Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Sokadik körömet futom egy TV-vel, amely a DAEWOO DMQ-2045 névre hallgat. Van egy nem minden részletében egyező rajzom róla, de azért használható.
Röviden az előzményekről. Tápegység IC STR5412 csont zárlatos, előtte 2db dióda a graetz-hídból dettó. Az utána lévő zéner (110V) hasonló módon végezte. Természetesen a bemeneti 4A-es bizti is cserére szorult. Csere és a legalapvetőbb dolgok (Sorvég tranyó és meghajtója ellenőrizve rendben. Ohmmérő a kimenő oldalon semmilyen zárlatot vagy jelentős mértékű kis ohmos terhelést nem mutat.) Egy ampermérővel sorbakötve bekapcs. Még a hálózati fő autómata is lement. Csak a diódákat kellet cserélnem a graetz-hídban a többi műszerrel jónak minősült. Ennek ellenére elkészítettem egyedi alkatrészekből a táp IC klónját. Beépít - próba - de már egy 100W-os izzóval sorban. Az izzó max fényerővel világít. A következő lépés az, hogy az egész tápot kidobtam és egy muzeális régiből kiszedett táppal meghajtva a sorvég beindult de a fókusz szabályozó poti mellett ívet húzott a sortrafót tartó fém kerethez. Tehát a sorki működik és van nagyfesz, és egyet-egyet pattanva bevillan a fény is a képcsövön. Ezen kívül semmi egyéb működés, viszont a C428 10µF-os kondi elfüstölt (RGP tápban). Mivel éppen ilyen nem volt kéznél csak kidobtam a rosszat és nem tettem be helyette semmit. Na ekkor az a jelenség adódott, hogy a fókusz képcső csatlakozásánál elkezdett ívet húzni. Hamar kikapcs, még mérni sem volt időm. Csőcsati le - próba - így is húz valahova ívet, de a zárt tok miatt nem látom hova. A következő lépés a sorvég 60W-os izzón keresztüli táplálása. Nincs ív és az izzó a normálistól gyengébb fényerővel világít, ami arra enged következtetni, hogy nincs menetzárlat a sortrafóban. Sajnos csere lehetőségem próbára nincs, ami leginkább igazolni tudná a sortrafó jó vagy hibás mivoltát. A sortrafó hibán kívül még mi okozhat túlfeszt a fókuszban és az RGB tápban, amely mindezen túl a készülék többi részének a működését is blokkolja? Elnézést ha kicsit hosszú voltam, de így talán mások is jobban tudnak okulni belőle.
Ebben csak egy sortranzisztor van+1 táptranzisztor. Következő lépés: a táptranzisztor kollektorán van-e feszültség. A nagy pufferelkó negatív lábán legyen az egyik mérővezeték, a másik a kollektoron.
Szerintem nagy a sortápfeszültség és azért ível. Ennél a sasszinál 103V-os a sortáp. A jó rajz: kattints a Get Manualra
Mármint a sortranyó pufferére gondolsz? Az melyik, ami a kollektorra van kütve?
Köszi
Oké, köszi. Holnap mérek, és este megírom mit mértem.
Addig is köszi, és jóéjt.
Köszi a választ. Az Elektro-Tanya honlapot ismerem és próbálkoztam korábban, de egy használhatatlan "png" fájlon kívül mást nem tudtam letölteni, mivel erre a típusra azt írja ki, hogy nincs találat (újmagyarul "Hits: 0"). A táp kimenő szintjét a zéner adata alapján 110V-ra állítottam be. A 103V hoz képest ez nem túl nagy eltérés és az mindenképpen jelez valami hibát, hogy a készülék többi áramköri része sem működik és az eredeti táppal meg eleve reménytelen még a hiba keresés is. Mindenesetre leviszem a tápot 103V-ra. Aztán majd meglátjuk.
Egy kicsit várni kell a Get Manulra az oldal megnyitása után, de ott lesz.
Van egy Samsunk Plano tv-m, s az bekapcsolás után pár percig a képernyő két szélén a kép amolyan hordósan beugrik (tudjátok, mint amikor egy hordó közepét derékszíjjal összehúznánk). Pár perc elteltével megszűnik, s a kép "kiugrik" normális méretűre.
Mi lehet ennek az oka? Orvosolható?
Köszi a kiegészítő infót, de továbbra sem jutottam egyről a kettőre. Egy bizonyos kor felett már nagyon türelmessé tud válni az ember, de ez már nekem is sok volt. Kb. háromnegyed órás várakozás után is csak a csatolt formában jelent meg a honlap ugyan azzal a netes címmel. Valamit biztosan nem jól csinálok, csak azt nem tudom, hogy mit?
Az oldalfrissítgetés szokott segíteni. Mellékeltem a fájlt.
Hali!
Na szóval megmértem a sortápot. Készenlétben 117V, indításkor 142V. Csak nemtudom, hogy ez most mit jelent.
Sziasztok
Nekem nem a tv szerelés a profilom és azért is vagyok bajban jelen pillanatban.Van egy 37cm régebi fajta samsung tv ém és egyik pillanatrol a másikra elment a kép hang van kép meg csak anyi, hogy tiszta zöld az egész és vizszintes csikok vannak benne.Ha tudnátok abban segiteni, hogy keresem a hibát melyik részben megköszöném.
Szia Kadarist!!!
Mértem a táp a tranzisztor kollektorán és semmi. Aztán mértem a soron is ott se volt semmi.Na és aztán rájöttem hogy nem jut most már oda áram aztán elkezdtem méregetni az oldalsó kicsi nyákon ahol bemegy a hálózati kábel, két érintkezési hibát is találtam ami idáig nem volt Az egyik:a kapcsoló csatlakozónál volt a másik az egyik ellenálásnál megcsináltam és jó lett minden. Köszönöm szépen a segítséget sok jó ötletet adtál hogy egyáltalán elinduljak.
Szia!
Ha a BU808 kiment, akkor cseréld ki a c613 10µF/63 voltos kondit, ha van benne ilyen pozició számú alkatrész. Általában ez mindennek az okozója.
Nézd át az EW körét. Rajzot nem árt, ha beszerzel hozzá. A forrasztási pontokat nézd át első körben, és ha találsz hideg forrasztást benne, akkor ne forraszd le, hanem vedd ki azt az alkatrészt, és mérd ki. Sokan sajna látnak egy hideg forrasztásnak tűnő dolgot, és leforrasztják, de a hibás alkatrészt forrasztják le. Így a tv menni is fog, de csak pár napig, azt nagyobb bajt okoz.
Köszönöm a segítséget. Ez a "pdf" kinagyítva már tökéletes.
Szia!
Nem ez a pozició száma, de már azt is cseréltem, semmi változás. Valami más ötlet? Megmértem rajta a feszülséget is: készenlétben 117V, indításkor 142, ez tart kb 3 másodpercig, aztán megint készenlét.
Szia Kadarist! Az Uránuszon bekötöttem a képcsőpanelról jövő vezetékeket.. a kontrasztpotira az egyik vég.. a földre a másik,de semmi. Majd gondoltam egyet és végigkövetve a videojelet,bekötöttem az R723 150ohm után.. és lett képem. Amely függőlegesen és vizszintesen is szalad.. mérsékelni tudom,de megállitani nem. Ezeknél a gépeknél valamelyik tekercs rövidrezárásával kell "lebegő" képet beállitani?
Szia!
Nem kap videojelet a TBA950 szinkronleválasztó bemenete és ezért fut a képed. Jó lenne a gyári állapotot megtalálni, mert csak úgy lesz jó.
Sziasztok Tudna valaki segíteni? Van egy sony Model:CPD-E100E és az a baja ki ment egy dióda ER304-es tedtem bele egyRGP30k-t de nem ment csak 1 vagy 2 percig utánna ismét kicseréltem ismét nem ment tovább és ismét tönkrement az-az zárlatos lett mikor a dióda zárlatos a táp rögtön tilt mint ha a sormeghajtó tranzisztor lenne zárlatos de az jó csak mikor benne van a zárlatos dióda úgy mérhető mit ha zárlatos lenne ismétlem az jónak mértem. Azt szeretném tudni miért nyírja ki a diódát.
Sziasztok samsung 55cm-es tv 0 hangerőnél zúg olyan mintha valami gerjedő hangot adna ki.
Szia!
Az RGP30K lassú oda. Érdemes lenne az eredeti típussal próbálkozni vagy egy hasonlósan gyors kapcsolású típussal. HER304 és helyettesítői
Ok Köszi! Okozhatja más még ezt a hibát?
Még egy kérdésem lenne. Képernyőről a karcot hogyan tudnám eltüntetni?Köszi előre is.
Egyelőre cseréld ki egy odavaló típussal, utána lehet tanakodni azon, hogy mi a kiváltó ok. A karccal együtt kell élni.
Szevasztok vanegy funai1400t mk8 tipusu tvém hibajelenség sötét csikok vannak benne kb 3cmként mitöl lehet kérlek segitsetek
Szia4
Cseréld ki a katódtápfeszültséget szűrő elkót. Ez a C652, a sortrafó mellett. Ha ez nem válna be, akkor a segédrácsfeszültéget szűrő kondit ellenőrizd (C454 a képcsőpanelen).
Köszi megprobálom majd írok hogy mi lesz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |