Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Szívos egy jószág ez a 78XX széria. Nekem is sikerült már párszor fordítotva bekötnöm és túlélte gond nélkül.
Kéne egy kis segítség. Meg szeretném építeni a hangszínszabályozót a topic címében lévő árramkörrel, de nem tudom, hogy A-s, vagy B-s potit kell-e vennem. Ha jól gondolom, akkor a hangerőhöz B-s (logaritmikus), a többihez pedig A-s (lineéris) kell. Jól gondolom?
Üdv!
Én A-s lineáris potikkal építettem meg. Túl sokat nem foglalkoztam még vele, de valaki segít még itt úgyis rajtam kívül. Arra viszont figyelj hogy van ahol az A-s potméter a logaritmikus, gyártófüggő a jelölés.
Hello!
Az áramkörbe lineális potenciómétereket építs bele. De a jelölésre nagyon figyelj, mert trükköznek a gyártók a betűkkel. Inkább úgy kérd (vedd) a boltban, hogy lineális, vagy győződj meg róla méréssel.
Köszi szépen! Abban is tudnál segíteni, hogy ennek a kondinak melyik a + és a - lába?
Aluminium elektrolit kondenzátorok jelölése (Elko). A jelentése: vékonyabb vonal a negatív oldal, a vastagabb a pozitív.
És a 0,47u-s kondi helyett tehetek be 470n-os kerámia kondit, vagy mindenképpen a 0,47u tantál kondi kell a kapcsolásba?
Hali rakhatsz be kerámiát is, de én MKP fólia kondit ajánlanék. Szerintem a fóliakondiknak szebb a hangja.
Én személy szerint az áramkört csak elkókkal és fólia kondikkal állítottam össze és tökéletesn müködik vele. Tehát nyugodtan tehetsz helyette, kerámiát, vagy fóliát.
Így van ahogy mondod, fólia kondi talán még jobb is, tapasztalataim szerint is.
Kimenetre is nyugodtan lehet fóliát rakni, legalább idővel nem fog kiszáradni.
Helló!
Én is megépítettem ezt az ic-t. A D-Audio web oldalárol rendeltem meg a kit et, tökéletesen működik kivéve amikor ki-be kapcsolom az erősítőt, akkor igen nagy egyen feszt küld a hangszóróra azaz pukkan és kileng. Miért van ez? a táp ellátásra odafigyeltem fesz egyenirányítva pufferelve utána 12V os stab ic, bemenetén szintén 2uf os kerámia kondi. A potik mondjuk elég nagy értékűek, a hangerő szabályzásnál ki is leng néha a membrán, lehet ettől van a bibi?
Hello!
Bekapcsoláskor, azért koppan a hangszoró, mivel gondolom nincs koppanásgátló áramkör hozzáépítve az erősítődhöz. Keress itt egyet a kapcsolások között. pl. ezt és megoldódik a problémád.
Köszi az infót! Majd igyekszem potiknak esetleg milyeneket tudsz ajánlani? gyárilag 47k sat ír, itthon nekem meg van 100k, ezt a kilengést kéne még valahogy leszűrni hangerő tekerés közben
Üdv!
A gyári rajzon lévő kimenő kondik értékét nem tudja valaki pontosan? Vagy akik utánépítettek milyet tettek bele ha szabad érdeklődnöm? Előre is köszi!
Hello!
Szerintem egyértelmű a kondik értéke, bár µF-be van megadva a kondik értéke, azt át tudod számolni nF-ba. 1000 a váltószám. De ha megmutatod melyik kondi nem egyértelmű én szívesen megmondom. Egyébként én fólia, és elko kondikat használtam benne.
A kimenő kondik értéke kellett volna mert az nincs a rajzon. A többivel nincs gond, ennyire azért otthon vagyok az elektronikában
Amugy egy képen innen a fórumról találtam egy 10µF értéket összeraktam azzal és szól is rendesen. Bővebben: Link
Én kérek elnézést, hogy megkérdőjeleztem a tudásod. Csak én étrettem félre a kérdést, este volt már. A "kimeneti" szó felett átsiklottam, és úgy értettem a kérdést, hogy: A gyári rajzon lévő kondik értékét nem tudja valaki pontosan?
De most már tisztázódott. Egyébként helyesen csináltad, mivel oda 10 µF kondi kell. Remélem nincs harag a félreértés miatt.
Semmi gond! Előfordul. Szól amúgy szépen a szerkezet, már csak a dobozolás van hátra meg a kábelezés, egy komplett kis erősítőt építek tda1554-el.
A 1554 jó választás. Szinte pár alaktrészből összeáll az erősítő. Gyakorlatilag pár kondi kell és kész egy 2x25W-os erősítő.
Jaja, bár a táp részről meg kell adni neki ami jár.
Sziasztok! Megépítettem ezta kapcsolást, és minden jó rajta, szépen lehet mindent szabályozni, nagy kifogásom még a hangjával sincs, de ha eléggé kitekerem a mélyeket, és hangosabbra veszem, akkor elkezd a hangszóró furán zuhogni. Ez lehet, hogy a végfoktól van, mert azok ilyen TV panelok MBA 810S-sel. Lehet, hogy kicsi a kimeneti kondi.... .
Szóval csak ezt szeretném megkérdezni, hogy ez miért lehet? Előre is köszi! ;)
Hello!
Nem lehet, hogy szimplán sok a kb. 12dB-es mélykiemelés a hangszórónak? Az már soknak mondható. Igazából ekkora mélykiemelést magas hangerőn nem célszerű csinálni, mert azt a hangszóró hosszútávon megsinylené. A mélykiemelés véleményem szerint arra hivatott, hogy alacsony hangerőn is erőteljesebben hallhatóak legyenek a mélytartományok. Amit tenni tudsz, az, hogy: ugyanazzal a végfokkal meghajtasz egy másik - esetleg nagyobb teljesítményű - hangszórót, és ha ugyan az a "zuhogás" hallható, akkor a következő lépés ezzel a hangszinszabályzóval egy másik erősítőt, ugyanígy ezekkel a hangszórókkal meghajtani és hallgatni a reakciókat.
Hali,
igazából ez egy 100W-os Grundig hangfal ennél nagyobb nincs itthon, tehát nincs lehetőségem nagyobb teljesítményűvel kipróbálni. Ma kipróbálom egy másik végfokkal, remélem más véleménnyel leszek Köszi szépen a választ és a segítséget!
Hi,
a probléma megoldva a végfok volt a ludas még1x köszi!
Örülök, hogy segíthettem.
Sziasztok! Elkeszítettem a mellekelt kapcsolást, és nagyon szépen működik is, a mérések pedig azt mutatják, hogy előerősítőként is funkcionál. Én TDA7294 elé tettem. Az érdekelne, hogy a loudness compensation kapcsoló pontosan mit is csinál? Ha kapcsolgatom, azt latom, h tisztább lesz a hang, valamit lineárisabban tudom állítani a hangszínt. És nem értem a lényegét. A segítséget előre is köszönöm.
Nos a loudness funkció alacsony hangerőn csinál végülis mondhatjuk az, hogy egy "kiemelést". Kapcsoldd ki a loudnesst, tekerd le a hangerőt, majd kapcsold vissza a loudnesst és akkor tapasztalni fogod, hogy felhangosodik. Igazából ennyi a szerepe. Max. hangerőnél pedig mindegy, hogy ki-vagy be van kapcsolva, akkor nem okoz semmilyen változást.
Sziasztok!
Megépítettem én is ezt a kapcsolást, de nem nagy sikerrel. Lehet hogy az IC-m rossz, erősítsetek meg vagy ha valaki tud, adjon tanácsot. Nos a hiba: legnagyobb hangerőt olyan 2volt körül produkálja (12-es és 17-es láb között) pedig ugye akkor kéne neki ha a 17-es láb 5,4voltos feszültsége átjut a 12-es lábra. Balanszot fesz osztóval 2,7voltra állítottam. És a mély hangok nagyon torzak még nagyon kis hangerőn is. Ha sikerül a hangerőt beállítanom, akkor javulnak a basszusok, de nem üzemszerűen működik. Már két nyákban is próbáltam és úgy is hogy a referencia 17-es feszét közvetlen ráraktam a magas, a mély és a hangerő vezérlésére, de úgy is nagyon halk és rossz a minősége (kb. szokol rádió elhangolódva) Valakinek esetleg ötlet vagy az ic szar?
A táp részével minden rendbe van, és stabil feszültséget ad, továbbá megfeleően van szűrve a táp? Egyébként véleményem szerint, az IC a legutolsó dolog, ami a hibaforrást tekinti, feltéve, ha nincs rosszúl bekötve az IC, máskülönben nem nagyon szokott elromlani egy IC. Ha egy pár képet tudsz feltenni a kész áramkörről esetleg megnézzük alapossabban. Több szem többet lát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |