Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RC autó akksi
Témaindító: peti16biro, idő: Szept 18, 2010
Témakörök:
Ott van minden az első hozzászólásban. 12V 1,2V-os cellákból. Az egyik képen, amin az akku van még rá is van írva a csatira, hogy +, -. A harmadik meg egy hőmérsékletmérő szonda, lehet ez nem is kell, csak töltésnél.
Addig hogy 12V addig én is eljutottam... de a 3. vezetéknek a töltésnél nincs szerepe, a töltőből csak 2 vezeték jön a +,- 12V és semmi más. A 3. vezetéknek az autóba van szerepe... de hogy mi?
Mivel Nikkel aksi van benne, max valami hőmérséklet érzékelő lehet, de azt senki sem tudhatja, hogy pontosan milyen. Ha szétszednéd az aksit, akkor sem biztos, hogy ki tudnád deríteni a típusát. Bár lehet csak egy egyszerű NTC ellenállás...
Üdv!
A 3. vezeték vagy hőmérséklet érzékelő vagy pedig egy olyan kivezetése az akkupakknak ami mondjuk csak 5 akku feszültségét visz az autóba.(az utóbbi az elég ritka de láttam mát ilyet) Ha megy úgy a kocsi hogy csak a két vezetéket(+ kötöd össze akkor annak úgy jónak kell lennie szerintem.
Sziasztok!
Van egy RC autóm amibe gyárilag volt egy 10V 750mA-es akku Tamiya csatlakozóval. Ezt szeretném most kiváltani. A töltő AC-DC 250mA-es. Az akkut szeretném kiváltani egy nagyobb kapacitásura, de nem találok 10V-os akkukat... Tudtok megoldást a problémámra? Az akku mérete: 9.8cm x 5.8 x 1.7cm Üdv, Zoli
Szia!
Nemrég nézegettem kisméretű akkukat, találtam olyat is , ami akár jó is lehetne neked, de épiteni kell hozzávaló töltőt. üdv:hp li-po akku
Nem tűnik rossznak, mondjuk nekem Tamiya csatlakozóm van az akkun, meg a gépben is.
És ahhoz való töltőm meg lenne. Mi a különbség az akkuknál a Pl: 20C vagy a 35C között?
Ha egy akku kapacitása(C) 1000mA akkor 20C esetén
20000mA terhelő árammal lehet kisütni.
Szia! A Lítiumos akkuknál a C-szám azt mutatja meg, hogy a névleges kapacítás hányszorosával terhelhető üzemszerűen. Magyarul ha van egy 1000mAh-s akkud ami mondjuk 20C-s akkor azt 1000mAh*20=20000mA vagyis 20A-rel terhelheted maximum tartósan.
A li-po akku teljesen más töltést igényel, mint a savas ólomakku! Nem megfelelő töltővel első körben tönkremehet, annyira pedig nem olcsó.
Balanceres (cellánként kiegyenlitett ) töltő kell hozzá. A "C" az akku max. terhelhetőségét jelzi. Jelen esetben : 1100mAh akku 20C => max. 22 A terhelés, 35C => max. 38,5 A terhelés. Hagyományos (járműinditó)ólomakkunál ez az érték saccolva 5 és 8 között lehet.
Szerintem a C(capacity) szám azt mutatja meg hogy mekkora az aksi kapacitása és nem csak a Lítiumosnál hanem általában az akkumulátoroknál. És a terhelhetőség sorban van hogy mennyire terhelhető azaz a kapacitás hány szorosával.
"A szokásos adatokon kívül a Li-po akkuknál megadjuk a kisütési tényezőt is (pl: 15-20C), mely jelzi, hogy az akkut a névleges kapacitás hányszorosával szabad terhelni, kisütni."
Az egyik forgalmazó weblapjáról másoltam be, az előbb emlékezetből irtam, azért lett pongyola a fogalmazás
Nem mintha nem írtuk volna már elegen le jól , de kicsit szájbarágósabban :
Bővebben: Link
Így van, ezenkívül figyelni kell arra is, hogy kisütés közben a cellánkénti feszültség ne essen 3V alá (egyes gyártók akkujai bírják a 2,75V-os kisütési végfeszt is), mert rohamos kapacitáscsökkenés, extrém esetben az akku teljes halála lessz a következmény. Töltés közben a Li-Po akkuknál pedig nem szabad cellánként 4,2V fölé menni, mert akár fel is robbanhatnak.
megy, de csak előre ...
vegyél litium akut
Ez egy Szept 18, 2010-es kérdés volt
Sziasztok! Különböző feszültségű akkupakkokat köthetek össze soros kábelezéssel? A cellák típusa, kapacitása ugyanaz, az egyik 8.4 a másik 4.8 Voltos.
Modell autóba kéne, a szabályzó bírja a feszültséget azzal nem lenne gond. Köszi
Sorba minden további nélkül kötheted.13,2v lesz a feszültsége
Ezzel az a helyzet, hogy ha valóban azonos a cellák tipusa akkor mindegy, hogy csomagban vannak sorbakötve vagy két csomagot kötsz sorba.
Azomban, ha nem egyformák a cellák, akkor azt rossz néven fogja venni egyszercsak. Mert a belső ellenállásuk nem lesz egyforma. És ugye tölteni árammal szoktunk, és volt egy ohm nevű bácsi és az tudott számolni.
Tölteni külön fogom őket, ugyanazon a cellák tutira. Köszi az infokat Uraim!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |