Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Mellékelem az adatlapját. Régi csöves rádiókból lehet kapcsolást kinézni.
Lehet használni tranzisztoros erősítőkben is, már ha a megfelelő táp és fűtő feszültségek rendelkezésre állnak. Mindössze annyi a teendő, hogy a hangfrekvenciás jelet annyira fel kell erősíteni, hogy egyenirányítva kb. -20 V legyen Valószínűleg legegyszerűbben egy EBF, vagy EABC csővel teheted meg, így két csővel készíthetsz kivezérlésjelzőt.
Helló nekem egy em4-es bekötési rajzkéne és valamit össze szeretnék vele rakni de nemtudom hogy mitmég egyenlőre csakmegakarom világítattni ha valaki tud segíteni az jellezze előre is köszönöm
Itt megtalálsz mindent róla! Amelyik csövednek fehér a teteje, az max dísznek lesz jó, levegőt kapott. (valószínű törött)
Köszi szépen a segítséget tudom hogy már nemjó de azért gyüjtöm őket ja és meg annyit hogy akk ez a cső nemis működik kisfesszel?
És annélkül hogy belenyúlnék a nagyfeszbe hogyan tudnám megnézni hogy működik e a cső?
Ha az elektroncső anódját olyan anyaggal, úgynevezett fényporral vonjuk be, ami elektron becsapódáskor felvillan, akkor ahol az elektronok az target lemezre érnek felvillanást fognak eredményezni. Mivel ez a szem számára túl gyorsan történik a felvillanások folyamatos világításnak látszanak. Ahol nem jutnak elektronok a targetlemezre ott az sötét marad. Ha tehát valamilyen kisebb fémdarabkát teszünk a targetlemez elé, amelyik az elektronokat felfogja, a fémdarabka mögött a targetlemez sötét marad. A jelenség pontosan olyan, mintha egy fényforrással világítanánk meg a targetlemezt: az eléje helyezett fémdarabka a targetlemezre árnyékot vet. Erre gondolsz? ezt megcsináljam valahogy?
Amúgy te raktál össze valamien iesmi kapcsolást (elektroncső)
Kb. biztos lehetsz benne, hogy rakott össze "ilyesmi" áramkör és ha javasolhatom, az értelmetlen offolás helyett kezdd el a csöves technika alapjait tanulmányozni. Határ a csillagos ég, lásd mellékelt fotó:
Én nem offoltam senki nemnézekle senkit úgyhogy légyszives ezt nemond és kezdő vagyok főlegg ebben az elektroncsöves részben úgyhogy segítséget várok csak tőletek
Nem néz le senki, mindenki volt valaha kezdő. De Ha mondják, hogy olvasd el az anyagot, amit linkeltek, akkor olvasd el, és máris okosabb leszel, és olyanokat kérdezhetsz, ami előrébb visz. De ha nem olvasod el, ami a kérdéseidből is kitűnik, akkor nem tudunk segíteni.
Kértek, megmutatták, hogy használd a válasz gombot, nem használod. De három szmájlira futotta, amit nyugodtan mellőzhetsz. És kérlek tisztességesen írj, kerüld a szlenget.
Teljes mértékben igazad van elnézést
Oké ésElolvastam és igazatok volt ott a végefelé volt 1 rész átkellett agyalnom sokszor elolvasni és megérteni már értem az elvet szeretnék építeni egy varázsszem vizsgálót láttam a vaterán 13-ezerért de én szeretném összerakni ha valakinek van kapcsolása küldjön
Csatolok egy régi Standard rádió kapcsolását, amiben EM4 van. Ebben a kapcsolásban az EM4 az EB4 által egyenirányított KF jel szintjét méri, és jelzi ki. Ebből megtanulhatod hogy hogyan használják.
A KF jel szintje arányos a vett állomás térerejével, ezért térerősséget jelez, ami fontos a pontos állomásra hangolásnál. A pillék nagysága egyenfeszültséggel vezérelhető, és a világító ernyőt vezérlő két elektróda kialakítása olyan, hogy a pillék alsó, és felső részen eltérő érzékenységűek, és így van kialakítva a durva, és finomhangolás kijelzője.
Üdv! Mesterek lenne egy kérdésem:
Az anód meg a fűtőfeszen kívül még kell egy TV képcsőnek, hogy beinduljon? Előre is köszi!
Szia!
Katódfeszültség, vezérlőrács feszültség és segédrácsfeszültség is kell. A katódot akár le is földelheted, de a másik két elektródát valamilyen határozott potenciálra kell hozni. Színes képcsőnek gyakran fókuszfeszültség is kell ahhoz, hogy fényt kapj. Kapcsolási rajz segít.
Szia!
Mit szeretnél vele? Világítani? Kell még segédrács fesz is. Milyen típusú a képcső?
A TV többi része...
egy ijet szeretnék egy akkumulátoros vizsgálót építeni csak drágának találom inkább kérek kapcsolási rajzot és kimaratom én a panelt meg megrendelem hozzá az alkatrészeket Mert ez szerintem nagyon drága ahozképest hogy mit csinál.http://elektronika.vatera.hu/nosztalgia_keszulekek/elektroncsoves_lampas_radio/varazsszem_vizsgalo_epito_kit_1451143841.html
A kapcsolásra gondolsz amit küldtél, mert nagyon kicsik a számok és eléggé bonyolult. Ami a vaterán volt, olyat nem|tudnál valahonnan linkelni? Mert szeretnék gyűjteni még csöveket és azokhoz kéne. Nem|szeretnék különösen bonyolult kapcsolásokat, de egy normál vizsgálót szeretnék összerakni.
Mondat eleji nagybetűk, az írásjelek használata jóval tagoltabbá, áttekinthetőbbé teszi az irományt. Kérlek, figyelj oda ezekre is. Action2K
Szeretnék összerakni 1 olyan varázsszem vizsgálót ami akumlátorral megy 6-7v ossal és feltranszformálja a megfelelő feszre és utána lehet tesztelni a varázsszemeket vele ha valakinek van ötlete akk írjon
Nem teljesen értem ,hogy minek rakod fel még egyszer a kérdést. Van egy egyszerű kapcsolás, tényleg nem vészes, ami egy 9V-os elemről is meghajtja a varázsszemet. Ez eredetileg Nixie cső táp és egy kapcsolóüzemű. Bővebben: Link
Én erről hajtottam meg, nyilván figyelve az alkatrészekre, hogy bírják a 250V-ot, de ment. Fel lehet tekerni a kellő feszre. De a belinkelt oldali kb. ugyanez, azt építsd meg. Lesz tápod. Az ernyőt meg szerintem egyszerűen egy negatív feszt előállító tápról kéne, potival állítani.
Azért az túlzás, hogy egy szem 9V-os elemről meghajt egy varázsszemet. Már magát a fűtést sem tudná biztosítani az elem. Gondolj csak bele, hogy 2-300mA-t is felvehet a cső fűtése! És akkor még az anódáram sehol sincs. Számolj mondjuk 250V-on max 10mA-t, akkor az 9V-on mennyi is? Az éppen 280mA. na akkor 300mA+ 280mA= 580mA. Jobb esetben. Hmm hol fogja ezt bírni egy 9V-os elem?
Hát, attól függ, milyen az a 9 V -os elem
Én csak azt nem értem, hogy minek kell gy varázsszem vizsgálót hordozhatóra, telepesre készíteni, mikor egy trafóról könnyen megoldható a táplálása. Ha vizsgáló, akkor ugyebár több típust is működtetnie kellene, ehhez nem a tápellátás a legnagyobb gond, hanem a legalább 5 féle foglalat, vagy a 5 -6 féle fűtés megoldása.
Hehe. Nyilván a fűtésre ez nem alkalmas. Én azt egy olcsó zöld, lomexes trafóról oldottam meg. A fűtésre akkor más kell ,de gondolom azt a részét azért már egyedül is meg tudja oldani, az anódtáp a problémás telepről.
M ert hogy hordozható legyen ne keljen bedugni 230-ba kb ennyi és igazad van a csőfoglalatokkal kapcsolatban de egyenlőre azzal még nem foglalkozok megszeretném először csinálni a táprészét és utána a többi
Egyfajta megoldás a tápra. A legtöbb úgyis 6,3V-os. Bővebben: Link
Mostmár csak egy kapcsolás kell amivel tudom működtetni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |