Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Üdv,elméleti szinten lenne egy kérdésem,több fémkereső gyártó bele épít a keresőibe úgynevezett "booster" áramkört.Ha jól tudom ez a kimenő jelet hivatott erősíteni,a kérdésem az lenne hogy ezt elviekben utólag is meg lehetne építeni egy adott keresőhöz?
Igen, ez utólag építhető, sok típushoz lehet kapni. A gyártók nyilván ígérnek teljesítmény növekedést, hiszen különben ki venné meg?! Gyakorlatban nem próbáltam. Elméletben nem hiszem, hogy sokat jelent, hiszen akkor beépítené a gyár azt a pár alkatrészt, tehát inkább azt feltételezem, van előnye és hátránya. Maga az áramköri megoldás lehet egyszerű, azonban számolni kell azzal, hogy VLF detektoroknál megváltoztatja a fej fázistolását, viszont egy szabályozható fázisszögű bemenő fokozat segíthet olyan detektorok esetében, ahol nincs földhatás kiegyenlítés (vagy nem manuális). Persze az is igaz, ha ezeknél a detektoroknál elkezdünk földhatást kiegyenlíteni, könnyen becsapjuk a discriminációs áramköreiket is. PI detektoroknál nem igazán értem, mire is jó és mit is csinálhat, aminek tényleg van értelme. Pl a Coiltec a GP 4000-es ad 150dollárért, amirt nem feltételezem, hogy túl sok mindent beleszerelnének. Szerintem egyszerűbb készülékeknél több értelme van belenyúlni az elektronikába és pl megemelni a tekercset tápláló rész tápfeszültségét, ami egyébként nem jelent sok előnyt a tapasztalatok szerit.
Köszönöm a válaszodat,ez egy white"s m6 típusú gép,nem tudom a gyártók miért nem rakják bele,talán hogy vedd meg a felsőbb kategóriát? Fene tudja,gondolkodom a dolgon,bújom a netet,nekem 5-6 centi plusz már sokat jelentene Persze tudom hogy nem egyszerű ezeket megépíteni.
Pont azért nem rakják bele, mert nem hoz annyit. Illetve nem lineárisan. Ha a saját keresőmből illetve a Feri írásaiból indulok ki nem nagyon éri meg, ezért sem alkalmazzák. Hogy konkrétumot is mondjak, a GS4 esetében (ebben is van BOOST) kisebb, 1Ft körüli érmékre kb. 2-3cm-t növel a BOOST, egy 200Ft-os esetén 5-7cm körül.
Ennek viszont óriási ára van, mégpedig a dupla fogyasztás. Ma már ez nem akkora probléma a ma kapható Li akksik miatt, hiszen beletehetsz több Ah kapacitást is a dobozba. Az áramkör függvényében lehetnek még trükkök (pl. a GS alap esetben amikor minden ki van rajta kapcsolva 24-25cm-ről hoz csak egy 200Ft-ost a levegőben, viszont ha mindent felkapcsolok és az érzékenységet is túltekerem akkor 48cm-ről is). A PI gépek esetén szerintem nem a nagyobb energiabevitel, hanem a hatékonyabb tekercs és a meghajtása hoz jobb eredményt, mivel az egy erősen összefüggő rendszert alkot.
Lehet, egy nagyobb fejjel egyszerűbben célt érsz. Az érzékenység növelése nem feltétlen hasznos, ugyanis a felszín közeli kis fémforgácsokat is jobban jelzi és a végén órákig keresgél az ember egy apró szilánkot. Egyébként lesz júliusban találkozó, ott érdemes ilyeneknek utánakérdezni.
Sziasztok!
Új vagyok ezen a fórumon, ezért először is köszöntök mindenkit! A segítségeteket szeretném kérni. Építettem egy MD-1-es keresőt, "gyári" panelre, a RTÉK1995 alapján készített omega fejjel. A fej adatai ugyanazok, mint az évkönyvben, 200 menetes adó, 60 menetes vevő, omega alakban hajlítva, rézdrót-alufólia-rézdrót árnyékolással, szigetelőszalaggal elszigetelve egymástól a két tekercset. Amikor bekapcsoltam az volt a furcs, hogy az adófrekvencia az 5,5 kHz helyett 2,4 lett, de megoldottam egy 470 nF-os kondi cseréjével 3 db 47 nF-osra (ezt találtam éppen éjszaka otthon, de ment vele), így 5,6 kHzre sikerült belőni. Kellett egy kis idő, mire rájöttem, hogy a bemeneti előerősítő túlvezérlését az adófej rossz pozíciója okozza, de ezt is sikerült megoldan, gyönyörűő kerek, szinuszos jelet kaptam. Így az érzékenysége olyan lett, hogy egy 2 Ft-ost kb 10 cm-ről meismert, egy nagyobb bronz érmét már 13-14-ről is jelzett, és ugyan kisebb érzékenységgel, de jól el tudta különíteni a mágnesezhető fémeket is. Tegnap este kiöntöttem a fejet a kikísérletezet pozícióban műgyntával (Ablonczy, két evőkanál liszttel felturbózva a repedések és kisebb hőfejlődés miatt). A szétfolyó műgyantától eltekintve sikerült a művelet, reggelre ott várt az asztalon a kész fej. Arra ügyeltem, hogy a tekercsek ne mozduljanak el az öntés közben, bár rögzítve nem voltak. Nem bírtam ki, reggel kipróbáltam, és akkorért a meglepetés: az érzékelése alig 1-2 cm-re lecsökkent! Még nem volt időm, hogy belemérjek, mi okozza ezt, de sajnos van egy olyn gyanúm, hogy van kb. fél kiló vörösrezem gondosan beágyazva fél kiló műgyantába a színesfémgyűjtők számára. Mit rontottam el szerintetek? Miért vakult meg? Okozhat ilyet a műgyanta? És a legfontosabb: hogy tudom ezt a jövőben megakadályozni (bár az lenne a legjobb, ha nem kellene új fejet tekerni)? Üdv Miki
IB fejet nem csináltam még (szeretném megőrizni a még meglévő hajszálakat ), de azt mondják hogy semennyi levegő sem maradhat benne! Tehát a módszer amivel csináltad nem jó, mert a tekercs menetei, valamint a tekercs és a műgyanta közti részben is levegő van, ami nagyon jól el tudja hangolni a hőmérséklet változás és a benne lévő páratartalom miatt, legalábbis a tapasztaltak ezt mondják.
Köszi a választ.
Nekem úgy tűnt, hogy annyira azért nem érzékeny a műszer, a tekercs centiméteres elmozdulása okozott kisebb érzékenységromlást. Az adótekercs 5 cm-rel középpont felé tolódása (ami az előerősítőt túlvezérelte) sem volt olyan durva, mint a műgyanta (vagy a levegő) hatása.
Megvan a hiba.
Az okot nem tudom, csak a következményt: a vevő tekercs zárlatos lett az árnyékolásával. Megpróbáltam átégetni, de nem sikerült. Maradt a jól elrejtett színesfém hulladék és a fej újragyártása.
Van itt valahol egy jó tekercsépítő leírás, azt keresd meg! A tekercset még a gyárban is több lépésben öntik ki és hagynak hangoló szálat vagy szálakat, ez lehet a bekötőhuzal is.
Valamit próbálj is rajta még reszelni, mert ilyen érzékenységgel nagyon korlátozott a használhatósága.
Találtam egy nagyon jó DD fej leírást, ha arra gondolsz. Most azt készítem, csak elfogyott a drótom.
Az eredeti érzékenységre mondod, hogy nem jó, vagy a zárlat utánira? Olvastam a leírásaitokat Silver Starra vonatkozóan, sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint az MD-1. Nekem úgy tűnt, hogy az MD eléggé igénytelen ehhez képest, nem kell annyira tökéletesen kiegyenlíteni, nem igényel annyira precíz tekercskialakítást sem. Vagy tévedek?
Tévedés valóban. A legegyszerűbb kereső tekercsét is pontosan és gondosan kell megépíteni.
Arra az érzékenységre gondolok, amit írtál még mielőtt kiöntötted volna. Gondolj bele, ha nem a tengerparton keresőzöl a tekercs eleve 10cm-re van a talajtól viszonylag sík területen is, szántásban, füvön 15cm, de lehet 20 is. Próbáld úgy állítani a tekercset, hogy felteszed egy vízszintes deszkára legalább 1m magasra, hogy jó messze legyen minden környező fémtől.
Asztalon próbáltam, éppen ezért, a hozzászólásaitok alapján.
Akkor valahogy el kell érnem, hogy legalább fél méter legyen az érzékelés? Az adó tekercset tegnap elkészítettem, de nem öntöttem ki lakkal. Ezt akkor pótolni fogom, a vevővel együtt, bár az árnyékolást vissza kell bontani. Köszönöm a segítséget.
Én elkészítettem a tekercset, szigetelőszalaggal amilyen szorosan csak tudtam betekertem, erre egy vékony rézhuzal, alufólia, megint réz, amilyen szorosan csak tudtam, hogy egészen kemény legyen, ne tudjon mozogni. Viszont levegő van benne, akkor is, ha mozogni talán nem tud.
Lehet, hogy a megadott menetszámokon változtatni is kellhet?
Egy 100Ft-ost minimum 25cm-ről érezzen, addig állítgasd szerintem, de közben figyelj, hogy az elvileg jó fázisszögek legyenek beállítva, különben a földre is be fog jelezni. Az érzékenységet az adótekercs alakja is nagyban befolyásolja. Ez egy nagyon hosszadalmas játék és sajnos csak közelítő, ugyanis a föld hatását csak elméletileg veszed figyelembe. A frekit az adótekercsed és annak számos paramétere befolyásolja, a házi tekercs mindig eltérő. Ha kész a tekercs formája, és jó az érzékenységed lakkozd le valami kemény lakkal. A tekercs jósága növekszik, ha a menetek szorosak, azonban ez nem feltétlen kell egy keresőtekercshez, de az igen, hogy ne legyen levegő a menetek között. Ha ez megvan, kiöntés előtt megint hangold össze őket, sőt, akár kiöntés közben is. Hagyj egy hangolószálat a végér, mert a gyanta eldeformálja mechanikusan őket.
Én egyébként sokkal egyszerűbben csináltam, a módszer nem bonyolult és csaknem tökéletes tekercset ad, leírom: vettem egy gyári fejet Az MD-hez is vehetsz gyári fejet, csak az adóoszcillátort kell olyan átalakítani, amiben nem a tekercs a frekvencia meghatározó elem, egyébként a vaterán árul egy készítő fejeket, nem kizárt, hogy csinál neked akár ehhez is.
Hát ha a gyári fej csak majdnem tökéletes.. olyat én is tudok! A tökéletes lenne a jó.
Azon kívül 23 rugó, ami lehet, hogy nem sok, de a meglévő anyagokból összerakott szinte ingyenes fejnél sokkal több. És elveszik a készítés varázsa Miért baj, ha levegő van a menetek között? Mi változik tőle?
Nézd, aki a készítés varázsát keresi, annak a fémkereső építés egy ideális elfoglaltság, ugyanis ez az, amit gyakorlatilag örökké lehet készíteni. Illúzió, hogy a saját ingyé van, mert ha normális súlyú fejet akarsz a minőségi és nem zsugorodó gyanta legalább 4-5000+kb egy ezres a vezeték+ kábel, csatlakozó még egy ezres. Ha szép fejet akarsz kell egy forma. (formának jó egy gyári fej védőburok) és aztán vagy jó vagy nem. Vannak olyan esetek, hogy a fejkészítés elkerülhetetlen, pl az explorerhez nincs olyan amit én szeretnék, ezért csinálni fogok, de kizárólag azért, mert nem kapható.
A levegő az egy jó kérdés, rengeteg magyarázat van rá, fizikai meg elméleti, egy biztos, az a tuti ha a tekercs át van itatva valami híg gyantával vagy lakkal. Állítólag az explorer pl kifejezetten a rossz Q-ju tekercseket szereti, de az sem a levegőset. Én még amikor elvetemülten próbáltam házilag tekercset készíteni, üvegszálas hajóépítő cuccot használtam, de 2kg-os súlynál még mindig bejelzett ha megkocogtattam Persze nem ördöngösség, ha rá állsz és van forma, anyag, jó zománchuzal, megy mint a karikacsapás. De amíg kikísérletezed....
Ja, visszatérve az eredeti problémára. Az MD-d hez egy kis kiegészítő áramkörrel bármilyen fejet tudsz csatlakoztatni, ami ilyen elvű keresőhöz való. Kell hozzá egy VCO-s IC egy kis leválaszrtó fokozat és ha nagyon tutit akarsz, a referencia jelhez egy fázis toló fokozat. Ha maradsz az építésnél, nekem a vizesbázisú padlólakkal való betunkolás hozott jó eredményt.
Az ingyenességet nem mondtam komolyan. Viszont a kisebbik fiam odáig van, hogy tekerhet. Nagyon tetszik neki.
Én azt gondoltam, az a jó, ha könnyű a fej. A gyanta is zsugorodott, mire megkötött, talán 2-3 mm-t is. Az sem szerencsés, tudom. Most megfogtál ezzel a hozzászólással, mert nagyon vissza kell szoknom az elektronikába, kb. 15 éve nem foglalkoztam vele. A DD fej jó az MD-hez, nem?
Persze, DD is jó, de a DD is pont olyan kritikus, mint az omega, sőt. Ott a gyanta zsugorodás még jobban elrontja a beállítást. Persze a másik kritikus dolog az MD esetében, hogy a tekercs egy aktív rezgőköri elem, mint ahogy mondtam, szóval ki kell sakkozni, hogy milyen menetszám lesz ideális. A silver egy jobb választás, többet is tud, az ott alkalmazott tekercs táplálás az általánosan elfogadott, abban pl ha kicseréled az oszcilátort egy 555-re, akkor szinte bármilyen fejjel megy, sőt, a fej valós rezonanciájára tudod hangolni, ahol az amplitúdó a maximális lesz. Az MD szerű készülékek nagy hátránya, hogy az oszcillátorodat is megváltoztatod a nagyobb tárgyakkal.
A DD fej előnye viszont az omegához képest, hogy az omega önmagában egy amorf tekercs, továbbá, hogy a DD letapogatása egy sáv, míg az omegáé egy pont, vagyis jobban lehet vele keresni. A DD-vel kissé nehezebb a pozicionálás találat esetén, viszont nehezebb valamit megtalálni vele, hátránya csak nagyobb érzékenységnél jelentkezik és a koncentrikus tekercsekkel szemben. Én nem használok omega tekercset, nem szeretem. DD vagy koncentrikus.
Most lett kész mindkét tekercs. Összeraktam, de továbbra is 15 cm-re lát el.A 100 Ft-ost veszi észre a legnehezebben, ezt még közelebb kell tenni.
Az oszcillátorban a kondi változtatása nem jó? Most még 6,2 kHz, megpróbálom belőni 5-5,5 közé. A régi omega fej keményen harmadára lecsökkentett kapacitása van most bent.Hátha az segít egy kicsit. Vagy nagyon. Még se árnyékolás, se semmi a vevőn, megpróbálom gyűrögetni, alakítani. Az MD egyszerűbbnek tűnt, azért gondoltam, hogy kezdetnek jó lesz, aztán ha tetszik a dolog, akkor lehet komolyabbat is, gyári fejjel. Kipróbáltam a kocogtatást a zárlatos fejjel. Az oldal irányúakra viszonylag érzéketlen volt, de a tárcsára merőlegeset nagyon jelezte valóban. De ez csak egy kísérlet volt, a fej kukában végzi nemsokára
Meg kéne nézni az elektronikát is. Meg ne csak azt nézd, hogy ne vezérelje túl az erősítőt a vevő, de próbáld minimumra állítani. Nem mindegy a kábel sem. Vagy egymás melletti árnyékolt, vagy SVHS, vagy két koax. Ennél többet kell tudnia. Miből tekered? Ugye nem bontottból? Fázistolást beállítottad?
Próbáltam beállítani kicsire az alapjelet, egészen kicsire is lehet tologatni. Azt olvastam, hogy kicsit félre kell hangolni, én így próbáltam, így nem éppen minimális az offszet.
A kábel egy 5 ér+árnyékos, de nem erenként, hanem az 5-nek közösen. Csere? 1 ér+árnyék, vagy 2+árnyék legyen? A tekercs egyik pontjával összeköthető az árnyékolás a fejben? Az első fejet bontottból tekertem, a mostani egyik tekercse is az, a másikat már frissen vásároltból tekertük. (Lehet, hogy szétbontom, mert 1-2 szál nagyon feszül, nem tudja bevenni a kanyart rendesen, ahogy a többi). A fázistolás most úgy tűnik nem az igazi, szerintem a poti szélső állásában is csak közelíti, de nem éri el a 90 fokot. A leírás szerint a kondik cseréjével lehet finomítani, de az itthoni tizenéves darabokból nem akarok "belepiszkítani", úgyhogy holnap megyek a boltba, egy készlet kondiért.
Kábelt cseréld ki okvetlen. Gondolj bele, elküldesz egy vezetéken egy tizenvalahány voltos jelet, és melléteszel egy 1-1,5m hosszan egy vezetéket, amiben meg nx10-nx100mV nagyságú jeleket vársz, melynek a fázishelyzetét akarod mérni pár fok érzékenységgel.
Erenként árnyékolt 2 erű az SVHS. Már nem lehet kapni, de a tesco-ban 500Ft körül van szerelt 2m-es, tehát méterre is jó árban. Nem egy nagy minőség, de használható, viszont elektronikai boltban vettem már olyat, ami sima 4 eres volt, szóval ez legalább tutira az. A másik megoldás a két koax, de az kissé túlzás ehhez a keresőhöz, esetleg ha van pl. RG58, (sodrott belsejű) ezt használták informatikához, az tökéletes. Fázistolás mindig elmászik, ha babrálod a fejet, azt is nézd, ha megfordítod az egyik tekercset. Én képtelen vagyok végigolvasni a regényt róla, de tedd meg, ad egy csomó információt, ami segít a megértésben.
Milyen regényre gondolsz, amit végig kellene olvasni?
A tekercs árnyékolásra szükség van? Össze lehet kötni a saját tekercs fix tápon lévő pontjával?
A vevőt legalább árnyékold, a grafit spray-t dicsérik. Máshova nem nagyon tudod kötni.
Regény alatt a hozzáfűzött magyarázatot értettem. De gondolom, már előrébb vagy. Mi az eredmény?
Az árnyékolást úgy értettem, hogy a fejben összekötni, vagy felvinni a nyákig, és ott összekötni a negatív pólussal?
Sajnos nem vagyok előrébb, nem sok időm volt foglalkozni vele. Vettem 4 eres kábelt, erenként árnyékoltat, most azzal kötöttem be. Javulást nem tapasztaltam, ugyanúgy 10 centi körül lát el. Közben rájöttem, hogy az asztalban fém csavarok vannak, éppen fölötte kísérleteztem Valahogy át kell rendezni az egész asztalt is, mert a szkóp közelsége is befolyásolja, ha meg megy a páka trafója az kész katasztrófa. De nem adom fel.
Összeraktam, de még mindig nem lát 10-15 cm-nél messzebbre
Most egy kicsit eltanácstalanodtam
Ha az érméket jelzi ekkora távolságból akkor az jó, nagyobb érzékenységet az MD-vel nem fogsz elérni. Belenéztem néhány olcsóbb kínaiba aminek a kapcsolása hasonló, azok is kb. 14-16cm-t tudnak egy 50Ft-osra levegőben.
Köszönöm, most megnyugtattál.
50-essel ugyan nem próbáltam, 5 Ft-ost, meg egy kb. ugyanakkorára összhajtogatott alufólia darbot próbáltam, ezekkel tudja, ha úgy állítom be a tekercseket, hogy kicsi, de ne 0 legyen a kimenő jele, é s a fázistolással is játszom egy kicsit. A 100 Ft-os gázosabb. Még a tekercs kivezetések cseréje jutott eszembe, bár nem hiszem, hogy ez befolyásolná, illetve a tekercsek középső, egyenes részének meghajlítása. Ezeket még kipróbálom, aztán véglegesítem a fejet. Már mindenki engem piszkál, mert elfoglaltam a fél házat |
Bejelentkezés
Hirdetés |