Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Itt az a gond, hogy csak 0.04 és 0.06mm vastagságban van. Vagy csak a netes üzletük hiányos és van az üzletükbe?
Áhhh... Találtam a linkelt oldalon 0.15mm vastag fóliát is. És, hogy kísérletezem ki a feszültségtűrést?
Ilyen szép tetőkapacitást, hogyan lehet készíteni? Vettem szellőzőcsövet, de akárhogy gyűrögetem, nem tudom benyomni az egyik felét a másikba.
Kell egy nagy eszterga de inkább egy speciális fém "pörgető" gép. Amerikában páran adnak is el elkészített darabokat. Itthoni fémipari cégeknél érdemes lenne megérdeklődni.
Egy olcsóbb s némiképp egyszerűbben elkészíthető változat: http://www.flickr.com/photos/40804581@N04/5475064400/ Egy csőhajlító szükségeltetik s némi leleményesség.
Köszi! Annyira nem szeretnék erre törekedni, csak érdeklődtem, de köszi!
![]() Collector: Tudnék szerezni olcsón 10 db mikró kondit.Ha ezeket sorba kötöm pont 100nF lesz 21000V-al. Ez is megfelelne PE fóliás házi készítésű kondi helyett? Ezt is olajba kéne tegyem?
Bocsi, hogy én válaszolok.
Nem valószínű, hogy megfelelnek a mikrókondik, mert nem ilyen igénybevételre lett tervezve a szerkezetük (nagyáramú, sokszáz kHz-es AC impulzusok). Mivel felcsévélt fegyverzetűek, nagy lesz a saját induktivitásuk, nem beszélve a nagy belső ellenállásról. Fel fog melegedni és felrobban. Üdv!
Nem gond, hogy te válaszolsz. Az gáz ha felrobban. Akkor marad a PE fóliás.
Kiszámoltam a linkelt oldalon található link alapján, hogy 1mm-es PE fólia kell a 20Kv-os kondihoz. A fegyverzeteket viszont nem tudom, hogy kell kiszámolni. Te 6 réteget használtál a 12Kv-oshoz. Akkor az azt jelenti, hogy 1réteg/Kv. Vagyis a 20Kv-hoz 10 réteg kell?
Kiszámoltam azt is mennyit kell tekerjek. A= (nF*d)/(8.86*Er).
nF=100nF, Er 2.2, d=1mm Vagyis: (100*1)/(8.86*2.2)=100/19.5=5.13m2. Tényleg csak ennyi kell? Akkor nem rossz ez a képlet?
Megépítettem ezt a GU-81M Tesla tekercs meghajtó kapcsolást: GU-81M Tesla
Nem teljesen, de azért nagyjából hasonló értékű kondikat használok mint ami a leírásban van, a tekercsek menetszáma is hellyel közel hasonló, habár a primerem kevesebb mint ami a leírásban van. Gyakorlatilag nem sok semmit csinál a szerkezet. Egész pici, 1-2 mm-es szikrák vannak, ha közelítek felé csavarhúzóval. Mi lehet a gond? Az anód feszültség csúcsértéke kb. 1000V körül van, de volt amikor feljebb is mentem rövid időre, de lényeges változás nem történt. A MOT nagyon sok áramot vesz fel. Talán 5 amper is lehet.
Nagyjából elkészültem a DRSSTC3 vezérlő+szaggató nyákjával. Ezek az IGBT-k az első önként jelentkezők, majd meglátjuk, mennyi pukkan el menet közben
![]()
Nagyon szépek lettek!!
![]() Tényleg próbálkozhatnék egy kicsit a sok kérdezés helyett! Az 5.13m2 most már tuti jó, mert 3db A4-es üveglappal és alufóliával kipróbáltam a kondi készítést. 1nF lett a vége. Az A4=210*297 vagyis kb. 0.2m*0.3=0.06m2. Ha 1nF=0.06m2, akkor 100nF=6m2, majdnem 5.13m2 ![]()
Nekem úgy rémlik, hogy a feltekert kondenzátor kétszeres kapacitású akar lenni (kb. 1,7X), mint amit a síkra kiszámítasz ezzel a képlettel, mivel feltekerve, az egyik fegyverzetet mindkét oldalról veszi körbe a másik.
Szia!
Jó újra a fórumon látni. ![]() Nekem ilyet akkor csinált a vttc-m, amikor nem jól voltak a primer kivezetései, ekkor felcseréltem és elindult normálisan. (nem tudom, hogy próbálkoztál-e már a kivezetések felcserélésével, ha igen, akkor passz) Azt _BiG_ is leírta, hogy felcserélt kivezetésekkor is beindul a rezgés, de közel sem olyan erősséggel. Üdv, Pisti
Hátha Collector elmondja biztosra. Azt mondta, hogy a 33nF helyett 100nF jobb lenne, de 200nF már túlzás lenne
![]()
A síkkondi képletéből származtattam ezt az egyszerűsített képletet, kifejezetten azért, hogy rögtön be lehessen helyettesíteni a tesla kondikhoz általánosan használt nagyságrendeket.
Bővebben: Link
Bocsi, de ezt most nem értem. Akkor jól számoltam a ~6m2-t, ugye? Ja és mennyivel lesz nagyobb a szikra a 100nF-os kondi miatt?
Én eddig két dolgot csináltam. Az egyik, hogy megcseréltem a visszacsatoló tekercs kivezetéseit. De ez rontott a helyzeten.
A másik, hogy a primer és visszacsatoló tekercs kivezetéseit is megcseréltem egyszerre. Ekkor a helyzet nem változott, mint ahogy várható is volt. Próbáltam mérni az áramkörben oszcilloszkóppal. A vezérlő rácson elég kicsi feszültséget tudtam csak mérni, szóval azt gondolom, hogy a probléma a visszacsatolásnál lehet. Talán nem zár le rendesen a cső vagy ilyesmi. Viszont ugyan ezzel a primer és visszacsatoló tekercsel a GU-50 csövekkel szépen működött a Tesla. A visszacsatoló ellenállás nálam 2 db 60W-os izzó párhuzamosan kötve, de baromira nem világítanak, mint ahogy a videókon látszik.
Szia!
Beindult a rezgés, de ez nem általános érvényű kijelentés ez esetben, hanem nekem beindult és ennyi. Csatolások, kapacitások, szórt terek, mittomén, mitől. Nem hinném, hogy másnak is működne. Belejátszhat a jelenségbe maga a cső is a maga sajátos paramétereivel. Ja, neked írom, de másnak is szól. Azt hiszem rájöttem a rezgés megszakadásának okára. Mint lejjebb említettem, a hangoláskor bizonyos pontig nő a szikra, majd hirtelen megszakad, leáll. A szkópon figyelve a jelenséget, arra lettem figyelmes, hogy a szekunder szinuszgörbéje arrébb ugrik. Olyan 180 fokot. Azaz a magyarázat az, hogy bizonyos hangolásnál megszűnik a fázisfordítás az oszcillátorban és ezért szűnik meg a szikra. Az azonos fázis miatt, bár a rezgés fennáll (érdekes, tán az erős csatolás miatt), az ellenhatás miatt lerontja a szekunderben a jelet, nem segíti, hanem gyengíti. Üdv!
Üldözetem mindenkinek!
A hétvégén egy ilyen (a bal oldali, Tungsram születésű) került a birtokomba, ha az újonan megcsavart szekunderem is úgy akarja, beüzemelem ![]()
Na ez a DRSSTC egy kicsit theremin szagú:
Bővebben: Link
Üdv mindenkinek!
Szerencsére az új szekunder megkegyelmezett és szépen üzemel. Ez egy kisebb, kb 22 cm tekercselési hosszú, 8,5 cm átmérőjű tekercs. A menetszámot majd kiszámolom, csak tekertem, amíg fért rá. A lakkozás még kicsit friss volt, ezért a szikra menet közben egyre kisebb lett, ahogy a tekercs melegedett. Mivel türelmetlen voltam, siettettem a teljes száradást: az elektromos tűzhely sütőjébe tettem egy éjszakára, olyan 60-70 fokra (a sütő hőfokszabályzós). Más diós tekercset süt, én teslatekercset ![]() A meghajtó cső egy 4S016-T, 160W-os adótetróda, tetróda kapcsolásban. Ez egy maroknyi cső, de masszív grafitanóddal készült, bírja a gyűrődést. Mint a mellékelt képeken látszik, szépen tud izzani az anód, anélkül, hogy megpusztulna. A segédrács ellenállás 40 kOhm (!), 2 db 20k-s százvalahány wattos darabból. Kell is, mert melegszik rendesen. Nem jó a kisebb ellenállás, mert akkor nagyon nagy lesz a segédrácsáram. Illetve az energia jó része nem az anódra kerül... Hangolás a jól bevált forgókondim (20-220pF / 14kV), illetve párhuzamosan vele 100, illetve 250pF-os kis kerámia "kertitörpe"-csőkondik. Olyanok, mint a nagy csőkondenzátor a táprészen, csak jóval kisebbek. A primer 110-es PVC cső. Primer menetszám és a vcs. menetszám olyan mittomén mennyi, majd megszámolom. Viszont az izzó anódból látszik hogy a primer lehetne több menetű is. De majd kipróbálom triódának kötve, hátha akkor több teljesítmény jut a tekercsre. A szikrahossz olyan 10-12 cm kétszer egyutas egyenirányítással (a két MOT azonos fázisban hajtva), illetve kétutas egyenirányítással 5-9 cm a hangolástól függően. A szekunder rezonanciapont ebben az esetben "vándorol" a két, felhasadt rezonanciapont között. A hasadás a csatolás kritikusnál szorosabb értékéből adódik. De töltöttem fel 3 videót (egyutas egyenir., kétutas egyenir., szkópjel), a harmadikon jól látszik a szkópjel és azon az "ugrálás". Némi kép:
Képek még:
Képek folyvást:
Amit kifelejtettem: az egyenirányítás két db RG-250/3000-es higanygőzös cső, szép kéken világítanak működés közben. Jobban beváltak, mint a V1-0,1/40-es kenotronok. Azok nem terhelhetők annyira, és volt, amikor izzott az anódjuk, ami nem jó nekik.
További képek:
Még képek: a múltkor említett adótrióda, az OQQ 151/3000. Érdekes formájú cső. Összehasonlítható a 4S016-T-el, lehet látni, hogy az utóbbi milyen kicsi.
Kíváncsi vagyok, mit tud ez a Tungsram-remek ebben a kapcsolásban.
Jajj ne! Működik, de életveszélyes. Ezt építsd meg inkább. Nagyobb a szikrája és 5eFt-ból kijön. A 3. verziót építsdt. Az SGTC veszélyes. Egy órája se regisztráltál. Gondolom új vagy itt
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |