Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   37 / 313
(#) milanw hozzászólása Ápr 3, 2011 /

Sziasztok! Tudna valaki segiteni nekem, van egy meghibásodott Samsung syncmaster 720n monitorom ami bekapcsolás után kikapcsol. Pár másodpercig villog a képernyő és elfeketül vagyis nincs kép. Nem tudom mi a hibája. Előre is kösz.
(#) pipi válasza milanw hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /

Szia!
Elfelejtetted írni miben kell a segítség, meg kell javítani, vagy a javításban segíteni? képet nem tettél, szét nem szedted...
Egy hozzászólással előtted ott van hol kell kezdeni
(#) milanw hozzászólása Ápr 3, 2011 /

Először is megszeretném tudni hogy mi a pontos hiba, nem szettem szét mert nem értek az ilyen dolgokhoz, csak érdeklődök hogy érdemes-e a javitás vagy nem. Szerintem nem lehet olyan nagy probléma mert kép van de, amikor bekapcsolod a monitor utána olyan 5 másodperc után elkezd villogni a képernyő és elfeketül. Szeretem volna egy hozzáértő ember véleményét is kikérni.
(#) csavarga válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Neoxeon 700N

Az adatlap szerint A proview cégtől származik. Már kicseréltem egy kazal 470mikrós, meg egy 220 mikrós kondit, de bakapcsolás után 3-5 mp ig van kép, aztán elmegy. És jól hallhatóan (szerintem, bár az asszony nem hallja) sziszeg. Talán a nagyfesztrafó?? Első állapot szerint szintén kapcsolgatni kellett, ill. futott az alsó képfél balról jobbra. Most se százegyes a látvány, mert vibrálós-csíkos, fakó. LÁttam már ilyet régi monitornál, gondolom az öregedés jele.

Előre is kösz a segítséget!
(#) kadarist válasza csavarga hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Ha jól sejtem, akkor nekem is ilyesféle belsejű monitorom van, és nálam is hasonló fénygondok voltak. A háttérvilágítás fénycsöveinek öregedése miatt kevesebb áram folyik át rajtuk és ezért a vezérlő lekapcsolja az invertert. Csinálj egy-két képet az inverterpanelról és megmutatom, hogy én hogyan javítottam ezt a hibát.
(#) laszlo987 válasza csavarga hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Próbáld a táp körében meg ahol látod az összes forrasztás átforasztani, olvasz bele új cint. Lehet megrepedtek, csak nem látod még.
(#) Hercooles hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!

Egy ismerős TFT-jén elment a kép, azelőtt eltorzulva mutogatta, mára már nincs kép egyáltalán.
A belső tápban a 12 Voltos tüskéken terhelés nélkül megvan a 12 Volt, azonban izzóval terhelve 9 Volt-ra esik le. Lehet itt van a hiba valahol?
Már kicserélte az összes 25 Voltos kondit vadi újra, egyedül a 400 Voltost nem cserélte le.

Szerintetek?
(#) bbalazs_ válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Igen, itt lehet problema, de nem mindegy, milyen izzoval terhelte.
Meglepo, de nem minden hiba orvosolhato pufferkondik cserejevel.
A hiba leirasa elegge leegyszerusitett volt, annal azert kisse bovebben kellene. Pl. volt-e hattervilagitas, amikor torzult a kep,stb.
(#) Hercooles válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Volt háttérvilágítás, a kép mintha kisebb felbontásban lett volna szétesve és mozgott egyik irányból a másikba.
Pihentették egy kicsit, aztán jó lett 2 napig. Azóta nincs kép, hiába világít a zöld led, nagyon ritkán ki-be kapcsolásnál fel-fel villant az eltorzult háttér.
12 Voltos izzóval, vagy mivel kéne?
(#) zolika60 válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Idézet:
„12 Voltos izzóval, vagy mivel kéne?”

Azért, hogy hány W-os nem teljesen mindegy.
(#) Hercooles válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

21 Wattos, köszi
(#) kadarist válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Az gyakorlatilag rövidzárat jelent a tápnak.
(#) Hercooles válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Értem. Mivel terhelhetem akkor?

Az említett képjelenség mi másra utalhat, javítható kategóriába tartozik még ésszerű áron?

Köszi
(#) kadarist válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Egy 5W-os izzóval már terhelhetnéd.
(#) milanw válasza pipi hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Először is megszeretném tudni hogy mi a pontos hiba, nem szettem szét mert nem értek az ilyen dolgokhoz, csak érdeklődök hogy érdemes-e a javitás vagy nem. Szerintem nem lehet olyan nagy probléma mert kép van de, amikor bekapcsolod a monitor utána olyan 5 másodperc után elkezd villogni a képernyő és elfeketül. Szeretem volna egy hozzáértő ember véleményét is kikérni.
(#) pipi válasza milanw hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szóról szóra ugyanezt írod pár sorral feljebb, mi az új információ tartalma?
Persze érdemes javítani, ha meg mégsem akkor tévedtem bocs.
Szétszedés nélkül senki nem mondja meg érdemes-e javítani, pláne nem hogy mi a "pontos" hiba. Fénycső, trafó, púpos kondi stb, bármi lehet, egyik olcsóbb, másik drágább...
(#) paulhardcastle hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Sziasztok!

Sok más sorstársamhoz hasonlóan én is kérném segítségeteket egy LCD monitor ügyében (külső 12V-os tápos 15 colos LG; 563LE, kb. 10 éves)
A végigolvasott rengeteg hozzászólás és tanács alapján inverter hibára gyanakszom jómagam is: egy-egy bevillanás utána nincs kép, LED zölden világít. Néha kábel ki és bedugdosás, pihentetés után megy fél óráig is, jó a fényerő, szép a kép.
Az inverteren csak(?) két elkót találtam, nincs égett alkatrész (lásd kép).
Lehetséges lenne, hogy ezek kiszáradása okozza a problémát? Cserét javasoltok?
Előre is köszi.

DSC08214.JPG

(#) bbalazs_ válasza paulhardcastle hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Ennyi idos korban mar a cso is elorgedhetett.
Probald meg a tapfeszt kisse feljebb srofolni, mondjuk elmehetsz egeszen 15V-ig.
(#) paulhardcastle válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

köszi a gyors választ, nem is reméltem ilyen hamar
Akkor a kondik cseréje nem érdekes ilyen esetben?
(#) paulhardcastle válasza paulhardcastle hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Amúgy 4200 órát futott a monitor az OSD szerint. Ez sok? Ez a bekapcsolt állapotot jelenti (úgy értve, áram alatt van a készülék) vagy az aktív működést?
(#) Hercooles válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

5 Wattos izzóval terhelve 11V a feszültség a 12 Voltos ágon.

Gondolom ez még belefér a szórásba. Mi okozhatja a fentebb említett jelenséget még?

Köszönöm
(#) csavarga válasza laszlo987 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Itt van a fotó a tápról.
A 2-es képen a jobb alsó sarokban a kondikat lecseréltem, azok már újak, legalább a kép futása megállt. Nekem még gyanús ugyanezen a képen szereplő jobb felső sarokban lévő tekrecs is CE1.
(#) bbalazs_ válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Nem fer bele.
Egy hattervuilagitas kb 25W koruli erteku egy 15-osnel.
De azert jo lenne, ha nem csak az egesz szamok kerulnenek napirendre. A multimeter legalabb ket tizedesig mer. Szoval nem mindegy, hogy 11.01 vagy 11.98. Mert ez utobbi rendben van...
Kellene egy enyhe terheles, mondjuk ez a kis izzo meg egy nagyobb, 20W koruli halogen korte. Akkor mennyire esik le.
A kapcsuzemu tap nem trafo, ennek a tervezesi aramhatarig tartani kell a feszultseget. Az 5V-os ag engem jobban izgat, mert a logika nem 12V-ot szokott fogyasztani.
Azt is le tudnad merni uresen es terheles alatt?
(#) Hercooles válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Szia!

12V:

0W: 12.02V
5W izzó: 11.05V
10W izzó: 10.33V
25W halogén: 9.55V

5V:

0W: 5.02V
5W izzó: 4.90V
10W izzó: 4.80V
25W halogén: 4.72V
(#) bbalazs_ válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Najdnem egeszen biztos, hogy a tap a hibas. Vagy legalabbis az IS hibas. Egy kapcsolouzemunek nem igy kellene ejtenie a feszultseget.
(#) Hercooles válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 9, 2011 / 1

Mi egyebet tehetek még az ügyben a kondi cserén túl? A 400-as kondi kiszáradása okozhat ilyen jelenséget?
(#) miami123 hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Üdv mindenkinek.

Egy másik topicba már írtam de úgy látom ez pörgősebb.

Segítség kellene. Van egy Fujitsu-Siemens Scaleoview L19-1W típusú monitorom. A baj az, hogy kattog a táp.
Az invertert lekötöttem, 12 volt rendben, de az 5 volt helyett csak 4-4,3 volt van.
Állítólag már volt "szervizben", egy pár kondit elég csúnyán cseréltek is és szerintem nem is a jó értéküeket rakták bele. Sokat segítene ha valaki tudná, hogy milyen kondik kellenek bele és mi a helyük a panelon. Más ötlet és tanács is jöhetne, hogy mi lehet még a hiba vagy mit cseréljek. A monitor külső tápról és lámpafénynél nézve működik.
Előre is köszi a segítséget.
(#) bbb hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok!

Ha egy (LCD) monitoron vízszintes fekete csíkok futnak véletlenszerűen, teljesen függetlenül attól, hogy melege van-e, rajta van-e a burkolat, megy-e már egy ideje, s néha meg teljesen normálisan működik, akkor mire érdemes gyanakodni? A vezérlőpanelen nem éreztem különösebben melegedő alkatrészt (egy procinak kinéző volt csak melegebb valamivel a többinél, arra raktam bordát és hűtöttem, akkor se változott a helyzet), látszólag minden alkatrész a helyén van és a kondik is épnek néznek ki. (Egy SMD kondi nem volt a helyén, kicsit vacaknak nézett ki az érintkezése, de újraforrasztottam és mindössze annyit változtatott a helyzeten, hogy az addig a képen lévő függőleges zöld csík - hiba - eltűnt! )
Az invertert kipróbáltam másik fénycsövekkel, vibrálást nem láttam a fényükben, s a saját fénycsövei fényében se láttam vibrálást.
Próbáltam a tápegységet is megnézni (eredetileg úgy kaptam meg, hogy nem működött az egész, s csak két kondit kellett a tápban cserélni, hogy - idáig - jól működjön), abban minden rendben van.

Szóval a kérdésem, hogy merre lenne érdemes keresgélni?
(#) bbalazs_ válasza bbb hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

A zold csik eltunese fuggetlen ezektol, az lehetett,hogy mivel megbolygattad, mechanikailag az erintkezes helyrejohetett.

En valami kontakthibara gyanakszom. De kicsit bovebben is leirhatnad a hibat. Milyen gyakran jelentkezik, ha elojon akkor ott is marad sokaig vagy veletlenszeruen elojon, parat villan aztan jo idore eltunik, kikapcsolas segit-e, valtas segit-e, menuvel mi a helyzet, akkor is csinalja-e ha nincs rajta jel, masik geppel, masik kartyaval, ha van masik bemenete azzal, felbontastol valtozik-e? Ha ott van a fekete, az konzekvensen javul-e valamire, utogetes,kabelmozgatas, felbontasvaltas, stb.

Kicsit kiserletezz, legyel kreativ.

Szemely szerint egyebkent kontakthibara gyanaxom igy elso hallasra, megpedig a kabelben vagy a csatlakozokban.
(#) bbb válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Másik gépről, gép nélkül, bárhogy előjön a hiba. Teljesen véletlenszerűen! Csak DSUB bemenet van rajta, másik kábellel és önmagában járatva is próbáltam, akkor is jelentkezik. Kikapcsolástól, felbontásváltástól nem változik a helyzet semmit.
Látszólag teljesen független mindentől a csíkozódása, amit kb. úgy képzelj el, mintha vibrálna, vagyis nem rossz pixeleket rajzol ki, hanem hullámokban végigszalad rajta, mintha akkor azokban a sávokban nem világítana, de a háttérvilágítás fénye teljesen egyenletes.
A gyakoriság is teljesen változó. Van, hogy egy órát megy gond nélkül, utána meg akár hetekig egy percet se megy jól, végig csak a csíkok vibrálnak.
Van, mikor épphogy egy-egy csík fut fel-, s le a képernyőn, van hogy egész tömegnyi, aztán ismét beáll valami rendféle...

Rendszert még nem sikerült felfedeznem benne.
Következő: »»   37 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem