Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   30 / 119
(#) didyman válasza leeheel hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Tedd vissza bele a diódákat is.
Viccen kívül. A tirisztor mit művel benne, egyenirányít, vagy védelem része, primer, vagy szekunder oldalon? Ha jól látom, AT-s táp, van visszacsatolás és leállítás (védelem) a szekunder oldal felől, terhelni próbáltad az 5 és 12V-os ágat a tesztelésnél, ugye?
(#) leeheel válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

a tiristor a szekunderben van az Anod a 5v on ,a G a GND , nem terhelessel probaltam .
(#) leeheel válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

viszaraktam mindent , terheltem egy 12v os meg egy 6v os egovel ,egy darabig villog mind az iranyjelzo aztan megall.
(#) mugab válasza leeheel hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Az izzó ne legyen 20W-nál nagyobb, a villogás a 3db indulási próbálkozás, utána letilt.
(#) Inhouse válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Biztos van ilyen, attól, hogy én nem találkoztam ilyenekkel. Főleg nem 5V-ossal...
A szabályzottnál is emelt feszültséggel pörgetik fel, hogy biztosan elinduljon, aztán visszább lehet venni, nem fog megállni sokáig.
Ha egy ventilátor zörög, annak nagy esélye van, hogy nem lesz jó. A por berágódik, kikopik a tengely perselye, hiába kened, újra zörögni fog.

Üdv
Inhouse
(#) KTobi válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Tudom, hogy kell szétszedni, de nem ott volt a gondom. Annyira "kikopott", hogy lejjebb lógott a rotorja. Valószínűleg az a műanyag gyűrű vesztett a vastagságából. Attól zörgött, hogy a védőrácsot verték a lapátjai. Ezen a kenés nem segít. Nem oldalra zörgött. Ha már sikerült felvennie a fordulatot, akkor nem billent annyit, hogy hozzáérjen a rácshoz, hanem a centrifugális tehetetlenség tartotta. Hogy lejjebb engedtem a rácsot, minden zaj nélkül indul. Tudom, hogy nem tartós megoldás, egyelőre ez van.
(#) didyman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Nem, sajnos nem jellemző a magasabb indítófesz, kifejezetten ritka-pár ezokból leálló vagy eldurranó táp után inkább nem bízok ebben, a hővédelem és a ventivezérlés az ugye kizárólag a szekunder köri bordára, vagy valamelyik tekercsre támaszkodik, alacsony terhelésnél a primer köri PFC aktív elemei hamar bajba tudnak kerülni passzív üzemben.
Nem írtam egyértelműen, de én a kenéssel együtt mindig szétkapom és kipucolom a perselyt, tengelyt. Alapvető dolog. Rendszerint két dolog van: Vagy a tengely elkezd megszorulni a többnyire zsírosabb, makacs szennytől, vagy a tengely gyárilag nagyon spórolós kenése megszárad, a száraz tengely rezonanciára hajlamossá válik és ettől zenél (nem a kopottságtól). Nagyon ritkán jön vissza ilyen módon javított ventilátor, táp, ezzel együtt vannak notórikus típusok, melyek valóban kopnak-a gyakori globe, ruilian science, sunon ventik nem ilyenek. Zárójelben jegyzem meg, hogy a maglev is mindenféle reklámanyag ellenére ugyanúgy elkezd zenélni, csak itt a zárt persely miatt nehéz javítani.
(#) Inhouse válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Pl. a Notebook szabályzott ventik is emelt fesszel pörögnek fel...
Ennyire nem ismerem a típusokat, nekem a ventik noname-ek, átlagos gépekből. Itt sokkal jellemzőbb a kopás...
Volt már a kezemben több olyan amin szerepelt a ball bearing felirat, és mégis csúszócsapágyas volt. Elképesztő egyébként látni egy ilyen kis golyós csapágyat!

Üdv
Inhouse
(#) didyman válasza KTobi hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Normálisan van holtjátéka bőven, ha a zéger a helyén van, akkor nem tud lemászni, nem ott lesz a gond. Akkor szokott ilyet művelni, ha a rács fordítva kerül vissza, vagyis a küllői állnak a lapátok felé, vagy megnyomják. Ritkán előfordul, főleg a lapos, 8cm-es csíftek alsó ventiknél, hogy a tengely vízszintes irányban megkopik olyannyira, hogy a tengely jelentős dőléssel fog egyensúlyán kívül megállapodni és ekkor hozzáér. Ha ezeket ki tudod zárni, akkor lesd meg a típus szerinti adatlapot és olyasmit nézz oda, ami a fentiek fényében alkalmas, bármi mással próbál traktálni az eladó. Tápegységben nem játszunk holmi tuningjózsef lassú fordulatú akármivel.
(#) didyman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

A notik nem tápok, kicsik, könnyűek a rotorok és újabban pont nem a hirtelen zajjal felpörgetés játszik, hanem fülnek minél kellemesebb, lassú felfuttatás.
(#) laci777 hozzászólása Márc 24, 2011 /

Hogy kell pekapcsolni a tápot PC nélkül?
(#) Inhouse válasza laci777 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

AT-snál adsz neki 230V-ot.
ATX-nél a PS-ON (általában zöld, de ne ezt nézd, mert van más színű is, hanem egy rajz alapján a pozíciót) lábat kell testhez (ezek a feketeék szoktak lenni) zárni.
Lehet, hogy terhelés nélkül nem fog elindulni...

Üdv
Inhouse
(#) sanyabacsi hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Segítséget kérnék.

Adott egy Codegen 400W táp (most tekintsünk el attól, hogy milyen is ez). Úgy került hozzám, hogy a primer körben a 2A/600V MOSFET és környéke füstölve elszállt, ezeket cseréltem, rendben is van. Indul végre, de a +5VSB feszültség túl magas, azaz kb. 7V. Táp teszterrel (az az LCD kijelzős) nézve, minden feszültség rendben van, kivéve ugye a +5VSB, ami magas. Kipróbáltam egy gépben is, indul, semmi reccenés, bár túl sokáig nem mertem rajta hagyni az alaplapon. Mi lehet a gond, találkozott-e már valaki ilyesmivel? A PWM IC benne SG6105.
(#) belfi2 válasza sanyabacsi hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szia!
A készenléti táp kondiját (10µF-47µF nem tudom milyen van a 400-asban) cseréld ki valószínűleg az ment ki.
(#) vtsoftware hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Üdvözlet

Én is egy hasonló problémába futottam bele.
Szépen üzemel a gépem, semmi fagyás, semmi probléma, egyszer csak puff, kikapcsol, se kép se hang.
Megpróbálom visszakapcsolni amire nem reagált.

Gondolván hogy valami gond lesz, szétszedtem a gépet, először is a tápot.
Igazam lett, az egyik elkó felpúposodott... csatoltam.

Kicserélni ki tudom, de a nagy kérdés hogy megéri-e?
Tönkre vághatta-e a gépet vagy esetleg magát a tápot?
A táp normál esetben is és most is mikor ráadom a 230-at egy icipicit sípol. Ezt tudom, normális, de valami jót jelenthet hogy most is sípol, de nem tudom

Tehát a kérdésem, hogy kicseréljem-e az elkót vagy nagy eséllyel tönkre is ment?
Vagy cseréljem és akkor megtudom?

Előre is köszönet...

SDC16276.JPG

(#) gefffry hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Üdv Mindenkinek!

Segítség kellene egy FSP táppal kapcsolatban.
Pontos típusszám: FSP245-60GP

Probléma: Elégett az R2 jelű ellenállat (PFC panel mögött) és nem olvasható az értéke.
Ezen értékre lenne szükségem, vagy egy pontos leírásra, hogyan kell kiiktatni a PFC áramkört.

Segítséget előre is köszönöm.
(#) belfi2 válasza vtsoftware hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szia!
Mivel nem írtad milyen tápról van szó így csak mindíg érvényes szabályt tudom mondni , cserélj minden kondit azonos értékű LOW ESR kondira. ( A szekunder és a készenléti körben ,mindenképp.Max 1500-2000 Ft és megy tovább.)
(#) vtsoftware válasza belfi2 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Hát az őszintén megvallva egy noname tápról van szó, csak ennyi van rá írva: LPG12-550W
A cserét terveztem csak anyagilag most lehetetlen...

Egy 1000µF-és elkó volt, szerintem pedig ez nem los esr volt, nincs ráírva. De értem, jobb arra cserélni. Ezt a tanácsot megfogadom.

Ami viszont furcsa, és amin egy kicsit elgondolkodtam hogy ez az elkó a pozíciórajzot nézve a többi elkóhoz képest fordítva lett volna. Ezt még nem kellett cserélni, még gyári.
Mit gondolsz, tegyem be úgy mint az előző volt vagy a többit nézzem?

Az elkó panel jelölése Vagy egy + vagy a kép.Úgy tedd be ahogy a többi is be van ültetve.A festett vagy satírozott rész a negatív.

kondi.jpg

A többi elkónál a negatív láb felöli oldal be van satírozva. Ennél a pozitív láb volt a satírozott oldalon.
Ha úgy teszem be mint ahogy a többi van, akkor az előzőhöz, az eredeti állapothoz képest fordítva lesz. Biztos a többi szerint tegyem be, azaz fordítva mint volt?

A fordított polaritást az elkók nem igazán tűrik.Annak a tápnak már rég be kellet volna adni az unalmast ha fordítva volt benne, a kondi.Ha tudsz csinálni egy jó képet a a fólia oldalról az jobban eldöntené a kérdést.(Nem hiszem hogy fordítva lett volna hacsak nem valaki már babrálta a tápot. )
(#) sanyabacsi válasza belfi2 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Nem nyert egyelőre, az összes kis kondi jó, de azért cseréltem, eredmény nélkül.

Közben teljesen elfáradt a táp, be se indul. IC-t cseréltem, bár eleve egy bontott, bizonytalan állapotú csere volt csak itthon. Most már egyikkel sem indul.

Azért köszönöm, most félreteszem, majd holnap ránézek még.
(#) belfi2 válasza sanyabacsi hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

ESR mérővel nézted a kondikat?

A táp tuti nem volt babrálva, kivéve egy elkót cseréltem ennek a közelében, máshoz nem nyúltam mert minek

És ha megnézed, igaz alig látszik de az elsó képen amit feltettem látszik a nyákon az elkó alatt a satírozás, tényleg fordítva volt.
De azért felteszek egy másikat is és a fólia oldalt amit kértél...

Mivel a cerélt kondi negatívja a cserélendő kondival egy sávon van ami a egyben a burkolat teste is a fehér ponttal jelölt beültetési hely a negatív.

kép.jpg

Rendben, akkor beteszem fordítva.
Tényleg nem volt berhelve, de tényleg lehet ilyen hogy gyárilag fordítva volt benne?

Bár van benne valami, mert nem lehet véletlen hogy az ugyan ebben az ágban levő elkó ment tönkre csak hamarabb... és a fólia amit megjelöltél a talajra visz, a táp házára... az pedig nem hiszem hogy pozitív lehetne.

Köszönöm szépen a segítséged.

Nincs mit !
Örülök hogy segíthettem, sok sikert.
(#) vtsoftware válasza vtsoftware hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Már csak egy kérdésem lenne.
Nyugodt lélekkel rá merjem kötni az alaplapra a tápot vagy előbb kipróbáljam magában?
Ha jobb lene magában kipróbálni, akkor mit és hogy csináljak?
(#) KTobi válasza belfi2 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Hacsak nem negatívági puffer.
(#) vtsoftware válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

A poz.rajz szerint és a többi elkóhoz képest is úgy néz ki hogy fordítva volt...
De ne már épp próbálom indítani
Akkor mi legyen? Próbáljam vagy ne? A frász van rajtam...
Következő: »»   30 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem