Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   121 / 227
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Itt az a gond, hogy csak 0.04 és 0.06mm vastagságban van. Vagy csak a netes üzletük hiányos és van az üzletükbe?

Áhhh... Találtam a linkelt oldalon 0.15mm vastag fóliát is. És, hogy kísérletezem ki a feszültségtűrést?

Ilyen szép tetőkapacitást, hogyan lehet készíteni? Vettem szellőzőcsövet, de akárhogy gyűrögetem, nem tudom benyomni az egyik felét a másikba.
(#) Legion válasza pcroland hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Kell egy nagy eszterga de inkább egy speciális fém "pörgető" gép. Amerikában páran adnak is el elkészített darabokat. Itthoni fémipari cégeknél érdemes lenne megérdeklődni.

Egy olcsóbb s némiképp egyszerűbben elkészíthető változat: http://www.flickr.com/photos/40804581@N04/5475064400/

Egy csőhajlító szükségeltetik s némi leleményesség.
(#) pcroland válasza Legion hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Köszi! Annyira nem szeretnék erre törekedni, csak érdeklődtem, de köszi!

Collector: Tudnék szerezni olcsón 10 db mikró kondit.Ha ezeket sorba kötöm pont 100nF lesz 21000V-al. Ez is megfelelne PE fóliás házi készítésű kondi helyett? Ezt is olajba kéne tegyem?
(#) _BiG_ válasza pcroland hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Bocsi, hogy én válaszolok.
Nem valószínű, hogy megfelelnek a mikrókondik, mert nem ilyen igénybevételre lett tervezve a szerkezetük (nagyáramú, sokszáz kHz-es AC impulzusok).
Mivel felcsévélt fegyverzetűek, nagy lesz a saját induktivitásuk, nem beszélve a nagy belső ellenállásról.
Fel fog melegedni és felrobban.

Üdv!
(#) pcroland válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Nem gond, hogy te válaszolsz. Az gáz ha felrobban. Akkor marad a PE fóliás.
(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Kiszámoltam a linkelt oldalon található link alapján, hogy 1mm-es PE fólia kell a 20Kv-os kondihoz. A fegyverzeteket viszont nem tudom, hogy kell kiszámolni. Te 6 réteget használtál a 12Kv-oshoz. Akkor az azt jelenti, hogy 1réteg/Kv. Vagyis a 20Kv-hoz 10 réteg kell?
(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Kiszámoltam azt is mennyit kell tekerjek. A= (nF*d)/(8.86*Er).

nF=100nF, Er 2.2, d=1mm

Vagyis: (100*1)/(8.86*2.2)=100/19.5=5.13m2. Tényleg csak ennyi kell? Akkor nem rossz ez a képlet?
(#) Big Blaster hozzászólása Márc 23, 2011 /

Megépítettem ezt a GU-81M Tesla tekercs meghajtó kapcsolást: GU-81M Tesla

Nem teljesen, de azért nagyjából hasonló értékű kondikat használok mint ami a leírásban van, a tekercsek menetszáma is hellyel közel hasonló, habár a primerem kevesebb mint ami a leírásban van. Gyakorlatilag nem sok semmit csinál a szerkezet. Egész pici, 1-2 mm-es szikrák vannak, ha közelítek felé csavarhúzóval. Mi lehet a gond?

Az anód feszültség csúcsértéke kb. 1000V körül van, de volt amikor feljebb is mentem rövid időre, de lényeges változás nem történt. A MOT nagyon sok áramot vesz fel. Talán 5 amper is lehet.
(#) Collector hozzászólása Márc 23, 2011 /

Nagyjából elkészültem a DRSSTC3 vezérlő+szaggató nyákjával. Ezek az IGBT-k az első önként jelentkezők, majd meglátjuk, mennyi pukkan el menet közben
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Nagyon szépek lettek!!

Tényleg próbálkozhatnék egy kicsit a sok kérdezés helyett! Az 5.13m2 most már tuti jó, mert 3db A4-es üveglappal és alufóliával kipróbáltam a kondi készítést. 1nF lett a vége. Az A4=210*297 vagyis kb. 0.2m*0.3=0.06m2. Ha 1nF=0.06m2, akkor 100nF=6m2, majdnem 5.13m2 Szóval ez már nem gond. Ja és azt nem tudod, hogy a "tömlőfólia" vastagsága 1 vagy 2 rétegre vonatkozik?
(#) SKY válasza pcroland hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Nekem úgy rémlik, hogy a feltekert kondenzátor kétszeres kapacitású akar lenni (kb. 1,7X), mint amit a síkra kiszámítasz ezzel a képlettel, mivel feltekerve, az egyik fegyverzetet mindkét oldalról veszi körbe a másik.
(#) BULL1988 válasza Big Blaster hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia!

Jó újra a fórumon látni.

Nekem ilyet akkor csinált a vttc-m, amikor nem jól voltak a primer kivezetései, ekkor felcseréltem és elindult normálisan. (nem tudom, hogy próbálkoztál-e már a kivezetések felcserélésével, ha igen, akkor passz) Azt _BiG_ is leírta, hogy felcserélt kivezetésekkor is beindul a rezgés, de közel sem olyan erősséggel.

Üdv, Pisti
(#) pcroland válasza SKY hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hátha Collector elmondja biztosra. Azt mondta, hogy a 33nF helyett 100nF jobb lenne, de 200nF már túlzás lenne . Szerinted elég lenne a felét feltekerni? És még meg akartam kérdezni, hogy a két fegyverzet között mindenhol meg kell legyen a kiszámított átütési távolság, de most már tudom ezt is. Mindegyik fegyverzetet két másik fegyverzet veszi körül. Szerintem csinálom úgy, ahogy kiszámoltam. Feltekerem, kábelkötegelőt teszek rá és megmérem. Ha túl sok még mindig letekerhetek belőle. Az az "1.7x nő" a kapacitás nem arra vonatkozik amúgy, hogy ha összeszorítjuk, kipréseljük a levegőt, akkor nő? Ja és készítettem egy új rajzot. Beteszek pár kulcsszót, hogy kiadja a kereső: kondi kondenzátor készítés kondikészítés home made capacitor
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

A síkkondi képletéből származtattam ezt az egyszerűsített képletet, kifejezetten azért, hogy rögtön be lehessen helyettesíteni a tesla kondikhoz általánosan használt nagyságrendeket.
Bővebben: Link
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Bocsi, de ezt most nem értem. Akkor jól számoltam a ~6m2-t, ugye? Ja és mennyivel lesz nagyobb a szikra a 100nF-os kondi miatt?
(#) Big Blaster válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Én eddig két dolgot csináltam. Az egyik, hogy megcseréltem a visszacsatoló tekercs kivezetéseit. De ez rontott a helyzeten.
A másik, hogy a primer és visszacsatoló tekercs kivezetéseit is megcseréltem egyszerre. Ekkor a helyzet nem változott, mint ahogy várható is volt.

Próbáltam mérni az áramkörben oszcilloszkóppal. A vezérlő rácson elég kicsi feszültséget tudtam csak mérni, szóval azt gondolom, hogy a probléma a visszacsatolásnál lehet. Talán nem zár le rendesen a cső vagy ilyesmi.

Viszont ugyan ezzel a primer és visszacsatoló tekercsel a GU-50 csövekkel szépen működött a Tesla.

A visszacsatoló ellenállás nálam 2 db 60W-os izzó párhuzamosan kötve, de baromira nem világítanak, mint ahogy a videókon látszik.
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szia!

Beindult a rezgés, de ez nem általános érvényű kijelentés ez esetben, hanem nekem beindult és ennyi. Csatolások, kapacitások, szórt terek, mittomén, mitől. Nem hinném, hogy másnak is működne. Belejátszhat a jelenségbe maga a cső is a maga sajátos paramétereivel.

Ja, neked írom, de másnak is szól. Azt hiszem rájöttem a rezgés megszakadásának okára. Mint lejjebb említettem, a hangoláskor bizonyos pontig nő a szikra, majd hirtelen megszakad, leáll. A szkópon figyelve a jelenséget, arra lettem figyelmes, hogy a szekunder szinuszgörbéje arrébb ugrik. Olyan 180 fokot. Azaz a magyarázat az, hogy bizonyos hangolásnál megszűnik a fázisfordítás az oszcillátorban és ezért szűnik meg a szikra. Az azonos fázis miatt, bár a rezgés fennáll (érdekes, tán az erős csatolás miatt), az ellenhatás miatt lerontja a szekunderben a jelet, nem segíti, hanem gyengíti.

Üdv!
(#) _BiG_ hozzászólása Márc 27, 2011 /

Üldözetem mindenkinek!

A hétvégén egy ilyen (a bal oldali, Tungsram születésű) került a birtokomba, ha az újonan megcsavart szekunderem is úgy akarja, beüzemelem
(#) Collector hozzászólása Márc 27, 2011 /

Na ez a DRSSTC egy kicsit theremin szagú:
Bővebben: Link
(#) _BiG_ hozzászólása Márc 28, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Szerencsére az új szekunder megkegyelmezett és szépen üzemel. Ez egy kisebb, kb 22 cm tekercselési hosszú, 8,5 cm átmérőjű tekercs. A menetszámot majd kiszámolom, csak tekertem, amíg fért rá.
A lakkozás még kicsit friss volt, ezért a szikra menet közben egyre kisebb lett, ahogy a tekercs melegedett. Mivel türelmetlen voltam, siettettem a teljes száradást: az elektromos tűzhely sütőjébe tettem egy éjszakára, olyan 60-70 fokra (a sütő hőfokszabályzós). Más diós tekercset süt, én teslatekercset

A meghajtó cső egy 4S016-T, 160W-os adótetróda, tetróda kapcsolásban. Ez egy maroknyi cső, de masszív grafitanóddal készült, bírja a gyűrődést. Mint a mellékelt képeken látszik, szépen tud izzani az anód, anélkül, hogy megpusztulna.
A segédrács ellenállás 40 kOhm (!), 2 db 20k-s százvalahány wattos darabból. Kell is, mert melegszik rendesen. Nem jó a kisebb ellenállás, mert akkor nagyon nagy lesz a segédrácsáram. Illetve az energia jó része nem az anódra kerül...

Hangolás a jól bevált forgókondim (20-220pF / 14kV), illetve párhuzamosan vele 100, illetve 250pF-os kis kerámia "kertitörpe"-csőkondik. Olyanok, mint a nagy csőkondenzátor a táprészen, csak jóval kisebbek.

A primer 110-es PVC cső. Primer menetszám és a vcs. menetszám olyan mittomén mennyi, majd megszámolom. Viszont az izzó anódból látszik hogy a primer lehetne több menetű is. De majd kipróbálom triódának kötve, hátha akkor több teljesítmény jut a tekercsre.

A szikrahossz olyan 10-12 cm kétszer egyutas egyenirányítással (a két MOT azonos fázisban hajtva), illetve kétutas egyenirányítással 5-9 cm a hangolástól függően. A szekunder rezonanciapont ebben az esetben "vándorol" a két, felhasadt rezonanciapont között. A hasadás a csatolás kritikusnál szorosabb értékéből adódik.
De töltöttem fel 3 videót (egyutas egyenir., kétutas egyenir., szkópjel), a harmadikon jól látszik a szkópjel és azon az "ugrálás".

Némi kép:
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Képek még:

Képek folyvást:

Amit kifelejtettem: az egyenirányítás két db RG-250/3000-es higanygőzös cső, szép kéken világítanak működés közben. Jobban beváltak, mint a V1-0,1/40-es kenotronok. Azok nem terhelhetők annyira, és volt, amikor izzott az anódjuk, ami nem jó nekik.

További képek:

Még képek: a múltkor említett adótrióda, az OQQ 151/3000. Érdekes formájú cső. Összehasonlítható a 4S016-T-el, lehet látni, hogy az utóbbi milyen kicsi.
Kíváncsi vagyok, mit tud ez a Tungsram-remek ebben a kapcsolásban.
(#) sweetasy hozzászólása Márc 31, 2011 /

Szerintetek ez működne így?
(#) _BiG_ válasza sweetasy hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Eszedbe ne jusson kipróbálni!!
(#) pcroland válasza sweetasy hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Jajj ne! Működik, de életveszélyes. Ezt építsd meg inkább. Nagyobb a szikrája és 5eFt-ból kijön. A 3. verziót építsdt. Az SGTC veszélyes. Egy órája se regisztráltál. Gondolom új vagy itt És gondolom még nem építettél teslát.
(#) _BiG_ válasza pcroland hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Nem az SGTC a probléma, hanem az, hogy a 220-ról megy közvetlenül, azaz fázist tud fogni a nagyfesz részen. Átüt valami matató részére és ott hal meg...
Következő: »»   121 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem