Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 53
(#) dokidoki válasza huba hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Szia!
Nem tudom milyen rádiód van, és miért akarod beleépíteni. Nem tétel a kettő SO aljazat meg egy két dugó. Volt régebben olyan CB amibe benne volt az SWR mérő, annak a lekoppintása jobb, főleg ha bele akarsz nyúlni a rádióba. Tulajdonképp egy RF ferritgyűrű, amin át van vezetve a koax belső ere. Ha van ilyened akkor jobb ha beépíted a rádióba. A linkelt megoldás, CB-re épphogy jó lesz, mert a iránycsatoló megoldása még szemre sem súrolja a ideális megoldást. Kialakítása nem tűnik 50 Ohmosnak.
(#) huba válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Nem a rádióba akarom beépíteni. Csupán sorba kötni vele ideiglenesen, arra az időre, hogy az antenna hosszával variálva minimalizáljam az swr-t. Amúgy Premier cb2010-em van.

Értem, a rádiódat nem ismerem. Ha ideiglenesen akarsz SWR-t mérni és lehetőleg olcsón és pontosan, akkor egy mérőhidat rakj össze. És védve lesz a rádiód is a véletlen ballépéstől hangolás közben. Még nyák sem kell hozzá, csak 6 db 100Ohm 2W 1%, egy mezei 1n4148, analóg vagy digimulti, pár db 100nF kondi, egy poti.
Az swr pontos értéke többnyire úgysem érdekes, inkább az, hogy legkisebb legyen. Ennek a detektálására tökéletes, nagyon pontosan be lehet állítani ill. mérni az antennát. Arra az időre meg beledrótozod a rádióba. Arra kell figyelni a méréshez 1-2Wattnál több nem kell, jelzett alkatrészekkel rövid időre többet is elvisel., De lehet olyan hidat is építeni ami több powert elvisel, de mérés érdekében felesleges, csak ha nem tudod visszavenni a rádiód teljesítményét. Az iránycsatolós mérők becsaphatók, a rádió is közvetlenül megkapja a rossza antennát rajta keresztül...stb.
Keres rá: HA8ET mérőhíd, nem kell túlzásba vinni CB-re csak az elv a lényeg.

Azt hiszem értem. Szóval összevessük A belső műterhelésen és az antennán levő feszültség különbséget, ebből kapunk egy feszültséget, amit a mérések során minimalizálni igyekszünk.
A rádió AM-ben csak 1W-al ad FM-ben 4W-al. Szétnézek az ellenállások terén bár 6 db nem hiszem hogy van itthon.

Igen, a lényeg ennyi.
A hídban lévő ellenállástagokból álló ellenállások eredője legyen 50Ohm, szóval összepakolgathatod több darabból. A lényege annyi, kicsi legyen a belső kapacitása, és a induktivitása, rövid lábakkal légszerelve jó lehet. Elég az AM 1 Watt, még jó lenne egy műterhelés ellenőrizni a épített hidad jóságát. A kimenetén ekkor a detektált feszültség közel 0.0Volt. Bár a műterhelés is összerakható a fentebbi módon.
Elfelejtettem írni: az antennát jobb ha a telepítési helyén állítod be, és lehetőleg a mérést is ott az antenna talppontjában kell végezni. Kizár pár hibalehetőséget.

Elég nagy az ellenállásaim szórása. Ilyen nagy teljesítményben. Ne rakjam össze smd ellenállásokból? 1W-al így is működnie kéne. És legalább szimmetrikus lesz a hidam, mert ugye az a lelke egy mérőhídnak. Továbbá azon morfondíroztam mi van a rádió kimenete nem pont 50 ohm. Abban ez esetben én hiába kalibrálom az antennát 50-re ha nem is ott van a tökéletes csatolás. Ezt kizárná az swr mérő. Vagy nem?

Persze, összerakható bármiből. Nagy eltérés nem lehet, szerintem, legfeljebb akkor ha beletekergettek. A kimenőszűrő és társai is meghatározzák. Az alkalmazott levezető koax kábelek miatt érdemes tartani az 50 Ohmot, 45-55 Ohm, semmi hibát nem jelent a gyakorlatban. Lényeg annyi, hogy az antenna illeszkedjen a koaxhoz, meglegyen a rezonanciája a kívánt frekvencián és ne legyen reaktancia, vagyis valós 50 Ohmot képviseljen. Rádiót ellenőrizheted, újraszámolod/méred a kimenőszűrőt és a végfokozat hangolását ... Vagy finom hangolással ellenőrzöd, hogy a maximumra van e hangolva. Alapból nem szokott sok piszkálási lehetőség maradni egy CB-rádió végfokában.
Bár olyan megoldásról nem hallottam még, amit most ajánlok. Elméletileg megkereshető az az impedancia amin a végfokozat leadja a maximum teljesítményét, pld ohmikusan hangolható műterheléssel + teljesítmény méréssel. No de ezt nem így szokták csinálni. A koax értéke adott, ahhoz kell menni...
(#) gkari válasza huba hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

A gyári készülékek kimenete elég pontosan 50ohm. A műterhelést is erre az impedanciára kell elkészíteni, szerintem jobb, ha nem SMD, mert ennek geometriailag (is) szimmetrikusnak kell lennie, akár 1-5% (ohm) pontosság árán is.

Értem. A rádióba nem volt tekergetve. Szétszedtem lcd világítás miatt és mindenen a gyári lakk volt. 52,1 49,8 meg 47ohm lett az ellenállás párjaimon. Elég szép szórás. Meg még egy apró hibára rátaláltam. A csatlakozó anyám 75ohmos(fehér a bele) és nem 50.
(#) huba válasza gkari hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

A smd kivitelt Innen gondoltam. Biztosan geometrialiag is szimmetrikusabb lenne mint 3W-os ellenállásokkal.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Feb 27, 2011 /

Ha valakit esetleg érdekel, megújult az Olasz multifunkciós műszer oldala.
Most már elérhető a komplett egyszerűsödött kapcsolási rajz. Kapott plusszba egy mikrovezérlőt USB csatolóval. Így az újabb számítógépekkel is összeköthető.
(#) december13 hozzászólása Márc 16, 2011 /

Szervusztok !

Számomra nagy fába vágtam a fejszémet. Már rég elkészítettem , valamikor még a 90-es évek elején egy wobbler display illetve egy wobbuláló generátor panelját a Rádiótechnika 1989 februári, illetve 1990 márciusi száma alapján. Krajner István okl villamosmérnök tollából származnak a cikkek. Az utóbb említett cikkben közöl egy blokkdiagramot melyen jól látszik, hogy egy harmadik része is van ennek a rendszernek, nevezetesen egy rádiófrekvenciás generátor pl 0-30Mhz tartománnyal. Ennek a kapcsolási rajzát viszont nem tudom, hogy melyik számban közölték le, vagy , hogy egyáltalán leközölték-e vagy esetleg az már meg sem jelent.
Illetve milyen kapcsolással lehetne ezt a részt egyszerűen helyettesíteni?
Ennek valami feszültséggel vezérelt oszcillátornak kell lennie, mert ennek a vezérlésére állítja elő a wobbuláló generátor a fűrészfeszültséget.
Várom a hozzászólásokat esetleg olyan embertől aki megépítette ezt a komplett műszert. Köszönöm !
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 25, 2011 /

Sziasztok!
Ismeritek ezt a műszert? Nagyon megtetszett a nagy tudása és a viszonylag egyszerű felépítése miatt. Kár hogy sehol nem találni róla kapcsolási rajzot.
Most próbálom kitolni a már bevált VNA-m méréshatárát 800-900MHz-ig, de az ehhez képest egy alkatrésztemető lesz.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Kapcsolási rajz az nincs, de a blokksémából csak ki lehet valamit silabizálni
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Abból is, meg találtam egy jó minőségű fényképet a nyákról. Annak idején az Olasz VNA-t is egy nyák fényképről "fejtettem vissza".
(#) Kera_Will válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

A kittel együtt kapod a bővebb doksiját .
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Nagyon specifikus. Körbenéztem a net "szélesebb világában", de nem találtam semmit.
(#) Novak hozzászólása Ápr 19, 2011 /

Sziasztok,
végre sikerült beszereznem jó pár darab LMX2322-es IC-t, így meg tudtam építeni a régóta kiszemelt frekvenciamérőt. A kapcsolási rajz és a leírás ezen a linken elérhető.
Csak ajánlani tudom, első bekapcsolásra hibátlanul működött. Kétféle verzió is beégethető a PICbe, egyikkel 1 GHz-ig, a másikkal 2.5 GHz-is lehet mérni.
Holnap ha lesz egy kis időm, és van rá érdeklődő, akkor töltök fel róla képeket.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Ezt a típust nem is láttam. Két "bajom" van az eszközzel. Az egyik hogy nem találtam hozzá kijelzőt egyelőre... a másik hogy smd. Ettől függetlenül szép eszköz.

Én ezt építettem meg, ez is kiváló, talán egyszerűbb szerezni hozzá cuccokat. Kvarc cserével 64 es osztót elé téve 100 as osztással is működött.Bővebben: Link

Ennek meg a közös anódos szoftvere szerintem hibás. Sokáig kerülgettet az agyvérzés. A katódos tuti jó, de akkoriban nem volt olyan kijelzőm.

Érdekel egyébként a te verziód, de lehet hogy átrajzolnám a panelt, mert van egy rakat másféle kijelzőm.Bővebben: Link

Persze, hogy érdeklődünk!
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Nem szeretnék kötözködni, de ha valóban mérni szeretnél, akkor ezeken a frekiken 8 digites kijelző kellene, persze a hozzávaló időalappal. Persze, ha csak kijelezni szeretnéd a frekvenciát, akkor ez is jó.
Ui: Most látom, hogy ez csak egy digitális skála, arra jó.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Nekem csak arra kell, hogy ha vevőt építek akkor a VCO-t be tudjam állítani a kívánt tartományra, illetve egyéb kisebb áramkörök behangolására használom majd. Igazából a 100 kHz-es felbontás is bőven elég lenne arra amire nekem kell, de így 1 kHz-es felbontással meg aztán egy szavam nem lehet.

Szendi: Kijelzőt miért nem találtál? Én a helyi boltban vettem 3 darab 2 digites, közös anódos hétszegmenses kijelzőt. Nem kell ide semmi extra!
A panelt újra terveztem, mert a PIC is SMD lett nálam, illetve az LMX2322 az CSP16 tokozású (nem semmi mutatvány azt beforrasztani).

A panel áttervezéssel már érthető a dolog. Az eredetileg publikált kijelzőt egyik nagy beszállítómnál sem találtam. Gondolva öreg koromra, nézek nagyméretű anódos kijelzőt, aminek egy vonalban vannak a kivezetései. Radikálisan egyszerűbb lenne a nyák.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Szia Novak! Elkérhetném a nyák doksiját a verziódnak? Agyalok a kijelző kiváltáson. Üdv Joe
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Na hoztam magammal képeket a frekvenciamérőről. Nézzétek el a nyák minőségét, eléggé összetákolt lett a végére. Az LMX2322-es beforrasztásával kicsit megszenvedtem, de végül sikerült (nem a szokásos TSSOP tokozású, hanem CSP, nincsenek lábai).
Az áramkör igazából egy prototípus egyelőre, ha lesz időm, akkor igényesebben is megépítem, bedobozolom.
Nemsokára feltöltöm a NYÁKtervet is.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Jól néz ki a cucc
(#) Farkas D. György válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Üdv Topiklakók!
Valaki nem jutott közelebb az IC forrásához? (Beszerezhetőségéhez?) Leginkább a hagyományos kezelhető lábformátumuakhoz. Ez a lábnélküli "CSP" "Isten ments'!" kategória!
F.D.Gy.
(#) szendi001 válasza Farkas D. György hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Szia! Én csak Ebayen találtam cps fajtát. Valószínű ezt hőlégfúvóval érdemes forrasztani kenhető masszával. Üdv joe
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello, én a TDFN tokot hanyatt forrasztom, talán ennél is lehet igy.
(#) szendi001 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Készülnek a vastaghibridek

Nem lenne esetleg értelme úgymond IC átalakító nyákot csinálni?
Következő: »»   6 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem