Fórum témák
» Több friss téma |
Ez már lelkesedés!
![]() ![]() Köszi István, kellett egy év mire megértettem, hogyan kell használni ezt a honlapot... Most állítgatom be.
Na, végre valami mozgolódás a sok tekercselés közepette
![]()
Hát a próba megtörtént több-kevesebb sikerrel.
Faragnom kell egy jó antennát, mert sajna a botantennával elég zajos a kép. Főleg mikor összekötöm a rádiót a géppel egy 5m-es kábellel valami miatt sokat veszít az érzékenységből. Tudtok ajánlani valami könnyen összedobható, de jó antennát? Esetleg kereszdipól jó lenne? És még egy dolog: A WxtoImg-ben hogy tudom az időt átállítani? 1 órával le van maradva és ez az auto recording-nél nem jó dolog...
A keresztdipól teljesen jó választás, én is ilyennel vételeztem a képadást, teljes sikerrel. Itt már szó esett erről.
Akkor ennek az elkészítésében segítségedet kérném, mivel soha nem csináltam antennát és elég láma vagyok hozzá.
![]() Van egy alu antenna tagom 9mm-es átmérőjű különböző hosszúságú.. Most ami a rajzon van kereszt, az középen összecsatlakozik? Mert ha jól értelmezem, akkor 2db 510 mm-es rúdból áll, ami egybe van és középen 90fokos szöget zár be. Segíts ki, ha tévedek!
Ajánlom a topikot elolvasni, főleg az elején. A két dipólfelet szigetelten kell egymáshoz erősíteni, úgy mint itt. Tehát két dipólunk van, ami ugy összesen 4 darabból áll, egy darab (féldipól) 510mm hosszú. Majd teszek fel még képet az antennámról
Tegnap olvasgattam már a topicot, de ezen átsiklottam.
![]() Nekiállok a faragásnak. Van itthon pár koax kábel, de nincs ráírva semmi. Így honnan tudnám meg, h hány ohm-os? Multiméteren kívül más nincs sajnos...
A multiméterrel úgy sem tudod kimérni. Elvileg ki lehet számolni a középső vezető, és az árnyékolás belső átmérőjéből. De nagy valószínűséggel TV koaxod van, ami 75 ohm hullámimpedanciájú.
Vegyél új 75 ohm-os és 50 ohm-os kábeleket, az a biztos.
Hétvégén elkészült az új VCO-m, MAX2606-os IC-vel. A Feri-féle PLL áramkör vezérli. Hogy a nagyfrekis jelet ne kelljen vezetékezni, ezért az LMX2316-os IC is helyet kapott a panelen.
A héten szeretnék megépíteni hozzá egy vevőt MC13135-tel, érdekel, hogy látható lesz-e a különbség az MC3362-höz képest. Illetve SA612-vel is ki fogom próbálni. A lényeg, hogy most már van egy stabil, biztosan üzemelő VCO, lehet kísérletezgetni. A frekvenciát jelenleg 140-165 MHz között tudom állítani, tehát az átfogás az bőven elég lesz.
Oké, megvannak a kábelek és elkészült az antenna test.
Elmagyaráznád érthetően, hogy mit mivel, hogyan kössek össze? Ott az a rajz, de nekem ez nem egyértelmű...
Szerintem teljesen egyértelmű, és én sem tudnám jobban szemléltetni az összekötést. Bővebben: Link
Ha mar ott lesz az aramkorod. es ki tudnad 140 MHz korul probalni az MC13135 LO-jat, az nagyon hasznos lenne (nekem).
Konkrétan mire gondolsz? Mert az MC13135-be az 1-es lábon csak egy kondin keresztül becsatolom majd a VCO jelét. Jó az úgy Neked? Vagy arra vagy kíváncsi, hogy hogyan viselkedne a LO ha felépítem az IC 1-es és 2-es lába köré az oszcillátort a belső tranzisztorral?
Egyébként tegnap olvastam át tüzetesebben az IC adatlapját, és sajnálattal vettem tudomásul, hogy a 3-as láb (LO buffer) csak kb. 60 MHz-ig használható, fölötte nem ajánlott. (Külső VCO-nál nem probléma, de az MC3362-nél is elég praktikus volt, hogy könnyen illeszthető volt adott esetben egy PLL)
Hát az antennám egy cseppet sem jobb, mint a botantenna.
![]() Lehet azért, mert kihagytam a 25ohm-os koaxot? Az nem volt itthon, holnap beszerzem. Amúgy most ment el felettünk az ISS, elég szépen látszott, pont úgy, ahogy a gép mutatta. Sajnos adást nem sikerült fogni, de ez nem vette el a kedvem. ![]()
25 ohmos koaxot nem tudsz beszerezni, mert nincs. Valamit elszabtál talán? A keresztdipól is szimmetrikus antenna, ráadásul 75 ohmos (párhuzamosan a két keresztág) Asszimmetrializáló balun kell, meg egy tápvonal transzformátor 75/50 ohm -ra, mert ugyebár a vevőd 50 ohmos
Nagyon jól néz ki a VCO, de nem értem hogy a szimmetrikus kimenet miatt kellett vagy sokkal nagyobb az átfogása, mint a FET-esé? (burkoltan azt szeretném tudni, hogy a BF981 es VCO-m kielégíti- e a következő két év igényeit nálam
![]() ![]()
Két darab 50 Ohm párhuzamosan a 25. Többféleképpen meg lehet csinálni a balunt. A rajzon jelzett megoldás az egyik. Kitartás az antenna építés öröm
![]()
"Öröm és bódottá'!"
![]() 50Ω-os a vevőm, nem hiszem, hogy elszabtam volna,max pár mm-rel. Szóval még mindig zavarba vagyok az értékekkel. Tehát, az E jelű kábel 50Ω 361mm. Aztán az F 75Ω 361mm, majd az F-el párhuzamosan szintén 50Ω 361mm? Akkor az a 25Ω minek van odaírva?
De milyen 25 ohm-os koax? Azon a jelzett ponton 25 ohm az impedancia. Ezt kell 50 ohm-ra váltani, amit a koax-tagok meg is tesznek. Mutatja az oldal, hogy hová milyen és mekkora koaxkábelt tegyél: Bővebben: Link. Mutattam már. Szükséged van 50 ohm-os kábelre és 75 ohm-os kábelre is.
Nem is jól mondtam, a párhuzamos szakasz 75 Ω-os kábelekből van. Elnézést. Ha kész van SWR mérővel nézd meg a talpát, vagy legalább egy GDO-t tegyél a tövébe, ha van kéznél!
Az elkészült antenna ablak-installáció képében. Bővebben: Link
Jó konstrunkció a tömszelencékkel. Én nagyon sokat szerencsétlenkedtem a kihajtható tagokkal a mobilitás megőrzése érdekében. Előnye, hogy most itt van mellettem és várja a sorsát.
Köszi, akkor még egy 50Ω-os kábelt leszabok és meglátom mi lesz belőle...
Mástnem a madarak elücsörögnek rajta. ![]() Idézet: Igen, erre lennek kivancsi. Es koszi. Nem azt irja hogy nem ajanlott. Hanem hogy oktavonkent 8 dB-el csokken az erositese a buffernek (ha jol emlekszem valami ilyesmi). Ez meg akkor baj hogy nem eleg erzekeny a PLL. A kokori PLL-ek, MC ICk is, van amelyik RF bemenete nehany 10mV -tol 100..150 mV -ot igenyel. Ezzel van a bajuk szerintem inkabb. Ha berezeg az LO es nem lesz nagy faziszaj, akkor LMX-el kellene mukodnie. „...az IC 1-es és 2-es lába köré az oszcillátort a belső tranzisztorral?”
Igen, valóban ezt írja, elolvastam most megint. Na mindegy is, akkor ha kell, még használható.
Igazából most úgy terveztem a vevő építését, hogy csak a külső VCO-t használom, nem az IC saját oszcillátorát rezgetem be. Korábban már építettem egy vevőt ezzel az IC-vel, csak akkor még soha nem műholdaztam előtte, nem volt vele semmi tapasztalatom, nem tudtam beállítani az előerősítőt. Akkor a LO az IC saját tranzisztorával ment, nem volt vele semmi gond. Igaz 138 MHz fölött nem is próbáltam. Ha fontos lenne, akkor esetleg előkeresem a régi panelt, és beüzemelem az oszcillátor részét. Mire lennél kíváncsi? Csak, hogy üzembiztosan berezeg-e 140 MHz környékén?
Csak azért döntöttem a MAX2606 mellett, mert nagyon egyszerűen meg lehet építeni, és volt belőle itthon pár darab. A szimmetrikus kimenet miatt pedig külön meg tudom táplálni a nagyfrekis jellel a PLL-t és a vevőt.
Onnan indult az egész, hogy többféle vevővel szeretnék a jövőben kísérletezni, szerettem volna egy külső VCO-t PLL vezérléssel, amit majd a vevőkre köthetek. A MOSFET-es VCO-nál annyival egyszerűbb, hogy nem kell a tekercs megcsapolásával, leválasztó erősítővel bíbelődni. (mondjuk igazából egyik sem nagy feladat, de ez így lényegesen egyszerűbb volt)
Igen, hogy 138+10.7MHz-en stabil-e.
Csak nem aranyozott huzal van a VCOban? erdekes a szine. Nagyon beindult itt az epitgetes, neki is fogtam tovabb rajzolni az uj vevo paneljat :smoke:
OK, meg fogom nézni, amint időm lesz rá. Előre is türelmedet kérem, lehet hogy csak a hétvégén fogok odajutni.
A VCO-ban jól láttad, aranyozott rézhuzal van ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |