Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Tudna valaki segiteni nekem, van egy meghibásodott Samsung syncmaster 720n monitorom ami bekapcsolás után kikapcsol. Pár másodpercig villog a képernyő és elfeketül vagyis nincs kép. Nem tudom mi a hibája. Előre is kösz.
Szia!
Elfelejtetted írni miben kell a segítség, meg kell javítani, vagy a javításban segíteni? képet nem tettél, szét nem szedted... Egy hozzászólással előtted ott van hol kell kezdeni ![]()
Először is megszeretném tudni hogy mi a pontos hiba, nem szettem szét mert nem értek az ilyen dolgokhoz, csak érdeklődök hogy érdemes-e a javitás vagy nem. Szerintem nem lehet olyan nagy probléma mert kép van de, amikor bekapcsolod a monitor utána olyan 5 másodperc után elkezd villogni a képernyő és elfeketül. Szeretem volna egy hozzáértő ember véleményét is kikérni.
Neoxeon 700N
Az adatlap szerint A proview cégtől származik. Már kicseréltem egy kazal 470mikrós, meg egy 220 mikrós kondit, de bakapcsolás után 3-5 mp ig van kép, aztán elmegy. És jól hallhatóan (szerintem, bár az asszony nem hallja) sziszeg. Talán a nagyfesztrafó?? Első állapot szerint szintén kapcsolgatni kellett, ill. futott az alsó képfél balról jobbra. Most se százegyes a látvány, mert vibrálós-csíkos, fakó. LÁttam már ilyet régi monitornál, gondolom az öregedés jele. Előre is kösz a segítséget!
Ha jól sejtem, akkor nekem is ilyesféle belsejű monitorom van, és nálam is hasonló fénygondok voltak. A háttérvilágítás fénycsöveinek öregedése miatt kevesebb áram folyik át rajtuk és ezért a vezérlő lekapcsolja az invertert. Csinálj egy-két képet az inverterpanelról és megmutatom, hogy én hogyan javítottam ezt a hibát.
Próbáld a táp körében meg ahol látod az összes forrasztás átforasztani, olvasz bele új cint. Lehet megrepedtek, csak nem látod még.
Sziasztok!
Egy ismerős TFT-jén elment a kép, azelőtt eltorzulva mutogatta, mára már nincs kép egyáltalán. A belső tápban a 12 Voltos tüskéken terhelés nélkül megvan a 12 Volt, azonban izzóval terhelve 9 Volt-ra esik le. Lehet itt van a hiba valahol? Már kicserélte az összes 25 Voltos kondit vadi újra, egyedül a 400 Voltost nem cserélte le. Szerintetek?
Igen, itt lehet problema, de nem mindegy, milyen izzoval terhelte.
Meglepo, de nem minden hiba orvosolhato pufferkondik cserejevel. A hiba leirasa elegge leegyszerusitett volt, annal azert kisse bovebben kellene. Pl. volt-e hattervilagitas, amikor torzult a kep,stb.
Volt háttérvilágítás, a kép mintha kisebb felbontásban lett volna szétesve és mozgott egyik irányból a másikba.
Pihentették egy kicsit, aztán jó lett 2 napig. Azóta nincs kép, hiába világít a zöld led, nagyon ritkán ki-be kapcsolásnál fel-fel villant az eltorzult háttér. 12 Voltos izzóval, vagy mivel kéne? Idézet: „12 Voltos izzóval, vagy mivel kéne?” Azért, hogy hány W-os nem teljesen mindegy.
Az gyakorlatilag rövidzárat jelent a tápnak.
Értem. Mivel terhelhetem akkor?
Az említett képjelenség mi másra utalhat, javítható kategóriába tartozik még ésszerű áron? Köszi
Először is megszeretném tudni hogy mi a pontos hiba, nem szettem szét mert nem értek az ilyen dolgokhoz, csak érdeklődök hogy érdemes-e a javitás vagy nem. Szerintem nem lehet olyan nagy probléma mert kép van de, amikor bekapcsolod a monitor utána olyan 5 másodperc után elkezd villogni a képernyő és elfeketül. Szeretem volna egy hozzáértő ember véleményét is kikérni.
Szóról szóra ugyanezt írod pár sorral feljebb, mi az új információ tartalma?
Persze érdemes javítani, ha meg mégsem akkor tévedtem ![]() Szétszedés nélkül senki nem mondja meg érdemes-e javítani, pláne nem hogy mi a "pontos" hiba. Fénycső, trafó, púpos kondi stb, bármi lehet, egyik olcsóbb, másik drágább...
Sziasztok!
Sok más sorstársamhoz hasonlóan én is kérném segítségeteket egy LCD monitor ügyében (külső 12V-os tápos 15 colos LG; 563LE, kb. 10 éves) ![]() A végigolvasott rengeteg hozzászólás és tanács alapján inverter hibára gyanakszom jómagam is: egy-egy bevillanás utána nincs kép, LED zölden világít. Néha kábel ki és bedugdosás, pihentetés után megy fél óráig is, jó a fényerő, szép a kép. Az inverteren csak(?) két elkót találtam, nincs égett alkatrész (lásd kép). Lehetséges lenne, hogy ezek kiszáradása okozza a problémát? Cserét javasoltok? Előre is köszi.
Ennyi idos korban mar a cso is elorgedhetett.
Probald meg a tapfeszt kisse feljebb srofolni, mondjuk elmehetsz egeszen 15V-ig.
köszi a gyors választ, nem is reméltem ilyen hamar
![]() Akkor a kondik cseréje nem érdekes ilyen esetben?
Amúgy 4200 órát futott a monitor az OSD szerint. Ez sok? Ez a bekapcsolt állapotot jelenti (úgy értve, áram alatt van a készülék) vagy az aktív működést?
5 Wattos izzóval terhelve 11V a feszültség a 12 Voltos ágon.
Gondolom ez még belefér a szórásba. Mi okozhatja a fentebb említett jelenséget még? Köszönöm
Itt van a fotó a tápról.
A 2-es képen a jobb alsó sarokban a kondikat lecseréltem, azok már újak, legalább a kép futása megállt. Nekem még gyanús ugyanezen a képen szereplő jobb felső sarokban lévő tekrecs is CE1.
Nem fer bele.
Egy hattervuilagitas kb 25W koruli erteku egy 15-osnel. De azert jo lenne, ha nem csak az egesz szamok kerulnenek napirendre. A multimeter legalabb ket tizedesig mer. Szoval nem mindegy, hogy 11.01 vagy 11.98. Mert ez utobbi rendben van... Kellene egy enyhe terheles, mondjuk ez a kis izzo meg egy nagyobb, 20W koruli halogen korte. Akkor mennyire esik le. A kapcsuzemu tap nem trafo, ennek a tervezesi aramhatarig tartani kell a feszultseget. Az 5V-os ag engem jobban izgat, mert a logika nem 12V-ot szokott fogyasztani. Azt is le tudnad merni uresen es terheles alatt?
Szia!
12V: 0W: 12.02V 5W izzó: 11.05V 10W izzó: 10.33V 25W halogén: 9.55V 5V: 0W: 5.02V 5W izzó: 4.90V 10W izzó: 4.80V 25W halogén: 4.72V
Najdnem egeszen biztos, hogy a tap a hibas. Vagy legalabbis az IS hibas. Egy kapcsolouzemunek nem igy kellene ejtenie a feszultseget.
Mi egyebet tehetek még az ügyben a kondi cserén túl? A 400-as kondi kiszáradása okozhat ilyen jelenséget?
Üdv mindenkinek.
Egy másik topicba már írtam de úgy látom ez pörgősebb. Segítség kellene. Van egy Fujitsu-Siemens Scaleoview L19-1W típusú monitorom. A baj az, hogy kattog a táp. Az invertert lekötöttem, 12 volt rendben, de az 5 volt helyett csak 4-4,3 volt van. Állítólag már volt "szervizben", egy pár kondit elég csúnyán cseréltek is és szerintem nem is a jó értéküeket rakták bele. Sokat segítene ha valaki tudná, hogy milyen kondik kellenek bele és mi a helyük a panelon. Más ötlet és tanács is jöhetne, hogy mi lehet még a hiba vagy mit cseréljek. A monitor külső tápról és lámpafénynél nézve működik. Előre is köszi a segítséget.
Sziasztok!
Ha egy (LCD) monitoron vízszintes fekete csíkok futnak véletlenszerűen, teljesen függetlenül attól, hogy melege van-e, rajta van-e a burkolat, megy-e már egy ideje, s néha meg teljesen normálisan működik, akkor mire érdemes gyanakodni? A vezérlőpanelen nem éreztem különösebben melegedő alkatrészt (egy procinak kinéző volt csak melegebb valamivel a többinél, arra raktam bordát és hűtöttem, akkor se változott a helyzet), látszólag minden alkatrész a helyén van és a kondik is épnek néznek ki. (Egy SMD kondi nem volt a helyén, kicsit vacaknak nézett ki az érintkezése, de újraforrasztottam és mindössze annyit változtatott a helyzeten, hogy az addig a képen lévő függőleges zöld csík - hiba - eltűnt! ![]() Az invertert kipróbáltam másik fénycsövekkel, vibrálást nem láttam a fényükben, s a saját fénycsövei fényében se láttam vibrálást. Próbáltam a tápegységet is megnézni (eredetileg úgy kaptam meg, hogy nem működött az egész, s csak két kondit kellett a tápban cserélni, hogy - idáig - jól működjön), abban minden rendben van. Szóval a kérdésem, hogy merre lenne érdemes keresgélni?
A zold csik eltunese fuggetlen ezektol, az lehetett,hogy mivel megbolygattad, mechanikailag az erintkezes helyrejohetett.
En valami kontakthibara gyanakszom. De kicsit bovebben is leirhatnad a hibat. Milyen gyakran jelentkezik, ha elojon akkor ott is marad sokaig vagy veletlenszeruen elojon, parat villan aztan jo idore eltunik, kikapcsolas segit-e, valtas segit-e, menuvel mi a helyzet, akkor is csinalja-e ha nincs rajta jel, masik geppel, masik kartyaval, ha van masik bemenete azzal, felbontastol valtozik-e? Ha ott van a fekete, az konzekvensen javul-e valamire, utogetes,kabelmozgatas, felbontasvaltas, stb. Kicsit kiserletezz, legyel kreativ. Szemely szerint egyebkent kontakthibara gyanaxom igy elso hallasra, megpedig a kabelben vagy a csatlakozokban.
Másik gépről, gép nélkül, bárhogy előjön a hiba. Teljesen véletlenszerűen! Csak DSUB bemenet van rajta, másik kábellel és önmagában járatva is próbáltam, akkor is jelentkezik. Kikapcsolástól, felbontásváltástól nem változik a helyzet semmit.
Látszólag teljesen független mindentől a csíkozódása, amit kb. úgy képzelj el, mintha vibrálna, vagyis nem rossz pixeleket rajzol ki, hanem hullámokban végigszalad rajta, mintha akkor azokban a sávokban nem világítana, de a háttérvilágítás fénye teljesen egyenletes. A gyakoriság is teljesen változó. Van, hogy egy órát megy gond nélkül, utána meg akár hetekig egy percet se megy jól, végig csak a csíkok vibrálnak. Van, mikor épphogy egy-egy csík fut fel-, s le a képernyőn, van hogy egész tömegnyi, aztán ismét beáll valami rendféle... Rendszert még nem sikerült felfedeznem benne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |