az egyik műszerkábelt, a VF3 panelon a GND-re a műszer másik műszerkábelt)
Így 0V-ot kell mérned, ha nem így van, akkor a kábel meg van törve, és feszültség esik rajta, ami nem jó.
De néztem, és van hiány. Csatoltam a kapcsolási rajzot, bekeretezve a hiányzó alkatrészt. Bár abban igazad van, hogy a VF3-ban nincs ellenállás.
Nagyon gyanús nekem, hogy a GND-vel van valami probléma. Vagy az IC foglalat? Nem tudom mi szórakozik veled.
Megmértem a GND vezetéket 0V-ot mutat, még a legkisebb méréshatáron is! Az ic foglalatom is jó! Megméregettem hogy az egyik mérőcsúcs az ic lábához, másik meg a forrasztáshoz. És ha a bemenetről lekötöm a földet?
Mivel ott van a kondenzátor, nem történik semmi. Bár ezek után nem tudom mire számítsunk, bármi lehet a gond, valami mumus lakik valamelyik alkatrészben
![]() Ha van két IC-d megpróbálhatod fordítva betenni az egyiket, hátha rossz a jelölés rajta, de ezt is kötve hiszem. Mondjuk lehet nem jó ötlet, tekintettel az IC sorsára nézve (fordított polaritás), úgyhogy csak saját felelősségre ![]() Ajánlatom az, hogy szerezz be egy másik típusú műv.erősítőt. Más ötletem nincs. Ott kell lennie a bajnak, mert ha nincs bent az IC, akkor nincs a 3-as láb helyén feszültség, de amint berakod megjelenik.
Azt viszont a visszacsatolás feszültségértékei alátámasztják, hogy valami miatt gerjed az erősítő. Figyeljétek meg, hogy a feszültségértékek nem felelnek meg az 1kohm / 33Kohm feszültségosztónak hanem kb 1Kohm / 10kohm osztónak felelnek meg az értékek.
Számoltam gyorsan egy reaktanciát a 47pF kondira, de nagyon irreális dolog jött ki (reaktancia képlet szerint vagy 240Mhz frekvencián gerjed a visszacsatolás ![]() ![]()
Ha gerjed, akkor tud olyat csinálni, hogy mindenhol, fülén-száján dobálja az egyenfeszültségeket? Vagy csak a multiméter érzékeli egyenfeszültségnek?
Jól jönne most egy oszcilloszkóp PipeR kollégának...
Lehetséges, hogy átlagolja az értékeket...
Az erősítő panelén is lehetne felrakni a tápágakra 100n kondikat (akkor is, ha már a tápegységben van)
Hali
Úgy érted hogy hagyjak mindent úgy ahogy van, csak pluszba tegyek be egy 470pF kondit a bemenetre. (egyik lába a bemeneten, másik a tesre?)
Tettem kondit a bemenetre és a testre (csak 100pF volt itthon), ugyan úgy mérek -3V, a bemeneti kondit kicseréltem tantál kondira (6,8uf 16V), ugyanúgy megvan a -3V. Kivettem a bemeneti kondit akkor 0,14V-ot mérek. 4 db műv ic-t próbáltam bele (mind NE5534), ugyan az a hiba. Más műv ic-m nincs csak lm358, de az nemjó ide. Nemértem milehet, szkóp kéne de sajnos nincs. Fogalmamsincs mit kéne még csinálnom, kezd elmenni a kedvem.
Kivett ic-vel 0V van, tehát elvileg nem vezet semmi feleslegesen. Egyáltalán a paneltervem jó? (Én terveztem illetve átalakítottam), Pákával átmegyek az összes forrasztáson, hátha valami kontaktos.
Ez a VF6 velem is szórakozott, szerencsére csak monóban csináltam meg, a vége az lett, hogy szépen gyönyörűen eltettem.. Inkább VF3, nagyfeszültségű műveleti erősítővel.
Szia!
Tudsz mondani nekem egy konkrét nagyfeszültségü típust?-köszi előre is
Én is OPA552-re gondoltam.
köszi nektek
Busherot tag? Sose volt
![]()
Na van egy rossz meg egy jóhírem:
A rossz hír hogy a 47pf kondit kicseréltem 100pf-ra, és a bemeneten mégnagyobb feszültséget kaptam -5,5V-ot! Tehát ha csökkentem a kondi kapacitását akkor csökken a fesz. A jóhír: Betettem ezt a busherot tagot (10 ohm + 104-es kondi sorba ha jóltudom ez 100nF-os, a kimenet és a föld közé), beállt a 0V mind a bemeneten mind a kimeneten! ![]() ![]() A 47pF kondinál ne variáljak?
Akkor ez valóban gerjedt. Szerintem maradj az eredeti rajz értékeinél, persze a Busherot tag maradjon a helyén. A forrasztási oldalra szépen rá lehet rakosgatni.
Srácok az nem Boucherot-cella véletlenül?
![]()
Zobel-háló vagy Boucherot-cella legtöbb erősítő kimenetén megtalálhatók, mert hatásosan csökkentik az oszcilláció esélyét reaktív terhelések esetén. Az értékük leggyakrabban 10 Ohm és 100 nF, és megtalálhatók a legtöbb kapcsolásban, de nem azért, mert ez most valami divat, hanem mert ezek az értékek mutatkoztak a gyakorlatban a legjobbnak.No erre én meg cellát irtam de talán így helyes ?
Laci, nekem nem kell bemutatnod, én tudom mi az az RC tag a kimeneten. Mindössze a Busherot-on akadt meg a szemem.
Értem de nem is special neked cimeztem , ha esetleg a VF3/6/ építők közül nem tudná valaki akkor ne feledjék ennek a tagnak a felhelyezését a panelra hisz a gyakorlat azt igazolja hogy kell az oda , annak az ellenére eredeti kapcsoláson nem szerepel .
Akkor hagyom így, majd szépen elhelyezem a Boucherot-cellát. Akkor ez mindenkép kell (persze az én esetembe, mert ezekszerint gerjedékeny lett). Akkor folytatom az erősítő élesztését. Innenstől valószínüleg nemlesz gond. Köszönöm szépen mindenki segítségét, nagyon nagyon köszi
![]() ![]()
Jelentem működik! Beállítottam a nyugalmi áramot óvatosan (Ellenálláson eső feszültség számítással). 80mA szerettem volna belőni, de nemnagyon sikerült, előszőr 60, majd egy nagyon pici tekerésre (épphogycsak) 90mA-re sikerült belőnöm, maradt így. Rádugtam az mp3-ast, meg egy régi hangfalat, és szépen muzsikál
![]()
Kiegészítettem a kapcsolást a Boucherot-cellával. Ez már tuti jól működik, így már nemgerjed. Esetleg a trimmer értékét lehetne csökkenteni, mert elég érzékeny egy kis tekerésre is.
Olvasgatva a topikot én is megfogadtam a tanácsotokat és módosítottam a nyákrajzomat egy busherot taggal.
![]() Idézet: „Egy pici búgást tapasztalok” El van árnyélkova a trafó a paneltól? Nekem akkor búg, ha a trafó a dobozban van ![]() ![]()
Sikerült megszüntetnem a búgást! A bemeneti földet (ami az mp3-hoz megy), átkötöttem az erősítő paneljéhez lévő földre és eltűnt a búgás. Gyönyörűen szól (szerintem).
Egy észrevétel: Ha a kis mp3-as lejátszóról szól akkor teljes hangerőn bírja, nemkínoza a hangfalat (samsung 60W-os hangfal 6 ohm), de ha a számítógépről szól a zene akkor kb. negyed hangerőig merem felvenni, mert a hangszóró majd kiesik a helyéről! De szól is rendesen. Lekéne osztani a jelet mert szerintem túlvezérli. És ilyenkor azért melegszik rendesen a borda, elég forró, de a kezemet ott bírom hagyni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |