Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Páramentesítő készülék házilag
Lapozás: OK   3 / 11
(#) poros válasza balazswo hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Bontott processzor hűtőbordát kellene megpróbálni. épen beépítettem egy komoly méretűt. Most törhetem a fejem honnan veszek másikat .
(#) balazswo válasza poros hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Nos, kéhem szépen!
Vágtam egy darab 40x20-as alumínium zártszelvényt. Két végét befenekeltem és a végekhez közel fúrtam két furatot. Egyiken befolyik a víz, másikon kifolyik a víz. A 40x40-es peltiereket sorba rápakoltam a zártszelvényre megkenve némi hővezető pasztával. A hideg felére egy TO-3-as tokhoz való hajlított, oszlopos hűtőbordát. A bordát huzalkötegelővel fogtam a zártszelvényhez így közrefogva a peltiert. A víz keringetését egy kis mini szökőkútból vettem kölcsön. Egyenlőre még nem tudom, hogy a vizet hogyan fogom hűteni, de reménykedem, hogy találok valahol valamilyen hűtőradiátort (mondjuk egy robogóhoz valósit). Esetleg megnézem klímaboltban, hátha 1-2e ft-ért lehet kapni valami kis méretűt.
Eddig ez van. Most várom, hogy száradjon a szilikon a fenekeken, aztán beindítom a rendszert -egyenlőre- egy vödör segítségével, hogy megtudjam, érdemes-e hűtőradiátort keresgélnem.
Majd jelentkezem.

Ha mindenképpen vízzel kell hűtened talán egy akvárium keringető szivattyú is megfelel azt elég olcsón lehet kapni. Esetleg ahhoz be építeni egy gépkocsi fűtő radiátort amit bontóból beszerezhetsz.
(#) balazswo válasza poros hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Nos. Teszteltem a ketyerét. Sajnos, csak egy 2W-os kis szivattyúval tudtam kergetni a vizet, ami így is arra késztette a hűtőbordákat, hogy lefagyasszák a levegő páratartalmát. Már nézem a neten a 7-10W körüli szökőkút szivattyúkat,tmert nem tudom, hogy a hűtőradiátor mekkora nyomást igényel majd és nem lenne baj, ha keresztül tudná tolni rajta a vizet.
Ha sikerül a projekt, akkor bemutatom a művet.

A gépkocsi fűtő radiátor nyitott mindkét végén, nem hiszem,hogy gond lenne a vizet keringetni benne. Egyébként annyira fellelkesítettél, hogy ma én is rendeltem peltiert. Sajnos csak a hétvégén tudok neki állni a magam ketyeréjének.
(#) poros válasza Alkatel hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Szia: A segítségedet kérném a lefotózott készülékkel kapcsolatban. A képen két hűtő bordaközt van a peltier, Melyik oldala a meleg? A kis vagy a nagy méretű? A ventilátor a meleg oldalt hűti, vagy a párás levegőt fúja a bordára? A hűtő borda a hűtőt oldalon lefagy? Vagy csak annyira hűl le, hogy a pára kicsapódhasson majd arról a tároló edénybe csepegjen? Bocs a sok kérdésért de ha segítesz nem kellene "sokat"kísérletezgetnem. És mire megkapom a peltiert már talán kész kapcsolásom is lehetne hozzá.Válaszodat előre is köszönöm!
(#) balazswo válasza poros hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Szia!
A nagyobbik borda a meleg oldal. A ventilátor meg azért kell, mert a borda magában édes kevés. Ha jól van méretezve, akkor a hűtött oldalon épphogy nem fagy meg a lecsapódott víz, így le tud csepegni egy gyűjtőedénybe. Nem tudom, hogy milyen kapcsolásod lesz az elemhez, de javaslom, hogy állítható tápot készíts hozzá, mert ha rosszul vannak méretezve a hűtőbordák, akkor vagy lefagy a hűtött oldal, vagy csak nagyon kevés pára csapódik le.
Én már egy hónapja kísérletezek vele, de még mindig nem úgy működik, ahogy szeretném. Ha előbb megkérdeztél volna, inkább lebeszéltelek volna a készítésről, de ha már belevágsz, akkor megvitathatjuk az építést.
Üdv!
(#) poros válasza balazswo hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Köszönöm válaszodat ! Magam is így képzeltem a működését de biztos akartam lenni benne. Nálam "csak" a fürdőszoba pára mentesítésére kellene. Tehát nem is gondoltam valami eszméletlen nagy teljesítményre. A szabályozható táp ötletét köszönöm ez nem jutott egyenlőre eszembe. A lefagyás talán nem lehet hátrány mert ha ez bekövetkezik akkor lekapcsoltatom a tápfeszültséget arra az időre míg leolvad a megkötött pára. Majd újra indulhatna a ciklus.
(#) balazswo válasza poros hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Elrettentésnek mutatom a jelenlegi kísérleti páramentesítőmet. Tudom, hogy elég elvetemült, de még bízom benne, hogy feleségem számára is "emészthető" formájúra gyúrom és befogadja a házba. Mivel autó fűtőradiátorért nem akartam bemenni a bontóba, pénzt adni érte meg pláne nem, így egy átépítéskor megmaradt lemezradiátorral pótoltam a víz hűtését. Szintén megmaradt PVC csőből csináltam egy tartályt a keringető szivattyúnak.
Már csak egy gyűjtőtartály kellene és összeraknám a szerkezetet.
Egyenlőre a páraleválasztási teljesítmény nagyon alacsony, ezért nagyobb és más alakú hűtőbordával fogok próbálkozni, amihez viszont komolyabb tápegység kell (a jelenlegi egy ATX táp, ami az adott terhelésen leesik 10V-ig (15V a peltierre a max), ami meg tudja eléggé hajtani a peltiert, hogy a nagyobb bordát is le tudja hűteni. Ehhez azonban egy nagyobb térfogatáramú szivattyú fog kelleni, mert a jelenlegi vízáramnál nagyon nagy a víz deltaT-je, amiért az utolsó peltier már nem is úgy muzsikál, ahogy kellene.
Hát egyenlőre ennyi.
(#) poros válasza balazswo hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Ez így elsőre nem is rossz /főleg, hogy könnyű és finommal van megtámogatva a projekt/. Lesz ez még családtag! Megkérdezhetem konkrétan hol akarod használni? Tudom ,hogy a "nagyobb jobb" de ha nincs szükség nagy teljesítményre lehet kevesebb peltier is elég lenne. Ahhoz egyszerűbb lenne a tápot is megoldani és talán a pára leválasztása is hatékonyabb lenne.
(#) poros válasza balazswo hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Megérkezett a peltier. Összeállítottam két borda közé betéve következők a tapasztalataim. A meleg oldal várakozásomon felül melegedett. Ventilátor nélkül nem sokáig bírná. A hideg oldalra tett borda KB 2-3 perc után annyira lehűlt ,hogy a pára megfagyott a felületén. Arra a következtetésre jutottam ,hogy ez így nem nagyon hatásos mert a víz nem csepeg le róla . Ezért a hideg oldal felületét növelni kell, hogy ne deresedjen le de a pára kicsapódjon rajta. Amúgy a kicsapódott víz mennyisége 2óra alatt 1,5 dl ez egy megítélésem szerint kis páratartalmú helyiségben nem rossz eredmény.
(#) balazswo válasza poros hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A 1.5 dl az tényleg nem rossz. Sőt...
Mekkora peltiert szereltél be?
(#) poros válasza balazswo hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ez egy 50 Wattos egy 150 A/H akkura kötöttem de KB fél óra múlva már kérte a töltőt.
(#) banyaiakos válasza balazswo hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ha az utolsó peltiernél nagyon meleg már a víz, akkor próbáld meg úgy, hogy középen folyik be a víz és a két végén távozik.
(#) Piszkos hozzászólása Jan 11, 2011 /

Sziasztok! Ajánlom a több peltier elem kisebb teljesítményen járatását, mint egyet kihajtva, mert kis teljesítményen sokkal jobb a hatásfoka.( 2x különbség is lehet)
(#) zozz12 hozzászólása Jan 13, 2011 /

Üdv!
Anyámék ragaszkodtak hozzá, nem tudtam őket lebeszélni róla, úgyhogy ma megérkezett egy Trotec TTK 50 S típusú 250W -os páramentesítő cucc. Egy biztos, aludni nem lehetne a hangja mellett, bár túlzottan nem hangos és percenként lehet hallani egy kis csurgást (gondolom a lecsapatott víz befolyik a tartályba). Majd kiderül, mit tud...
(#) Vasi82 hozzászólása Jan 13, 2011 /

Sziasztok!
Most olvasom a beírásaitokat.
Én is nekiálltam egy ilyen peltier elemes páramentesítőnek, mert van ez a tablettás, de nem ér semmit.
Én úgy fogom megoldani, hogy terveztem egy egyszerű elektronikát, ami a hideg oldalt 2 és 5 fok között tartja, hogy intenzív legyen a kicsapódás, meg be tudom állítani rajta az áramot,ezt beleépítem a tablettás dobozba.
Egy kapcsolóüzemű spot tápegység fogja meghajtani, ez tud 8,5A-t 12V-on.
(#) zozz12 hozzászólása Jan 14, 2011 /

Üdv!
Nos, a beszerzett kompresszoros páramentesítőn igen jól végzi a dolgát, bár az még sokáig csípni fogja a szemem, hogy mennyiért vettük, de most nem is ez a lényeg.
Gondolkoztam a hatékony, házilagos megvalósításon, a Ti és a gyári gépeken, majd jött a következő ötlet. Egy gyári kompresszoros így néz ki: kép. balazswo vízzel hűti a peltier elemeket. Hát kombináljuk a kettőt: hűtsünk vízzel peltier elemeket és hűtsünk vizet peltier elemmel. Tehát mindenkét oldalra 1-1 autó hűtő- vagy fűtőradiátort kötünk és ezeken fújuk át a levegőt. (elől a hideg utána a meleg radiátor) Majd végezetül építünk egy vezérlő-szabályozó áramkört. (túlfolyás/túlmelegedés/túlhűlés/stb védelem, páratartalom szerinti vezérlés/fokozatkapcsoló) És kész is. Persze meg kell találni a megfelelő méreteket (radiátorok, venti, peltier), bár ez igény függő (is).

Mi a véleményetek?
(#) balazswo válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Balazswo feladta a peltier-es páramentesítő projektet...
Helyette vett 10e-ért egy használt mobil klímát, ami 5-6 óra alatt letermelt 1-1.5l vizet. Most pedig árulja a nyakán maradt peltier elemeket...
(#) Libus válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Minél több a hőlépcső, annál rosszabb a hatásfok és mivel eleve rossz egy Peltier hatásfoka, ezért csak akkor lenne jó megoldás, ha közben nem lenne baj, hogy egy villanyradiátor teljesítményát használod el. Tehát ha egyébként is fűtenél villanyradiátorral, akkor okés, de egyébként....
(#) gabor128 hozzászólása Ápr 16, 2011 /

Sziasztok!

Csak egy ötletet szeretnék ismertetni, ami abszolute olcsó.
Nekem is az volt a probléma, hogy a fürdőszobában, főleg télen amikor nem lehetett szellőztetni, megrekedt a pára, majd lecsapódott mindenre és ugye a fal elkezdett penészedni.
Nos. Nagybevásárlóban lehet kapni ilyen tablettás páramentesítőt, de a tablettát kb félévente cserélni kell és az sem olcsóbb.
Az én megoldásom:
Kell egy befőttesüveg, egy rongy és egy kiló só, lehetőleg ne a legfinomabb, de ne legyen durva sem. Illetve olyan ruha anyag kell, amiből nem szóródik ki a só, de mégsem olyan sűrű szövésű, hogy a levegő alig jut át rajta.
Fogod a rongyot és varrsz belőle egy tölcsér formát. Beleöntöd a sót. A tetejét varrd le, hogy ne szórodjon ki. Fogod és belerakod úgy az üvegbe, hogy a tölcsér teljesen elzárja az üveg tetejét, de a tölcsér alja max az üveg feléig érjen le.
Én hasonlót készítettem. A só marhára szíjva a nedvességet. Az üveg aljára csöpögött le a víz. Persze sok párát össze kell gyűjteni ahhoz. Ha nincs sok pára, akkor a só magában tárolja a nedvességet. Néha célszerű kivenni és kiszárítani valahol. Idővel a nedvesség felold némi sót, ami lecsapódik a rongyra és meszilárdulva egy kemény falat hoz létre. Ilyenkor célszerű kicserélni a ronyot, vagy kimosni (nem gépben).
Még annyi, hogy a tölcsér teteje legyen nagy méretű, hogy több párát tudjon befogni, de ne lógjon le az üveg oldalán. A tölcsér oldala legyen negyjából V alakú.
Illetve célszerű a pára kibocsájtó forrás közelébe lerakni egy magasabb helyre. pl szekrény teteje.
Ennyi, és ugye marhára olcsó.
(#) tibike32 hozzászólása Jún 29, 2011 /

Helló!

Van egy kompresszoros páramentesítőm, olcsón jutottam hozzá
Mértem a radiátorát infra hőmérővel, a hideg oldala kb 16-17 celsius a másik oldala kb 28-30 celsius fokos.
Ezek jó értékek?
Valaki megtudná mérni a saját működő gépét ?

Köszi
Tibi
(#) tibike32 válasza tibike32 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Senki többet ((
(#) gyulank hozzászólása Okt 17, 2011 /

Sziasztok!

Van valakinek ötlete az automatizálásra?
Én egy ventillátorral szeretném kiszívatni a párát a fürdőszobából, mikor sok van. (Mert gondolom, olyankor csapódik le több víz, mikor a gőzt is látni.)

Szerintem nedvesség érzékelő nem lenne jó, mert ha lecsapódna rajta a pára, akkor is nedvességet érzékelne.

Nem értek a füst érzékelőkhöz, de talán valami optikai érzékelővel meg lehetne oldani, de nem tudom, hogy lehet-e szabályozni az érzékenységet.
Mert a gőz nem olyan sűrű, mint a füst, és ráadásul, már akkor be kéne kapcsolnia, mikor még épp hogy látom a levegőben.
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Én a lámpára kötöttem. Pontosabban vettem egy VUK4-et, ami akkor kapcsolja be a ventillátort amikor felkapcsolod a lámpát, majd a lekapcsolás után beállítható ideig még pörgeti.
Másik alternatíva CONRAD-nűl lehetett kapni pára érzékelő szenzort. Ehhez lehet elektronikát csinálni. Nekem van is belőle, mert végül nem csináltam meg...
(#) Libus válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Az enyémre ráfagy a pára konkrétan, a másik oldalán a kompresszorból kijövô csô forró, alig lehet megfogni.
Nem túl biztató igaz?
(#) Libus válasza gyulank hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

(#) gyulank válasza Libus hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszönöm, de venti már van, és azért nem akarok venni. És úgy gondoltam, hogy automatikus, hogy akkor megy csak, amikor kell.
Azzal, hogy a pára érzékeléskor bekapcsol egy időzítő, amit én állítok be, vagy többet megy, vagy többször megy kevesebbet.

De mondjuk, ha akkor kapcsolna be pl., ha 1 percen keresztül érzékelte, és akkor kapcsolna ki, ha fél percig nem érzékelte, akkor szinte csak akkor menne, mikor kell.
(#) poros válasza gyulank hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Talán ezt keresed? Bővebben: Link
(#) gyulank válasza poros hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Ehhez azt írták, hogy olyan helyen nem lehet használni, ahol felmerülhet az, hogy kicsapódik rajta a pára, és a port sem szereti.

A fürdőszobában elég valószínű, hogy kicsapódik rajta.
Főleg, hogy olyankor kéne bekapcsolnia, mikor olyan magas a páratartalom, hogy ki fog csapódni.

Szerintem azt csak pl. szoba levegőjének páratartalmát szabályozza, de nincs olyan helyen, ahol látható a gőz.

Emiatt gondoltam valami optikai megoldásra, mert ott talán nem számít olyan sokat, hogy kicsapódik-e.

Mondjuk, ha fél percenként ellenőrizné az állapotot, és egymást követő azonos érték alapján kapcsolna, akkor max. 1 percet pöröghetne tovább feleslegesen.

Egymás után kétszer nem érzékel párát akkor kikapcsol, vagy nem kapcsol be. Egymás után kétszer érzékel, bekapcsol, vagy bekapcsolva marad.
Következő: »»   3 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem