Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 120
(#) Jackass válasza laszlo987 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Ha nem találok pontosan akkora kondit akkor helyettesíthetem egy kicsivel nagyobbal? Természetesen a fesz ugyanakkora.
(#) stoky hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Üdv!
Kapcsolóüzemű tápom hol működik, hol nem.Primer körben a vezérlést egy 1200p60 IC adja, a meghajtó fet jó.Kérdésem az lenne alap esetben mikor a táp jól működik akkor az opto vazérli a primer IC-t tehát mérek rajta feszt vagy csak hiba esetén mérhető rajta vezérlőfesz.Jelen esetben 0V van.
Köszi a választ!
stoky
(#) ColT válasza Jackass hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szerintem igen, ésszerű kereteken belül... Meg mondjuk ha a visszacsatoló körben van az adott alkatrész, akkor illik minél pontosabban ugyanakkorát beletenni, mert annak számít az időállandója is.

Amúgy ez a néha nem indulós (stoky) dolog érdeke, ilyenem nekem is van kettő, az egyik terhelésre le is áll. (PC tápok.) A másik jó, csak 3x kell bekapcsolni...

Én sem tudok rájönni, mi okozza. Kondicseréken már túlvagyok, visszacsatolásban, kimenő és 220-as puffereken is... De ugyanaz.
(#) kadarist válasza stoky hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szia!
Cseréld ki a 8-as lábra kötött indító ellenállást (ha van) és persze az elektrolitkondikat a nagy hálózati puffer kivételével.
(#) stoky válasza ColT hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Érdekességképpen még hozzáteszem,h terhelésen elindul /ez egyébként egy töltő/ és a primer vezérlő IC-n 208V DC feszt mérek....és működik, tölt. Terhelés nélkül nem indul el semmi.
???
(#) proba válasza stoky hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Miért indulna ? Minimális terhelés mindenképpen kell . Anélkül van amelyik még barátságosan füstöl is egy kicsit.
(#) stoky válasza proba hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Azért mert ez egy fúrógép akkutöltő és hálózatba csatlakoztatva alapból egy zöld lednek villognia kellene.Itt csak akkor van terhelés ha az akkut a foglalatba csatlakoztatod.Akkor a zöld villogás piros folyamatosra vált majd feltöltéskor zöld folyamatosra.
Jelenleg csak akkor indul el ha úgy csatlakoztatom hálózatba ha már az akku benne van a töltőben, akkor se mindig.
(#) Jackass válasza ColT hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Köszönöm a választ Remélem megoldódik egyszerű kondicserével a dolog. Mindenhova kis ESR-es kondi kell?
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Sziasztok
Asztali író -játékos tápegységhibám van
ICE 2A365
Szét volt durranva + Isense 0,33 ohm ellenállás (2W) is.
Mindkettő cseréje + az áramkör átvizsgálása után a hiba még mindig fennáll.
40W-os izzóról indítva világít pedig zárlat nincs!
1 A-es biztosítékról ismét szétdurrant.
Hol keressem a hibát?
Ötlet?
Üdv

2a365.PNG

(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szóval Rsense, nem Isense.
Ha ez ki volt kötve az izzó akkor is világított, ami fölöttébb fura, mivel ilyenkor nem is kéne áramnak folynia mivel az Ic-be lévő fet ki van kötve gyakorlatilag
(#) proba válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Zárlatos Graetz mint tipp.De ilyenkor érdemes az optot,a szekunder oldali xx431 , valamint a diódákat ,zenert is átnézni.
(#) ColT válasza Jackass hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Low-ESR, 105 fokos javasolt, meg azt kéne, gyakorlatilag, amennyire tapasztaltam, megfelelő kapacitású legyen, és ha elfér, meg lehetséges, akkor nagyobb feszültségű... Meg ne érjen neki pl. a hűtőbordának...

@ stoky : Azért érdekes, hogy eddig gyak. terhelés nélkül is elindult, most meg nem...
(#) proba válasza stoky hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Nem lehet hogy a töltőrész nyekkent meg? Esetleg a led?Vagy valami egyébb ellenállás ami alapterhelést adott neki? Ha a kimeneti pufferra teszel egy 20-30mA terhelést fixen .akkor beindul?
(#) zsoltee0001 válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Szia

A primer oldali rész szerintem jó (ha erre a graetz-ra gondolsz).
Abból indultam ki, hogy kispórolta a kínai a hűtőbordát az IC-ről, és ezért nyekkent meg, eredetileg.
A szekunder oldalt nem értem, ha ebbe lenne a hiba, miért a primer oldali vezérlő IC-n csattanna az ostor?
Meg azt sem értem, ha az Rsense ki van kötve (gondolom ez a primer tekercs előtétellenállása) akkor is nagy áram folyt a Drainon keresztül
A szekunder oldali diódák: OK.
TL431-ek : OK
Kondenzátorok:OK.
Az OPtoba nincs zárlat, de még kioperálom és próba.
Üdv és köszi a segítséget.
(#) proba válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Az Rsenset nem igazán értem miért kell kikötni.Igy az IC érzékelő lábán megjelenhet a 230V (eredmény-kuka).Ha a primer zárlatos azt egy ohm mérő gyorsan behatárolja.(hacsak a pufferkondit nem fordítva tetted be.)
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Csináltam egy képet.
A pirossal bekarikázott alkatrészek voltak meghalva.

táp.jpg

(#) zsoltee0001 válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Először nem volt kikötve, csak mikor összeraktam és izzón keresztül élesztve kapásból teljes fénnyel világított utánna kezdtem bele a hibakeresésbe.
(#) Inhouse válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Érdemes lenne még legalább 2 kondit megmérni (vagy inkább kapásból cserélni), a 230V utáni egyenirányításnál és az IC pufferét. Ezek a minidip 8 lábúak szeretnek meghalni, erre vannak gyártva. Semmi hűtés, de azért melegszenek. Nincs is gond új korukban, de aztán a kondik száradását zokon veszik. Szoktak nagyokat pukkanni, szétnyílni...

Üdv
Inhouse
(#) KissAttila válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Vedd ki a C1 kondit és a D10 diódát, mérj így rájuk.
(#) Jackass válasza ColT hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Rendben.Értem. Köszönöm a segítséget. Már kinéztem az "áldozatokat" Szép napot!
(#) stoky válasza ColT hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Nekem még terhelés nélkül nem sikerült elindítani.
Azt, h hol megy hol nem megy csak a tulajdonos mondta.
(#) faga hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok! Tudna valaki segíteni? Kellene egy 5V -os 2,5- 3A -os kapcsoló üzemű tápegység. A méretezéssel nem vagyok tisztába, így egy konkrét kapcsolás kellene!
Köszi!
(#) zsoltee0001 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Szia

Úgy néz ki mostanra jön meg a következő IC, ezt már nagyon nem szeretném szétpukkasztani, úgyhogy biztosra akarok menni.
A 400V-os kondi 100uf - rámérve: 88uF
Az IC Vcc-n lévő 25V 47µF - rámérve: 37uF
D10 dióda : ok.
Ennyi kapacitásbeli csökkenés tud-e gondot okozni?

Ha az Rsense ellenállás nagyobb teljesítményű (2Watt) az eredetinél, az gond-e?

Hogy tudom a lehető legbiztonságosabban éleszteni a tápot, hogy tutira ne szálljon el az IC?
A 40W-os izzó sorba kötés a 220V-al jó?
Üdv, és köszi a segítséget.
(#) zsoltee0001 válasza KissAttila hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Szia

A C1 kondi egy sima 0,1 µF-os szűrő kondi a 230V os körben, ez is tud gondot okozni, vagy a Vcc pufferre gondoltál?

A D10 dióda ok.
Üdv
(#) proba válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Kondi szikrázik /nem szikrázik fontosabb az összes paraméterénél.A kapacitás hiába van meg.Bizonytalanság esetén inkább csere (leginkább a kicsi)
A szabályzott kimeneten a névleges körüli szabályozható feszültséget kötve az opto tranzisztor oldala változik e? Minden ellenállást diódát ohm mérővel végignéztél (primer /szekunder) Minden kimenete legalább minimálisan le van terhelve,sorbakötve a 230V-al egy 40W égő.
Ha ezt mind megcsinálod akkor annak működnie kell,ha nem akkor elhajít jó messze ne is lásd többet.
(#) zsoltee0001 válasza proba hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A 400v-os kondit inkább nem próbálnám ki, hogy szikrázik-e
Mindenesetre kicseréltem mindkét kondit, meg azt is átkötöttem amit a sárga betett a hűtőborda mellé.
Sőt, még az IC tetejére is szerkesztettem egy hűtőbordát, hamár a furat megvolt a panelen.
Az optokapus dolgot kipróbálom.
Szóval a 40W-os égős próba az jó.
És az a nagyobb teljesítményű ellenállás nem gond?
Bocsi a részletezésért, de egy IC 800ft
Üdv
(#) Inhouse válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A 400V-os kondi 88%-os, a Vcc-é pedig csak 78%...
Legalább a Vcc-n levőt cseréld inkább ki, lehet, hogy menne, de az nem tétel...

Üdv
Inhouse
(#) proba válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A nagy kondit is ki tudod próbálni 20-30V ról nem szikrázik vészesen.
(#) zsoltee0001 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Kicseréltem mindkettőt, bár az is lehet, hogy a műszerem se ok teljesen.
Vadiúj 47µF kondit-> 40µF-ot mér.
Az optokapu: ok!
Sajnos eddig szignifikáns hibát nem találtam.
Üdv
(#) Inhouse válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Próba soros izzóval terhelés nélkül (ezek általában elindulnak). Villan az izzó, aztán sötét kell maradjon. Feszültségeket megnézed, ha jó, akkor izzó ki, mehet...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   19 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem