Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az jó mert szeretném komolyabbra kicserélni ( többen javasolták ) és a rögzítést másképp oldom meg.
Mindent köszi és elnézést mindenért. Rendkívül hasznos az oldal.
Semmi gond nincs ! Sok sikert ! Legyél pontos, és figyelmes !
Most egy Astabil rajza kéne, ami már 2,8V-on működik ! Eddig nem találtam. Ha lehet olyan amibe 547-es tranyók mennek csak, esetleg 2n3904.
Ne haragudj, nem azt kérdeztem. Én is tudom ezt. Énnekem rajz R A J Z kell, ami 2.8 V-os multivibit ad.
Van rajz, de nem 547-es tranyóval, hanem valami 3xx-essel...
Itt kellett volna a kérdésed feltenni...
Másodszor pedig: Az oldalon: kapcsolások-alapkapcs.ok-megtalálod onnan. Át kell méretezni az előtétellenállásokat.
Aha, és mekkorára? A 150OHM-osakat, mennyire csökkentsem?
Ohm törvénye ismerősen cseng?? Remélem, hogy hallottál már róla...
Igen, persze. De mi a alpján számoljam? Az áramot 40mA-nak vegyem? Vagy csak 20nak?
vedd 20-nak, mert nem megy tönkre akkor. Milyen leded van?? A tranyón kb 0,6 v esik.
Sima piros, 5mm-es, normál fényű. Leírnád a pontos képletet, vagy kiszámolnád? Tudom a képleteket feszültségre is, meg minden , csak nem tudom mit kell használni.
Párhuzamosan van kapcsolva->2,8 v van a mellékágban. A tranyón 0,6v->2,2v marad a lednek. Igazából neki ez az ideálison felül van pár százalékkal, mivel a ledeknek 2,1 volt körül van a nyitófeszültségük, de ha szabályos akarsz lenni, akkor: 0.2/0.02=10 Ohm.
Egy 12V-os fesz stab kocka jól működne egy motorba amin a fesz 12-14.4V-igváltozik? Ha csak "ennyit" kell neki csökkentenie, akkor mennyire melgszik, elenyésző a fogyasztása?
Valószínűleg nem, mert a stabilizáláshoz legalább 3-4 V különbség kell !
Ezeknek a stab. kockáknak(LM7812 és társai) kb. 2V körül van a drop-out feszültségük. Ez azt jelenti hogy a bemenő feszültségnek legalább ennyivel kell nagyobbnak lennie mint a kimenő fesz. A te esetedben kb. 14V felett kezdi el stabilizálni a kimenetét.
Léteznek low-dropout szabályzók ahol a kimenő-bemenő feszültségek különbsége néhány száz mV is lehet. "LDO" néven keress rá.
Ok, akkor még gondolkozom, vagy 9V-ra stabilizálom, vagy marad ugyanolyan, és az áramerősségével fogok variálni.
lokátoros: köszi, utána nézek
Melyik áramgenerátor működhet jól Led-ekhez? 32 Ledet akarok meghajtani, 20-25mA kellene nekik.
Az alábbi 3 kapcsolásnál elvileg mind áramgenerátoros, de van közöttük különbség?
És az lehetséges, hogy az egyenirányító miatt a z történik, hogy a simsonon a lámpáról vett feszt egyenirányítom és olyan 100 Hz-es frekvenciánál a fordulatszám mérőm ledjei elalszanak, majd mikor kb. 6000-es fordulat alá esve vissza kigyulladnak?
Sziasztok!
Lehet csak én vagyok tudatlan, de létezik 3 fázisú DC motor? Ha igen akkor milyen feszültségen és milyen vezérléssel?
Szia!
A " 3 fázis" és a "DC" nem összetartozó fogalmak. Viszont a Léptetőmotor lehet háromfázisú.
Sziasztok!
A következő kapcsolást akarom megépiteni.A zölddel bekeretezett rész nem a sajátom,nem is értem a működését de szükségem van minimum 27Vra,hogy meg legyen a ref.fesz.Ha nem kell leosztani akkor egy voltmérővel simán meg lehet jeleníteni a beállított értéket. Mivel nagyon kezdő vagyok,azt szeretném megkérdezni,hogy életképes-e a kapcsolás?Valamint nem gond,hogy a komparátor táp-ja változik a ref.fesz.-el. Köszi.
Az egyenáram, mivel nem változik, így nincs fázisa. Mihez képest lenne.
A három fázis azt jelenti, hogy van egymáshoz képest 120 fokra eltolt periodikusan váltakozó áramod, (akár színuszos, akár nem) ez a legkevesebb fázisszám, amivel forgó mágneses mezőt létre lehet hozni. Az ilyen forgó mágneses mezőt használják a szinkron, és asszinkron motorok, melyek elég egyszerű felépítésűek, ezért üzembiztosak, nem igényelnek különösebb karbantartást. Viszont a szabályozásuk nem egyszerű. Mivel a fordulatszámot változtatni csak a tápáram frekvenciájával lehet, ezért egy olyan inverterrel szabályozzák, aminek a frekvenciája szabályozható. Az ilyen inverter egyenirányított hálózati feszültségről működik, és ettől kezdve gyakorlatilag mindegy hogy az inverter egyenirányított hálózatból, vagy akkumlátorból nyeri az energiát. (persze a szükséges feszültség átalakítása után) Sem egy, sem két fázissal nem lehet forgó mágneses mezőt előállítani, két fázissal csak asszimetrikus, lüktető forgó mezőt lehet előállítani. A léptető motorok nem három fázisú motorok, Hanem két egymástól eltolt fázisban kapják a vezérlést, aminek hatására a mindíg egyet lép a motor. Az állórész mágnestörzse, és a forgórész fogazott, és a forgórészen eggyel több fog van. Igy minden egyes vezérlő impulzus páros hatására lép egyet. Ez az alap működése.
Kicsit közelebb jutottam a megértéshez.
Azért kérdeztem mert van egy 3 fázisú motor amit DC motorként hirdettek. És ezért lett nekem furcsa mert én azt tudtam amit eddig leírtatok csak gondoltam még kezdetleges a tudásom. Azóta megtaláltam, hogy ez valójában egy 3 fázisú AC motor ami előtt van egy DC Inverter vezérlés. Ahogyan te is írtad. Már csak a vektor vezérlést nem értem.
A fordulatszám frekvenciával történő szabályozása nem egyszerű feladat, a frekvenciával a tápfeszültséget is szabályozni kell, hogy a nyomaték meghatározott keretek között maradjon.
Helllo!
Nem tudom mi lenne ez a valami.. - De miért is kell 27V referencia feszültség? Mert az a gyanúm, hogy ez valami töltésjelző lenne. - De ha 27V feszültséget szeretnénk komparálni, akkor egyáltalán nem szükséges ezt, ténylegesen a 27V-on megtenni. Mind össze annyit kell tenni, hogy le kell osztani a figyelt feszültséget a referencia feszültség szintjére. - Például, ha egy stabilizátorral stabilizálod a tápfeszültséget (mint az első fokozatban) 12V-ra, akkor ez szolgálhatná a műveleti erősítő tápfeszültségét, és egyben a referencia feszültséget is. - De azt mindig figyelembe kell venni, hogy az IC bemenetek feszültsége, nem lehet nagyobb, mint maga a tápfeszültség. Ha a 27V feszültséget leosztod egy 27kohm/3kohm feszültségosztóval, akkor az osztás után a 27V feszültség tizedét kapod eredményül. Vagy is a referencia feszültségnek is, (amihez hozzáhasonlítod majd ezt az értéket) 2,7V-nak kell lenni. Ez viszont leosztható a 12V feszültségből. (A tranyó bázisába egy soros áramkorlátozó ellenállás kell, mert különben a TLC272 teles áramával fogja vezérelni.) üdv! proli007
Köszönöm szépen a választ.
Nos ez a kamionba lenne egy riasztó,hogy reggel a -20ban ne arra ébredjek ,hogy a kályha lenyúlta az áramot az aksi-ból.A leosztásra gondoltam én is ,de akkor ha rákötök egy feszmérőt akkor csa a tizedét mutatja.Ez csak egy kis szépség hiba,viszont nem árt a tizedes pontosság mivel ha az aksi haldoklóban van,már egy tized is sokat számít.Ha leosztom a feszt.akkor az egy tized változás a komparátoron még csak egy század változást okoz.Nem tudom,hogy a kezdő tudásom elég-e hozzá.Nem látom pontosan a buktatókat.
Hello!
Nem tudom mi az a "tized". 0,1V-ról van szó, vagy arra gondolsz, hogy leosztva a feszültséget az 1/10 részére, a feszültség változások is leosztódnak a tizedére? Mert az így igaz. De.. Először is 24V-os aksinál, a 0,1V nem tétel. Másodsorban egy műveleti erősítő nyílt-hurkú erősítése meglehetősen nagy. Vagy is már néhány mV bemeneti differenciális feszültség változásra, is átmegy a kimenete táptól tápig. Vagy is az 1/10 osztással, is simán működik 27V-on 100mV-on belül is. De nézz meg egy egyszerű szimulációt, ha kételyeid vannak. üdv! proli007
Motorra visszajelzőknek a 2100mcd-s ledek mennyire vakitanának? Vagy elég ide a normál 100mcd körüli fényerő is? Gondolok arra, hogy nappal is lássam, ha pl: megy az irányjelző.
Igen értem,tehát a leosztott 0,1V a műveleti erősítőn 0,01V bőven elegendő az átbillenésre.A 2db 12Vos aksi
ameddig jó simán elinditja az autót 21,8V-ról is,de télen ha már haldoklik volt ,hogy 23,6V-al már nem indult.Sajnos nem rajtam múlik,hogy mikor cserélik le.Még valami Van ötleted,hol lehetne beszerezni panelműszerhez speciális ellenállást?Én sehol nem találok. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |