Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   231 / 489
(#) kly válasza Prome hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Nem tudom viccnek szántad e ? Ha igen akkor annak jó, de tényleg. Nevettem rajta
(#) Prome válasza kly hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Persze hogy vicc. De úgy éreztem, nagyobb a hatás ha nem teszem ki a mosolyt.
Amúgy nekem is nagyon tetszik. Gratula!
(#) janocsi hozzászólása Márc 17, 2011 /

Sziasztok!
Kaptam ismét egy ”rossz” videót, ebben találtam meg a sokadik, (működőben most a 8. Capstan motorom), amelyet sikeresen el is indítottam. Ez annyira csendesen működik, hogy mindenképpen propeller meghajtására fogom felhasználni, talán azért is, mert tápfesszel lehet a fordulatát szabályozni, ahogyan a PC ventiét is. Ez a típus rövidebb tengelyhosszal készült. Ugyanebben a videóban található fejmotorból kiszedem a forgótrafót, amit ráépítek erre a Capstan motorra. (A fejmotor sajnos nem alkalmas közvetlenül a propeller meghajtására, mert ez a típus már tartalmazza a dobba integrált motor nagy mágnes gyűrűjét is, tehát a sztátor, /állórész/ is ebben helyezkedik el, csak a fedob forog.) Néhány képben a motorokról.
(#) patexati hozzászólása Márc 19, 2011 /

Sziasztok! Egy nagy áram átvitelű jó hatásfokú PC ventis légtekercsen dolgozom.. Ez a tekercs 0,1x12 szálból van sodorva mivel tekertem.. Ezzel képes vagyok 10Watt energia átvitelére is szükség esetén..
(#) merlingerin válasza patexati hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Ez gyönyörű! Komolyan le a kalappal...
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szia! Ezt a saját készítésű Litze huzalt ajánlom mindenkinek igaz kell némi idő a huzal elkészítéséhez de könnyű vele dolgozni és szép is lesz.. Ez azért is jó mert ha valaki nem tud megfelelő huzalt szerezni az kiselejtezett nem használt kis trafókban a primér tekercsből a kívánt vastagságút elő tudja állítani (hosszan kifeszíteni és fúrógéppel összetekerni)..Ragasztó,lakk is jobban megfogja,kevesebb lesz a veszteség,stb. A lényeg a végeit jól le kell forrasztani ,hogy minden szál forradjon össze és ügyelni kell gyártáskor ne szakadjon el.. Valóban szép nekem is tetszik nem gondoltam,hogy ilyen jó lesz különösebb figyelem ráfordítása nélkül is (15 perc alatt megtekertem ezt a tekercset + fél óra a huzalkészítés.
(#) Coolbass hozzászólása Márc 21, 2011 /

Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? Ennek a Propeller Clock-nak kéne az összes nyák rajza Sprint Layoutban vagy hasonló tervezőprogramban. Van akinek megvan?
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda válasza Coolbass hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Nincs.
(#) Hp41C válasza Coolbass hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Aki keres, az talál...
(#) t0bi válasza patexati hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

kly, janocsi, patexati, nagyon nagyokat alkottok, lehet követni titeket!
Egyelőre próbálkozom a galvanikus kapcsolattal, de előtte még egy kicsit élvezkedem a saját HDD motor meghajtóval.
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia Kly!
Sikerült összeállítanom azt a HDD vezérlésű áramkört, amit már majdnem el is felejtettem. Most, hogy ismét szóba került a ”HDD motor vezérlés” topikban a TDA5144-es meghajtó, nem hanyagoltam tovább, furatszerelt alkatrészekkel megépítve már be is üzemeltem. Nagyon szépen pörög abban az alaplapban, amit Tőled kaptam. Most a Wireless beüzemelése fog következni, és egy SMD f886-os propellerrel ki is próbálom. Néhány felvételben erről.
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Tyűha! Ez már valami! A vezérléshez van technikai anyagod amit megosztasz? Előre is köszi!
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Üdv!
Kissé off, de talán hasznos felvetés. Mekkora létjogosultsága van egy mikrovezérlő + diszkrét elemekkel felépített HDD motor vezérlőnek?! Kérdezem ezt amiatt, hogy a gyári célvezérlők nehezen beszerezhetőek, és/vagy drágák. Mennyire könnyen használható a HDD motor a rotor rögzítésére, illetve az esetleges energiaátviteli tekercsek rögzítésére?!
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia

Ez nagyon szép lett, gratula. Már nagyon várom a végeredményt

Közben én sem tétlenkedtem ám beleraktam a PIC et is így már lehet vele a sebességet szabályozni és ki be kapcsolni az órát.
Tulajdonképpen kész van az órám , kentem rá egy kis fényes lakkot is....

pár kép

Még annyit ,hogy ha beüzemeled a wireless powert és elkezd induláskor cincogni a HDD motor és nehezen indul az azért van mert a mocira vezető kábelek összeszedik a nagyfekit és meghülyítik az elektronikát, ha árnyékolt kábellel vezeted akkor megszűnik a hiba.

(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia

HDD motor drivert (BLDC-t) szerintem csak dsPIC el lehet csinálni legalábbis én csak ahhoz láttam példaprogramot azok meg elég drágák , Olcsóbb egy céláramkör.

Bár lehet hogy tévedek
(#) zolee1209 válasza kly hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Anno, mikor elkezdtem csinálni a HDD órámat, azzal kínlódtam, hogy olyan vinyót találjak, amire ráadom a tápot, és szüntelenül forgatja a lemezt... Egy külföldi oldalon láttam motorvezérlő IC-t, ha minden igaz, ugyanaz, amit Te is árulsz most. Ezt a típust én nem találtam meg magyar alkatrész boltokban, külfödi forrásban nem is gondolkodtam...

Szerintem nem szükséges dsPIC, 8 bites AVR-re láttam appnote-ot...

Mondjuk a jelenlegi AVR árak mellett nem biztos, hogy olcsóbbra ki lehet hozni...
(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Igen igazad van a kínai RC ESC-kben is valami ki AVR van.
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia Vicsys!
Ami készült, az egy gyári vezérlő alkalmazásával, TDA5144-el dolgozik. Felrakom az ajánlott kapcsolási rajzot, a sebtiben készült nyáktervet, (SPLay-5.0), és egy gif képet is a beültetésröl. (Egy szépséghibája van a nyáktervnek, a fólia oldalon vannak a furatszerelt alaktrészek is beültetve, /itt csak így fért el az alaplapban/, ha valakinek volna kedve, át is tervezhetné majd.)
(#) t0bi válasza kly hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Bíztató próbálkozásaim vannak 887-essel. Csak 6db ellenállás és 6 db FET kell hozzá. A progit könnyű megírni, csak annak a lépcsős ábrának megfelelő jeleket kell a portra rakni. Jelenleg szép, simán megy a motor, most a felgyorsuláson gondolkozom, de azt hiszem, a HDD topikban kéne folytatni. Felteszem majd a forrást, hátha tudtok egy jó megoldást.

P1010171.JPG

(#) kly válasza t0bi hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Annál azért egy kicsit bonyibb a dolog mint ahogy az a jelalak mutatja. tudni kell a rotor pontos pozícióját a gyorsításhoz. ki is lehet számoltatni de akkor a csillagponton kell ADC vel nézni feszkót ....elég bonyi

pontos vezérlés nélkül kb 1000PRM felett ki fog esni a szinkronból és csak rángatózni fog, ezt az utat már végigjártam
(#) t0bi válasza kly hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Igen, ezt gondoltam, bár 1000-ig még nem jutottam el :no: Csak azért próbálkozom így, mert legalább megértem a lelkivilágát, aztán jöhet a BEMF. Csináltál már ilyen szinkronizálást?
(#) kly válasza t0bi hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Nem csináltam csak a microchip BLDC példaprogramját néztem meg, az volt a dsPIC re írva. de is csak senzoros volt
(#) mps válasza kly hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Hali! Nem tudom jó e valamire, de egyszer ezt találtam.
(#) c27 hozzászólása Márc 26, 2011 /

Sziasztok.
Van egy olyan kérdésem hogy a videofej ferritmagos trafóját hogy érdemes bekötni? Base_04_24.HEX fájl van most betöltve a bázisba és jelenleg sorba van a pimer és szekunder tekercs is. (2-2 tekercses)
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia! Javasolnám,hogy próbáld ki a rezgőkörös megoldást (olvass vissza kicsit) nekem nagyon jó eredményeim voltak a videófejes átvitelnél is és csak egy tekercset kötöttem be! Persze a kitöltést jól vissza kell venni.. Az egyenirányításnak 1 darab Schottky dióda kell a híd nem jó! Azt is el kell találni hogy jó! A tekercseket próbálni kell,hogy a jobb..
(#) Prome válasza patexati hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Úgy érted az összes Grace hidas tervrajz hibás?
Tele van vele nemcsak a net, de ez a fórum is...
(#) patexati válasza Prome hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia! Ki merem jelenteni,hogy igen ha egy sima egyfetes PWM-es bázis hajtja meg!! Működik de a hatásfokot drasztikusan rontja!! Én nagyon sok tesztet végeztem el erre is véletlenül jöttem rá!!
(#) vicsys válasza Prome hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Helyesen: graetz. Írj inkább dióda hidat. :yes:
Értelem szerűen az egy fetes meghajtáshoz felesleges a híd.
(#) patexati válasza Prome hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Kell egy kb 10nF kondi is a primér tekercsre mi rezgőkört csinál belőle így sokkal jobb lesz a hatásfok és a zenerhez igazított kondi feltétlenül LOW ESR fajta legyen !! Kitöltéseket a tápfesz és a tekercsek függvényében módosítani kell! Kondiból 220µF a a minimum nagyobb lehet de az 1000uf sok hacsak nem súlynak kell felesleges! Lehet még tuningolni litze huzalos tekercsel más menetszámokkal de ez felesleges egy sima vagy akár a 886 óránál is mivel lazán elbírja.. Ezek a változtatások más sokkal több ledes órához kellenek már.. Az alap változtatásokat mindenképp érdemes végrehajtani így nem fog a fet "rezsó" lenni..
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Helló.
Akkor ha jól értettem a lényege az hogy egy kb 10nF kondit kellene párhuzamosan kötni a primer körbe. A szekunderen pedig kidobni a hidat és egy sima egyutas schottkyt csinálni? (Nálam igaz már be van téve a híd de akkor kiszedem, szerintem akkor viszont a 2 primer tekercs sorba kötve talán nem is baj annyira, már nem szedem szét mert olyan jól összeraktam a motoron belül.)
Még egy kérdés: Ha még nincs távirányítóm akkor mit fog csinálni? Sajnos még nem volt időm foglalkozni vele tv távirányító meg egy Saba és egy funai van gondolom azok nem fogják vinni.
Következő: »»   231 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem