Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sajnos egyébként a témában se meg a könyvben sem találtam a párhuzamos és soros kondezátorok bekötéséről tiszta és egyértelmű magyarázatot....
Csak annyi érdekelne hogy akkor ha párhuzamosan kötöm őket akkor az eredendő kap. összeadódik vagy így is csöken?? Egyik hozzászólásban ezt találtam,hogy mindenképp csökken.....??
Nem akarok gonoszkodni, de a 7.-es Fizika könyv, vagy a függvény táblázat is tartalmazza az ide való képletet.
Sziasztok! lenne egy kisebb gondom. Szeretném megmérni az autó akkumulátor kapacitását, és hogy a generátor milyen gyorsan tölti vissza a levett feszültséget. Erre nemtud valaki egy egyszerű + könnyen megvalósitható módcert, amit idehaza is eltudnék végezni ?
Előre is köszönöm mindenkinek!
Az akku kapacitása rá van írva. Hogy mennyi idő alatt tölti fel? Töltöd az aksit és időközönként savmérővel ellenőrzöd a savszintet. De ez álló autónál igen költséges.
hát végül is nem az lenne a lényeg hogy mennyi a max kapacitás, hanem hogy mennyi a jelenlegi, ugyanis érdekelne hogy pl ha menetem a kocsit alap fordulaton akkor menyivel tölti vissza....ha mittom én 2000es fordulaton megy akkor megint menyivel tölti vissza. . . . legalábbis idáig jobb ötletem még nemvolt hogy hogyan tudnám a visszatöltést kiszámítani akkumulátor nélkül.
Sziasztok!
Ha saját kezűleg készítek tápkábel hosszabbítót - egyenáramúról volna szó - akkor kell/érdemes figyelmet fordítani a megnövelt kábelméret miatt fellépő veszteségre, az ellenállásra, vagy 4 méteres hossz esetén ez elhanyagolható? Ehhez hasonlót szeretnék készíteni a mellékletben látható hálózati adapterhez. Előre is köszönöm a türelmet! :worship: Üdv!
Az akkumlátor kapacitásának mérése, ha nem is nagyon nehéz, de mindenképpen időigényes, tekintettel a 10 - 14 órás ciklusokra, ráadásul egy mérés az nem mérés ugyebár. Ha állandó árammal töltöd, és kisütöd az akkut, akkor elég azt figyelni, mennyi idő alatt éri el az akkumlátor a töltési, vagy a kisütési végfeszültségét. Ezt autóban nem tudod megcsinálni, mert a töltési, kisütési áram nem állandó. Az ilyen mérésekhez manapság mikroprocesszoros műszereket használnak.
Az hogy mi engedhető meg, vagy mi elhanyagolható, azt neked kell eldöntened. mindenesetre a hosszabbítón folyó áram, a vezeték ellenállásán veszteséget okoz. Ha ez az áram 1 uA, akkor elhanyagolható, ha 10 A, akkor nagyon nem, még ha 2 × 4 mm^2 keresztmetszetű vezetéket használsz is.
Tulajdonképen nem értem a problémádat. Lemerült akkuval nem lehet autózni. Ha gyenge az akkud és jó,tehát sikerült elindulnod a töltésed is hibátlan akkor 200Km-után az autó feltölti. Természetesen országúton folyamatos üzemmel. Mi a jó töltés? Az akku sarkain voltmérővel 14.4V-ot kell mérned tompított lámpákkal kevés gázadással, nem alapjáraton.Ha több pl 15.5V<
tönkre megy az akkud. Ha kevesebb pl 13V< akkor sohasem tudja rendesen feltölteni. Ennél többel nem tudom minek kell foglalkozni.>>
Még annyit, ha jó az akkumulátorod és a kocsi töltése akkor ezzel a témával te sem foglalkoznál, tehát valami gondod van. Lehet rossz az akkud, a töltésed, vagy valami üzemen kívüli fogyasztó. Pl. rossz riasztó
Sziasztok.Lenne egy két kérdésem.Nemsokára megyünk USA.-ba,létezik valamilyen átalakító? Úgy tudom ott 110V van,és a dugaj is más.Láttam egy-két dugajt pár száz forintért hogy beledugom az én kütyümet aztán meg ott a konnektorba de szerintem azzal nem jutok 1 ről a 2-re mivel ugye nekünk 220 V kell. (gondolok itt kamera töltő,elemtöltő stb),azért mosógépet meg hűtöt nem viszek. Ha létezik valamilyen megoldás vagy ilyen inverter vagy nem tudom minek nevezzem akkor dobtok egy linket? Én keresgéltem de nem jártam sikerrel. Előre is köszöntem.
Sziasztok!
Van egy ilyen próbapanelem és ehhez való nyákra építhető UTP csatlakozót keresek a hestore kínálatából. Egy linket tudna valaki adni, hogy melyik UTP csatlakozó megy rá? ( Mármint, fúrogatás nélkül... most is van egy nyákra építhető UTP csatlakozóm, de annak más a raszter-kiosztása és nincs hangulatom nyákot fúrogatni... ) Előre is köszi, Fulee
Köszönöm a válasz. Tudnál légyszi valmiféle ábrát mutatni a "A zener diódával párhuzamosan lehet kondenzátort kötni." módszerhez? Az áramforrás egy 4,5V-os zsebtelep. Két párhuzamosan kötött kondenzátor után van egy led . Hogy tegyem a zenert?
pucuka & köbzoli!
Köszönöm szépen a segítő hozzászólásokat - most már tiszta sor, "...nincs több kérdésem Tisztelt Bíróság!" :wink:
Bővebben: Link Ezt nem töltené nekem le valaki?
HI ALL!
Szeretnék csinálni egy ledes biciklilámpát már kiszámoltam hogy 8 kék led lesz benne 8,4V aksiról fog menni ellenálának kijött 33 Ohm-nak egy kérdésem lenne 20 mA nek számítottam meddig fogja bírni az aksi? A válszokat előre is köszi
Szervusz!
Az erősen függ attól,hogy az akksi hány Ah -s.
Egyenirányítóba szerelnék kondenzátort, a lüktető egyenfesz. símítására. Elég nagy árammal dolgoznék kb 10- 12 A. MEkkora kapacitású kondi kell? Hogy tudom ezt kiszámolni?
Hát mivel ez 9V elem aksi változata 200 mAh a másik ami ugyanezzel az akkuval működött az bírta 1 hétig is igaz csak 3 led volt rajta !!
200mA-t tud biztosítani egy órán keresztül.Tehát a Te eszközöd,összesen 20mA árammal számolva,10 órát tud üzemelni.Persze ez nagyon ideális eset,én max 8-9 órát tippelek.
Sziasztok!
Nem tudok rájönni hogy mi a fene lehet ez: VF = Forward voltage drop of the output rectifier. Mi ez? Szaturációs feszültség oké, de ezt nem tudom. MC34063A-ről van szó.
A kimeneti egyenirányítón eső feszültség.
Jónehány készülék tápja(töltője)már 100V-tól üzemel(pl. amivel éppen most írom ezt), ha a tieid ilyenek, akkor csak konnektorváltó kell, ha nem megy, akkor trafó is szükséges.Kipróbálni-biztonságosan- úgy tudod, hogy 2 azonos sec. feszültségű, és felezett 230V-os primerű trafót szembekötsz, a 2.-nak a 115V-os felére akasztod a tápot, vagy megy, vagy nem-így a hálózatról is le van választva(biztonság), és a készülék sem károsodhat. Az USA-ban ma már 120V-os a hálózati feszej.
Elküldtem neked a megadott e-mail címedre és a levél visszapattant...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |