Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   108 / 384
(#) joey válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Már működik. Kiderült, hogy rossz volt a mérőzsinór... ki is vágtam a kukába
(#) kistotti01 hozzászólása Márc 30, 2011 /

Sziasztok!
Trafó tekerés előtt állok. Először csinálok ilyet, ezért kérdeznék tőletek. Főleg elméleti síkú kérdéseim lennének. A gyakorlati kivitelezés menni fog, láttam már párszor ilyet, ismerősömnél már elnéztem csinját-binját. Igazából a vasmag és a csévetest adott, csak a huzalt kell rá feltekernem. A méretei a mellékelt képeken láthatók. A maximumot szeretném kihozni ebből a felállásból. Kb. megközelítőleg hány VA teljesítmény hozható ki belőle? Továbbá igazából pár képletre lenne szükségem, amivel ki tudnám számolni a menetszámokat és a húzalvastagságot, adott primer és szekunder feszültségekkel.
(#) kistotti01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Köszönöm szépen. Nagyon jó ez a program.Még egy dolgot meg tudnál nekem mondani? A program, ami vasmag keresztmetszetet kiszámolt, az az én rajzomon melyik méretek szorzatából jön ki? Ez nekem sose volt egyértelmű, végre pontot tennék az ügy végére. Közben én is neki álltam számolgatni, több mint fél órás küzdelem árán, majdnem ezeket az eredményeket számoltam ki, amiket a program 2 másodperc alatt kiszámolt... Találtam egy PDF dokumentumba leírást a trafó méretezésről. Tényleg nagyon jó kis leírás, részletezi a dolgok "mikéntjét", de rengeteg idő kézi úton számolni, nem is beszélve az elírás, elszámolás veszélyeiről.
(#) kistotti01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Jól számoltam, hogy nekem megközelítőleg 10 cm2 a vasmag keresztmetszetem? Vagy valamit rosszúl számoltam?
(#) szucsip válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Igen, azt hiszem, hogy jól számoltad. De inkább 9cm^2.
(#) pucuka válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Jó lesz. A középső oszlop szélességét (amit nem mértél meg) kell szorozni a lemezek vastagságával (pakett vastagság, ami nálad 33,8 mm)
(#) kistotti01 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

A középső oszlopot is megmértem az pontosan 51,4 mm. Mostmár értem a dolgokat. Köszönöm Mindenkinek aki segített.
(#) tube_dani hozzászólása Márc 31, 2011 /

Sziasztok!
Trafótekercselés előtt állok. Egy primert és négy szekundert (2x230V, 2x6,5V) szeretnék feltekercselni. Milyen sorrendben csináljam a tekercselést? Primer és rá a négy szekunder, vagy a primert a két-két szekunder közé?
(#) tube_dani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szia!
Köszi a gyors választ!
Jól írtam, középmegcsapolású tekercs lesz egyencsőhöz.
(#) veszim hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Beszereztem a trafó tekeréshez az anyagokat,huzalok szigetelők, a többi a szétbontásból menthető volt. A kis tekercselő szerkezetet ma állítom teljesen össze,és mehet a dolog. A kérdésem az lenne hogy ha elkészül a tekercs és raknám össze a vasmagot (E-I), a lemezeket egymástól el kell szigetelni vagy nem. Már olvastam előrébb hozzászólást de nem egyértelmű a dolog számomra. Amúgy a szétszedett lemezeket egyesével megcsiszoltam (enyhe vakrozsda miatt,főleg a széleknél), letisztítottam.
(#) gaben62 válasza veszim hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Inkább csak ott húzd le, ahol púposodik a lemez.pl lakktól rozsdától.
Amelyik meghajlott szétszedésnél, azt egyenesítsd ki.
Mikor összerakod passzosak legyenek a lemezek egymáson, akkor nem fog zúgni a pakett.
(#) Hunti hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Sziasztok!
Előre is bocsi a láma kérdésért :hide: de nagyon kevés az ismeretem e téren. Szóval adott egy 160VA 24V biztonsági transzformátor és a kérdésem az lenne hogy hány ampert tud leadni?
(#) pucuka válasza Hunti hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

160/24=6.6666 A -t (ohmos terhelésre)
(#) Hunti válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

köszönöm a gyors választ
(#) lekszikov hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Üdv mindenkinek lenne egy nagy gondom egy erősítöt szeretnék építeni volt egy régi erősítőm abbol szettem ki a tápot ("EA6380-S VIDEOTON")

Vettem 2DB 6A gracie hidat
és 25V 4700µF Kondit

Táp kivezetései 2X21V és 1X6V

Amit megszeretnék építeni az egy TDA1558Q Végfokból készülne.
Ahogy olvaszam az adatlapján 18V a maximális fesz valaki tunna nekem segíteni hogy tudnám ugy megcsinálni hogy max 16-17V STABIL FESZ legyen

Az infót előre is köszönöm.
(#) peter1995 válasza lekszikov hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szétszeded atrafót letekered a 2x21V-os ágat megszámolod kiszámolod hogy hány menet/volt beszorzod a kívánt feszültséggel és annyi menetet tekersz rá.

Én arra gondoltan hogy megcsinálom az egyenirányítást utánna találtam egy kapcsolást minek max30V DC bemenet kell neki és 12/8A terhelhetősége lessz ezzel mükődne a végfok vagy keressek másik kégfokot amivel megtudom csinálni az erősítőt?

Nem értem bárhogy mérem a tápot mindig +21V kapok.
Aszhem kezdek most én csesztem el valamit vagy ez a táp nemtudja hogy mi az a - ?
(#) zasasa hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok.LCD tv tápegységébe keresek egy SMT 2722.9004D 24v pulse trafót.Vagy helyettesítő is megfelel.
(#) ujfalusi válasza lekszikov hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Neked 16V stabil kell, akkor direkt jó a 21V. Egy áteresztő tranzisztoros stabilizátorral megoldhatod.
(#) lekszikov válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Köszönöm a segítséget

Esetleg valami kapcsolás félét vagy nyákrajzot tudnál adni mert, most csinálok elösszőr ilyet.

Vettem egy pár alkatrészt:

KBU6J 6A diodahid 2db
2DB 4700µF Kondit
egy marék ellenálást
van egy db 7812 Tranzisztor

Mi kell még hozzá?

Köszi az infot de még mindig azzal vagyok bajban hogy, mik kellenek és hova

mert nem szertetném elszúrni se a táptot se semmit.
ezért én még annyira az elején tartok hogy kivan teritve elém minden és nézegetek hogy hogy is kell mit hova kőtni csak az a nagy baj hogy nem tudom hogyan ájjak neki.

Ha ebben tudna valaki segíteni azt nagyon megkőszőnném.

Egyenlőre legyen egy stabil DC tápom 2X xxx V
(#) lekszikov válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Köszi olvasgatok

de mindenhol 30V DC táp kell neki és abból csinál pl.:12/8A de az a baj hogy nekem 21V Váltó van ehez kellene nekem valami kapcsolás("nyákrajz ") hogy egyenáramot tudjak belőle varázsolni tuttána lehet csak stbilizálni nem?

ÁÁÁÁ rájőttem XD

De nem akarom elszúrni valahogy igy?
(#) lekszikov válasza lekszikov hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Okés a dioda hidat berakom akkor utánna a kondikat hova tegyem és mekkora kondi kell mert most ami van az 25V 4700uF

Egy utolsó kérdés

Találtam Elkot De az egyik 63V a másik 40V de mind a 2 4700µF ezek jok lesznek? vagy vennem kell 35V
(#) peter1995 válasza lekszikov hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Ha nagyobb afesz az nam baj.A 63V-os jó lesz.
(#) kirally hozzászólása Ápr 13, 2011 /

Sziasztok!

Hozzá jutottam egy 220v/26V2.8A-es trafóhoz és a multiméterem 33 v-ot mutat és ha elé rakok egy 220Kohmos ellenállást akkor 22-23V-ot mutat a műszer.

Az lenne a kérdésem hogy használhatom -e ezt a trafót (ellenállással együtt) egy 24V 45Wos forrasztóállomáshoz?

Köszönöm előre is a választ!
(#) Polly hozzászólása Ápr 13, 2011 /

Sziasztok!

Lenne olyan kérdésem,hogyan kell kiszámolni egy egyenáramú reléhez a tekercs menetszámát ha pl. 12 V-ra,24 V-ra,vagy akár 230 V-ra akarom tekercselni?,ha a lágyvasmag középen 6-os vagy 8-as!
Következő: »»   108 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem